Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Meg tudja valaki mondani, hogy ez mi? Én telefon aljaztra tippelek.
Sziasztok!!
Egy mennyezeti lámpatestben a kapcsolóüzemű táp elhalálozott,a segítségetekkel sikerült a zénert is beazonosítani. Rendeltem egy köteg zénert ebay-ről,a hirdetésben 3V-30V közötti értékeket 15x5db-os csomagban kínálta.A meglepetés akkor ért,amikor sehogy sem találtam meg a 3V-os zénereket a csomagban.Pedig pont ilyenre volt szükségem.A legközelebbi 3.3V-os ,és ilyet forrasztottam be. A táp működik,elindult. Kérdésem,hogy valami baj származhat abból,hogy 3V helyett 3.3V a zéner? A kimenő 12V ez miatt lehet esetleg magasabb?
Némileg benéztem, mert a nagyobb hídban mindkét ágban duplán vannak a lemezek. A kisebbikben csak szimpla lemezek és tárcsák vannak. Ennek típusa:TUNGSRAM P905 25g600 1B01. Ebben az egyik egység szakadást mutat. A lemezek mérete mindkét egyenirányítóban: 100 x 50 mm, viszont a nagyobbikban nem látszódnak a lemezekhez szorított tárcsák. Amire kíváncsi lennék, hogy ment ennek anno a szerelése, mire kell figyelni stb. Talán még van aki ismeri ezt a technikát.
A sorbakötéssel egyenirányítható feszültség növekszik (egy cella kb20V-ot tud).
A tartórúdon papír cső a szigetelés, graetz kialakításakor szigetelő alátétek is kellettek. Nem probléma az átrakás, szerelés - bár ha utólagos festés van rajta az nyűgösebbé teszi az összerakást, mert a leszedő csillag közeibe is bement a festék. Ha szétszedésnél a rugózó csillag "leugrik", akkor az alatta lévő felületet és őt is le kell tisztínani a jó kontaktus érdekében. A cellákon vékony ólomréteg fedi a szelént, ezzel finoman kell bánni. Régmúltban sikerült az ólmot finoman eltávolítani, hogy fényelemet nyerjek...
Ha tényleg telefonos, akkor pótcsengő illesztő lehetett az 1µF-os papírkondival.
A szelén lemezek zárófeszültsége 25 - 30 V, ezért nagyobb feszültség egyenirányításakor annyi cellát kell sorbakötni, hogy a szükséges zárófeszültség kijőjjön. A szelén cella mérete az átfolyó áramtól függ, kb. 20 - 25 mA/cm2
Az egyik pólus az alumínium lemez (negatív), a másik a szelén réteg (pozitív), és a furcsa alakú közgyűrűkkel lehet a lemezekhez kötözgetni, majd a végén az anyákkal összeszorítani. Mind a két képen egy Greatz látható, középen szembefordítva két cella szelénes oldala, majd annyi lemez, ahány kell a zárófeszültséghez, majd jön a váltó fezsültség érintkezője, utánna pedig a fordítva berakott lemezek. A két legszélsőt összekötve kapjuk a negatív pólust, ami többnyire mondjuk a sasszi, ezért ez mindjárt egyben a tartószerkezet is. Az átmenő csavaron többnyire egy varnish szigetelőcső volt ráhúzva.
Üdv! Akkor egy kis haszontalan. Hanem biztos a kontakt a csillag és a felület között, kiéghet a szelén. Az égett szegén, jellegzetesen görényszellentés szagú. Egy 100×100 -as szelén greatz bírja a tartós 4...5 A-t, ha van lehetősége, hogy mozogjon a levegő..
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
Dehogy haszontalan! Ne értsd félre amit írtam, kérlek! Még sosem találkoztam szelén diódával, amit te írtál, az is érdekes és hasznos!
Mifelénk az a bizonyos kontakt csillag volt szokásban, tőlünk észak keletre ilyen lépcsős gyűrűk, mint amilyen a képeken is látszik. Érdemes figyelni Sebi tanácsára is a kontakthibákra figyeléssel, mert tényleg büdös lesz.
Mindenkinek köszönöm a hasznos infókat. A szétszedés esetleg a kisebbik esetében merül fel, mivel abban van hibás egység. A nagyobbik meg jó lesz úgy ahogyan van, majd választok neki valami megfelelő feladatot. Valami retro stílusú alkalmazás lesz majd, mert diódákból-diódahidakból szinte minden feladatra van megfelelő anyagom. Mindenkinek áldott karácsonyt, boldog ünnepeket kívánok.
Üdv mindenkinek!
Növényházba 4 db termosztátot szerelnék be ami(k) ,ha eléri a kívánt hőmérsékletet akkor be kapcsol 3db 24 Vac Hunter mágnes szelepet.4 termosztátra a talajszint valamint az erdő közelsége miatt van szükség.Tehát valamelyik eléri a 2C° akkor leszorja az egész teret a víz és 5 C° kikapcsol ha mindeggyik elérte ezt az értéket.Keltetőgép termosztátra gondoltam,mert ott belehet állítani a min és a max értéket,valamint elég csak a sensort bevinnem a folia sátorba.Az értetlenségem abból adódik hogy a 4 termosztátot hogyan és milyen relébe lehetne bekötni hogy tudjon kapcsolni a szelepek felé! Köszönöm előre is a válaszokat!
Én ezt úgy értelmezem, hogy:
a 4db termosztát bármelyike eléri a 2fokot, akkor bekapcsol (ez VAGY kapcsolat), a 4db termosztát mindegyiike eléri az 5fokot, akkor kikapcsol (ez ÉS kapcsolat). A 3db szelep egyszerre működik, tehát egy kimenete van az áramkörnek. Egyszerű termosztátokkal (egy váltóérintkező) nem könnyű megvalósítani, inkább elektronikát építenék komparátorokkal.
Ebben esetleg tudnál segíteni,mármint hogy is néz ki ez az elektronika? Gondolomitt is kell hogy a termosztát adja a jelet,ez tud 24 v is kezelni. Gondoltam hogy Plc-vel kezeltetném,mert ott esetleg az öntözés vezérlés is szóba jöhet.Csak ott a programozás a kérdéses!
Alkatrész gyártójának megfejtésében kérek segítséget.
61ANJEE TL431C TI Jól gondolom, hogy Texas ? Mert több pdf-et néztem, és kapásból 2 doksi szerint más a lábkiosztás. Köszi, Atesz. Idézet: Esetleg más más tokozásút néztél. „2 doksi szerint más a lábkiosztás.”
Nos ugyan azt a tokozást néztem, csak elnéztem. Ugyan az a bekötés. Szóval tárgytalan. Köszi!
Szép estét Elektronikás kollegák!
Jelentem, megoldottam. Boldog új évet Mindenkinek!
A melegragasztó nyáron ki fog folyni a tükörlap mögül.
Nyáron minek a tükörfűtés?
Tudom ez szörnyű volt, de szilveszter napján engedtessék meg ennyi! BUÉK!
Sziasztok!
Elnézést előre is,de nem találtam megfelelő topikot... A képemen lévő power bankot szeretném szét pattintani,a benne lévő aksi esetleges cseréje miatt. Valaki szedett szét már ilyet?Egyszerűen nem találok rajta füleket,pedig érezhető,hogy kissé mocorog a fekete lap,főleg a kijelző,és a fedlap között....
Egy keményebb műanyaglappal (bankkártya vagy hasonló) feszegesd szét. A fülek belül rejtve vannak.
Erre gondoltam én is.
Ha úgy lesz, majd megoldom más anyaggal.
Kazán tömítő
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
Ez igen kemény lesz kötés után, kb. mint a beton. Ettől többet tágulnak a műanyag elemek, biztos, hogy ki fog potyogni a helyéről.
Két komponensű epoxy kell ide.
Sziasztok!
Ez pontosan mi lehet? Ellenállás? Induktivitás? Jelölés nincs rajta semmi. Köszi a segítséget előre is! Üdv: spgabor
Ránézésre, ha a hordozó nem papír, ellenállás. Ha papír, akkor lehet induktivitás.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
Papír biztos nem, azt most ellenőriztem. Kocogtatásra olyan porcelános hangja van.
De miért ekkora? Az ellenállása a két csavarnál mérve 260 Ohm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |