Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
A polírpapírral felérdesíted a rezet ,megnövelve a tonernek a tapadási felületet. Az oldószeres tisztításnál teljesen sima marad a nyák
1. kép 16*16 cm az átkötések tervezési hibák.
2. kép 7*7 cm Mindkettő, de minden nyákom súrolópor + víz tisztítással készül. Most csak ez a két kép van. Csináltam már jóval nagyobbat is de nincs kép, a minőség ugyan ilyen. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2018
És ezek milyen technikával készültek ?
Laminálva lettek.
A kicsi az ujjacskámmal, a nagy rongy-al beborított fával lett tisztítva (+ VÍM). 18 cm-nél szélesebb már nem fér be a laminálóba, azzal én is bajba lennék, a hossza lehet nagyobb. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2018
Otthoni körülmények között ez bőven megfelel.
Nekem pl. ez a csiszolgatós dolog egyáltalán nem jött be, feleslegesnek is tartom. Ha vizet kapott a nyák már eleve nem lett jó, de a száraz csiszolásnál is mindig lettek apróbb hibák, és a vékony vonalak nagyon csúnyán néztek ki. Tépek 2 kocka wc papírt, összehajtogatom őket, az egyikre ráfordítom a sósavas flakont, és áttörlöm vele a nyákot. Ez az égvilágon minden szennyeződést leszed róla, az oxidréteget is. A másik kockára teszek valami oldószert (izopropil, nitró, alkohol, akármi), és letisztítom vele a trutyit amit a sósav leszedett, illetve teljesen zsírtalanítom.
Nincs gond a tapadással. Az érdesített felületen nekem mindig voltak apró alámarások is, így viszont nincs, mert egyenletesen terül a toner festéke. Hasonló vált be nekem is amíg nem cseréltem tonert. Azóta inkább a DRY. Egyszerűbb nyákoknál még azért ezt használom.
Nem próbáltam még. De ha mindenki ide írja, abból csak probléma lesz
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
Idézet: „2. Felvitel a nyákra (valamelyik módszerrel)” Ha ezt meg tudod tenni, akkor ki is marathatod, nem kell előre ónozni. Főleg mert ha fel tudod vinni a panelre tökéletesen a rajzolatot akkor nem kell inverz sem ami több tonert eszik. Ha csak nem inverz nyomtatás kell a folyamathoz (Dry)
Én semmi értelmét nem látom ennek a módszernek. Ha már sikerül felvinned a rajzolatot akkor minek ónozni és aztán maratni? Arról nem is beszélve, hogy az akármilyen maratószereket el kell felejteni, ehhez a módszerhez nátrium-perszulfát kell (ha jól emlékszem) ami még a vas-kloridnál is lassúbb. Én használtam ezt a maratószert, szép finom maratást csinál nulla alámarással, de ehhez jó rajzolat is kell. Azt, hogy filccel kijavítod a hibákat el is felejtheted, mert leoldja. A maratás több órát vesz igénybe (majdnem A4-es panelt marattam, ráment az egész délelőttöm és a délutánomból is kb. 2 óra.
OK.
Meggyőztetek. Hallottam erről, és azt hittem jobb sorrend. Túltárgyalva.
Melegítve ugyanolyan gyors mint a vasklorid.
Én régóta azt használom. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2018
Ebbe biztos vagy?
Az adatlapja szerint melegítéssel gyorsítható a maratás max. 50 fokon, de 60 fok felett elbomlik! Tapasztalatom szerint, ha 50 fokot tartom akkor is sokkalta lassúbb a vas-kloridnál. Te hány fokon használod?
Sziasztok!
Csináltam egy ilyet a nyákmaratáshoz. Nem vagyok lusta ember, de nem szeretem, ha nincs kihasználva az időm. Meg aztán lögybölgetni a maratásnál, unalmas dolog. A meghajtást léptető motorral oldottam meg. A fordulat szabályozható. Időközönként önmagától irányt vált. Amíg „Ő” dolgozik, én foglalkozhatok mással, vagy cigizek egyet. ( A löttyi melegen tartása sajnos nincs megoldva).
Üdv.Tud valaki ajánlani valami jól bevált házi tisztìtószert nyáklapok zsìrtalanìtására?Kontakt spray nyomok eltávolìtására
Ultra por és körömkefe.
Ha az nincs, bármilyen "súroló por" és körömkefe. Amikor nem folyik le róla a víz, akkor jó...
Most látom hogy:
Idézet: „Kontakt spray nyomok eltávolìtására” Én maratás előtti tisztításra gondoltam. Beültetett kész áramkör esetén ez nem javasolt. Bocsánat.
Már majdnem háziszernek monhatnónk, féktisztító spré.
Én javaslom, hogy a megtisztított nyers nyákot híg maratóba tedd bele, hogy egy kicsit "megkapja" a felületet. (Világos barna matt felület.) Na ezután úgy fog tapadni, hogy csak na!.
Még nem próbáltam, de ha valaki kipróbálja, megérne akár egy cikket is: A felületre felvitt nyomatot kezelni kellene egy úgy nevezett toner density sprayvel. Nyomdászok használják, nyomat sötétítésre. Ez a spray bezárja a pórusokat. A maratás után nem lenne porózus a felület... Legalább is én így gondolom. Idézet: „Meg aztán lögybölgetni a maratásnál, unalmas dolog.” És felesleges is Maratandó felülettel lefele rá kell tenni a folyadékra és annyi.
Idézet: „Még nem próbáltam, de ha valaki kipróbálja,” 40 évvel ezelőtt szinte mindenki ezt csinálta, csak valami ok miatt kikopott a köztudatból. Én mondjuk ki nem hagynám.
Ez amit írsz működik a vas-kloridnál, de a Nátrium perszulfát-nál nem.
Ezt melegíteni, és mozgatni kell. Időnként mikróban melegítem a löttyöt.
Vasaláshoz nem ajánlom, a tonerbe ragadt papír felhabzik maratáskor apró légbuborékokat képezve a réz és a sav között, az eredmény egy ronda, pöttyös kukapozitív panel.
Amúgy én nyers NYÁK zsírtalanítására híg lúgot használok. Csak belemártom a NYÁK-ot és utána leöblítem vízzel. Tökéletesen zsírtalan felületet hagy maga után. Még a P20 is gyönyörűen terül a lúgos mosás után (gyak. az előhívóba mártom P20 lakkozás előtt is).
Vasalásnál a papirt én mindig sósavban áztattam le. Nem kell dörzsölni, a sósav megeszi a papírt.
Ha a papir beleragad a tonerbe, az hajszálcsöves lesz, és alapból kuka.
Izopropil alkohol, nitrohígító, egyéb tiszta alkohol, amelyik éppen beválik.
Vagy inkább mindig friss, és csak a szükséges mennyiséget kell a tálba önteni, gyenge gázláng felett 4-5 perc alatt végez. Az a 4-5 perc lögybölgetés meg bőven belefér az időmbe.
Erre is írtam már megoldást hogy én mit csinálok, de senkit nem érdekelt. A kész nyomatot, amiről lemostam már a papírt, újra ráteszem a vasalóra, nyilván háttal. Újra felmelegszik a festék, a pórusok záródnak, nem lesz porózus vagy lyukacsos a kimaratott felület.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |