Fórum témák
» Több friss téma |
Lehet félreértem a feladatot, hogy csak a PWM jel aktív részén szeretnél feszültséget mérni. Számolj utána mennyi ideig tart ez az aktív rész, mennyi ideig tart mérés (vagy megmérheted a szimulátorban).
+-12v 1KHz-es PWM jelet szeretnék visszamérni, a PIC 1MHz-en dolgozik.
A mérendő 12v-os jel 5v-ra vissza is van ellenáramláson keresztül osztva. A feladat igazából annyi, hogy folyamatosan 1-5mp-es rendszerességgel mérjek egy aktuális feszültségszintet. A PWM jel ellenállásokkal lenne terhelve és ezt kell figyelnem, hogy mikor milyen a terheltség. Ez a rész PWM jel nélkül szépen dolgozik is, de PWM jelet visszamérni helyesen, pontosan már kicsit nehezebb. Egyelőre hülyeségeket mérek, ezért kértem a segítséget. sonajkniz fórumtársunk erre írt egy példát, amelyet át kell forgatni C nyelvre, hogy maximálisan meg is értsem a működését. Logikailag értem is amit ő mond, de a megoldása valahogy nem akar összejönni.
Mekkora a PWM frekvencia?
Képezz egy "átlagolót" (az ellenállás osztót egészítsd ki egy kapacitással), ami a PWM frekvenciáját elnyomja. Mérd a szűrt jelet az A/D -vel.
1KHz. Az ellenállás osztás után mekkora kondi kellene? Gondolom elektrolitlt kell használni.
Sziasztok! Készítettem egy váltó fokozat visszajelzőt motorra mikrokontrollerrel, pontmátrixos led kijelzővel. A bajom, hogy tűző napsütésben a kijelző halvány. Nálam 1 oszlop vezérlési ideje 1ms (eddig világít egy oszlopon belül a megfelelő sorhoz tartozó led), majd következik a következő oszlop. Így, mivel 5 oszlopom van, az idő 20%-ában világít, 80%-ban sötét egy oszlop. Kérdésem, hogy ha Max7219-el vezérlem a kijelzőt, és beállítom benne, hogy 5 szegmensem van (5*7-es kijelző), nagyobb lesz a fényerőm? Vagy,csakis a nagyobb fényerejű pontmátrixos kijelző lehet megoldás? Van valakinek erről bármi nemű tapasztalata?
Egy kedves ismerősöm éppen ilyen problémával szembesült. Kipróbáltuk a Nextion kijelzőket, sokkal jobban láthatóak napsütésben mint bármilyen LED-es kijelző. Fekete háttér, fehér karakter(ek).
Sziasztok!
Tudja valaki, hogyan kell beállítani a PK3-at ahhoz, hogy programmódosításkor ne törölje az EEPROM-ot? A mellékelt képen lévő beállításon bármit módosítok, nem tölti fel a programot, hanem hibát jelez, illetve olyat is szokott csinálni, hogy látszatra minden oké, csak utána a PIC nem csinál semmit. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2018
Köszi az infót. Én is gondolkodtam nextionon, csak a helyhiány miatt nekem a legkisebb is nagy lenne. Ezért gondoltam az egyszínű OLED kijelzőre. Azzal is lehet jó szerinted? Azokból van elég kicsi is... Úgyis csak egy szám lenne rajta. Mit gondolsz?
Az is kontrasztosabb, mint a LED kijelző. Van, amelyiknek csak két lábas vezérlés kell, I2C alapú.
Köszi. Akkor szerintem az oled kijelző lesz a 2.0 fokozat kijelzőm alapja...
Mekkora pontossággal kellene mérni a feszültséget?
Aluáteresztő szűrő
Elsőfokú aluláteresztő szűrő frekveniája kb. 50 .. 80 Hz legyen.
Üdv!
Az lenne a kérdésem , hogy van egy nyomógomb egy dspic33fj16mc102 RB3-as port lábára kötve.A nyomógomb pergésmentesítve van(lehúzó ellenállás 15k + 100nf kondenzátor a nyomógombbal párhuzamosan)és valamiért ha megnyomom akkor 2.2V jelenik meg amit a pic néha logikai 1-nek néha logikai 0-nak érzékel.A port láb bemenetnek van állítva, analóg funkciók ki vannak kapcsolva.Mellékelek egy logikai analizátoros képet is a nyomógomb kimenetéről.Amikor lehúzom a portlábról a nyomógombot és úgy nézem a jelet logikai analizátorral , akkor teljesen jó négyszögjel jelenik meg.
Remélem, felhúzóellenállás is van...
Abban a bekötésben, ami a honlapomon a PICKWIK projekt Pergésmentesítés c. szakaszában látható, a lehúzó ellenállás a felhúzónak legfeljebb az egytizede legyen. Pl. 10 k felhúzó, 1 k lehúzó. A kondenzátor pl. 470 nF lehet.
Így van most mint a képen.
Milyen oszcillátor beállítást használsz?
A dspic33fj16mc102 az RB3 láb az oszcillátor kimenete (OSCO / CLKO) is.
Nézd meg az adatlapon hogy milyen címen van az EEPROM, biztos nem 0-s a kezdőcíme.
Köszönöm a tippet, de időközben megoldódott.
Miután átváltom manual-ra, hogy ki tudjam jelölni az EEPROM megóvást, ha megvan, utánna vissza kell tenni Allow-ra.
Belső oszcillátort használok , de az oszcillátor kimenet az az RA3 lábon van nem?
Igen, de csak akkor jelenik meg ha a config regiszterben az van beállítva nem pedig IO lábnak.
Köszönöm a kódot, át írtam C-re, de sajnos ugyan az a gond mint előtte.
PWM 10%-os kitöltésnél, 1MHz-es PIC órajelnél, 18mintát tud venni két flag közt, és átlagolva 90 ADC az 1018 helyett. 4MHz-nél 22 mintát tud venni és átlagban is kicsit feljebb megy, ADC 112 az 1018 helyett. 8MHz-nél 35 mintát tud venni és átlagolva ADC 202 az 1018 helyett. Sajnos még mindig nem az igazi a dolog. Lehet ezt már diszkrét alkatrészek nélkül nem tudom megoldani?
Szia!
Végignéztem, de nem világos, hogy mit akarsz mérni !? +/- 12V-os jeled van, ennek az átlagértékét vagy a jel nem tuti, hogy +12V, ill. -12V és azt vagy mit ?! Ráadásul, ha jól értem, akkor a PWM-et Te adod !? A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018
Épp én is ezt akartam írni, de megelőztél. Nekem sem világos az egész.
Idézet: „+-12v 1KHz-es PWM jelet szeretnék visszamérni, a PIC 1MHz-en dolgozik. A mérendő 12v-os jel 5v-ra vissza is van ellenáramláson keresztül osztva. A feladat igazából annyi, hogy folyamatosan 1-5mp-es rendszerességgel mérjek egy aktuális feszültségszintet. A PWM jel ellenállásokkal lenne terhelve és ezt kell figyelnem, hogy mikor milyen a terheltség.” Akkor ez lenne a feladat !? Idézet: „PWM 10%-os kitöltésnél, 1MHz-es PIC órajelnél, 18mintát tud venni két flag közt, és átlagolva 90 ADC az 1018 helyett. 4MHz-nél 22 mintát tud venni és átlagban is kicsit feljebb megy, ADC 112 az 1018 helyett. 8MHz-nél 35 mintát tud venni és átlagolva ADC 202 az 1018 helyett. ” A FLAG-ek nem néztem, de remélem az aktív PWM szint kezdetét és végét jelzik...??! Ha azalatt veszel min. 18 mintát ( én inkább 16 -ot vennék!), akkor annak jónak kell lennie, a gond a feldolgozásban lehet valahol !
PIC-el készítettem egy 1KHz-es jelet.
Az 1 KHz-es PWM jelet +-12v-ra alakítom, ami szépen megy is és mérhető. Ezt a +-12v-os jelet egy ellenállással rángatom földre, ilyenkor beesik a feszültség és ezt a beesést kellene nekem figyelnem. A PIC analóg bemenetére egy feszültség osztón keresztül a +-12v-os jelet beengedem. A PIC-en 0-5v-os tartományban tudom mérni a 12v-os jelet. Mind addig, ameddig nincs PWM vagy is fixen van kint 12v, addig a vissza mérés helyes. Egészen addig ameddig PWM jelet 100% kitöltessél hajtom a vissza mérés szintén helyes. De ha kiköltést csökkentem, akkor a fentebb leírt adatokat kapom. Ha a PWM jel terheletlen, akkor a vissza mérésnél független a PWM kiköltéstől a maximális feszültséget kellene mérnem, de 10%-os kitöltés mellett csak alig a tizedét méri vissza. No és itt van a bajom. Nekem 10%-nál is 12v-ot kellene vissza mérjen (persze a PIC-en ez csak maximum 5v-ot jelent), ha a PWM terheletlen, ha terhelve van, akkor nyilván ellenállástól függően kevesebb feszültséget kellene mérjek. Mutatom a kódot hozzá: Header:
Main:
Main függvényben lévő LED-es FOR ciklusokkal debugolok. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018
Mint fentebb írtam ki kellene számolni (vagy a szimulátorban megnézni) mennyi ideig tart egy mérés. Az 1kHz-es PWM 10%-os kitöltésnél 100us hosszú magas jelet ad. Láthatóan a 18 mérésnek kb. a 10%-a esik erre az időtartamra, a többinél 0 közelit mér, feltételezve, hogy a +12V-os esetén maximumot, -12V esetén 0-át kell mérnie. Ha csak a magasat szeretnéd mérni biztosítani kellene, hogy minden mérés a magas szintre essen és ne csússzon át, ha átlagot akkor arra kellene figyelni, hogy lehetőleg egész periódust mérjél, vagy elég sokat, hogy kicsi legyen a hiba.
Ez csak gyors reagálás, de úgy látom, hogy 2 TMR2 jelzés között mérsz ! Azalatt a PWM teljes periódusa lefut, azaz, ha méred az amplitúdóját, akkor átlagosan pont a tizedét kell kapnod !
Csak addig mérj és átlagolj, amíg a PWM POZITÍV része van !
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018
És ezt miképpen?
Tegyek be egy if-et, hogy ha nagyobb mint nulla akkor mérem, és ha nulla akkor eldobom? Vagy csak szimplán az átlagolásnál az osztásokba a nullák mérése ne kerüljenek bele? És úgy néz ki elsőre, hogy ez működik is. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |