Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a kimerítő választ.
Annyi biztos, hogy nem úszom meg egyetemi tanulmányaim felfrissítését és bele kell ásni magam a rádiótechnikába, mert a szakszavak egy részére emlékszem, hogy annó hallottam, de már a definíciójuk homályba vész. Csak egy példát kiragadva: hogyan tudhatom meg, hogy a tuner bemenete szimmetrikus vagy sem? Egy Denon AVR-1602 készülékről van szó. A manuáljában ennyit találtam: Idézet: „Tuner section [FM] (note: µV at 75 Ω/ohms, 0 dBf = 1 x 10 –15 W) [AM] Receiving range: 87.50 MHz ~ 107.90 MHz 520 kHz ~ 1710 kHz Usable sensitivity: 1.0 µV (11.2 dBf) 18 µV 50 dB quieting sensitivity: MONO 1.6 µV (15.3 dBf) STEREO 23 µV (38.5 dBf) S/N ratio: MONO 80 dB (IHF-A weighted) STEREO 75 dB (IHF-A weighted) Total harmonic distortion: MONO 0.15% (1kHz) STEREO 0.3% (1kHz)” Idézet: „note: µV at 75 Ω/ohms” Aszimmetrikus, 75 ohm. Tehát szükséged lesz balunra, a legjobb az antennánál.
Ha szimmetrikus lenne, akkor 240 Ohm-ot írnának.
És ahogy nézem a csatlakozója is koaxiális. Egyebként szép készülék...
Jól értelmezem, hogy ha pl egy Triax FM3-ast veszek, akkor azt csak be kell dugni (és irányba állítani), mivel 75 Ohmra méretezett és van benne balun.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Kár a power a Gellért-hegyi adókba, ha Vecsésen ekkora hűhó kell a vételükhöz.
Van esély, csak jó, nyereséges, és magas antennával.
Ha megoldható anyagilag nem túl megterhelő befektetéssel befogni jó minőségben ezeket a csatornákat, akkor nekem megéri, mert ezeket szoktam hallgatni.
A keret, amit rászánok 10eFt, ennyiből kijön egy 3-5 elemes URH dipól. Reggelente, ha félálomba bekapcsolom az AVR-t, akkor szóljon a rádió, míg lefő a kv és észhez térek. Ebből következik, hogy technikailag jelenleg is adott (pl laptopról online stream indítása) vagy komolyabb beruházást igénylő eszközök (pl internetes tuner) beszerzése és használata vagy túl bonyolult a reggeli kóma alatt vagy túl sokba kerül. Így ha lehet, maradnék az analóg rádiónál, amihez jelenleg egy jó(l megválasztott) antenna szükséges.
Nagyon helyes elgondolás. Egy jó antenna mindig jó ha van egy jó vevőkészüléken. Csak furcsálltam a vételi nehézségeket,(próbáltam ironizálni rajta...) mert a táv nem nagy. De persze simán lehet nehézség a vételben, a viszonylag kis távolság ellenére. Mindenképp javasolt jó helyre, épületen kívül, olyan helyet keresni akár próbálgatással is, ahol kevés reflexió adódik. Gyengékre egy pár elemes irányított, a többire meg a J-pol, annak még nem túl vészes a mérete...
A táv nem nagy ugyan, csak a Gellérthegy, és Vecsés között van két hupli. (ha autózol az üllői úton kifelé, tapasztalhatod is) Ezek a huplik Nagyjából ugyanolyan magasak, mint Vecsés átlagmagassága. (a pontos vételi hely ismeretlen,így pontosan nem lehet az esélyt megítélni)
Úgy érzésre lehet állítani, hogy nagyjából 10 m -nél magasabban, szabadban levő levő antennával lesz esély a Gellérthegyen elhelyezett adók vételére. Alacsonyabb antennával valószínűleg nem, de ez sem biztos, mert a huplikon biztos reflexió keletkezik, aminek a hatása a vételi helyen szinte megjósolhatatlan.
No majd kiderül, ha felszereltem az antennát tetőn belülre. Két szintes (plusz padlástér) az épületünk, így a padlástér eleve 6 méter felett kezdődik.
Érdekességképp bringás térképen megpróbáltam kiszerkeszteni a légvonalon lévő út tengerfeletti magasságát, amiből az jött ki, hogy Vecsésen 120m-ről indulok, 6 km múlva jön egy 138m-es hupli, majd 16km-nél a Gellért-hegyi adó, mely 235m magas. Tehát a látószögem a huplira vetítve: Tangens(alpha)= 18/6, mely a Gellért-hegyig meghosszabítva egyenlő h/16 (h=48), azaz a Gellért-hegyet, ha BP szántóföld lenne, akkor 120+48=168 métertől felfelé látnom kellene. Majd kimászok hétvégén a tetőre, látszik-e a Citadella. Összegezve tehát a közvetlen rálátás (elméletben) megvan, majd a gyakorlat igazolja, hogy mit ér az okoskodás.
Reflexió mentes vételhez a szabad rálátáson kívül szükség lenne a Fresnel zóna tisztaságára. Ez nagyon valószínű, hogy nem tiszta (a hupli miatt). Ezért lenne szükség az antenna 10 m -nél magasabb elhelyezésére. Háztető, meg plusz valamennyi, úgy 3 - 4 m legalább.
Lehet emiatt nem jön be neki a solti nagyadó se..
Belelóg valami a Fresnel zónába ott is.
A Solti nagyadó teljesen más tészta. (hogy miért nem jönbe azt nem tudom, de nagy valószínűséggel nem terjedési probléma miatt) Kb. 20 - 30 MHz -is felületi terjedés van, 30 MHz felett pedig a frekvencia növekedtével egyre inkább fényhez hasonló a terjedés.
A Fresnel zóna az egy hullámhossz függő elipszoid, amibe a belógó tárgyak reflexiós hatása a a vételi pontban pont ellentétes fázisban érkeznek. A VHF sáv alján ez gyakorlatilag egy elipszis, ami föld felület által reflektált jelet produkálja. Ha a vételi hely néhány km -es közelében púp is van, az késél akadálynak hívjuk, aminek járulékos csillapítása van a szóródás miatt. (fénytanban az árnyék hatás a megfelelője)
Szóval egy 5m magas domb ezért takarná ki teljesen a Sláger Rádió adását ha mögéállnék..
Mert ha az adó egy lámpa lenne ott sötétben lennék, de 20m-el arrébb sétálva már árnyémom lenne a lámpától.. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2018
Elnézést az iróniáért...
Csak próbálom szemléltetni a 'Dél Pesti Hegység' kitakaró hatását..
Találtam egy remek oldalt, mely megjeleníti Google Maps-en megadott két pont közötti tengerszint feletti magasság keresztmetszetét: Bővebben: Link
Hátha másnak is hasznos, hogy toronyra való rálátást ellenőrizzen.
Sziasztok!
Egy ilyenElosztó haszálható tetőantenna elosztására is? Egy antennáról szeretnék jelet adni egy mindigtv dekódernek és egy mindigtv képes tv-nek. Erre a célra ez az elosztó megfelel?
Elméletileg igen. De azt tudni kellene, hogy milyen az antennád, illetve aktív - erősítős -e vagy sima passzív. Ez a splitter, a DC jelet nem válassza le, vagyis minden be és kimenete galvanikusan összekapcsolt. Ez akkor érdekes, ha mondjuk eddig a dekóder távtáplálta az antennát, így most a tévére is rá fog jutni a feszültség. Illetve a tv-ben van e erre lehetőség, hogy ő táplálja az antennát, ha a dekóder ki van kapcsolva... Ha van, akkor esetlegesen egyik variáció sem okoz gondot, mert a dekóder és a tv is fel van készítve a koaxon lehetséges erősítő tápfeszültségének a jelenlétére. A dekóder többnyire biztosan, a tévét meg le kell ellenőrizni. Ha a tv-ben nincs ilyesmire utalás, akkor oda DC-leválasztós elosztó fog kelleni, hogy ne kapjon feszültséget az antenna bemenete.
Köszönöm a választ! Anno volt hozzá adapter, ami a koaxnál volt hozzácsatlakoztatva. De azt már nem használjuk. Viszont a dekóderben, amihez hozzá van csatlakoztatva, van tápellátás opció amit be vagy ki lehet kapcsolni. Viszont a tv-n nincs tápellátás opció.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2018
Hali, kettes osztót használj, ugyanilyet ketteset, két vételi helyre. Az csak 3,5 dB-t csillapít.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2018
Vettem egy ilyen LW illesztőt RH -ra. Meg is érkezett.
Holnap teszek fel fényképet a belsejéről. Csak egy trifiláris tekercseléssel ellátott troidmag van benne. Azonban azt vettem észre, hogy az egyik leágazása a kis trafónak, csak lóg a levegőben. Ezt a leágazást esetleg nem kellene a testre (földre) kötni?
Kár volt annyit érte adni ... (habár 1 kis toroidot bárhonnan ennyiért vagy többért hoznak és nincs doboz se drót se csatik :crazy
Az egy autotrafonak kötött triffiláris tekercs. lásd : 3.kép Ott a B1 A2 pontok "lógnak a levegőben" mivel sorba vannak kötve. Próbáld beazonosítani a rajzot és a valós eszközöd kivezetéseit. Ha más nem újra tekered és bekötöd jól . A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
Üdv!
Annak kivezetésnek valüszínűleg lógnia kell a levegőben. A Balunban így szokott lenni. Mint ebben. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Valóban egy kicsit drága volt,de hátha használható. Sorba vannak kötve a tekercsek.
Akkor a balun használata miatt nem feltétlenül szükséges a fizikai földelés? A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Habár nem is lehetne sehova se kötni, csak a GND-re.
Tegyél mellé egy cserepes virágot virágföldel...
Arra kösd a földet. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
Sziasztok!
Egy 25mW-os 868MHz en mukodo taviranyito hatotavjat szeretnem novelni. Jelenleg egy kb 1cm es antenna van rajta. Milyen antennaval tudnam ezt megoldani? Idézet: „Milyen antennaval tudnam ezt megoldani?” Antennával. De attól is függ, hogy milyen az az 1 cm -es antenna. Ha rá van nyomtatva a panelre, akkor az strip line technikával készült, és megfelelő is. Akkor más probléma lehet. (frekvencia elhangolódás, végfok halál) Ha drót antenna, akkor ha λ/4 -es 8,6 cm, ha λ/2 -es akkor 17,2 cm hosszú drótnak kell lennie. A pontos hosszát hangolással (rövidítéssel) kell beállítani, ami történhet egy térerőmérési procedúrával. Ehhez szükséges egy olyan vevő modul, aminek van RSSI (térerőmérő) kimenete. |
Bejelentkezés
Hirdetés |