Fórum témák
» Több friss téma |
Kérlek írj szabványt vagy időt... Mi felénk új a sztori
Hogy szabvány tartalmazza-e, nem tudom. Szolgáltatói követelmény. Elvben ellenkező esetben nem veszik át. Azért megpróbálok utána nézni, hogy valamelyik rendelet, szabályzat tartalmazza-e.
http://merohely.hu/dokumentumok/fogyasztasmero_szekreny_kialakitasa...ei.pdf
Idézet: „A nappali, és a vezérelt áramkörök külön légtérben vannak elhelyezve.”
A mérőhely , fogyasztásmérő szekrény kialakítására, ami általában lakáson kívül van és a fogyasztói kismegszakító szekrényre, ami lakáson belül van, más az előírás.
Ha a kérdés a kismegszakító szekrényre irányul, akkor lehet egy tokozat,akkor igen, lehet de mindenképp külön sorban kell ezeket elhelyezni, elválasztva és a ráírni, hogy " Kettős betáplálás" , hiszen ha az állandót valamiért lekapcsoljuk, attól még a vezérelt, ha éppen be van kapcsolva megcsaphatja az elosztóban villanyászt. Tehát balesetvédelmi oka van.
Hát ez egyébként az MSZ 447:2009 megfelelő passzusából adódik, csak túl van lihegve, mert ott annyi van, hogy elkülönítetten:
Ha a fogyasztásmérő berendezés több, különböző árszabású fogyasztásmérőt tartalmaz (mert a fogyasztókészülékek elszámolási árszabása nem azonos), akkor ezen fogyasztókészülékek hálózatát egymástól elkülönítetten kell létesíteni. Az én értelmezésem szerint erre tökéletesen elegendő lenne egy elosztótáblán mondjuk 4 üres hely, ahol egy vastag, piros csík vonul át. Persze, a jövő-menő madzagok elkülönítésével is hátul. De jó (lenne) a közben megjelent, Gyuszo által írt megoldás is. A mifelénk új a sztori azért kissé mosolyt fakasztó, mert ugyanez benne van a regisztrált szerelői jegyzetben is, ami már 3 éves: Ha a felhasználási helyet egynél több fogyasztásmérő látja el, akkor az egyes árszabásokhoz (pl. általános és vezérelt különmért) tartozó áramköröket a felhasználási helyen belül elkülönítetten kell szerelni, ez egynél több felhasználói mért főelosztót jelent A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
A hirdetés itt is az "Apróhirdetés rovatba való!
Sziasztok!
Ezzel a képen látható (bocs, autofókusz nincs, kicsit homályos) helyzettel szembesültem. A kapcsoló csupasz réz felülete gondolom a legkevésbé sem jó, hogy érintkezik a tömör alu érrel. Érvéghüvelyezzem? Sajnos fogóm nincs hozzá, legfeljebb odalapítani tudnám az érvéghüvelyt és úgy tartaná az eret (már ha beférne az érvéghüvellyel együtt együtt a kapcsolóba). Másik opcióként keressek olyan kapcsolót, aminek nem csupasz réz befogója van, hanem más fémből készült, esetleg ónozott vagy krómozott bevonatú? Vagy csak szimplán használjak kontaktpasztát? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2018
Ha befér a kapcsoló möge néhány wago, akkor én wagoval és alupasztával betoldanék egy pár cm rézkábelt az alu után, majd ezt kötném be a kapcsolóbe. Az ok: a wago sokkal jobb kontaktot ad, mint a kapcsoló csavaros fogatása, későbbiekben sem.kell utánhúzni a kötést (az alu "puha"), plusz az alu és réz kapcsolat elég problémás, oldjuk meg megfelelően. Lehet csavaros kötésnél az alupaszta nem is használható.
Biztos, hogy sima réz az? Amennyiben nem valami "gagyi" kapcsoló, akkor ötvözet, annál meg nem gond. Amennyiben valóban réz, cserélnék kapcsolót.
Ha az réz lenne, és régóta ott van, akkor már nem így nézne ki hanem oxidos lenne. Meg ha elvolt ott esetleg 20 évet, akkor lehet hogy el lesz még húszat. A minap cseréltem egy aljzatot, na abba úgy bele volt rohadva az alu kábel hogy roncsolva sem jött ki, el kellett vágni. Pedig az nem réz fogadórész volt.
Akármennyit nézegetem a képet, az bizony sárgaréz. Az pedig nem réz, hanem a cink rokona. Kicsit közelebb van az aluhoz.
Egyébként sok régebbi kapcsolóban a szürke (horganyzott) vagy sárga szín ellenére a kötésben résztvevő elemek sokszor vasból vannak, mert az bírja a csavarozást. A réz puha, a sárgaréz se túl masszív, a bronz, bár előfordul néha, túl drága.
Hali!
Bocsi hogy beleszólok, de én úgy tudom, hogy az aluvezték, csak a vörösrézzel haragos, a sárgarézzel nem.? Rengeteg sorkapocs készűl sárgazézből, és használjul aluvezetékre.
Mintha én is azt írtam volna.
Idézet: „sárgaréz. Az pedig nem réz, hanem a cink rokona. Kicsit közelebb van az aluhoz.”
Köszi a válaszokat!
Ha van rá mód, alkalmazni fogom Kovidivi tanácsát, szimpatikusnak tűnik számomra. Adódott közben egy további probléma. Az óránál a főmegszakító 25A-re biztosít, és alu páros jön fel onnan, úgy látom 2,5mm2-esek lehetnek. Nem értem ezt hogyan csinálhatták a szolgáltató emberei. A nullvezető rezes sodrásán a zöld szigszalag egy részen mintha már feketére pörkölődött volna, úgy kell majd leszenvednem róla. Ezek sem mostanában lesznek rézre cserélve sajnos. A lehető legszakszerűbben mit tehetek a kismegszakítók, valamint csavaros tuskó bekötéséhez, 2-es Wago-val kössem össze azonos keresztmetszetű rézzel? A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
Ezt komolyan is írtad/gondoltad? Sárgaréz: nagyrészt Cu, néhány % Zn; úgy 40-50 %-ig, de általában 5-10-20 %. Jól bírják egymást a vörösréz vezetékkel, ezért is gyártanak villamosipari szerelvényeket belőle. Ami Al ötvözésű, az alumíniumbronz.
Idézet: „A lehető legszakszerűbben mit tehetek” Azt, hogy azt a két vezetéket, ami a mérőhelytől eljön ( fázis és nulla )bekötöd egy FI-relébe. A FI-relé után rézzel szerelheted a kismegszakítókat és a Nulla sínt. Idézet: Elektrokémiailag kisebb a feszültségkülönbség közöttük a cink ötvöző miatt. Ezért nem jelentkezik olyan hamar az elektrokémiai korrózió. De nem teljesen kizárt. ! „Kicsit közelebb van az aluhoz.”
30mA-es áramvédőrelé lesz, ez nem kérdés. Itt most a szereléstechnikai rész volt a kérdés. Nem szeretnék anyagtípus miatt történő kötésmeglazulást.
Egyébként igazad van, természetesen az áramvédő relébe fog kerülni mindkettő, de alumíniumot nem szeretnék közvetlenül belekötni akkor sem. Tehát Wago-val toldhatom a két mérőtől jövő fővezetéket is, hogy rézzel folytatódjanak? A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
Nem, ne toldjad. Minek ? Kössed be. Ne legyen felesleges kötés, toldás.
A mérőből kijövő vezetékre vigyázz, mert ha megsérül, akkor a plombához már nem nyúlhatsz hozzá.
Ahhoz persze, hogy nem nyúlhatok.
Alumínium! Tudtommal rugós kötéssel célszerű leszorítani, mert puha fém, könnyen kilazul, eddig még nem szereltem ilyen vezetékeket.
Ha megoldható lenne, kicseréltetném első körben ezt a szakaszt rézre. Aztán a többit is. Az alu, főleg az öreg alu rideg, sok hajtogatásra törik. Ha elvékonyodik valahol, kontakthibát is okozhat, tűzveszélyes. Ma pedig már nem csak a rádió megy a hálózatról!
Sziasztok,
Lenne egy kérdésem a rutin és az évek által deresített hajú szakértőkhöz, (de előbb kontextusba helyezem kérdésem): Rokonlátogatás alkalmával kérdésként merült fel mit lehetne tenni egy konnektorral ami nem működik, illetve kettővel mert a másik sem működik a másik falon. Belenézve látom, hogy a vezetékek olyan rövidek, hogy éppencsak kibukik a konnektor a fal síkjából, szinte szerelhetetlen. Fehér alu MMfal vezeték ránézésre 2,5-nek látszik bár nem mértem és most mindegy is. Úgy 2cm hosszan csupaszolva van, amiből kb 1 cm hosszan pár menet rá van tekerve ugyanolyan vezetékből, (ami a másik konnektorig megy!) majd a maradék van a csavar alá kötve. Konnektort mindenképp cserélni kellene, (ez számomra ismeretlen márka, inkább olyan OBI-snak tűnik) de nem merem megmozdítani, félek, hogy eltörik az alu vezeték vége, minekutána képtelenség lesz az új konnektort bekötni, és a helyére tenni... Már attól féltem, hogy ha sokáig nézem attól letörik.... Mit szoktatok ilyenkor tenni? (A vezeték behúzás nem jöhet szóba, az egész lakást tavasszal pofozták helyre, festés és miegymás -kivéve az elektromos hálózatot persze....)
Népszerűsíteném Kodivi pár sorral feljebbi hozzászólását:
Idézet: „Ha befér a kapcsoló möge néhány wago, akkor én wagoval és alupasztával betoldanék egy pár cm rézkábelt az alu után, majd ezt kötném be a kapcsolóbe. Az ok: a wago sokkal jobb kontaktot ad, mint a kapcsoló csavaros fogatása, későbbiekben sem.kell utánhúzni a kötést (az alu "puha"), plusz az alu és réz kapcsolat elég problémás, oldjuk meg megfelelően. Lehet csavaros kötésnél az alupaszta nem is használható. ” Ha ennyire félsz a letöréstől, én nem MCU-val toldanám, hanem MKH-val, hogy szerelésnél minél kevésbé hajoljon az alu. A konnektorba menő végét pedig érvéghüvellyel látnám el. Idézet: „Mit szoktatok ilyenkor tenni?” Felértékeltetik a lakást a hitel felvételhez, mivel festve jobban néz ki, majd a felvett hitelből szétverik a lakást a villanyszereléshez, majd újra kifestenek.
Nem tudom, hogy lesz-e elég hely, de hátha belefér 2 db 221-es (mivel természetesen védőföld sincs benneje)...
Az alu vezeték cseréjét te sem úszod meg, hiszed se FI-reléd, se védőföldelésed nincs.
Az a vékony alu vezeték a mérőhely és a biztosítótábla között meddig marad meg ? A toldás semmit nem old meg, csak nagyobb bajt idéz elő. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
Az első ötletem hasonló volt, de mikor megemlítettem meg akartak verni egy tálcával...
Persze, a festék mindent eltakar, utána elkezd a kötődoboz barnulni utána feketedni, jelezve valami gond lehet alatta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |