Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   40 / 399
(#) sound.man válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Csatolom mire is gondoltam így már érthető lesz. Remélem jót karikáztam be

200w quad.JPG
    
(#) p_istvan válasza sound.man hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 

Így már egyértelmü.

Az áramfigyelő ellenálásokon eső feszültséget a 330 ohm felére osztja az eredetinél ez nem volt így . Ezért itt az 0,1 ohm megfelelőnek tűnik.

A T5 és T6 tranzisztorok akkor nyitnak ki és korlátozzák az árramot ha a bázisukon 0,6-0,7 volt jelenik meg ehez az áramfigyelő ellenálásokon ennek a kétszerese kell a fesz. osztás miatt: 1,3 V körűl, ehez 13 A kell 0.1 ohm esetén. Az R25 - R29 ellenálások szerepe pedig az hogy az áramkorlátozást mértékét a tranzisztorokon eső feszűltség fügvényében módosítsák (tovább csökkensék)

Szerintem itt két hiba is van:

1; Mindkét ellenásásnak egyformának kellene lennie, így aszimetrikus a korlátozás. --> a 0,2 ohmi-ot cseréld ki 0,1 ohm-ra.

2; Az R25 - R29 nincsenek átméretezve és ezért komplex terhelésnél (hangfal) ahol induktívvá vagy kapacítívvá válik a terhelés, szintén határol, torzít.
A féltápfesznél kb. a fele áramot kellene biztosítania (ez a zárlati áram is) ezekkel az értékekkel most 2 A körüli a zárlati áram, ami az üzembiztonságra jó hatással van, csak nagy kivezérlésnél torzítani fog.

Szerintem kb 27 K ohm a megfelelő érték, csak ezzel meg az a gond, hogy az üzembiztonság rovására mehet: zárlat, a névlegesnél jelentősen alacsonyabb hangfal impedancia, folyamatos túlvezélés esetén (talán ezért is hagyták benne az eredeti értékekeket)

200 W-nál már megnyugtatóbb párhuzamosan kapcsolt tranzisztorokat alkalmazni, bár ez meg további problémákat vet fel. Ez az erősítő igazából 8 ohmra van kitalálva.

Üdv.
(#) sound.man válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Én a régi quadot építettem meg nem ezt. Csak ebbe néztem meg hogy hogy van megoldva ez az ellenállás. Bocsi ha félreérthető voltam
(#) p_istvan válasza sound.man hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Az általad mellékelt kapcsoláson lévő R32, R34, R22, R23, R25 ellenálások milyen értékűek a Te általad megépített áramkörben?
(#) sound.man válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
R32, R34 az enyémbe 0,1 Ohm
R22: 270 Ohm
R23: 75 Ohm
R25: 15 K

Köszi a segítséget
(#) atithebest hozzászólása Máj 12, 2008 /
 
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy az R5-s visszacsatoló ellenállás mi okból éghet úgy szét, hogy csak a lábai maradnak meg?
Már jó néhány quad-ot építettem és kb. minden harmadiknál előfordult ez a hiba, kb. 10 perc működés után. Ezek a panelek nem is bírtak sose többet. A többi viszont mind a mai napig kiválóan dolgoznak.
(#) p_istvan válasza sound.man hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Most már közelebb vagyunk.

Mint már írtam, a Quad 8 ohm-ra van kitalálva. Ezekkel az értékekkel és a MJ15003 -al megfelelő hűtés melett jól fog szólni és elpusztithatatlan.

Ha mindenáron kell 4 ohm és 200 W kell ettől a kapcsolástól, az már húzosabb dolog:
1; az 0.1 ohm-kat felére kell csökkenteni 0,05 ohm (párhuzamosan kettő-kettő 0,1 ohm) a többi marad. Így meglesz 200 W (most csak 50 W körűl van 4 ohm-on, vagy 100 8 ohm-on az árramkorlátozás miatt)
2; Sok-sok hűtőborda vagy ventillátor.
3; Zárlatvédelem nem biztos hogy 100% lesz , főleg ha az egy nagyobb igénybevétel közben keletkezik, mikor eleve forró a végtranzisztor.

Ha ezek után a \"kattogás\" továbbra is fennál 4 ohm-on akkor tovább kell keresni a okot, de igy ahogy most van ettől függetlenűl sem alkalmas 4 ohm-ra.

Üdv: P István
(#) barany165 válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Szia! nekem nem jött be az MJ 15003 . Pedig csak +-50v a táp.A hidegítő condit a bázis és kollektor közé az eredetihez hasonlóan közvetlenül a lábaira forasztottam. Visszatértem a 2N3442 ill hasonlóhoz.A BD-k még 60w-ra is kevesek. Nem biztos, hogy a gyors tranyókkal jobb is.Az eredeti is elég limuzin tranyókkal volt hires erölködő. Nagyobb teljesítményt ellenütemben hajtva kétpanellal oldanám meg!/RT-ben erre annó volt is leirás!/
(#) p_istvan válasza barany165 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Katalógus szerint jónak kellene lennie, de az igaz mostanában nem építettem erősítőt. nekem anno a BD249 is üzembiztos volt, igaz az több mint 25 éve volt...

De akárhogy is, abban igazad van, hogy üzembiztosan így simán nem igen van 100 W-nál több az alapkapcsolásban egy pár végtranzisztorral. A hidalás egy jó megoldás lehet a teljesítmény növeléséhez, de ehhez is 8 ohm-os hagfal kell.

Üdv.
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Igaz, akkoriban még nem volt févezető hamisítás...

Több helyen lehet olvasni egyes fórumon erről és állitólag aelég elterjedt a dolog.
(#) sound.man válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Nah úgy néz ki hogy jó lesz még holnap tesztelgetem. Nagyon köszi
(#) sound.man válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Mégegy kérdés. Az mitől lehet hogy a quad hallkan torzít ahogy adom rá a hangot utána már nem de ha hallkan van ilyen recsegősen szól. Ez miért van?
(#) válasza sound.man hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Kevés a nyugalmi áram, úgymond 'a zene nyitja' az A-osztályú fokozat tranyóit, ha szabad ilyen pongyolán fogalmaznom
(#) sound.man válasza hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Akko a másik oldal az miért nem csinálja? Lehet valamelyik kondi szórakozik?
(#) válasza sound.man hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Huh ez jó kérdés... Akkor nincs ötletem... De nem tartom valószínűnek hogy bármelyik kondi okozhatna ilyen problémát.
Amúgy mióta csinálja ezt?
4 vagy 8 ohm-on próbáltad amikor recsegett?
(#) sound.man válasza hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Ez elejétől csinálja amióta meg van még csak így tesztelgetem egyiknek sincs doboz már csináltam vagy 5 quadot de csak ez lett ilyen. Lehet valamit nem jó helyre tettem meek is átnézem. Hátha de nem hiszem... :no: Jah és akár hogy van mindeig csinálja mindegy neki hány Ohm -on megy.
(#) p_istvan válasza sound.man hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
talán a viszzacsatolás (ez egy lcr híd) elemei okozzák, ellenőrizd az értéküket, 5 százalékon belül kéne lenniük:
3 uH tekercs, 47 ohm, 120 pF kondi, 2x1 Kohm

Amatör viszonyok melett a 3 uH a kritikus, nézd meg hogy a jóhoz képest menyi a menetszám és a pontos átmérő és hossz.

Vagy keres eltérő feszültségértéket a jóhoz képest.
Minden ellenálás ugyanolyan értékű? A vonalkódokban néha el lehet keveredni.

Üdv.

(#) sound.man válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 13, 2008 /
 
Áttekertem a két tekercset és így jó lett Még kell szereznem két darab 0,1 ohm -os ellenállást mert csak kettő volt itthon és csak az egyik oldalnál tudtam megcsinálni hogy bírja a 4 ohm -os terhelést és az így bírja is. Köszi a segítséget Látszik hogy összeraktál már egy "pár" quad-ot.
(#) backwait hozzászólása Máj 13, 2008 /
 
Hi nekem 8 éve működik egy qvad tunnining, illetve működött. +-63V 2n 3773 dual hidban. Mostanában a 4 végfok közül az egyik alapon néha kattog terhelve viszont erősen torzít . Ez mitől lehet . Tranyók jók bemérve bétára is párba kondik cserélve, ic-k egymás között cserélve jók. sokat foglalkoztam vele de elfogyott az ötlet. Esetleg másnak valami?
(#) p_istvan válasza sound.man hozzászólására (») Máj 13, 2008 /
 
Ráhibáztál, pont egy párat. A második csökkentett teljesítményel készült, mert nem volt 100W-os hangfalam hozzá, meg a szomszédok...

És a trafó is egy kicsit búgott az elsőnél, egy orosz szinestévé vasára készűlt, inkább heggesztő trafót kellett volna készíteni belőle 6-800W-ot lazán tudott.

Üdv: P István
(#) p_istvan válasza backwait hozzászólására (») Máj 13, 2008 /
 
Helló!

Ha már így benne vagyok:
Valami csak elszált, ha eddig rendben működött.
A negatív oldalon levő végtranzisztor meghajtója is rendben? Ha az szakadt az A osztály kis terhelésnél ekkor is működik, de terhelésnél nagyobb áramot csak a pozitív ág tud adni.

Mérj bázis emiter feszültségeket a tranzisztorokon és hasonlitsd össze egy jó végfokéval (szisztematikusan az összest)

P István

(#) Tomi20 hozzászólása Máj 14, 2008 /
 
Heló

Valakinek nincs meg a Rádiotechnika 2006/4-es száma? Forrasztanám be a 200W-os Quad-ba az alaktrészeket, de a PDF-ből nyomtatott beültetési és kapcsolási rajzon jópár pozíciószám nem olvasható a rossz minőség miatt. Valaki nem szkennelné be nekem jó minőségben? Nagyon fontos lenne.
Köszönöm.
(#) sound.man válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Nem tudom melyik van meg neked csatolok egy cikket meg külön egy beültetést én erről letudom olvasgatni a számokat ha kell átírogatom ha nem látszik.
(#) Tomi20 válasza sound.man hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
köszi, ez van nekem is. Például az R12 melletti T1 emitter ellenállás olvashatatlan. De nem várhatom (nem is várom) el tőled, hogy egyesével átírj minden pozíció számot. Csak abban bíztam, hogy hátha valakinem megvan ez az újság, beszkennelné, és kész. De így holnap be kell mennem a suliba, és lefénymásoltatni a könyvtárban. (minusz egy délelőtt)
Köszönöm, segíteni próbálsz, de megoldom máshogy.
(#) sound.man válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Az nem R18 vagy melyik?
(#) Tomi20 válasza sound.man hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Na igen, vagy az, vagy nem (ez egyébként tényleg az). Nem szeretném az alaktrészeket felcserélni, akkor már inkább rászánom a holnap délelőttöt a fénymásolásra...
Ezek szerint senki sem vásárolt ilyen újságokat. Vagy mert nem tudok potot adni, már nem is segítenek... (új témát nyitottam volna neki, biztos vagyok benne, hogy 10 percen belül legalább két ember beszkennelte volna nekem.) Csak az zavar, hogy mostanában egyre több topicban így járok. Ez van.
Neked köszönöm, hogy írtál, próbáltál segíteni .
(#) valve válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Szia, Itt van pár nagyobb nyák és beültetés,..
(#) Tomi20 válasza valve hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Köszönöm a segítséget, de bementem a suliba (könyvtár zárva) és egyik tanárom volt olyan rendes, és odaadta az általa megépített 200-as Quadot, így le tudom koppintani az alaktrészeket róla. Nah, kezdek is hozzá, nagyon sietnem kell vele.
(#) Xaba hozzászólása Máj 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Bár csontig lerágott téma, de kérem, hogy adjatok tanácsot végtranzisztor ügyben.

Most vagyok abban a szituban, hogy ki kell forrasztanom a még ki sem próbált BD249C-ket, mert TI márkajelzés alatt adták el, és gyártó (megkérdeztem tőlük) határozottan jelezte, hogy ilyet nem gyártanak. Hamis az alkatrész.

Van otthon 4 vadiúj BD249C, ami igen jó eséllyel nem hamis (Bourns).

A fórumot végig olvasva az MJL21194 típus lenne még megfelelő. Azonban én nem fogom (max ritkán) kihajtani az erősítőt. Tehát van-e még más, esetleg hangzásbeli javulás (tapasztalat alapján), ami indokolja a BD-k kiváltását.

És még megkérdeznén, hogy a MJL21194, illetve MJE15031 milyen gyártmányban szereztétek be.

Köszönöm!
(#) hapro válasza Xaba hozzászólására (») Máj 30, 2008 /
 
"És még megkérdeznén, hogy a MJL21194, illetve MJE15031 milyen gyártmányban szereztétek be." ezekből csakis ONSEMI-t szerezz be, mert az eredeti.
Ha érdekelnek ezek óccsójé akkor keress meg privátba.
Következő: »»   40 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem