Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Így csak a két változónak adsz más értéket, a buffert nem törlöd.
Inkább akkor ez: Bővebben: Link
Annyira pontosnak kellene lenni a nyomásnak?
Milyen motor AC vagy DC?
A helyzet az,hogy jó lenne ha max 1-2 báron belül maradna. És dc motor Mert munkakasiról fog üzemelni.
Erre ig nehéz bármit mondani.
Mekkora a puffer amiben a nyomás keletkezik ? Mekkora a szivattyú szállítási teljesítménye? Ezeket csak próba után lehet meghatározni. Első körben a maximális nyomás előtt kapcsolnám le a szivattyút, próbálgatással meghatározva mennyivel előbb kell megállni. A másik, kell egy bekapcsolási nyomás, és egy kikapcsolási. Mert ha kicsi az "elvétel" a szivattyút folyamatosan rángatni fogja. Ha nagyon tutit akarsz valami függvénnyel kell szabályoznod. (fordulatszám szabályzás + PI, PID).
Értem,akkor a tesztelés jön hamarosan,amikor tudok szerezni egy 300-500 wattos dc motort. Hogy mekkora a szivattyú teljesítménye? Passz.Mert az nincs rajta feltüntetve.
![]()
100 bar? A vezetékes vízhálózatban kb 3,5-4 bar van.
Bővebben: Link Nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon leegyszerűsítve, figyeli az aktuális értéket és a munka pont távolságát, valamint változás mértékét (meredekségét) is. Pl: nekem 10 bár kell, 8 bárig padló gáz, majd ahogyan közeledik a 10-hez egyre lassít, és pont 10 bárra érkezik.
Nem vizet kell sűríteni
![]() ![]()
Nem tudom honnan jött a víz nekem
![]()
Azt nem tudhatom
![]() ![]()
Szia!
Én azt tenném, hogy folyamatosan mérném a nyomást. A motort pedig PWM jellel vezérelném, ha az lehetséges. Az Arduino mikor közelít a nyomáshoz akkor lassan csökkenti a fordulatszámot. Annyit tennék még bele, hogy miután kikapcsolt akkor az alsó nyomásérték aktiválódjon a kódban, azaz végzettnek tekintse a feltöltést. Ha nem ezt teszed, akkor a nyomás vagy el sem éri a kért szintet és a motor örökké megy, vagy folyton elindul, ha kis nyomásvesztés lép fel. Hagyni kell neki játékteret mindenképp.
Szia! Köszönöm a tanácsot. A nyomás figyelés elvileg folyamatos.De hogyan hagyjak benne holtjátékot? Ebben segítenél?
A forrásķódban tudod megírni magát a hiszterézised értékét.
Pár darab if else vagy select/case utasítással. A folyamatos mérési eredményeket érdemes 5 -10 mérés átlagolása után felhasználni a hiszterézis eldöntéséhez.
Köszönöm,akkor ennek megpróbálok utána nézni
![]()
Sziasztok!
Olyat tapasztalt már valaki, hogy Nano, I2C kijelző, hardveres soros vonalon egy esp-01 és amikor nincs rákötve a kijelző a lapra, akkor a loop-ban nem kommunikál a soros port? Gondoltam minek a kijelző, ha csak a soros portot piszkálom. Már majdnem kicseréltem a Nano-t, amikor eszembe jutott, hogy megnézem a kijelzőn nem-e lefagyott a program setup után... Láss csodát, rajta a kijelző és jöttek az adatok...
Átírtam a kódot.
A belerakott kód potméterhez van írva,lehet ez a baj?
Valójában nem annyira bonyolult leprogramozni, kell bele pár logikai változó amik a megfelelő helyen változtatják értékeiket. (és ehhez kell majd pár if... :.-))
Elsőnek pár kisebb program, amiben mindent kiszervezel függvényekbe amit csak lehet, mert az megkönnyíti a munkát. Simításhoz jó megoldás lehet a mozgóátlag. Ezzel simíthatod a nyomás mérését. Nem látom a projektet, de gondolom indítani is kell majd a rendszert, ezért most azt gondolom, hogy pl a setup-ban annyi nyomásmérést kell végrehajtani ami ezt a mozgóátlagot feltölti. Utána aloop-ban is mérni, (hozzáadni a tömbhöz, bármi) és annak függvényében PWM jel előállítása. Ezt a mozgóátlagot és PWM jelet előállító függvényt ki kellene szervezni függvényekbe, majd a loop-ból hívogatni. Későbbiekben pedig a megszakításokkal operálni, de lehet nem kell sok, maximum a vészstop, vagy valami vész nyomásérzékelő/túlmelegedés védelem bekötése esetén. Ezt neked kell tudnod.
Ilyen szinten nem merek belenyúlni, de köszi.
Most az a bökkenő, hogy ha a fentebb, általad hozott példát feltöltöm, akkor soros monitorról működik is, viszont ha az esp-re kötöm, akkor nem. Vagy nem jól értelmezem amit az esp küld?
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
Hülye kérdés, de átirtad, hogy a soft serial-t nézze (ha arról megy)?
Hardveres serial-lal nem működik? Nincs softwareserial használatban.
A "csupasz" kódban, amit kivettem a példádból, azzal működik a hardveres serial-on. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
De, a soros is azon megy.
Soros monitor, meg a HW kommunikáció a modul és az ardu kötött nem fog egyszerre menni.
Köszönöm,ennek is utána olvasok.
![]() Valaki tudna nekem mutatni egy példaprogramot arra,hogy egy bizonyos számú enkóder elmozdulásra ,hogy lehet kapcsolni pint? Erre nem találtam a neten semmit ![]()
Ezt tudom. Viszont amikor nincs megnyitva a soros monitor, akkor az esp és a nano kommunikálhat. Vagy mindenképpen tegyem softserial-ra?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
HW stabilabb. Baud-ok stimmelnek?
Igen, 9600-on van mind a kettő. Vagy még az lehet, hogy nem az jönne ki az esp-ből soros monitorra, mint amit szimplán a nanonak küld, amikor magukra vannak hagyva? Nem értem mi lehet...
Logikai analizátor kellene, mert igy nehéz megtalálni a hibát.
Üdv ismét
![]() Erre jutottam az encoder kóddal.
Most olyanban kellene segíteni,hogy azt miként lehet megoldani,hogy a következő 10 ciklus után kikapcsoljon?
Szia!
Milyen ciklus után? Változásra, vagy a loop lefutására? Az utóbbi néhány milisec alatt megtörténik, gondolom az nem kell. Egyszerűen egy segédváltozó, ami kezdetben 0, majd a változáskor növeled 1-l. Az egészet meg egy if-be... Ha a számláló >9 akkor fusson le amit szeretnél. Ennyi, nem kell bonyolultan gondolkodni. A pi-t nyugodtan megadhatod 6 tizedesig, legyen pontosabb ha már... ![]() Gondolom neked a distance ha eléri a 10-t akkor ne lehessen növelni, meg csökkenteni. Az egészet egy if-be kell tenni.
Ohh az éjjel megcsináltam
![]() ![]()
Valamiért az első 10 ciklusra nem reagál ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |