Fórum témák
» Több friss téma |
Nos egy ideje elkezdett foglalkoztatni az A osztályú erősítő.
Eredménye az lett hogy megépítettem az ősrégi JLH erősítőt és szégyenszemre lealázza a legtöbb erősítőmet hangminőségileg és hangzásilag. JLH2000 A tda végfokok elbújhatnak de még az stk-mat is lealázta de rendesen ![]() Kicsit gazdaságtalan de gyönyörű hangja van a piszoknak.Ha valaki megépítette már és valami tapasztalata van azt várom ide de ha valakinek kérdése van vagy szeretné megépíteni az is jelentkezzen. Higgyétek el az öreg elktromos rályának nagyot néztem ![]() ![]()
Én egyszer még tavaly év vége felé tanakodtam azon, hogy megépítsem-e vagy sem ezt az erősítőt. Hát nem igazán építettem meg...pedig lett volna időm. Most bezzeg nincs rá annyi időm, de szívesen megépíteném. Egyszer úgyis összejön még, remélem
![]() Sokan megépítették már, és mindenki nagyot nézett a végén, ahogy tudom... ![]() Egyébként te a 10W-os 2000-res modellt építetted meg? Milyen tranyókkal? Amilyet ajánlanak hozzá, vgy más gyártótól? (Asszem az ajánlott az Motorola 2N3055...nekem itthon más gyártótól származó lapul csak itthon ![]()
Hali.
Én is néztem, és én is csak jókat hallottam róla, Olvastam a másik fórumot is (DIY audio) és tetszett. Mondcsak Dióda, nem kevés az a 10Watt a hétköznapi használatban? Vagy valami nagyérzékenységü hangszóróval hallgatod? Isa
Eggyáltalán nem kevés és hát elég érzékenyek a ládikáim.
A kérdésedre a válasz igen a 2000-es verziót építettem meg. Azt kell mondanom hogy ehhez képest a tda2030 egy 5W-os szütyöknek tünik.
Tetszik ez a 2000-es verzió...
Egyszerű, olcsó... ![]() A kérdés: mit szól ez 4 ohm-hoz.... (gondolom hogy elviseli, csak 10w-helyett 15-20jön ki beklőle....) Lehet hogy megépítem, mert jelenleg egy tda7375-öt (2x25W) nyúzok ![]()
Le fogja pingálni de nagyon!
Amugy olvasgass egy kicsit az oldalon mert lehet hogy neked 4ómra más tápfesz és más alkatrészek kellenek.
És ha jól olvastam jó neki a +-45V?? Csak más tranyó kell neki?
Mert most van egy ilyen trafóm, meg egy ami +-24V-os. Mennyire kell hüteni? Berakod azt a kapcsolást amit te készítettél? Meg egy képet is. Egy GainClonehoz tudnád viszonyítani?...
Én a szólótápos verziót csináltam meg a 2000-es pdf alapján .Képet sajnos most nemtudok de igérem készítek.Amugy piszokul melegszik egy baromnagy bordával is tojást lehet rajta sütni-ez nálam kb 60-70fokos azaz kézzel nemigazán megfogható.
Ezen a néven szerepel:A Little Reminiscing - Electronics World May 2000 GC-hez nem lehet hasonlítani mert az egy döngetö . Ez meg egy minőségi erősítő azaz más kategória.
Igen-igen. Ez az egyetlen hátránya az A-osztályú erősítőknek. A beléjük vezetett/általuk felvett energiából nagyon keveset hasznosítanak (gondolok itt a zenei teljesítményre)...az energia nagy részét ugyanis elfűtik. Előnyük viszont a nagyon kicsi torzítási tényező. De hát ezt el kell fogadni, ha valaki egy jó hangú erősítőt akar építeni
![]()
Vajon 2n3055 helyett lehet-e belerakni BD249C-t?
Azért raknám bele ezt, mert kevesebb munka van a hűtőborda furkálásával... ![]()
Áh, szerintem esélytelen, hogy olyan minőségű legyen a kész remekmű, mint akár Diódáé...két, teljesen egymástól eltérő tranzisztor-kategóriát képviselnek a megnevezett tranyók...
A 2N3055-nek nem véletlenül teljes fémház burkolata. Szóval az én véleményem szerint ez a tranyócsere nem túl jó ötlet. Mellesleg nem véletlen az sem, hogy PONT ilyen tranyóval tervezte az eredetit a szerző. Mert ugye már akkoriban is voltak kisebb tokozású tranyók. A minőség miatt eshetett erre a fémtokos típusra a választása.
" GC-hez nem lehet hasonlítani mert az egy döngetö . Ez meg egy minőségi erősítő azaz más kategória"
Azért ez érdekes. más a GC-t mondja Hi-Endnek ![]() Minden bizonnyal meg fogom építeni a JLH-t hogy öszemérjem a GC-mel. Megbizok a füledben és félreteszek ennek is egy kis pénzt. ![]()
Akkor marad a 3055.
Hány VA-es trafó kell vajon hozzá? csatornánként 10W hangteljeítmény +veszteség amit nemtom menyi.... 100VA-es vajon elég lesz? A feszültségnek meg kb 25-30V-os nak kell lenni (35-42V). A tápegységbe csatornánként 10.000µF szűrés. És szerintem minden csatornának külön graetz híd sem árt ![]()
Hűű!
Most látom hogy a 10W hangteljeítményhez 45W ![]() ![]() Erre egy nagyon nagy borda kell! És a trafónak szerintem célszerű 200VA-est választani
Olvastam valahol bd tranyóval is a jlh-t de azt mondták hogy annak teljesen más a hangja.
Én a jóöreg 2N3055-öt használom és tuti bár marharossz a szerelése mert nagy barom fémtokos cucc de ebbe ez a legjobb meg valami MJakármi ami ugyanolyan.Amugy a 2N-nek nagyobb a hútófelülete is. Trafó háááát az eredeti ajánlás szerint két csatornára minimum 160W-os kell de szerintem több kell, nekem egy 300W-os van belezuhantva éshát ezt is megszippantja rendesen.Amuyg ki lehet számolni mekkora kell : vegyünk 1,5A nyugalmiáramot az 40V estén 60W+10Wkimeneti hasznos meg az egyébb áramveszteségekre 30W kell ez így már 100W egy csatorna.
Nos senki jelentkező !
Nyúzzuk már meg ezt a régi kapcsolást ![]() Egyszerűen nem tudok eltelni a hangjával már majdnem csöves hangzású. ![]() A végfoktranyókat elkezdtem cserélgetni és érdekes tapasztalatom van mert minden tipusú és sorszámú tranyónak más a hangja , bár nem túl sokkal tudtam eddig kipróbálni.Eddigi repertoálom 2N-BD-MJ ezekből többfajta is.Legjobbnak az MJ bizonyult utánna szorosan a 2N és a végén kullog a BD.
Majd a nyáron megépítem
![]() Igazából itt az iskola+az év vége, meg még a másik projectemet a digitális szkópot is be kéne fejezni (inkább elkezdeni.....) Amúgy nagyon tetszik! ![]() Alig néhány alkatrész, és milyen szép hangja lehet... ![]()
Hidd el nagyon király!
![]() Nem nehéz megépíteni max 1órahossza és működik is ha mindened megvan hozzá de szerintem még referensnek is megfelel.Azt az 1-2órát rászánni plussz azt a tényleg pár alkatrészt megéri főleg ha meghalja az ember a hangját. Meglepődve tapasztaltam hogy a 30 centis mélynyomóm majd kiugrik tőle örömében a dobozzából és hogy a cd kimenetéről kopaszon szebben szól mint némelyik erősítő eq-val. A mélyei elsöprőek a magasok tiszták élesek és mindent hallani a zenéből hallani lehet hogy st.martin zenéjében fúvós a hangszer és levegővel működik:eek2: .
Igazából csak trafót kéne szerznem meg hűtőbordát hozzá, meg valami dobozt , de szerintem majd megcsinálom AL lemezből, és lefestem mattfeketére
Sima 24V-os trafó megteszi meg egy baromi nagy borda.Elősször szerintem próbáld ki és füleld meg utánna kezdj el dobozoláson gondolkodni.Amugy célszerű ennél az erősítőnél a doboz tetejére tenni a dordát mert piszok meleg tud lenni és szerintem az nem tesz jót semmi készüléknek amit rátennél de ha a tetején van a borda akkor nem tudsz rátenni semmit.
A két poti mire szolgál?
Set V dc out: Ez a tápfeszközép beállítása a kimeneten (a kondi előtt)? Set Iq: A nyugalmi áram beállítása? Mekkorára? 1,5-2A? ![]()
1,5A a nyugalmiáram de lehet több is csak akkor nagyon nagy a disszipáció mondjuk 1Amperrel is tojást lehet sütni rajta de 1,5 kell neki.Állítólag ha nagyobb a nyugajmi áram még jobban szól de én még nem próbáltam illetve szerintem akkor már 1-2W-os ellenálásokkal kell a nyugalmiáramot álítani mert a trimmer elfüstöl pillanatok alatt.Tápot meg elvileg lehet neki 50V-ot is adni persze akkor nő a kimeneti teljesítmény is.
Na akkor jó lesz hozzá a +-45Volt?
Mert van itthon két trafó vagy 250Wattosak. Akkor igy csinálhatok belölük monoblokkokat, azzal is biztos jobb lesz a hangjuk. Sirály! ![]()
Szedd szét a szekundereket külön-külön egyenirányítva két nagy buzi pufferkondival két külön végfokkal szerintem király lessz.
45V-ból ki fog jönni belőle 20W simán de max csak 1Amper nyugalmi áramot adj neki mert másképp szétfűti az agyát szegény.
Kezdem úgy érezni hogy csak magamnak irkálok
![]()
Köszi.
Te ezalapján a nyák szerint csináltad? Miért bezsélsz magadba?? Az olyan embereket dutyibadugják ![]()
Nagyjából ez alapján annyit módosítva hogy nekem a tragyók nem egyenesen hanem efordítva 45fokkal vannak.
Szia!
Ez az erősítő , mennyire zajos? Nem búg... nem zúg?... (v. másikhoz képest milyen?) ...esetleg teljes hangerőre állítva(persze mikor nincs hang)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |