Fórum témák
» Több friss téma |
Jó.Akkor vegyük úgy hogy minden aksinak meghatározza a gyártója, hogy miszerint kell értelmezni a kapacitását.Erre a szabványra gondoltam.De az ,amikor a cellára rá van írva a kapacítása gyárilag, szerintem soha nem azt jelenti, hogy 1 C-vel való merítés szerint van kiszámítva.
Sziasztok!
Az Imax B6-tal letesztelném az akkukat. Mennyire állítsam a merítést? Vagyis 3V-hány A? Este nekifogtam egy jól feltöltött LG-t meríteni 0.5A-al 3V-ig . Nem akartam úgy hagyni éjszakára kb 180 percnél járt 3,46V-nál és olyan 760mA nél ha jól értelmezem. Na itt kikapcsoltam nem hagytam úgy.
A gyártóknak van egy mérnökcsapata (jó esetben) és azon dolgoznak, hogy ellenőrizhetően valós adatokkal és egyforma akkukat tudjanak gyártan, nem pedig szabályokat gyártanak!
Egyszer már linkeltem ezt neked, de rá sem "bagóztál" szóval ha nem érdekel, akkor miért kérdezel ez ügyben?
Üdv! Akkumulátorra átvetítve akkor lenne igaz, ha a modelledben volna egy nagy szivacs is. Ami a lassú kivételnél könnyebben ürül ki, mint nagy kivételnél. Ha hirtelen akarod leengedni a vizet, egy darabig gyorsan folyik, majd lelassul mert a szivacs visszatartja. Ha lassan akkor a szivacs nem nagyon korlátoz.
Most mi a gond?Igenis rábagóztam.Már rég nem arról van szó, hogy nem értem hogy mi az ábra, mert igenis megértettem, ha nem vetted volna eddig észre.De sajnos nem csak a hozzászólásokból(mert azok néha még jobban bekavartak), hanem abból, hogy nekifogtam és olvasgattam a netről ezzel a témával kapcsolatban.Persze volt egy két emberke, aki igyekezett segíteni, azt most is megköszönöm nekik.
Csak volt pl egy olyan hozzászólás RoliNyh részéről, hogy" honnan tudod, hogy a cella 1800 mAh-os, 1800 mA-el merítetted?" Na de hol írja, hogy csak csak 1 C-vel lehet meríteni a cellát, ahhoz, hogy megállapítsuk a kapacítását?.Nem akarom RoliNyh-t megsérteni, szerintem Ő segíteni akart, és Ő az egyik ember aki itt a fórumon a legtöbbet szokott segíteni az embereknek.De pl téged nem talállak azok között...Mindegy, részemről ez a téma lezárva, mégegyszer mondom, hogy értem a lényeget...nem kell tovább boncolgatni... A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2018
Én is segíteni akartam a cikkel, mivel ott leírta a kolléga, hogyan lehet kapacitást mérni.
Válogatásnál, mindegy hogy terheled. Akkor nem mindegy, ha csoportosítani
is akarod.
Sziasztok. Ezt a nincs szabvány dolgot ugye csak viccnek szántátok? IEC 61960-nak és még sok másnak is meg kell felelniük a cella gyártóknak! A c/20-at se tudom, hogy honnan veszitek.. 0.2C - kisütéssel meg kell lenni-e a "nominal" kapacitásnak! Ha nem "noname" cellákkal dolgoztok akkor annak fellelhető az adatlapja ami elég sok minden elárul nekünk (AC/DC ellenállás / különböző kisütési görbék / maximum töltő illetve kisütő áramokat stb...
A c/20 szerintem csak a ólom akkumulátorokra értendő.
Nem néztem mostanában akku adatlapot, de legtöbbször meg van adva a kapocsfeszültség változása a kisütőáram függvényében egy ábrán. (függőleges tengely feszültség, vízszintes tengely kapacitás, ebben különböző vonalak amik adott terhelőáramra vonatkoznak. Mikor feltüntetik a cellán a kapacitást, akkor írják azt is, hogy mi szerint mérve (legtöbbször az adatlapon). Azt biztosra tudom, hogy egy robbanómotor(erőforrás) teljesítményére van, hogy 4 adat is szerepel, különböző módon mérve más az ereje, pedig ugyan arról beszélünk. Tehát egy adatlapon több adat szerepel, a "névleges" értéke, az egy szebb szám (nem a legrosszabb érték!), ez lehet C/5 lehet C/20 terhelés mellett is, de a szabvány/módszer/ alapján, ahogy mérték az adott kapacitást tudod, hogy milyen módon mérték. Ha a névleges értéket C/5 mellett mérik, attól még lehet görbéd C/20 kisütés esetére is. Ilyen ábrára gondoltam.
Ha pedig a cella belső ellenállása minimális, akkor az összes terhelési görbe egymáshoz nagyon közel fog futni, kicsi lesz az eltérés.
Ezek szerint, ha cellát vásárolok, az a legjobb választás,ha a legkisebb belső ellenállásút veszem az azonos névleges kapacitásuak közül.
Az alacsony belső ellenállású mindig drágább. Ha nagy árammal akarod a cellát terhelni, kell az alacsony belső ellenállás, másként nem jön ki a teljesítmény a cellából. De lehet, hogy 2db 2Ah 50mOhm belső ellenállású cella olcsóbb, amiket párhuzamosan kötve 25mOhm 4Ah-t kapsz, mint egy db. 25mOhm 2Ah. Ekkor el kell gondolkodni, melyik éri meg jobban, mennyi helyed van. A maximális tárolható kapacitást pedig a lehető legkisebb áram mellett határozzák meg, de az átlag ember nem ekkora áram mellett terheli a cellát.
Sziasztok!
Teszteltem egy LG-t,a kérdés hogy jól csináltam? Imax B6-tal 1A-el merítettem, majd töltöttem. Mit lehet ebből kiolvasni? Mármint a Cellával kapcsolatosan. Hogy végül hány mA-es lehet?
A töltés és merítés is 1A-rel történt? Túl nagy a különbség a két érték között! Szerintem nem volt teljesen feltöltve a cella. Én megismételném a merítést most, hogy teljesen fel van töltve.
Nekem is ImaxB6 van, de egyáltalán nem megbízható, ugyanis az áramot rosszul méri, plusz folyamatosan ingadozik, ugrál az áram. Ráraktam multimétert, vagy sima USB-s mérő átalakítottam XT60-as csatlakozósra, az ImaxB6 3A-t mutatott, a multi meg 2.7A-t. Lehet a tiéd pontos, fene tudja. Le kell tesztelned! Nekem a mérés felbontása sem tetszik, ugyanis ugrál 2.9-3.1A között a kijelzés. Ez elég durva hiba, +-100mA. Ilyenkor kérdéses, hogy egyáltalán mivel számol? A felkerekített értékkel, vagy a legnagyobb felbontással, ami elérhető? Az én műszerem unsigned long long típussal (64bites szám) méri pl. a Wattsec-ot! Nem Wh-t , az nem lenne elég pontos! Aztán kerekítve jelzem ki Wh-ra átszámolva. Szerintem ez a nem mindegy. Lehet az én Imax-om klón, habár elég jól néz ki! Nem tűnik klónnak... A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Köszi a választ!
Igazad van,én töltöttem fel de nem most hanem kb 1 hónapja. A merítés 1A-el történt. A töltés meg 2A-el.Gondolom mind a kettő legyen 1A-es. Akkor most,hogy az este feltöltöttem akkor ismét megcsinálom a merítést,utána a töltést. Egyébként a merítés amint látszik 3,5 óra volt ,a töltés meg 2,25 óra. A töltő nem csinált ilyen jelenséget amiről írsz.Pedig már július óta használom és elég sokszor töltöttem vele 1-től 4S- ig. Ilyen merítés-töltés funkciót még nem csináltam. De a kérdés,hogy ha megcsinálom 1A-el,merítés-töltés és utána kijön a pl:1840 az a 1840mA-es az aksi?
Igen, ha az áram ténylegesen annyi, amit az imax is kír, és korrekten is számol, akkor azon a terhelésen annyit tud a cella.
Igen, 1 A-s merítéssel.De a gyártók sohasem ezen mérés alapján írják rá a kapacítást.Úgyhogy ne csodálkozz, ha nem annyi fog kijönni, mint amennyi rá van írva.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Ez a kapacitás nem egy pontos dolog, mint hogy a fél liter sör mindig fél liter. Mivel sorozatgyártásnál nem minden cellát tesztelnek, ezért van egy tűrés, +-X%. Ha melegebb a környezet hőmérséklete, vagy már 20 töltési-merítési ciklus megvolt, máris csak úgy kapod az aktuális, konkrét értéket, ha leméred a kapacitást, különböző áram értékek mellett, vagy ami talán a legkorrektebb: megméred a cella belső ellenállását, majd ezután egy relatív kis terhelő áram mellett (én 500mA alá nem mennék) a kapacitást. Ha ez a két adat minden cellán szerepel, ránézésre ki tudod válogatni, melyik cellát rakhatod a biciklid akksipakkjába.
Hogyan tudnám lemérni a kijövő áramot?
Akár egy lakatfogós multiméterrel.De az én Imaxom is csalt egy kicsit, nem annyi áramot mutat, mint amennyi valójában van.
Nem tudom milyen a lakatfogós meg max szájbarágósan leírná valaki hogy mit melyiket hova kössem csak akkor fognék neki.
Google: multiméter áram mérés. Nem bonyolult, se a keresés, se a kivitelezés. Legyetek kicsit önállóak. A lakatfogós mérő pedig nem éppen a pontosságáról híres 1A-es és alatti tartományban, főleg nem DC-ben. Én az egyszerű, söntös megoldásos normál multit sokkal többre becsülöm.
Én lakatfogós multiméterrel könnyen tudom ellenőrizni, hogy hány Amper megy a töltőből az aksi fele, de söntös multiméter megoldással nem tudom hogyan kellene...Ha elmagyaráznád megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Azt kell mondjam, hogy kezdem úgy érezni, hogy vagy nem tudod megfelelően értelmezni a leírtakat,
vagy a sok kérdésed és az azokra kapott válaszok annyira összekavarnak, hogy nem tudod követni a gondolatmenetet és elveszted a fonalat... Jobban nem tudom leírni, mert a válasz ott van az előző hozzászólásokban. Tehát: Idézet: „ Csak volt pl egy olyan hozzászólás RoliNyh részéről, hogy" honnan tudod, hogy a cella 1800 mAh-os, 1800 mA-el merítetted?” Nem 1800mA -al merítettem, hanem: Idézet: „4. Első körben 1A konstans árammal terhelem, így kapok egy hozzávetőleges értéket. 5. Ha a mért érték több 1000mAh -nál, papírra írom, és újra feltöltöm teljesen. - a mért értékből következtetek a tényleges kapacitására, pl ha 1A terhelésen mértem 1800mAh -t, a következő terhelési teszt 1.5A -el történik.” Konkrétan ezen mi nem világos? 1A -el terhelem a cellát, ezen a terhelésen a műszer 1800mAh -t mért. Ha kiszámolod, ez egészen pontosan 0.55C -s tesztnek felel meg. (Mert TERHELŐÁRAM / KAPACITÁS = C RÁTA) De mivel nekem minimum olyan kapacitás értékre van szükségem, ami 1C -s terhelésen törnénik, ezért növellem a terhelőáramot, és újra letesztelem ugyanazt a cellát. Következő: Idézet: „ Na de hol írja, hogy csak csak 1 C-vel lehet meríteni a cellát, ahhoz, hogy megállapítsuk a kapacítását?” Erről a videómban beszéltem, mivel használt ismeretlen előéletű cellakról van szó, amihez gyakorlatilag adatlap fellelhetetlen, nem tudjuk a pontos C értékét. Egyéni döntésem, hogy ezért használok 1C -s terhelési tesztet a kapacitásérték meghatározásához. Használhatnék 2C vagy akár 3C -s tesztet is, viszont azért nem használok, mert ismeretlenek a cellák, akadnak olyanok közte amik hibásak, vagy nagyon kicsi a kapacitásértékük. Ezért ha nagyobb árammal kezdem el tesztelni, indokolatlan melegedésbe fognak, akár túl is melegedhetnek, amit nem akarok. Másik dolog, mivel minden cellához kisütési grafikonom van, a teljes teszt ideje alatt láthatom a cellafeszülséget. Vannak olyan cellák, amik 1C -s terhelés közben is a megengedettnél jobban csökkentik a kapocsfeszültségüket. Ez bizony nem jó, és egyértelműen látható belőle, hogy az adott cella úgymond "csak kinlódik" hogy leadja a megfelelő áramot. Na pont az ilyen cellákat kell kiszűrni, és kihagyni az akkucsomagból ami pl esetemben elektromos kerékpárhoz készül, mert a párhuzamosan hozzákötött cellák feszültsége magasabb az említett cellánál, és így gyakorlatilag a mellette lévő cellákból is csak elszívja a töltést. Ha ilyen cellát teszel be, akkor azzal az adott cellacsoportot gyengíted. Tovább rontja a helyzetet, ha nem tudod kiválogatni ezeket a cellákat, és épp úgy csoportosítod őket, hogy egy 10P elrendezésű cellacsoportba véletlen bekerül 4-5 ilyen gyenge cella, akkor az a csoport hamarabb feladja a harcot, mint amelyík csoportban nincsenek gyengélkedő cellák... Remélem sikerült végre érthetővé tennem a dolgot... A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Miért magyarázzam el, ha te lusta vagy rákeresni?
Nekem csak az nem volt világos, hogy megkérdezted, hogy honnan tudom, hogy a cella 1800 mAh-os?Merthogy nem 1800 mA-el merítettem.És itt jött a zavar.Miért kellene 1 C-vel meríteni a cellát, hogy megkapjuk a kapacitását?Mert a te kérdésedből ez jött le.
Ha a cellát 1C -vel merítjük akkor kijön egy szám ,ami a kapacitását jelenti.Szerinted, meg ez az igazi kapacitása.De miért? Ha pl C/5-el merítem kijön megint egy szám, ami nem fog egyezni az első számmal...És így tovább. Tehát ott volt a gond, hogy te a kapacitás kiszámítását 1 C-vel való merítés esetén állapítod meg.De miért? A gyártók sem ezt teszik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |