Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia!
Van egy itt egy másik fórum, analóg oszcilloszkóp javítása címen. Bővebben: Link Ott érdeklődj, szerintem hamarabb kapsz segítséget. Pl. nekem is rengeteget segítettek ott.
Sziasztok! Jó olvasgatni a hozzászólásokat, lenne is egy kérdésem hátha valaki tud valami ötletet adni. Adott egy VT r999f rádió. (2xECH81, EBL21, EZ80, EM80). Sokat foglalkoztam már vele, kapott többek közt 2x68UF 450V vadonatúj kondenzátorokat, a hitvány vezetékek egy része is cserélve lett, és egy vadonatúj macskaszem is jutott bele. Szól a rádió, viszont van egy olyan hibajelenség hogy a hangerőt maximumig tekerve elkezd csiripelni. Ilyenkor a 250V-os anód felugrik 300V-ra, és a macskaszem is kivilágosodik, ráadásul a csiripeléssel szinkronban ki is vezérlődik. Lemezjátszó üzemben ez a jelenség nem áll fent a végfok normálisan működik. A csiripelés mindkét hullámsávon hangolástól függetlenül jelentkezik ha fel van tekerve a hangerő poti. Valami gerjedésre tippelek, csőcsere se segített. Valakinek van valami ötlete?
Nem tudom milyen a műszerezettséged, ezt a hibát leginkább szkóppal lehet lekövetni. Csinálhatja talán a nagy elkó negatívjára kötött előfesz elkó, vagy a visszacsatolás körben valami. de elég ritka hiba, nem nagyon lehet tippelni, ki kell keresni.
Köszönöm a hozzászólást, nézegettem a rajzot, előfesz elkó nincs a rajzon és a rádióban se. Pedig más rádiókban tudom tipikusan 100uf szokott ez lenni. Egy 82 ohmos ellenállás van amin ez az előfesz létrejön, erre tettem 1000uf-ot de semmit nem ért. Átkapcsoltam még a trafó primerjét 240V-ról 220V-ra. A feszültségek változtak persze, de a csiripelést nem befolyásolja. A hátulján van egy hangszínkapcsoló ami a jelet 2,2n kondival lehúzza a testre ilyenkor a csiripelés megszűnik, de nagyon tompa lesz a hang. A hangfrekis jel teljesen jó, az erősítő részben keresném a hibát, de lemezjátszó bemenetről az is jól viselkedik. Elég paradox egy helyzet. Kb fél éve van egy kiugrott szkópom, az alapokkal nagyjából tisztában vagyok, de megmondom őszintén nem tudom pontosan mit mérjek vele. Esetleg ha leírnád nagyjából milyen utat kell lejárni vele és mit kell figyelni sokat segítenél vele.
Általában max 10V/osztás egy szkóp bemeneten.
Ezért a szkópod bemenetére kellene egy 1:10 feszültségosztós mérőfej. Csöves környezetben több 100 Voltok vannak amik nem tesznek jót a mérőerősítőnek, persze részben vannak bennük túl fesz védelmek.Ha csöves a szkóp akkor kisebb a rizikó.
Ha gerjedés van, akkor ki lehet keresni a helyét. A gerjedés valószínű magas frekvencián megy ezért nem hallható A jellemző helyek, a pot méter, végcső rácsa, anódja, kitrafó, stb. Talán be lehet határolni, hogy honnan indul, és leválasztásokkal ki lehet keresni a hibás alkatrészt. Én talán a kitrafóra is gyanakodnék. De mint mondtam, ez egy ronda hiba, nem nagyon lehet tanácsokkal megoldani, sajnos szenvedni kell vele. Erre nekem is rá tudna menni pár óra valószínüleg.
Üdv mindenkinek. Még augusztus közepén írtam erről az amatőr(?) rádióról, ideáig kellett biztatnom magam, hogy végre nekiálljak a felújításnak. Egyenlőre szét kellett szedni az egészet, mivel talán a három forgón kívül nincs egy ép, használható alkatrésze. Persze szétszedés közben megpróbáltam beazonosítani a felépítését, ez egy két hangolt körös, (előkörös) visszacsatolt audion, fix 110 V-ra. Nincs hál trafója, amiből következik, hogy az antenna tekercs szénné van égve nyilván földzárlat miatt. Hangszórója lengőnyelves, korabeli celluloid anyagból hajlítva a membránja. Persze minden szakadt, rozsdás, korrodált. A kondik mind zárlatosak, némelyik ki van robbanva a dobozából. A csövek fűtése nem szakadt, de hogy működnek-e azt nem tudom. A következő feladat lesz most az alapos tisztítás, aztán minden alkatrészt darabonként kell felújítani, kondikba új belsőt tenni, tekercseket megjavítani, hál. trafót készíteni stb. Utána lehet neki állni az újjáépítésnek. Majd írok róla
Ahogy mondani szokták: Innen szép a győzelem! Fogjuk ezt a szerkezetet még újnak, szépnek, jónak látni! Az a hangszóró rettenetesen néz ki (persze a "többi se kutya").
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2018
Ez is csodálatos lesz!
Jó napot.
Ez is egy érdekes alkotás én is várom a fejleményeket, de ha lehetne a Orion 411-ről egy kis beszámoló ha sikerült életre kelteni. Előre is köszönöm.
Folyt. Ma reggel a csöveket néztem át, a meglevő két magasfrekis trióda működik, az egyenirányító is jó a végcső viszont hiányzik, majd szereznem kell. A képen a Tungsram AR 4101-es be és kimenő jele látszik, 100 kHz-en. A közel 80 éves cső, még ennyit erősít.
Üdvözlöm Janó bácsi, azt már lehet tudni hogy milyen végcsövet szán a szerkezetbe?
Van egy korban - küllemben - foglalatban ide passzoló RENS1823d csövem aminek az állapotáról sajnos sokat nem tudok, de nagyon szívesen eljuttatnám önnek ha "van helye" a kapcsolásban.
Nagyon köszönöm a felajánlást, nov.11-én lesz Puskás börze, ott találkozhatnánk. Ha nem jó, akkor beszéljük meg privátba.
A kimenőtrafó szekunderéről kiiktattam a visszacsatolást, de nem változott semmi. A hangerőpotira menő ócskán kinéző 10n kondikat is kicseréltem, de nem javult meg. Nézegettem a rajzot, tele van hibákkal és eltérésekkel. A táptrafóról jövő pluszminuszos anódfesz közepe nincs is berajzolva, 3 helyett 2 kivezetés van ami nyilvánvalóan hiba. A rajzon egy ellenállás 100ohm, a rádióban meg 220ohm volt beépítve. Szóval elment a kedvem az egésztől. A hangerőpoti majdnem teljes tartományában jól szól a rádió, egy lehelettel a felső ütközése előtt kezd csiripelni, ahol már amúgy is torzítana. Végülis élvezhető meg szól így is, úgyhogy bezárom a dobozt. Azért köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt.
Igazságod vagyon, a 411-.ről teljesen megfeledkeztem. Közben voltam nyaralni, meg gyógykezelésen, és mire megjöttem, ki ment a fejemből, hogy ennek a leírását nem fejeztem be. Hiába öregszem.Nagyon.
Szóval nagyjából kész lett a 411-es, nagyon sok mindent kellett beszerezni, meg legyártani hozzá. Teljesen ki kellett szerelni a hull váltót, tekercseket kellett cserélni, KF-eket javítani, kondikat gyártani stb. Talán a legnagyobb meló a csőfoglalatok cseréje volt. Hangszórót sajnos nem találtam eredetit, most egy kicsit "modernebb" van benne, de ha kapok régebbi működőképeset, majd átcserélem. A skálát Anti barátom készítette számítógépen, ezúton is köszönet. Papírra van nyomtatva, és plexi re ragasztva. A doboz is meg lett ragasztva, meg újra festve. Kell még szereznem gombokat is. Egyébként szépen szól, megfelelő a hangereje, érzékenysége. A többi a képeken.
Tervezem hogy megyek a "nagy" börzére, de szívesen elpostázom díjmentesen, illetve majd meg kell néznem, mert szerintem van RENS1374-em is aminek 4V / 1,1A a fűtése és az ajánlott 250V-os anódfesz (az 1823-nak 200V) miatt is talán közelebb áll a többi meglévő csőhöz.
Ma este megnézem és beszámolok róla mit találtam.
Köszönöm szépen a beszámolót a végeredmény nagyon szép.
Ha megosztaná a csőfoglalatcserében mi volt a nehézség, hogy tanuljunk belőle. Előre is köszönöm.
Hát látszik, hogy még soha nem szedtél szét régi készüléket. A csőfoglalatba, (de másba is) a gyártás közben befűzték az alkatrészek kivezetéseit, sokszor 3-4 vezeték van begyűrve, visszahajlítva, összecsavarva, egy egy lábba, tartó részbe, majd utána forrasztották be egybe az egészet. Szétszedni egy rémálom, hiszen folyamatosan melegíteni kell, miközben az összecsavarodott vezetékeket egyenként kell (kellene) kivenni, kifűzni. Közben persze leég a szigetelés, letörik a láb, megrongálódik a bekötött alkatrész, meg egyéb nyalánkságok. Ezért ha lehet, és elég hosszúak a vezetékek inkább levágom tőbe a kivezetéseket, újra tisztítom és úgy rakom bele az új helyére, És most ezt az egész kínlódást szorozd össze csőfoglalatonként 8-9 lábbal, plusz a testelés. De a tartó csőszegecseket sem mindíg könnyű lefúrni mert megforog, belül nem lehet ellentartani, ha nem vigyázunk tönkre megy körülötte minden. Külön öröm, ha pl. kifogsz egy háború alatt gyártottat, mert ott nem forrasztva, hanem hegesztve vannak az alkatrészek. Azt csak levágni lehet.Hát ilyenek vannak.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2018
Jól emlékeztem, RENS1823d, fűtésre jó, a getter valamivel nagyobb mint egy 200Ft-os ami szokatlanúl kicsi nekem, de már jónéhány éve ekkora.
r999f hiba. Ma véletlenül megoldódott a max hangerőn csiripeléses probléma. A macskaszem foglalatán lóg egy 4,7n-os kondi. Cérnalábú barna Remix. Elég hitvány állapotban volt, gondoltam ha bezárom a dobozt ezt még kicserélem. És erre szűnt meg a probléma. Erre soha nem is gyanakodtam volna. Most már úgy szól ahogy kell, kapni fog még egy kis kozmetikát és nyugodtan rakom vissza a kredenc tetejére.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2018
Üdvözlöm Janó bácsi.Nekem is van egy ilyen rádióm aminek a fel újításához már rég nekifogtam.Megvan a kondik csere ,vezeték cserék,a cső fűtés nagy ellenállás újra tekerése,cső beszerzés,már majdnem működő lenne,csak a gerjesztett hangszórónál elakadtam.Sem megjavítani sem másikat beszerezni nem sikerült.Most látom hogy Janó bácsi ehhez a megoldáshoz nyúlt.Érdekelne ,hogy illesztette hozzá a sima hangszórót.Én is kedvet kaptam ,hogy legalább így befejezzem ezt a rádiót .Köszönöm üdv szepi003
A készülékben gyárilag a hangszóró gerjesztés párhuzamosan van kötve az anód fesszel, simán ki kell hagyni, sőt a sorba kötött 4.7 Kohmot is ki lehet venni. Én most egy VT táskarádió hangszórót raktam bele, ez volt kéznél, de bármilyen hasonló méretű hangszóró berakható, csak a mechanikus rögzítést kell egyedileg kitalálni, átalakítani.
Írtam privátban a levelezésben.
Üdvözlök mindenkit!
Elkészült az Orion 520 B rádió felújítása. Jelenleg így néz ki. A polcon egy teleppótló volt, az még nincs restaurálva, még nem tudjuk, hogy felújítás után bele lesz-e téve, mert az úgy néz ki, hogy nem gyári.
Kollégák,
Mit lehet(ne) tudni erről a szerkezetről?
Szerintem egy házi gyártmányú rádiós sztereó erősítő. Amúgy mit szeretnél róla tudni?
Elképzelhető, hogy tényleg házi gyártmány...
Arra lettem volna kíváncsi, hogy mikor és hol gyárthatták, de ez akkor így nem meghatározható.
Körülbelül 70-es 80-as években készülhetett, de semmiképpen nem mondanám muzeálisnak. Esetleg próbáld meg a "Ez milyen alkatrész-készülék?" témában megkérdezni, hátha valaki ráismer!
Túl sok mindent nem lehet így kép alapján róla mondani. Típusszáma nincs, amit annak látsz az annak a készletnek volt a típusa amivel feliratozták. alfaset. Kb. a 80-as években készülhetett házilag.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |