Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   206 / 1320
(#) foxpaw válasza trudnai hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Abban a konfigban amit küldtem abban nem biztos, de a beégetett konfigban manuálisan be volt állítva XT-re.

(Másik gépen égetek, mint amin írom a programot. Nem túl kényelems, de ezen a gépen nem nagyon lehet égetni, mert ez egy Mac a másik meg nekem nem túl kényelmes programozáshoz.)
(#) foxpaw válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

KEdvedért most bekötöttem a túloldali lábakat is. No effect.
(#) trudnai válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Mac-re is van mar egeto progi amugy - pl a PicKLit2-nek a parancssori valtozatat mar implementaltak Mac-re is, persze ehhez akkor nyitnod kell egy terminalt, de gondolom ez nem jelenthet problemat? Mas egetok is ugy tudom leteznek Mac-re, mivel dolgozol?
(#) PetAd válasza trudnai hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Köszi most már tudom hogyan kezdjem el. De még mindig nem tudom hogy hogyan kell a belső eepromba írni. Azt valaki el tudná magyarázni?

Van egy Picstart Plus nálam kölcsönbe azzal dolgozom.

Sajnos nincs soros portom, USB-soros átalakítót meg nem vettem.

(Nekem az egész "csak" egy egyetemi laborproject, azért szeretném ha lehet minnél kevesebb anyagi befektetéssel megúszni.)
(#) potyo válasza PetAd hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Idézet:
„De még mindig nem tudom hogy hogyan kell a belső eepromba írni. Azt valaki el tudná magyarázni?”

Nem fogja senki elmagyarázni, mert pontosan benne van az adatlapban.
(#) foxpaw válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Na most átszereltem RC oszcillátorra. kb 36x lassabb lett, mint volt, de aztán meghalt. Ha egyszer meghal, akkor soha többé nem indul el, csak ha újraprogramozom... Hm.

Egyre inkabb az az erzesem, hogy megiscsak azzal az LVP-vel lesz a gond...

Kosd a foldre azt a PGM labat legyszi, csak ugy a rend kedveert (persze szedd le role a ledet vagy mi van most rajta).
(#) PetAd válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Bocs rosszul tettem fel a kérdést.
Azt tudom hogy hogyan lehet eepromba írni c-ben, csak azt nem tudom hogy melyik memóriaterületre. Nézegettem az adatlapot, de nem talátlam meg. Valaki megmondhatná hogy az adatlap melyik oldalán van és merrefele. Előre is kösz

Na látod ezért írtam, hogy bennevan az adatlapban, hogy hogy kell csinálni, hogy megtaláld, hogy a 12F508-ban NINCS EEPROM. Ebből kifolyólag pedig nemis írhatsz bele.

Ok kösz, akkor egy 16f628A-t fogok használni erre a célra. A 628as adatlapjában hol találom meg az eeprom címét?
Bocs hogy ennyit kérdezek de ebben sem találtam meg a memóriacímet.

13-as fejezetben.

Nincs rajta led, de földre kötöttem. No effect.

Írtam egy primitív tesztasszembly kódot hozzá. Kettőt villant és meghalt. Persze PicSimulator IDE-n működik...

Watchdog ki van kapcsolva tőből. Startup timer, brown out szükséges? Nem mintha bármin is változtatnának... (Voltak már ki és bekapcsolva is. Semmi hatás. A low voltage program mindig ki van kapcsolva.)

Derék. Most már programozás után se működik...

Köszi eddig én is eljutottam de akkor nem találtam meg a címet. Azthiszem most megtaláltam a címet. Ezeket találtam valamelyik szerintem a kezdőcím. 55h vagy 9Ah Ezek közül melyik az?
(#) szilva válasza Clip hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

16F877 doksi, table 17-1:

D301 VICM Input Common Mode Voltage* (min)0 - (max)VDD – 1.5 V

Azaz 5V-ról járatva nem is elvárható, hogy 3.5V-nál nagyobb jeleket komparálni tudj. A multiméter hozzáérintése nyílván egy zavartüskét okozott a referencialábon, ami a komparátor másik lába (nincs megfelelően hidegítve az a láb?), ezért kaptál egy impulzust a progiban.

Jobb lenne a külső áramkörödet kicsit átalakítani és a fotoérzékelő jelét normálisabban kondícionálni, hogy valahol a tápfesz fele környékén legyen a billenési pont, akkor jó lesz a komparátorral is.
(#) trudnai válasza PetAd hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Egyik sem az... - na most nem arulhatom el, mert akkor potyo fejbevag
(#) potyo válasza Akiss hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Idézet:
„A probléma az hogy ezt nem tudtuk és az analog kapcsolot kicseréltük. Így már nem hiszem hogy kicserélik!”

Ugyanolyant tettetek bele? Vagy megvan még a régi, hogy visszategyétek? Mintha a Microchip fórumán írtak volna ilyesmit, hogy így is kicserélik. Szóval egy telefont megér a chipcad felé a dolog.

Most be tudom indítani (?), de nem villog.

A tápot (9v elem - az megy a fesz.stabilizátorba) rövidre kell zárni egy pár pillanatra, utána elkezd világítani az egyik LED. Ha egyszerűen leveszem az elemet és visszarakom akkor nem indul el.

Ha a stabilizált 5 voltot zárom rövidre egy pillanatra (szegény stabilizátor hagy izzadjon) akkor nem indul el.

Ja és ha a 9v -t csak egy pillanatra zárom rövidre, akkor sem indul el. Rövidre kell zárni kb egy másodpercre utána indul.

Bár nem nevezhetném indulásnak, mert csak egy LED világít a végtelenségig....

Nem tudom jol szamoltam-e ki, ha nem elnezest, de nekem nagyon ugy tunik a konfigod nincs rendben!

HEX-ben a config szo:
:02400E00733D00

Vissza forditgatva:
1 CP OFF
1 read as 1
0 debug enabled (RB6 & RB7)
01 WP ON!!! 0-7FF - ez nem feltetlen baj persze
1 CPD OFF
0 LVP disabled
0 BOREN OFF
11 read as 1
1 PWRT disabled!!! - ezt kapcsold be!
1 WDT enabled!!! - ezt meg ki....
01 - XT osc
(#) szilva válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Az MCLR-t használod egyáltalán? Milyen szint alakul ki az MCLR lábon? Próbáltad már MCLR letiltása mellett (hogy csak az internal reset-re induljon táp bekapcsolásakor)?

Melyik hex-et nézted?

Manuálisan mplab-ból szoktam a config biteket állítani - magyarul felülértelmezem a hex ben találhatókat. - Ezért láthatsz hülye konfig biteket.

Watchdog ki volt kapcsolva mindigis. Tisztában vagyok a funkciójával.
Debug is ki volt kapcsolva mindig. (Picstart Plusból úgysem lehet)
LVP ki van.
Brown out - néha ki, néha be - nincs különbség, sehogy se megy.
Powerup timer - ez volt hogy be volt kapcsolva, és volt hogy nem. Sehogy se ment.
Oscillator: most RC, mert beraktam egy RC-t. Először ment is vele egy darabig (KB 110KHZ-en ami szörnyen lassú, de jobb mint a semmi). Utána kiakadt és azóta nem megy egyáltalán.
(#) foxpaw válasza szilva hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

MLCR magasra van kötve egy 12K-s ellenálláson. Pont annyi mint a tápfesz azaz 5.02 volt. Próbáltam hidegelni egy kondival biztos ami biztos, de semmin se változtatott.

1. A konfigot NE MPLAB-ban es NE programozobol allitsd be, hanem irdd bele a forrasba, igy egyertelmu mikor mit hasznalsz.

2. Akkor ha ez igy van olvasd vissza a HEX-et a chipbol kozvetlen programozas utan es azt kuldd el...

3. Szilva en olvasatom szerint ugy ertette, hogy merj ra a PIC 1-es labara kozvetlen, es nezd meg mekkora a fesz amit ott mersze (ugye ez mar az ellenallas "alatt" lesz...

A lábon mérem az 5.02-t. Az pont a tápfesz.
(#) watt válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Kínzásra sem vall szegény!

Amit művelsz, azt nem nagyon hívják szakmunkának!

Egy PIC beindításához szükséges egy jó táp(7805), megfelelő szűréssel. Kell egy kvarc, két kondi. A PIC tápját jól bekötni és szűrni(kerámia 100n minden táplábra). Ezután megfelelően fel kell konfigolni(ha lehet asm-ban, mert ott valóban látod mit miért csinálsz!). Ezután ha nem megy, akkor rossz a PIC.

A Te esetedben valami elektromos szakbarbárságra gyanakszom, vagy az is lehet, hogy egyáltalán nem jó a programod.

Mindenesetre egy biztos, hogy az a módszer, amit követsz az nem jó, és nem az amit itt folyamatosan próbálunk átadni. Azt hiszem én voltam az első aki megunta.
(#) foxpaw válasza watt hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Kedves watt!

Nem tudom hogy miért kellet ezt.

Én igyekeztem megfogadni a tanácsokat. Még a rezonátort is kiszedtem (hátha az a ludas), és most beraktam egy RC tagot követve az adatlapot, hogy hátha azzal majd életre kell.

Egy 7805 ös van berakva tápnak bizony. Van előtte a 9 volt felől egy böhöm nagy 100u kondi, a másik oldalról, egy 100n és ez egyből a táplábak mellet van. A túloldalsó táblábakat is bekötöttem tanácsra, sőt melléjük is tettem egy kondit. A bekötéseket többször és alaposan ellenőriztem, nem először gyártok már elektromos kütyüt.

Assemblyt programoztam még régebben, PCn így ismerős volt a nyelv. Szimuláción az összes mellékelt hex fájlom tökéletesen működik. (Persze más a szimuláció és más a világ de ezt most hagyjuk.)

Lehet, hogy kicsit bénán kezelem még az Mplabot illetve hogy hol állítom a konfigurációs biteket. Sajnálom, két napnyi tényleges pic próbálkozás alatt csak eddig jutottam. De megynyugtatlak, most már be tudom állítani ott ahol kell.

Összegezve: a dolog egy napja még működött. Ma reggel újúlt erővel adtam neki megint tápfeszt és nem működik. Az éjjel itt hevert szegény az asztalon, nem bántotta senki, maximum pár porszemcse szállt rá és az entrópiája növekedett.

Sajnálom, hogy meguntál, én csak segítséget akartam kérni. Bénáztam sokat? Igen. De így tanul az ember. Most már pár dolgot jobban átlátok, de biztos van még mit tanulni.

Elhiszem, hogy unalmas a kezdő, bénázó kérdéseit válaszolgatni, de nem kötelező, ha téged ennyire frusztrál.

(Amúgy holnap bemegyek a laborba valószínűleg, ahol van rendes felszerelés: szkóp, labortáp, breadboard, kristály, függvénygenerátor, minden amit akarok és ott megnézem, hogy mi lehet a baj. Itthon egy maréknyi alkatrésszel és egy multiméterrel nincsenek csodák.)

Sajnálom hogy így alakult mindenesetre. Azért köszi a segítséget Mr. TökéletesPicező!

Ha még nem untál meg csatolom.

Amúgy most már biztos vagyok benne, hogy ez a szegény meghalt. (Majd megnézem a mási PICemet.)

villog.hex

(#) watt válasza foxpaw hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Idézet:
„Nem tudom hogy miért kellet ezt.”

pl.

Idézet:
„A lábak belül át vannak kötve ennél a picnél (ki is mértem, megnyugodhatsz.)”

köszi, megnyugodtam, de Te meg buta vagy és arogáns!

Idézet:
„A tápot (9v elem - az megy a fesz.stabilizátorba) rövidre kell zárni egy pár pillanatra, utána elkezd világítani az egyik LED.”

Idézet:
„Ha a stabilizált 5 voltot zárom rövidre egy pillanatra (szegény stabilizátor hagy izzadjon) akkor nem indul el.”

Barbárság, és eszetlen, értelmetlen tevékenység.

Idézet:
„Na most átszereltem RC oszcillátorra. kb 36x lassabb lett, mint volt, de aztán meghalt. Ha egyszer meghal, akkor soha többé nem indul el, csak ha újraprogramozom”

Rossz a programod.

Idézet:
„Szimuláción az összes mellékelt hex fájlom tökéletesen működik.”

Mikor jutott eszedbe, hogy a hex fájl nekünk sokat mond? Fejtsük vissza? Ha asm-ban írod, miért nem a forrást csatolod?
(#) foxpaw válasza watt hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Szerintem felesleges ezen vitázni. Elbasztam? Igen. Nem értek hozzá? Igen. Azért írok ide? Igen. Barbárság rövidre zárni? Igen. (Nem direkt zártam rövidre először, hanem véletlenül és meglepetésemre akkor valami történt. Ezért írtam le. Miért? Mert hátha valami köze van a Brown out resethez.) A tápot pedig a másik oldalra is bekötöttem, mint már írtam.

Örülj neki, hogy te értesz hozzá és nem követsz el ilyen hibákat. Biztos PICcel a kezedben születtél. Én sajnos nem.

Kódot a legelső csatolásomban csatoltam, igaz, akkor még C forráskód formájában. Utána írtam ASM-ben egy egyszerű kis primitívet ami nagyjából ugyanazt csinálja. A hex fájlt azért csatoltam mert úgy gondoltam, hogy szabványosabb, emészhetőbb kimenet mint egy ASM forrás. (Főleg, mivel fordítói direktívák igencsak fordítófüggők lehetnek.)

De a kedvedért itt az asm kód:

NOP
BCF STATUS, RP1
BSF STATUS, RP0
MOVLW 0x00
MOVWF TRISD
BCF STATUS, RP0
MOVLW 0x01
MOVWF PORTD
-MAIN
MOVLW 0x02
MOVWF PORTD
CALL FELSEC
MOVLW 0x01
MOVWF PORTD
CALL FELSEC
GOTO MAIN
-FELSEC
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
CALL DELAY
RETURN
-DELAY
MOVLW 0x01
ADDLW 0x01
BTFSS STATUS, C
GOTO $-2
RETURN

Kérlet fejezzük ezt be. Igen, hülye vagyok hozzá. Pont. Ha nem akarsz segíteni nem kell, de akkor legalább ne acsarkodj.
Következő: »»   206 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem