Fórum témák
» Több friss téma |
Szia. Koszi a valaszt. De nem mondtam, hogy rossz
Csak a gyari hatotav keves nekem.
Szabad térben egy- kétszázméter, szobában meg elég. Mihez, és mekkora kéne nagyobb hatótáv. Most milyen antennája van?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2018
Nekem kb.400metee kene legvonalban. A baj az, hogy betakar egy panelhaz. Ez egy webasto telestart t90es taviranyito allofuteshez.
Rossz topikba írtál..
Ide nem antenna kell hanem csodatétel..
433MHz-en 10mW adoteljesitmennyel 3km tavolsagba tudtam beszelgetni ugy , hogy nem volt ralatas es ugyanugy betakartak a hazak.
Ez 25mW-os elvileg, de kb.100m rol veszi csak az adast sik terepen.
A vevő érzékenységével is lehet probléma.
Műsorszóró CCIR- OIRT sávba nem kell semmiféle földelés, még régi tranzisztoros rádióhoz sem,
Egy sávra méretezett 3-5elemes Yagi antenna, 14-16os alucsőből, 240/75ohmos illesztő-balun ferritgyűrűn, + megfelelő minőségű koax. levezetőkábel,és a vevőhöz illeszkedő, csatlakozó A többi hozzászólás csak hülyeség.
Az cseppet se zavarjon, hogy hosszú-, és rövidhullámú antennák balunjáról van szó.
30MHz-en és és nagyobb frekvenciákon, a rádióhullámok hasonlóan terjednek mint a fény"
Ha ez igaz lenne, akkor én sehogyan sem tudtam volna, az 5-emeletes panel-házak között rádiózni, /kommunikálni/ az 50mW-os VHF- IIIsávban, sk. készítésű adó-vevőmmel. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Tudod, a fény is visszaverődik, meg elhajlik... a házak között is. A rádióhullámok meg még át is mennek a falon, ha eléggé erősek hozzá, szépen egyenesen.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Te VHF-en 'hosszúdrót' jellegű antennát használsz ?
Az, hogy a rádió (elektromágneses) hullámok hogyan terjednek, az teljesen hullámhossz függő. A terjedési módok közötti átmenet folyamatos, soha nem állítottam, hogy konkrét frekvenciánál váltás van. Egyébként maga a fény is elektromágneses hullám, csak a hullámhossza elég rövid.
A nagyon hosszú hullámok a vezetőben terjednek, ahogy nő a frekvencia, csökken a hullámhossz, egyre inkább kiszorulnak a vezetőből (skin hatás) és a vezeték (föld) mellett, aztán pedig egyenesen terjednek. Mindíg számolni kell visszaverődésekkel reflexiókkal, (ez tette lehetővé a magas házak közötti kommunikációt) és szóródással, mint pl a fény esetén az árnyék széle sem átmenet nélküli. Ezt rádióhullámok esetén késél akadálynak nevezzük, ilyen pl egy hegygerinc. Ezeknek a tulajdonságoknak hatásai mind a hullámhossz, és az akadályok méreteinek egymáshoz való viszonyától függenek. Úgyhogy egy útvonal hullámterjedésének meghatározása meglehetősen bonyolult feladat, többnyire statisztikai módszerekkel lehet csak. Idézet: „hullámterjedésének meghatározása meglehetősen bonyolult feladat, többnyire statisztikai módszerekkel lehet csak.” Legalábbis RH-n. 100+MHz és GHz tartományokban azért már számítógéppel jól modellezhető.
Nem csak RH -n. De számítógéppel jól modellezhető, bár egy jó program, és a hozzá tartozó adatokat tartalmazó térkép brutális összeg. (és akkor jönnek mennek a fránya repülők)
Nem tudom, láttál-e már városban haladó gk -ban készült térerő regisztrátumot. Abban egy tized mm egyenes vonal nincs, viszont vannak 30 - 40 dB -s ugrások. A net -ről letölthetők csak körülbelülre jók magánhasználatra. A GHz -es tartományokban már egyre zavaróbbak az időjárási behatások. Már 15 GHz -en is érezhetők. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
Idézet: „láttál-e már városban haladó gk -ban készült ... Abban egy tized mm egyenes vonal nincs” Ennyire részegen (ilyen görbe nyomvonalon) nem szoktam vezetni..
Sziasztok!
Először is elnézést kérek, amiért nem írtam hamarabb, de a kudarctól el is ment a kedvem, meg nem is nagyon volt rá időm. Szóval, sikerült, vettem 2 balunt, 300ohm-75ohm-osat, ez idáig szép és jó! Egyiket szalagkábellel bekötöttem a rádióba, majd koax-al fel a padlásra, ott rá a másikat. Volt egy pinduri kis javulás a vételben, de amint rákötöttem bármilyen antennát, gyenge lett.. Akármit csináltam, sajnos mindig csak 1, max 2 adót tudtam fogni, azóta nem is foglalkoztam vele, majd tavasszal, ha látok is a padláson, nem csak lámpával vakoskodok. Addig is tudtok adni valami tippet, hogy mi segíthetne a vételen? (Annyit még, hogy nem szeretném kirakni a tetőre, a padláson vannak az antennák.) Üdv.: Gábor
Padlásra..??
Még most (amíg hó van) tedd ki a tető fölé, jan-feb ideális erre. Kimászol és ott állítod be az antennát hogy a hó ne árnyékolja le. Más tipp: tetőtér fűtése hogy leolvadjon a hó + cserép lecserélése szalmára: ez is kevésbé árnyékol.
Antennának szabad térben a helye. Ha padláson van, akkor a tetőszerkezeten levő csapadék, prímán árnyékol.
Milyen antenna az a "bármilyen" antenna? Egy apróka lényeg 100 MHz -re kell hogy készüljön, a mérete hullámhossz (frekvencia) függő. Ha ráteszel pl. egy UHF sávos TV (vagy bármilyen TV) antennát, nyilván rosszabb lesz, mintha nem lenne.
Értem! Valószínűleg az lehet a baj, mert nagy antennák vannak. Sajnos megkülönböztetni nem tudom melyik milyen. Milyennek kell lennie, hogy optimális legyen? Egyszer írtatok valamit róla, de nem igazán találom.
Ha hajlított dipól, akkor nagyjából 1,5 m hosszú a dipólja.
Ez azt jelenti, hogy fogom az egyik antenna alumínium darabját, levágom 1,5m-esre, és összehajtogatom, hogy a két vége odaérjen a balunhoz?
Vagy rosszul értelmezem? A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
Elvileg lehet úgy is, csak kész antennából nem fogod tudni kihozni. Azt viszont megteheted, hogy a hosszabb (alacsonyabb frekvenciára való) hajlított hajlított diól közepéből kivágsz egy akkora darabot, hogy a két kanyar 1,5 m re legyen egymástól, és aztán összetoldod (fémes kapcsolattal) őket. A hajlított dipól alsó végén a hézag ugyanannyi legyen, mint az eredeti antennán volt. Oda mehet a balun szimmetrikus vége.
Ne haragudj, de ez nekem most kínai volt. Először is nem értem mi az a dipól, ennek utána nézek valamikor, másodszor, nálam egy antenna sincs hajtva, csupán összeillesztgetve, de ezek nagyon nagyok, szélesek.
A hajlított dipól, az olyan hason fekvő C formájú. I - III VHF sávú TV antennák zöme ilyen.
Ami az átalakításhoz szóba jöhet, az a VHF I sáv (OIRT 1, és 2 csatorna. A VHF III sávú antennák rövidek. Egzotikus bajszos, lemezes antennák az UHF sávra készültek, azokkal semmit nem tudsz kezdeni. Bővebben: Link
Ilyesmire gondolt Pucuka, mint a mellékelt kép.
300 ohmos kábelhez, így a te bemenetedhez passzol. Nem lehetetlen, hogy magad is meg tudod hajlítani -3 méter csőből (pl. alu).
Nagyon Köszönöm! Pont ilyenre volt szükségem, ez alapján remélem sikerülni fog a projekt.
A képet lementettem, köszönöm mindenkinek, jelezni fogok, amint előrébb jutottam, de az lehet kicsit csúszni fog egy másik projekt miatt.
Sziasztok!
Mobilinternetes routerhez (Huawei E5186) szeretnék építeni két darab irányított antennát (MiMo-hoz) ezen leírás szerint Bővebben: Link. Kezdő vagyok még antennaépítés szempontjából. Hol lehet beszerezni "boom"-nak való csövet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |