Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Így csak a két változónak adsz más értéket, a buffert nem törlöd.
Inkább akkor ez: Bővebben: Link
Annyira pontosnak kellene lenni a nyomásnak?
Milyen motor AC vagy DC?
A helyzet az,hogy jó lenne ha max 1-2 báron belül maradna. És dc motor Mert munkakasiról fog üzemelni.
Erre ig nehéz bármit mondani.
Mekkora a puffer amiben a nyomás keletkezik ? Mekkora a szivattyú szállítási teljesítménye? Ezeket csak próba után lehet meghatározni. Első körben a maximális nyomás előtt kapcsolnám le a szivattyút, próbálgatással meghatározva mennyivel előbb kell megállni. A másik, kell egy bekapcsolási nyomás, és egy kikapcsolási. Mert ha kicsi az "elvétel" a szivattyút folyamatosan rángatni fogja. Ha nagyon tutit akarsz valami függvénnyel kell szabályoznod. (fordulatszám szabályzás + PI, PID).
Értem,akkor a tesztelés jön hamarosan,amikor tudok szerezni egy 300-500 wattos dc motort. Hogy mekkora a szivattyú teljesítménye? Passz.Mert az nincs rajta feltüntetve. De a max nyomás 100 bar nekem a fele elég lenne. A bekapcsolási nyomás az 5 barral kevesebb,de lehet a kikapcsolási is annyi szóval,meglehet jó az a 10 bar eltérés. De majd a teszt eldönti. Ez a PID szabályzás elég sötét folt nekem,azt hogy tudnám megvalósítani?
100 bar? A vezetékes vízhálózatban kb 3,5-4 bar van.
Bővebben: Link Nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon leegyszerűsítve, figyeli az aktuális értéket és a munka pont távolságát, valamint változás mértékét (meredekségét) is. Pl: nekem 10 bár kell, 8 bárig padló gáz, majd ahogyan közeledik a 10-hez egyre lassít, és pont 10 bárra érkezik.
Nem vizet kell sűríteni Festéknyomás lenne tervben
Nem tudom honnan jött a víz nekem
Azt nem tudhatom
Szia!
Én azt tenném, hogy folyamatosan mérném a nyomást. A motort pedig PWM jellel vezérelném, ha az lehetséges. Az Arduino mikor közelít a nyomáshoz akkor lassan csökkenti a fordulatszámot. Annyit tennék még bele, hogy miután kikapcsolt akkor az alsó nyomásérték aktiválódjon a kódban, azaz végzettnek tekintse a feltöltést. Ha nem ezt teszed, akkor a nyomás vagy el sem éri a kért szintet és a motor örökké megy, vagy folyton elindul, ha kis nyomásvesztés lép fel. Hagyni kell neki játékteret mindenképp.
Szia! Köszönöm a tanácsot. A nyomás figyelés elvileg folyamatos.De hogyan hagyjak benne holtjátékot? Ebben segítenél?
A forrásķódban tudod megírni magát a hiszterézised értékét.
Pár darab if else vagy select/case utasítással. A folyamatos mérési eredményeket érdemes 5 -10 mérés átlagolása után felhasználni a hiszterézis eldöntéséhez.
Köszönöm,akkor ennek megpróbálok utána nézni
Sziasztok!
Olyat tapasztalt már valaki, hogy Nano, I2C kijelző, hardveres soros vonalon egy esp-01 és amikor nincs rákötve a kijelző a lapra, akkor a loop-ban nem kommunikál a soros port? Gondoltam minek a kijelző, ha csak a soros portot piszkálom. Már majdnem kicseréltem a Nano-t, amikor eszembe jutott, hogy megnézem a kijelzőn nem-e lefagyott a program setup után... Láss csodát, rajta a kijelző és jöttek az adatok...
Átírtam a kódot.
A belerakott kód potméterhez van írva,lehet ez a baj?
Valójában nem annyira bonyolult leprogramozni, kell bele pár logikai változó amik a megfelelő helyen változtatják értékeiket. (és ehhez kell majd pár if... :.-))
Elsőnek pár kisebb program, amiben mindent kiszervezel függvényekbe amit csak lehet, mert az megkönnyíti a munkát. Simításhoz jó megoldás lehet a mozgóátlag. Ezzel simíthatod a nyomás mérését. Nem látom a projektet, de gondolom indítani is kell majd a rendszert, ezért most azt gondolom, hogy pl a setup-ban annyi nyomásmérést kell végrehajtani ami ezt a mozgóátlagot feltölti. Utána aloop-ban is mérni, (hozzáadni a tömbhöz, bármi) és annak függvényében PWM jel előállítása. Ezt a mozgóátlagot és PWM jelet előállító függvényt ki kellene szervezni függvényekbe, majd a loop-ból hívogatni. Későbbiekben pedig a megszakításokkal operálni, de lehet nem kell sok, maximum a vészstop, vagy valami vész nyomásérzékelő/túlmelegedés védelem bekötése esetén. Ezt neked kell tudnod.
Ilyen szinten nem merek belenyúlni, de köszi.
Most az a bökkenő, hogy ha a fentebb, általad hozott példát feltöltöm, akkor soros monitorról működik is, viszont ha az esp-re kötöm, akkor nem. Vagy nem jól értelmezem amit az esp küld?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
Hülye kérdés, de átirtad, hogy a soft serial-t nézze (ha arról megy)?
Hardveres serial-lal nem működik? Nincs softwareserial használatban.
A "csupasz" kódban, amit kivettem a példádból, azzal működik a hardveres serial-on. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
De, a soros is azon megy.
Soros monitor, meg a HW kommunikáció a modul és az ardu kötött nem fog egyszerre menni.
Köszönöm,ennek is utána olvasok.
Valaki tudna nekem mutatni egy példaprogramot arra,hogy egy bizonyos számú enkóder elmozdulásra ,hogy lehet kapcsolni pint? Erre nem találtam a neten semmit
Ezt tudom. Viszont amikor nincs megnyitva a soros monitor, akkor az esp és a nano kommunikálhat. Vagy mindenképpen tegyem softserial-ra?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
HW stabilabb. Baud-ok stimmelnek?
Igen, 9600-on van mind a kettő. Vagy még az lehet, hogy nem az jönne ki az esp-ből soros monitorra, mint amit szimplán a nanonak küld, amikor magukra vannak hagyva? Nem értem mi lehet...
Logikai analizátor kellene, mert igy nehéz megtalálni a hibát.
Üdv ismét
Erre jutottam az encoder kóddal.
Most olyanban kellene segíteni,hogy azt miként lehet megoldani,hogy a következő 10 ciklus után kikapcsoljon?
Szia!
Milyen ciklus után? Változásra, vagy a loop lefutására? Az utóbbi néhány milisec alatt megtörténik, gondolom az nem kell. Egyszerűen egy segédváltozó, ami kezdetben 0, majd a változáskor növeled 1-l. Az egészet meg egy if-be... Ha a számláló >9 akkor fusson le amit szeretnél. Ennyi, nem kell bonyolultan gondolkodni. A pi-t nyugodtan megadhatod 6 tizedesig, legyen pontosabb ha már... Gondolom neked a distance ha eléri a 10-t akkor ne lehessen növelni, meg csökkenteni. Az egészet egy if-be kell tenni.
Ohh az éjjel megcsináltam De valami nem százas
Valamiért az első 10 ciklusra nem reagál A számláló nullázódik és csak a következőnél kapcsol be a led,majd a következő 10-nél ki. Ezt mitől lehet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |