Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3261 / 3993
(#) Lamprologus válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 1 /

Bocs! Nem figyeltem, hogy egy piros gomb megnyomása már probléma!
(#) adrienn007 hozzászólása Dec 25, 2018 /

Tudna valaki itt elektronikai muszerészt ajánlani vagy aki vállal pár apro forrasztást ledekhez? Vagy hol kellene ilyen illeltöt keresnem?
Elöre is köszönöm!
(#) Bakman válasza burgerklein hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

A probléma ott kezdődik, hogy értelmezhetetlen az írásod.
(#) Bakman válasza adrienn007 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Apróhiredési részleg?
(#) burgerklein válasza Bakman hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Ha csatlakoztatom az Usb t a laptophoz nem ismeri fel . vagyis ha csatlakoztatom az Usb t a leptophoz nem tudom megyitni a leptopban az Usbt?
(#) burgerklein hozzászólása Dec 25, 2018 /

vagyis nem nyitja meg a leptopom az Usb levö dolgokat pl filmet zenét stb
(#) Gafly válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Fussunk neki megint:
- Könnyen lehet külső, megfelelően hangos "pót kagylót" csinálni.
- Bele lehet nyúlni a "hibrid" áramkörbe, hogy az az oldala hangosabb legyen.
Azért típus/fénykép jó lenne...
Az LM386 és társai marhaság (szerintem), de nem értek hozzá...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) tbarath válasza burgerklein hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Vagy a pendrive rossz, vagy az usb slot, vagy épp egyik se, csak sérült az fs. Ennek semmi köze ehhez a témához, ez r=1 pc user support.
(#) ITI47 válasza adrienn007 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Szia!
Légyszíves írd le hogy mit szeretnél, mert akkor nagyobb az esély hogy valaki segítsen. Én mindenben támogatlak.
(#) ferci válasza burgerklein hozzászólására (») Dec 26, 2018 / 1

Biztos, hogy a laptopod tudja kezelni a 3.0-s eszközt? Erről nem írtál.
(#) aroxol hozzászólása Dec 26, 2018 /

Sziasztok!
Akkumulátor 12V-ből egy pic-el tudok csinálni pl. 100Hz 6v os jelet ami úgy működik hogy van egy 7806 és egy mosfet ellenállásokon keresztül kiadja a jelet. Skópon szépen látható hogy 0V-tól felfelé van. Úgy gondolom egy a High side. Most gy olyat kellene csinálnom hogy Low side. De nem tudom ez mit jelenet? 0v-tol lefelé van a jel? De akkor hogy tudom 12V-bol megcsinálni?
(#) ferci válasza aroxol hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Szia!
Ha már van 100 Hz-es jeled, annak van felfutó éle ( 0> 6 V ) és lefutó éle ( 6 V > 0 ).
A szkópodon láthatod mindkettőt.
Ha mégsem látsz lefutó élt (?), akkor célszerű lenne lerajzolnod, mit jelent nálad ez:
"..van egy 7806 és egy mosfet ellenállásokon keresztül kiadja a jelet.."
Így érthetetlen.
A high side és low side inkább máshol használatos kifejezés.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
(#) burgerklein válasza ferci hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Bisztos ferci , hogy a laptopom tudja kezelni a 3.0-s eszközt mivel azelött müködöt mielött a kocsibam hallgattam az Usbröl a zenét egy Fm transmiteren keresztül.De egyszercsak se szó se beszéd megált az ének és anyi.
(#) ferci válasza burgerklein hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Oké.. a többi lehetséges okot már beírták. Ha másik pc-n vagy laptopon ki tudod próbálni, közelebb kerülsz a megoldáshoz.
(#) burgerklein válasza burgerklein hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

azóta nem müködik az Usbm se leptopon se sehol

Akkor annak vége...- gondolom, egy másik rádugott pendrive működik, ezt is kipróbáltad, hogy a transmitter jó..
(#) burgerklein válasza ferci hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Igen ki de ugy müködik , de nem lehetséges ezt az Usb javitani?

Valamelyik topikban van erről szó, de leginkább reménytelen..
1. lépcső: jó nagyító, nincs-e törés, repedés.
(#) ferci válasza aroxol hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Meg egyszer a kérdésedhez: remélem, a pic tápfesz csak a megengedett érték, adatlapjában megnézed. Utána jön egy logic level fet megfelelő illesztése a pic által kiadott 100 Hz jelhez.
Az se mindegy, hol van a "terhelés", amin meg akarod nézni a végső 100 Hz-et.
Ezt kell leskiccelned, hogyan oldottad meg. Ebből már kiderül talán, egyáltalán jó-e az elgondolásod.
(#) brrr válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Majd ha te is 90 éves leszel (mint az Anyukám) és nem nagyobbal, csak hasonló memóriazavarral küzdesz ,majd akkor válaszolhatsz magadnak, hogy ez probléma-e ,vagy sem? , ha válaszolás közben nem felejted el, hogy mit is akartál mondani??!!
Mind emellett vannak itt szerencsére olyanok, akik értették az első hozzászólásomban feltett kérdésemet (pl. "pucuka" "Epu2" ) és arra válaszoltak, nem pedig valami egészen más -a kérdésemhez köze nincs- megoldást próbáltak tálalni! Erről ennyit.
(#) aroxol válasza ferci hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Szia!
Ez 400Hz. Gondolom High side. Hogy lesz low side?
(#) Lajcs1121 hozzászólása Dec 26, 2018 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy 1000Mw-os zöld lézerem. Na most nem nagyon akar égetni még fókuszálva sem.Lehetséges feltuningolni valahogy. Vagy létezik olyan , hogy bevonják a lencsét valamivel ami meggátolja, hogy égessen? Vagy honnan tudhatnám meg , hogy mekkora a teljesítménye valójában?
(#) Kovidivi válasza Lajcs1121 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Nem 1000MW (Megawatt), hanem 1000mW (milliWatt)-os lézered van. Mérd meg a feszültséget a diódánál, és, hogy mennyi áramot vesz fel. Ha kapcsolóüzemű az áramgenerátora, akkor a felvett teljesítménynek kb. 90%-a jut el a diódáig. Hogy ebből mennyi kilépő teljesítmény lesz, azt nem tudom megmondani, de biztosan kevesebb!
(#) vargham válasza aroxol hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Először fogalmazd meg szabatosan, hogy mi a feladat.
(#) vladcepes hozzászólása Dec 26, 2018 /

Sziasztok! Először is Kellemes Ünnepeket!
A kérdésem a következő lenne : Szeretnék csinálni egy képkeretet amibe RGB ledek lesznek,ez természetesen 12V-os. A hossz méret 129 Cm,ezen 39 db RGB led van. Nem szeretném drótosan működtetni ezért úgy gondoltam hogy tennék bele 3db 18650 es Akkut (persze jobb minőségűt)
Ez ugye feltöltve 12,6V. A kérdés hogy ez mennyi ideig működtetné? Kivezetést csinálnék a töltésre,és IMax6-al tölteném. A kérdés hogy időben mennyit világítana. Ha ez így nem elég csinálhatnám 4S-es esre is viszont az már 16,8V feltöltve,oda gondolom ellenállás kellene a kimenetére. Ebben tudna valaki tanácsot adni? Köszönöm!
(#) tbarath válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

A kérdéseid kb. olyanok, hogy "van egy autóm 2 literes motorral, hány lóerős"? Konkrétumok nélkül nehéz bármit mondani.

Ami biztos: LiION cellán névleges feszültsége 3,7V, a teljesen töltött cella terheletlen feszültsége 4,2V, a teljesen lemerülté olyan 2,8-3V között van. Szóval ha 12V kell, akkor 4 cella sorban.
A fogyasztás nyilván a LED-ek fogyasztásától függ.
Az ellenállás nem az igazi, ugyanis nagyon nagy a feszültségváltozás, és így használval amit egy LED nem fogyaszt el, azt az ellenállás elfűti. Ha minden LED-et egyszerre kell hajtani (bár akkor miért RGB?) én inkább egy áramgenerátort használnék, kacsolóüzemű CC-CV buck konverter olcsón beszerezhető (ebay/ali/stb.). Vagy esetleg boost, vagy boost-buck konstrukció, és akkor kevesebb cellával is mehet, akár 1 cellával is, bár így nyilván kevesebb időt tud működni.
Ami még fontos: a cellákat nem szabad túlmeríteni. Vagy olyan cellát kell venni amiben van védelem, vagy saját védelmet kell építeni, ami pl. 3V feszültségnél lekapcsolja a terhelést. És a lemerült cellát minél előbb töltsd fel, ne hagyd hetekig-hónapokig lemerülve, mert van önmerülése, és ha elég ídeig így hagyod akkor meghal.
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Mit fog kezdeni szegény 12V-ra méretezett LED szalag, amikor a cellák fel vannak töltve, cellánként 4.2V-ra, 4 sorbakapcsolva kiad 16.8V-ot? A LED-szalag 40%-kal nagyobb feszültséget kap. Mondhatod, hogy esik a feszültség, hát akkor essen 4.2V-ról 4V-ra, 4x4 az 16V, még mindig 33%-kal nagyobb feszültséget kap a szalag. Vagy arra gondoltál, hogy 4S után egyből jönne egy step down koverter 12V-ra állítva?
3S-nél pedig ahogy merülnek a cellák, úgy csökken a LED-ek fénye, 9V-nál kezdenek el világítani az én szalagjaim.

Vladcepes: RGB LED szalagot én nem táplálnék meg akkuról. Elég csak megmérni a 130cm szalag áramfelvételét, ebből lehet következtetni az üzemidőre. Pl. Nekem 1m szalag olyan 500mA-t fogyaszt. Ha az akksipakkod 2Ah-t tud, akkor 4 órán át fog világítani, egyre csökkenő fényerővel.
(#) Lajcs1121 hozzászólása Dec 26, 2018 /

Sziasztok! Lenne még egy kérdésem a 303-as zöld lézerrel kapcsolatban. Van rá mód, hogy fel lehessen tuningolni? Csak , hogy erősebb legyen. Meg, egyáltalán, hogy lehet szétszedni? Előre is köszönöm a válaszokat ja és kellemes ünnepeket.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Igen, arra gondoltam, hogy az akkuk után a stepdown (esetleg up, vagy up-down) konverter, és az mindig a megfelelő feszt adja neki, és szerencsés esetben jóval kevesebb a vesztesége, mint mondjuk ellenálláson elfűteni.
(#) majorka hozzászólása Dec 26, 2018 /

Szerbusztok. Tudna valaki gittelni egy Stalker IX-es CB rádió mikrofon bekötési rajzával.Elöre is köszönöm.
Következő: »»   3261 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem