Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, az ötletet kísérletezek vele. Persze csak "vételi üzemmódban".
Ha jól emlékszem, akkor NE612-es IC-vel megvalósított kapcsolás is közlésre került, QRP morze adóból illetve vevőből.
Az NE612 megvan, azzal én is építettem már rádiót, de még analóg széles sávú vobbulátort is.
Köszönöm mindenkinek a leírást erről a fura rádióról. Érdekes elgondolás annyi szent.
Kedves fórumtársak! A tapasztaltabbak tanácsát szeretném kérni az alábbiakban:
Jobb híján a padláson szeretnék telepíteni egy kétsávos j-pole antennát a 2 m-es ás a 70 cm-es sáv vételére. Szeretném kihasználni a levezető koax árnyékolását a rövidhullámú adások vételére. arra gondoltam, hogy egy tv antenna splitterből kitermelt ferritgyöngyre tekernék pár menetes " leválasztó transzformátort" a HF-UHF sávra, ilyenformán a koax árnyékolása használható lenne az AM- és rövdhullámú sávokban. Nem tudom, hogy ez a ferritgyöngy alkalmas-e erre a célra, meg egyáltalán az elgondolás jó-e? Biztos ami biztos beszúrtam egy Móricka-rajzot a koncepcióról. Válaszotokat előre is köszönöm!
A Jpole esetén klasszikusban a jpole hurok rövidzár a koaxharisnya és meleg között.
URH-n mint illesztő elem működik ez ok. RH-n valóban mint egy "darab drót" funkcionál az a hurok. A lényeg az hogy az RH-nak szánt "preszelektorodnak" az antenna csatlakozójának a (harisnyája) külseje ne legyen össze kötve a földdel (azon keresztül a dongléval) )hanem az is meleg pont maradjon. Dongle URH bemenet lehet jó úgy ahogy van nem kell oda trafó . Persze azért raknál , hogy ne keljen ide oda rakosgatni a kábelt ... A lényeg hogy a RH preszelektor bemenetén lévő árnyékolásod is "meleg pont" legyen. Jobb esetben használjál ilyen 2 sávos jpole antennát , 3 darab összesen kb.: 2,4 m alurúd meg egy 30x30 alu vinkli darab kell hozzá meg egy teflon szigetelő gyűrű az ampfenol csati alá. 3 db rúdból A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
Köszönöm! Sajnos a dongle fémházas, és a két bemeneti SMA csatlakozó hideg pontja össze van kötve, ezért gondoltam a trafós megoldásra.
Tetszik a belinkelt antenna, de helyi viszonyok miatt kénytelen vagyok egy ennél puritánabb megoldást választani: Bővebben: Link . Ezt gondolm egy műanyagcsőbe rögzíteni, hogy a beépített tetőtér mellett fel tudjam nyomni a tető gerincig. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
A leválasztó trafónak elvileg jó lehet az a kis magod is (5MHz - 1GHz hazudnak rájuk).
A trafó 1:1 lehet, össze sodorva pár tizedes 2 CuZ huzalból. Leginkább a drótok közötti cm/sodrások számábol adódó kapacitív csatolása befolyásolja az RF átvitelt. A vasnak alsóbb frekiken (pár MHz ) van jelentősége. Az tekercs impedanciájából a menetszám adódik ki. Impedanciája pedig azt hogy milyen alsó frekin legyen leglább 200(4*50) (4*75 300) ohm az impedanciája(ballun méretezési ököl szabály alapján) , így sejthető mennyi menetet kell feltekerni. Ha más nem annyit amennyi a lyukba belefér.
Szerintem jó kell, hogy legyen a dolog.
A trafó jó csatolására ügyelni kell (nagy szórás => aluláteresztő szűrő), ezért összesodort zománchuzallal tekerném. Hány menet? Túl sok nem jó, mert a menetkapacitás nemkivánatos rezonanciát okozhat. Túl kevés menet sem jó. Kb úgy számolnék, hogy 144megán az ωL > 4Z Z=a levezető koax imedanciája. Tehát legyen ωL nagyobb, de ne sokkal. Most látom, h Kera_Will kolléga is hasonlókat irt. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
Köszönöm a válaszaitokat, remélem fogom még itt publikálni as ISS-ről fogott SSTV képeket
pl itt van egy (lég)PVC magos URH 6m/2m/70cm triffiláris trafó minta ,de neked elég lesz bifilárisan is sodorni :
A pdf 10-12 oldala körül RH-n mindegyik közel rövidzár, lent a trafó fent a jpole-hurok része miatt. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
Ismeri valaki ezeket az attenuátorokat?
Zopan Warszawa gyártmányok. BNC-BNC 20dB, az egyik 50 Ohm, a másik 50/75 Ohm. Érdekelne a maximális teljesítmény amit biztonsággal elviselnek, esetleg adatlap. Köszönöm.
Lehet, hogy nem nagy szám, de a padlásantennámmal végre sikerült "lehallgatni" egy komplett SSTV QSO-t Németország és Bukarest között.
Kár, hogy a szerb amatőrtársak közben vígan trafikáltak 3730 kHz-en.
Az egyik toled jobbra 2000kmre, a masik toled balra. Te hallod mindkettot, ok nem halljak a masikat 4000kmrol.
Mertel tavolsagot QTH alapjan? A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2018
Miskolcon kb félúton 700-700 km-re vagyok tőlük.
Most lett kész a 757-em. Megnézem milyen képeket tudok venni. Szerintem szép vétel!
Ha valakit érdekel: Állóhullám kimutatása lezáratlan vonalon. Ez a koma sok féle mérést feltett, de ez elég érdekes. Bővebben: Link
A Mikulás OF9X hívójellel 14.033 khz-en CQ -ik. 73! HA1DLX S9-el jön. Bővebben: Link[/url]https://dxnews.com/santa-claus_of9x/
Most jutottam el idáig, hogy megnézzem.
Nekem személy szerint nem tetszett. Ennyi befektetéssel jobban is el lehetett volna magyarázni... Csodálnám, ha ebből bárki is megérti a lényeget, aki meg érti, annak meg olyan mint a Jancsi és Juliska újratöltve.
Biztos ismered. Újszülöttnek minden vicc új. Meg a legújabb ismeretterjesztési mód, You Tube. Tankönyv helyett.
Egyébként a módszer a hasított tápvonalas módszer. Nem csak állóhullám arány, hanem frekvencia mérésre is használatos volt, amíg nem léteztek mikrohullámok mérésére alkalmas frekvencia mérők.
Frekvenciamérésre meg ott volt a hangolható üregrezonátor (is).
Azt nem kérdezem meg, hogy szakmailag mennyi hibát találtál benne?
Van benne az is bőven. Az iránycsatoló vezetékéhez a szondát lazán kell csatolni, (kapacitív, vagy induktív szondával) és nem tapizni, mert jelentősen befolyásolja az iránycsatoló működését. Csakhát kénytelen volt az érzéketlen szkóp bemenetét rábökni a vezetőre, mert másképp nem lett volna szép a bemutató. Egyébként is a szkóp teljesen felesleges, bár látványos, csak épp a lényeget nehéz kihámozni belőle. Mert ugye pusztán feszültséget, és távolságot kéne mérni, de azt pontosan.
Urak, ez zsibbasztó. A kolléga részletesen elmondja a mérés elvét, és megmutatt két egész állóhullámot. Ez egy demonstráció.
Íme egy részletesebb. A lényeg az, hogy ez a szkóp tud zajt is csinálni és működik, mint spektrum analizátor. Egy RH sávszűrő behangolása néhány perc. A berendezés elérhetetlen... az ára több mFt. Bővebben: LinkBővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Nos megkérdem itt, hátha van valakinek megbízható tapasztalata, hogy honnan lehet jó anyagot venni. Úgynevezett drót kollineárt szeretnék építeni. Illetve pótolni egy meglévő de viharvert antenna üvegszálas burkolatát.
A tapasztalatom, hogy az eddig próbált anyagok, elég durván elhangolják illetve befolyásolják az antenna viselkedését. Tisztára csiszolt tömör áttetsző anyagú üvegszálas pecabot akár 15MHz-el is elhúzza egy 70cm sávú antennát. A cső alakzatúak, mely kellene, bár sötét anyagú, az is durván kisimítja a rezonanciagörbét... Szóval mit lehetne használni?
Bármit teszel egy antenna közelébe, aminek a veszteségi tényezője a vákumtól (levegőtől) eltér, meg fog változni a rövidülési tényező is. Olyan csövet kéne szerezned, ami nagyon vékony, de kellően szilárd. Szerintem lehet(ne) /kellene készíteni (már ha ér annyit) üvegszál szövetből egy bot sablonra felcsavarva, valamilyen epoxi gyantával átitatva. Ez is el fogja hangolni, de valahogy össze kell hangolni a készítésnél.
Én ugyan még nem csináltam ilyet, csak láttam a BRG -ben készíteni. Ott annyival jobb volt a helyzet, hogy a "fejlesztés" során több példány is készült, mire megszületett a végleges, gyártható megoldás. A pecabotos antennát is elkészítve, zsugorcsövezve kell behangolni, és akkor jó lesz. (ilyent már eredményesen elkövettem)
Kínomban már gondoltam rá, hogy készítek... De mivel siker esélye kicsi, a munka meg sok vele így ezt a végére hagytam. Gondoltam talán a méretezésnél figyelembe venni az elhúzás mértékét és akkor a végeredmény közel lesz a használhatóhoz. Ezt azonnal elvetettem, mikor tapasztaltam 1/4 el kezdődő többtagos 5/8 antennánál kb 15MHz elhangolódást. Ez régi kísérlet. Most hozzámkerült egy X200 -as aminek a felső botja elveszett, kipótoltam 6m-s pecacső megfelelő méretű részével, felkerült és megmérve jónak tűnt, megvan mind a kettő sávon a rezonancia a helyén, de... Gyanú okán, a maradék vékony darabot egy 5/8-os alultekercses kétsávos mobilantennán ellenőriztem: ráhúztam a pálcájára, a 2m-en kb 1,5MHz-el került lejjebb a rezonancia, 70cm meg teljesen eltűnt az analizátorról a görbe. Így azt gondolom, hogy valami megoldást keresnem kell még erre.
Az antennák márcsak ilyenek. Egy hozzánemértő innen onnan összeszedett adatokkal farag egy antennát, és jó lesz, aki meg alapvetően ért hozzá, jó műszerei is vannak, leizzad mire megfelelő antennát készít.
A kollineáris, meg külön ravasz dolog, ha minden tagot jóra készíted, összerakva szinte biztos nem jó. Az a gond, hogy minden összefügg mindennel. A beállításhoz többször szét kell szedni, és kis igazítás után újra összerakni. Mikor minden jónak tűnik, berakod a radomba, mindent újra. A sokadik biztos jó lesz. Én ugyan többtagú kollineárisnak nem mertem nekiállni, egyszerűbbekkel már megbírkóztam néhányszor. Csak türelem, jó lesz az, amit készítesz. A rövidülési tényező a ráhúzástól biztos megváltozott, jó lenne megtalálni valamiféle púpot 400 MHz körül is, abból számolni valamiféle rövidülési tényezőt, a valóságban úgyis más lesz, mert ugye az átmérő, és a hossz viszonya is változik, ha picit is. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Sziasztok!
Tud valaki Echolinkhez hasonló programot javasolni, ami nem hívójelköteles? PMR csatit szeretnék neten átlőni? Köszönöm!
eQSO, FRN, Zello. Kellhet hívójel, de nem a klasszikus értelemben vett engedélyhez kapcsolódó hívójel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |