Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2130 / 2536
(#) bereczk.jans válasza Poolip hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1

Szia Polip! Nem akarlak megsérteni ez egy általános hangerősítős fórum. Nézd meg az 1. oldalon mi volt a téma indítójának a szándéka! Itt nem foglalkozunk méréstechnikai, rádiófrekvenciás, videó, antenna, egyenáramú és ipari elektronikai erősítőkkel. Kivéve amikor pl. a hangerősítővel kapcsolatban valamire kíváncsiak vagyunk. Ezek a kiegészítő áramkörök. Sok kiegészítő áramkörnek külön fóruma van. Szerintem egy ipari elektronikai közösségben vagy egy facebook csoportban aktívabbak az ott lévők és a problémád is hamarabb megoldódnak, amennyiben az alapszintűnél magasabb elektronikai ismeretekkel rendelkezel.
(#) bereczk.jans válasza Longa György hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1

Nézd meg a C200 erősítő ismertetését a 6. oldalon.http://ampslab.com/c200.htm
Q11, Q12 tranzisztorok kihagyható kisebb teljesítménynél. Megnézheted a C70-es erősítőt is azt hiszem a 8. oldalon kisebb teljesítményre. 8 ohmos hangsugárzónál a végtranzisztorok párhuzamos működtettése szintén megszüntethető ha nem hajhászod a nagyobb teljesítményeket.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) Poolip válasza tothbela hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Köszönöm az ötletet. Először azonban meg akarom mérni, hogy okostelefonnal mi hozható ki. Ha valóban az van amit itt többen írtam, akkor térek át az általad felvázolt lehetőségekre.

A telepes tápellátás nem cél, egy 230V-os konnektor általában mindenhol elérhető.

Tegnap Kovidivi fórumtárs felvetett, hogy nem lehetne e az 1-Ohm os impedanciát nagyobbra alakítani. Most átszámoltam és hát szerencsére megoldható akár 4 ohmos impedanciára is a "berendezés".

A számolások közepette rájöttem arra is, hogy nem is feltétlen kell erősítés, mert a mobilból kijövő (RMS) 1V 30mA (30mW) ból transzformátorral (1:3,3) ha tudok 0,3V 100mA jelet készíteni, akkor 3-Ohmos impedanciára épp megfelelő lenne erősítés nélkül.

Persze mindenekelőtt hétvégén megmérem, hogy egyáltalán milyen frekvenciák jönnek ki az okostelefonból.
(#) Poolip válasza bereczk.jans hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Igen, igazad van. Első nekifutásnak nekem úgy tűnt, hogy ez is egy erősítő téma, mert amit meghajt az egy tekercs, csupán nincs rajta membrán. De most már valóban lehet nem is erősítővel lesz megoldva a problémám. Elnézést, ha szét-off-oltam a topikot.
(#) tothbela válasza Poolip hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1

Az áramot nem csak a tekercs Ohmikus ellenállása fogja limitálni, hanem annak induktív reaktanciája is. Nagyobb menetszám, vagy impedancia illesztő transzformátor táplálása esetén szükséges lehet nagyobb tápfeszültségre, valamint akár áramgenerátoros meghajtásra is. Mivel elég széles frekvenciatartományban kellene állandó mágneses térerőt kelteni, talán nagyobb teljesítményű végfok fog kelleni. Egy TDA2030 tökéletesen megfelel erre a célra.
(#) pucuka válasza Poolip hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1

Nem, nincs igaza bereck.jans fórumtársnak. Sem a téma indító post, sem a téma címe nem korlátozza az erősítő témát hangfrekvenciás erősítőkre. Abban is téved, hogy ez a téma, amiben itt értekezünk, egy fórumnak (a Hobbielektronika fórumnak) csak az egyik témája, a több ezer közül, és nem maga a fórum.
Az hogy sokan hallgatólagosan csak, és kizárólag erre értik, az az ő dolguk. Egyébként is a hangfrekvenciás erősítő kifejezés sem feltétlen csak arra az erősítőre kell hogy vonatkozzon, aminek a végén elektroakusztikus átalakító (hangsugárzó) van. Ilyen alapon hangfrekvenciás erősítőkben nem használhatnánk műveleti erősítőket.
A kísérletezéshez javaslom használni a Zeitnitz féle PC szkópot, sok dolgot tud a hangfrekvenciás sávban, bár az is csak 10 Hz -től indul.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) tothbela válasza Poolip hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Tekertem egy tenyérnyi lapos tekercset 0,5mm-es huzalból. 60 menet került 1 síkban egy 4 cm-es belső korongra. 11 cm lett a külső átmérő. 1,2 Ohm a DC ellenállás, és kb 0,5mH az induktivitása. Ez ha jól számolom, 262 Hz-en éri el a 3 dB-es impedanciaküszöböt, ami alatt a huzal ellenállása a domináns, felette pedig az induktivitás. 3kHz-en már 10 Ohm a reaktancia, tehát ugyan akkora mágneses térerő eléréséhez 8-szoros meghajtó feszültség kell, mint a 0,5-200Hz-es tartományban. Egy tekercsnek a fizikai dimenziója ráadásul szoros összefüggésben van az "L/R" aránnyal, tehát ha ugyan ekkora méretben 0,25-ös huzalból (itt már 2 menet kerül egymás mellé a 0,5mm vastagság miatt), akkor 240 menetes lesz a tekercs, 19,2 Ohm, és 8mH a DC ellenállás, valamint az induktivitás. Tehát a 262Hz-es töréspont megmarad. Tehát 3kHz-en itt is 8-szoros feszültség kell.
(#) bereczk.jans válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Nem értek veled egyet, de nem vitatkozom feleslegesen. Tőlem ha engedik a moderátorok akár orvosi műszereket is tervezhettek.
(#) melorin hozzászólása Dec 25, 2018 /

Sziasztok!
Gainclone (LM3875) erősítőnek a bemenetét hogyan lehet átalakítani úgy, hogy XLR kimenetű eszközt is rá lehessen kötni?
(#) mek-elek válasza melorin hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Én ezt ajánlom, de OPA2604, vagy 604-el, ha monoblock.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 1

Ezért kell az áramgenerátoros meghajtás. Egyébként is a mágneses térerősség, és az azt létrehozó áram között lineáris összefüggés van. (mint a hangszórónál is)
(#) Poolip válasza tothbela hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Nagyon köszönöm, hogy megmérted. Tegnap este pont ezen gondolkoztam, hogy vajon mekkora lesz az induktivitása, ezt hogy lehetne elméletileg kiszámolni. Hát most a mérésed felülmúlta a félelmeimet. Most már értem, hogy miért vannak elég szűk tartományban a gyári műszerek frekvenciatartományai. Így már sokkal nehezebb lesz jobbat építeni.

Még egy kérdés motoszkál a fejemben. Mondtátok, hogy egy hagyományos tranzisztoros erősítő egy 0,5 Hz es jelet nem fog átvinni. Ha erre a 0,5 Hz es jelre rárakok egy 2 KHz es jelet negyed akkora amplitúdóval, akkor az átvitelből ugyanúgy fog hiányozni a 0,5 Hz es komponens mintha csak egyedül a 0,5 Hz et vittem volna át?
(#) pucuka válasza Poolip hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Az átvitelben benne lesz, az eljárást úgy hívják, hogy amplitúdó moduláció. Az eredmény három összetevőből fog állni, 1,9995, 2,000, és 2,0005 kHz -es jelekből.
De ki, vagy mi fogja demodulálni?
A tekercsed meghajtásához 0,5 Hz -es 1A -t leadni képes áramgenerátor kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) Longa György válasza reloop hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Sajnos nem tudtam egy lapot különszedni.Ennek a végfok paneljei vannak meg.Az egyiket próbáltam csöves előfokkal. Most a párját kéne átalakítani NPN-es tranzisztorokra.
(#) Poolip válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Hogy megértsem készítettem egy ábrát amit csatolok, ahol egy 0,5 Hz es jelre raktam egy 2 KHz es jelet. Persze kicsit torzítva, hogy látható legyen. Szóval így a két jel összegét már "pontosan" át fogja vinni az erősítő, azaz mindkét komponens benne lesz ahogy az ábrámban? Ezt így már lehet, hogy az okostelefon is ki tudja adni? Vagy rosszul értettem és nem így viszi át a két jel összegét?

Ha átviszi akkor ez megoldás lenne számomra, nem kellene demodulálni, a magasabb frekvenciás jel nem zavaró.

graf.gif

(#) pucuka válasza Poolip hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 1

Ahogy az ábrádon is látszik, a 0,5 Hz -et csak át kell vinni. Ha egy 10 Hz alsó határfrekvenciájú erősítőn viszed át, akkor csak a 2 kHz fog átmenni, 0,5 Hz nem.
(#) tothbela válasza Poolip hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 1

Ha megméred milyen átvitele van a telefonod kimeneti erősítőjének, akkor kiderül hogy kell vagy nem külső hangmodul. Az, hogy egy tranzisztoros erősítőnek mekkora az alsó átvitt frekvenciája, csak rajtunk múlik. Ha szükséges, akkor egyenfeszültséget is átvihet. Ez nem gond. Sőt tovább megyek. Ha a telefon átvitele meghatározható, akkor lehet olyan erősítőt építeni, ami korrigálja az átviteli görbét, mint ahogy a vinil lemezeknél a RIAA korrektor.
(#) reloop válasza Longa György hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Mellékelem a javasolt változtatásokat.
(#) pucuka válasza Poolip hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 2

Elnézésedet kérem, a félrevezetésedért. Erőt vettem a lustaságomon, és faragtam egy kábelt a mobil, éa a szkópom közé. A mobil Lumia 950, éa a szkóp EMG 1568. A mibilon futó generátor program HSE Audio Signal Generator and Analizer.
Láss csodát, kijön belőle a 0,5 Hz ! A szkópon vidáman táncol mind az öt hullámforma, annak ellenére, hogy az User Manual is min 10 Hz -ről beszél. Igaz terhelve csak a szkóp mérőfejével volt.
Ezekután szerintem elegendő, ha a tothbela által ajánlott TDA 2030 IC -vel megépíted az erősítőt, a kimenetével sorbakötsz egy 10 ohmos ellenállást, és elhagyod a csatoló kondikat. A kimeneten levő 10 ohm megvédi az IC, t, meg némileg áramgenerátor jelleget kölcsönöz az áramkörnek.
Érdemes +/- 14 V ról járatni az erősítőt.
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Ezek szerint csak az esetleges kicsatoló kondenzátor (ha van a jelútban) korlátozza az alsó átvitelt. A kérdezőnek almás telefonja van, reméljük az is hasonló kimeneti elrendezésű. Nagy impedanciás bemenet nem okoz gondot, mert ha szükséges használható fet bemenetű opa is.
(#) Longa György válasza reloop hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Oké! Értem! Nagyon szépen köszönöm!
(#) Elektro Boy hozzászólása Dec 26, 2018 /

Üdv!
Kaptam egy autó erősítőt javításra. Mikor táp alá helyeztem, szépen elfüstölt az egyik Mosfet. Tudnátok segíteni honnan induljak, illetve mi okozhatta ezt? Esetleg csere után műköhet vagy itt komolyabb a gond?
(#) blasz válasza Elektro Boy hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Szétszedve tetted fesz.alá?
(#) Elektro Boy válasza blasz hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Igen, de ebben az állapotban kaptam meg.
(#) blasz válasza Elektro Boy hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Nem lehet hogy hőre futott meg?Azokat lekellet volna fogatni a bordához.Vagy totál zárlat a panel alján valahol.
(#) Elektro Boy válasza blasz hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Szerintem inkább zárlat, de a panel hátulján azt sem láttam. Hőre való megfutás alatt mit értesz? Mert erről nem hallottam még. Annyi volt, hogy feszre helyezés után már azonnal égett is el.
(#) Poolip válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Nagyon köszönöm, hogy megmérted és nagyon örülök az eredménynek! Készítettem egy kis programot amellyel különböző wav próbajeleket generáltam és pénteken én is megmérem egyik barátomnál. Nekem LG telefonom van, iPhone kimenő adatokat csak azért írtam múltkor mert azt találtam meg először az interneten. Azóta több telefon jack kimeneti feszültségét és teljesítményét megtaláltam és hát eléggé különböznek sajnos. Szóval ha később veszek más telefon már lehet nem lesz jó, alakítani kell utólag valamit az erősítőn.

Köszönöm még egyszer a segítségeteket. A mérés után még azért kicsit jönnék zaklatni, mert eléggé laikus vagyok és a fenti elmondottak alapján azért még nem fog menni nekem az erősítő megépítése.
(#) Poolip válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Közben kis fáziskéséssel most ébredek rá válaszod alapján, hogy léteznek signal generátor app-ok. Ez nem gondoltam volna. Én meg egy napig programoztam hogy készítsek egyet.
(#) reloop válasza Poolip hozzászólására (») Dec 26, 2018 /

Szia! Légmagos induktivitás készítésénél erre a Pronine kalkulátorra szoktam támaszkodni. A huzalellenállás meghatározásához Skori nyújt segítséget.
Rajzoltam neked egy megvalósítási tervet is.
(#) Poolip válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2018 /

Meg lehet építeni ezt az erősítőt úgy, hogy ha a bemeneti jel 500mA és 10mW vagy ha 1000mV és 30mW akkor is azonos áramerősség legyen az erősítő kimenetén? Tehát a bemeneti jel erősségétől némileg függetleníteni a kimeneti áramerősséget (erősítőre vonatkoztatva)? Vagy ilyenkor mondjuk egy potméterrel állítani kell rajta?

A "némileg áramgenerátoros" áramkör (erősítő) azt jelenti, hogy ha nagyobb frekvenciát engedek az erősítőn keresztül az eszközömre, amivel megnő az impedanciája, akkor az áramerősség nagyjából meg fog maradni (vagyis a feszültségszint magasabb lesz)?
Következő: »»   2130 / 2536
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem