Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megköszönném, ha lennétek olyan jó fejek, hogy egy viszonylag alap kérdésben útba igazítanátok. Adott egy kültéri, fali mozgásérzékelős lámpa, ami jelenleg rendben teszi a dolgát. Szeretném viszont, ha nem csak mozgásra aktiválódna, hanem folyamatosan is tudna világítani. Hogy lehetne ezt helyesen megoldani? Arra gondoltam, hogy egyszerűen felhúznék még egy fázis kábelt (kapcsolón keresztül), amit rákötnék a szenzor után a fázisra. Így a fázis 2 helyről érkezhetne a lámpához: 1. A szenzoron keresztül, 2. Direktben, amikor a kapcsoló zárt állapotban van. Józan parasztival ez a kívánt eredményt adná: amikor nem lenne felkapcsolva a kapcsoló, akkor működne, ahogy eddig, a szenzor vezérlésével, amikor meg a kapcsoló fel lenne kapcsolva, akkor a szenzor nyitott vagy zárt állapotától függetlenül világítana. Ez így korrekt megoldás lenne vagy máshogy kéne ezt megoldani?
Meg kellene nézni a típust, nehogy feleslegesen fuss egy kört. Van olyan, ahol ha gyors egymás utánban kap áramot az érzékelő, akkor fixen úgy marad. Így csak elé kell kösd a kapcsolót.
Ha sima, akkor jó lehet a megoldásod, de feltétel, hogy azonos fázis legyen a két szálon.
Hello! Ez így megoldható, de ha mód van rá, célszerűbb a kettős kapcsolót használni. az egyikkel a mozgásérzékelőt be-ki kapcsolni, a másikkal a "direkt" világítást. fő, hogy azonos fázis legyen a kettő véletlenül sem egy másik. (Tudom háznál nem szokás csak egy fázis, de hátha..)
Vagy fix kapcsolóhoz a mozgásérzékelőnél lévő fázist visszahozva kapcsolni a lámpára "fix" világításként. De mind ezt csak azért hogy ne legyen olyan állapot, hogy valaki feszültség mentesíti a mozgásérzékelőt, más pedig felkapcsolja a lámpát, ahol a fázis egy "áramkörtől idegen" helyről érkezik. Tehát mindig a balesetforrásokat is figyelembe illik venni.
De jó, hogy felhívtad erre a lehetőségre a figyelmemet, köszönöm!
Ez lesz akkor az első lépés, kipróbálom, hogy mi történik, ha a meglévő fázist teszem kapcsolhatóvá. Ha vinnem kell még egy fázist, akkor figyelni fogok rá, hogy azonos legyen.
A kettős kapcsoló jó ötlet, ez lenne a teljes körű megoldás, mert teljesen lekapcsolt állapot is lenne, amikor még mozgásra sem működne.
Mondjuk erre valószínűleg nincs szükségem, így talán egy alternatív kapcsoló alkalmazása lenne a legcélszerűbb. Így egy időben csak az egyik fázis lehetne áram alatt, vagyis direktben felkapcsolt állapotban nem kattogna fölöslegesen a mozgásérzékelő. A balesetforrásra külön köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet! Ezért is tettem fel a kérdést, hogy ne csak működjön valahogy, hanem ebből a szempontból is rendben legyen. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
Ez sajnos nem nyert
Kipróbáltam, és nem tud ilyet, csak mozgásra hajlandó kapcsolni. Marad az alternatív kapcsolós megoldás, ha rászánom majd magam a kábel behúzásra.
Sziasztok
Beírom ebbe a topikba is, hatha hamarabb kapok segítséget. Egy LivarnoLux LED-es mozgásérzékelős reflektort kellene bekötni fixre Nincs szükség arra h mozgás erzekelos legyen Viszont van itt egy kis elektronika Tudnátok tanácsot adni hogyan lehetne ezt direktve kötni? Sajnos a mozgás érzékelős része csak egyszer szerelhető a, ragasztott csoda. Egy kép az elektronikarol Koszonom
Szia,
tudnál mondani olyan mozgásérzékelő típust amit írtál: Idézet: .„gyors egymás utánban kap áramot az érzékelő, akkor fixen úgy marad” most nagy szükségem lenne rá. Köszi!
Szia!
Sajnos nem, csak két alkalommal találkoztam vele, másoknál.
Sziasztok,
Lenne egy hülye kérdésem. Ismerősömtől szereztem egy kültéri mozgásérzékelős reflektort. Addig oké, hogy sorkapoccsal rá tudom kötni a hálózatra - de a sorkapcsot mivel szigeteljem, mibe tegyem? Vannak direkt erre a célra kialakított "dobozok"?
Kötődoboz
Ezt vagy ehhez hasonlót javasolnák. Akad ennél olcsóbban is.
Köszönöm szépen a segítségetek, ilyenre gondoltam én is
Vagy szétkapod, kiveszed a régi kábelt, és bekötöd a helyére az újat. Közben megnézed a LED chip-et, hogy felfekszik-e a hűtőbordára, esetleg kensz alá hűtőbordához való pasztát és jól meghúzod a csavarjait. Ha véletlenül nincs benne sorkapocs, akkor csak visszahúzod a kábelét és belülre raksz egyet.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
Ez veszélyes művelet, ilyet nem szívesen csinálnék. (Szétszedés után nem merem felszerelni őket, mert látom milyen katasztrófa a belseje. ) Amúgy kültéren valóban ez a legjobb megoldás.
Azt nem is mertem írni, hogy nézze meg a földelést is... a LED chip viszont szerintem mindenképpen igényel igazítást, eddig csak olyat láttam, ahol csálé volt, csavar lötyögött, stb...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
Ez igaz. Ahol csak lehet, olyan lápmpatestet javaslok amibe egyszerű, E27-es foglalatú "égőt" lehet betekerni. Azt nem mondom, hogy az ilyen reflektorok úgy hullanak mint a legyek de viszonlyag gyakori a meghibásodás.
Igen, tudom hogy ezekben nem szokták bekötni a földelést. Nincs benne sorkapocs. Valószínűleg a kötődobozos megoldással fogom kivitelezni, mert nincs benne annyi hely, hogy sorkapcsot tegyek bele.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2018
Sziasztok!
Olyan mozgásérzékelőt keresek, amely nagy hatótávot tud. Szerintetek ez valóban tud 20 métert? https://www.anco.hu/spd/321140/Jelenleti-erzekelo-360-feher
én pont ma építettem egy mozgásérzékelő szerűséget,természetesen nem működött.De ha valaki tudja a hibát orvosolni az írjon
Húha! Mit is akarsz csinálni? Az utolsó képen már egy TSOP szerű IR vevő/demodulátor is van...
Ha sima infra ledekkel gondoltad az adót, a TV-ből is ismert háromlábú alkatrésszel a vevőt, akkor rosszul gondoltad. A ledekhez kell egy 36-40 Khz moduláció a vevő függvényében. És az optika sem ilyen egyszerű. Valahol az infrakapus topicban találsz 555-tel működő adó rajzokat.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Egy mozgásérzékelőt szeretnék bekötni de nem boldogulok mit hova kellene kötni. A lényeg hogy a villanyszerelő megcsinálta a kiállást a falon a mozgásézékelőnek (rá is írta a vezetékre), így van egy zöld/sárga, kék és barna vezetékem. A mozgásérzékelőben van egy kék, piros ill. barna vezeték. A plafonon pedig a lámpa kiállás szintén zöld/sárga, kék és barna. Elég ha csak a kéket és a barnát kötöm a mozgásérzékelőbe ill. a lámpába vagy a mozgásérzékelő piros vezetékére kössem a zöld/sárgát és a lámpába is ez menjen? (gondolok itt arra hogy úgy csinálta meg hogy a zöld/sárga legyen a kapcsolt fázis) Előre is köszönöm!
Szia!
Először is hívd vissza a villanyszerelőt és kérdezd meg tőle, nála a zöls/sárga mit jelent. Azt max a plafonba szerelt lámpa fémvázára kötheted, miután kiderült, hogy ez csakis védőföldként szerepel. Jól nézel ki, ha az lenne a fázis???????? Utána nézd meg a mozgásérzékelő papírját ( ha van ), vagy tisztázd le, annak melyik a 2 kapcsoló szálja és milyen rendszerben működik. Mondja meg a villanyszerelő ( ha te nem tudod megállapítani ) melyik vezeték a tényleges fázis és a nulla.
Ha 1 picit is értett a villanyhoz,aki csinálta,akkor a mozgásérzékelőben lévő zöld-sárgát használta kapcsoltnak.Ahol kötve van a táp,ott a lámpába menő barnát összekötötte a mozgásérzékelőből jövő zöld-sárgával.
Ha van valami csipogód,akkor nézd meg a lámpánál lévő zöld-sárgát,a földeléshez,ha csipog,akkor elméletileg jól kötötte ,azért csapd le a villanyt,mert a csipogók nem szeretik a tápot,ha véletlenül elcseszett valamit. Amúgy a mozgásérzékelőn nézd meg a bekötést,akkor nem lesz gond ...Rajta kell lennie valahol.
Megvan még aki csinálta, szerintem hagyd békén. Szín szerint gondolomra nem biztos hogy jó lesz, főleg anélkül, hogy érted mit csinálsz.
Nézd meg fázisceruzával, hogy a barna-e a fázis (szinte biztos), aztán ehhez képest mérj feszültséget a kékhez képest (230V-nak kellene lennie), valamint a zöldsárgához képest is. Ha ez utóbbi is 230V-ot mutat, akkor az földelés és nem egyezett a szerelővel a gondolatmeneted. Ő egy sima kiállást csinált, helyben kapcsolós lámpához, pl. infra érzékelős reflektor.
Az mozgásérzékelőn a barna a fázis, a kék a nulla, és a piros a kapcsolt fázis. Ott a lukban szigszalagozott kötések vannak?
Na felhívom majd a szerelőt mert így csak találgatok. Egyébként szerintem külön csinálta a két dolgot, mert a falon lévő kiállásra az volt írva hogy mozg. érzékelő, és a plafonon is van egy kiállás(ez egy bejárati ajtó előtti előtér). Megcsináltam úgy hogy a mozg. érzékelő fázisára kötöttem a fali fázist, a mozg. érzékelő nullájára kötöttem a fali nullát és a mozg érzékelő pirosát kötöttem a fali zöld/sárgára (gondolván itt arra hogy padláson úgy kötötte hogy a fali zöld/sárga lesz a plafon zöld/sárgájával összekötve) de így sem működik. Viszont ha a pirosat direktbe összekötöm egy vezetékkel ami csak lóg a levegőben a lámpa fázisával akkor tökéletesen működik.
Igen a falban szigszalagozott kötések vannak mert a falból kijövő vezeték eltört és meg kellett toldani egy kicsit hogy be tudjam kötni a mozg. érzékelőbe. Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Idézet: Ilyet azért szinte biztosan nem csinált. A lámpánál a zöldsárga az földelés lesz. Ha a lámpát a kék és a z/s közé kötötted, nem valószínű, hogy világítani fog, ha van ÉV reléd, azt viszont leveri. Fogd a multimétert, kapcsold le az áramot, kösd sípolós állásban mondjuk a fali z/s és a kék közé, menj a lámpa kiálláshoz és keresd meg, érintgesd össze a vezetékeket, ahol sípol, az zárt áramkört jelent. Ha a barna és a kék összeérintésekor sípol, akkor a z/s változik barnává mire a lámpához ér.„a mozg érzékelő pirosát kötöttem a fali zöld/sárgára (gondolván itt arra hogy padláson úgy kötötte hogy a fali zöld/sárga lesz a plafon zöld/sárgájával összekötve) de így sem működik.” De talán tényleg a legjobb az lesz, ha elhívod a szerelőt.
Szia! Ha egy hozzá értő szakképzett villanyszerelő aki a lámpa kiállást készítette neked a falra, akkor a következőt kellett csinálnia a képed alapján:
Zöld-Sárga vezeték = Földelés Barna vezeték = Fázis (Ezt szakította meg valahol egy kapcsolóval ami a világítást kapcsolja) Kék vezeték = Nulla. Ebből az adódik, hogy ha mozgásérzékelőt kötsz arra a kiállásra, az csak akkor kap tápfeszültséget, és akkor működik jól, ha a kapcsolód fel van kapcsolva a falon (mint egy rendes villanykapcsolónál) A Zöld-Sárga vezetéket TILOS másra használni mint a földelés !!! (Persze ez a hivatalos oldala, mert házilag bárki barkácsolhat bármit, csak az nem szabályos). Ha nekem van igazam, akkor a mozgásérzékelőből jövő piros vezetéked semmiféleképp nem kell a falból jövő vezetékekre kötni, hanem azt már a kapcsolandó lámpatestre kell kötni, és ez lesz a fázis. A lámpa másik vezetékét pedig a falból jövő kék (Nulla) vezetékre kell kötni. Sok sikert ! (Amúgy tényleg azt kell megkérdezni aki a kiállást csinálta !!!) |
Bejelentkezés
Hirdetés |