Fórum témák
» Több friss téma |
Hány h (hektár) a 2 mm átmérőjű vezeték, vagy hány hektár gyullad ki?
Vártam a képet, de nem lett.
Amúgy: a Wago az márkanév (mint a Lamborghini: lehet traktor is, meg sportkocsi), de valószínűleg ilyesmire gondoltál: https://shop.traconelectric.com/product/OVO252/Csavar-nelkuli-vezet...VAC-2P Jó választás az, bár én csak egyszerhasználatosnak vélem, szerintem csak azért szárnyas, hogy beletehesd a sodrott vezetéket is -egyszer, és ha egyszer ki kell nyitnom, újat teszek. (így gondolom én, de lehet, hogy túl óvatos vagyok) Nem tűzveszélyes az szerintem, ha nem terhelik túl, ha nem "lötyögősen" teszik bele a vezetéket. Ott ne alkalmazd, ahol pl. a gyártó kifejezetten "nem ajánlja" a készülék (pl boyler) párhuzamosítását más készülékkel, de hát ott másfajtát sem kéne használni, ugye
A képek, bocsi.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
Hát, nem olyan jó ez az én képernyőm, de mintha ez a beledugdosós lenne. (lehet, hogy rosszul látom? )
Ha az, abba sodrottat ne. Egyszer megpróbáltam, mert nem is tudom, mit gondoltam . Nem ment
Erről a szériáról írtam itt. Használhatod sodrott vezetékhez, a tiéd átmérőjéhez is passzol.
Akkor csak én voltam a vaksi, tehát ez a nyitható...
Azt meg tudod nekem mondani: használható ez többször is, csak én vagyok túl félős, hogy úgy vélem, jobb, ha kinyitás után újra cserélem?
Bár nem engem kérdeztél, de a WAGO nem valószínű, hogy megsínyli. A réz vezető anyaga bizonyára lágyabb. A WAGO 221 tapasztalatom szerint nyomot hagy a tömör és a sodrott vezetékben is, mintha kicsit belevágna egy kés. Emiatt én sem szívesen bontom a kötést. Inkább a vezetőt rövidíteném meg és csupaszolnám újra. A WAGO-t inkább a belekerülő szennyeződés esetén cserélném vagy ha nem tiszta vezetékvég volt beledugva.
WAGO 221-es széria:
Lehet nyitni/zárni többször is. A rugós kötés folyamatosan szorít, ezért esélytelen a kilazulás. Próbaként a névleges terhelhetőség többszörösét kergették át rajta (100A felett), a külső műanyag háza ugyan leégett/lefolyt róla, de a belső rugós fém váz még mindig tartott (van róla video).
Ahogy freddyke is írta, mechanikusan szerintem nem sínyli meg a néhányszori újrahasznosítást. A tartós nyitott állapotot kerülöm, illetve az én is újracsupaszolom a vezetéket újbóli kötés előtt (legalább a sérült résznél levágom a régit). Nem tapasztaltam még velük problémát (egy helyen ~5 éve egy 2kW-os olajkályha is megy róla).
Ez így van, sokan nem hiszik el, de 16-20Amp. megfelelő átmérőjű, minőségű rézvezetéken átküldi, folyamatos terhelésen is, akár.
Sőt, ott van ráadásnak ugyanebből a sorozatból a 612, 613 és 615-ös, ezek 6mm2-ig fogadnak vezetéket és lazán bírják a 40A-t.
Nahát, az a Wago-vita tele van hitvitával, meg légből kapott "betiltás"-sal. Állítja valaki, hogy "betiltották". Hát, ha valamit betiltottak volna tavaly, azt nem árulhatnák vidáman ma...
Mi talán a valós tapasztalatokra lennénk kíváncsiak, a saját (kevés) tapasztalatunk bővítésére.
A Wago kötőelemek bizonyítottak, szerte a világban. Az ostobaságot és a kókányolást kellene betiltani, a forrasztott kötés igen is melegszik, simán rásül a szigetelőszalag !
Az elejével egyetértek.
De: Többmillióan forrasztanak, a PC-ben, amin írtál megszámolhatatlan forrasztás van. Kb annyira melegedhet, amennyi megengedett. A szigetelőszalag pótanyagként felhasználása más tészta. És továbbra is: a Wago csak egy márkanév. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Gyakorlatban szoktam tesztelni, nem pedig vitázgatni, a semmiről, órákon át.
Több milliárd légy szereti a szart, de ettől a szar szar marad ! Az Ón fajlagos ellenállása hétszerese a Réz fajlagos ellenállásának. Egy háztartási eszköz forrasztásain nem rohangálnak 20-30 amperes áramok !
A Wago nem csak egy márkanév milliárdos ( Euro ) fejlesztések és tesztek állnak mögötte. Az utángyártott termékek ( XBS ) ipari hulladék kategóriába tartoznak.
Szeretem én a vitát, hiszen abból alakul ki valami. De szeretem én a vitakultúrát is (nem sz..ozunk). De ezt a részt elengedem.
Azonban: ha a forrasztóón ellenállása hátszerese a rézének, az azt jelenti, hogy egy 1négyzetmm keresztmetszetű, 1 mm hosszú darab hétszer annyi teljesítménnyel fűt. 1 méter 1négyzetmm-es rézvezeték ellenállása 0,018 ohm körüli, akkor ha 7szer annyi a forrasztóóné, az kb 0,125? Legyen, számoljunk annyival: 0,125/1000=0,000125 (mert 1mm-ről beszélünk) 0,000125ohmX20amper az0,0025 Volt feszültségesés 0,0025voltX20A=az 0,05watt teljesítmény, azaz ennyit melegít az 1 négyzetmm keresztmetszetű, 1milliméterre sikerült forrasztás (ennyi távolság lett a két rézvezeték közt, -szerintem ez elég ügyetlen forrasztás, ilyet talán én is tudnék). Ez a 0,05watt elolvasztja a forrasztóónt? Lehet, nem értek hozzá, de nem hinném. -Pláne, hogy 1négyzetmm-en nem engedünk 20A-t, tehát vastagabb a vezeték, tehát nagyobb keresztmetszetű lesz így az (ügyetlen) forrasztás is. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
De, csak márkanév. A Rolls-Royce egy márkanév, százmilliós nagyságrendben futkosnak még használható, megbízható kocsik.
Mi bajod van a stabil, szabványos kötőelemekkel ? Az öreg gyepesedett agyú szakik képtelenek a fejlődésre... Remélem Te nem ezt a csoportot képviseled !
Mint fentebb írtam is, semmi bajom nincs velük, hiszen olvastad is. Pont, hogy jónak tartom azokat.
Én most megkérdeztem tőled, miért gondolod, hogy a forrasztás rossz? Számoltam is hozzá... (még egyszer megkérlek: vita helyett ne becsmérléssel foglalkozz már . Pláne, hogy én nem is vagyok szaki, de a "begyepesedett agyú szakik" nem vitakultúra...) A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Áruld már el nekem légyszíves, hogy az ón fajlagos ellenállásának mi köze van egy forrasztott kötéshez? Ugyanis a kötést nem az adja, az csak védi a kötést az oxidációtól, meg mechanikai tartást ad neki, nem engedi mozogni, lazulni.
Idézet: A PC ugyan nem háztartási eszköz, de számolj utána hogy egy olyan PC-ben ahol csak a proci 100W-ot fogyazst, meg a VGA is kb. ugyanannyit, hogy ott a táp 5V-os ágán hány A folyik. És minden kötése forrasztott. „Egy háztartási eszköz forrasztásain nem rohangálnak 20-30 amperes áramok” Egy toroid trafó 80A-es primer áramlökéssel is indulhat ha nincs előtte lágyindító. Abban is forrasztva van a kivezető huzal. Villanymotor dettó, tízszeres áramfelvétellel indul a névlegeshez képest. Forrasztva vannak benne a tekercsek. De mutatok mást is. Ezen a kábelvég sarun a forrasztás 28 évig szolgált hibátlanul, pedig ezen 90-100A folyt folyamatosan (hegesztő). Van a házben 4 hegesztőnk, ebből háromnak forrasztott munkakábele van. Ha hiszed ha nem, nem melegszik. Nem vagdalkozni kell ha nem értesz valamit, hanem utánajárni a dolgoknak... A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Idézet: Dehogynem, tökéletesen leszűrhető belőle az illető hozzá(nem)értése, és mentalitása... „begyepesedett agyú szakik" nem vitakultúra”
Nekem is van hatalmas adag hozzánemértésem, attól még igyekszem szépen beszélni...
Adott egy tíz éve felújított lakás, tulajdonos átalakíttatja . Az erősáramú kötődobozokban forrasztott kötések, szigetelőszalaggal szigetelve, a kötések 30-40 %-ára rásült a szigszalag. A gyengeáramú kötések szintén forrasztottak és szigszalaggal szigetelve, azok között egyetlen rásült, megkeményedett szigszalag sem volt. Begyepesedett agyú szakik léteznek.
Akkor leírom mégegyszer, ha már ezt szakszerűen elmagyarázta egy, az óbudai egyetemen oktató ismerősöm. A forrasztással az a konkrét baj, hogy a hőközlés során megváltoztatja mind a szigetelés, mind a réz anyagszerkezeti tulajdonságait. Azaz a műanyag szigetelés megkeményedik és romlik, a réz és az ón egyesülésekor pedig olyan ötvözet jön létre, ami másként vezeti az áramot, mint a tiszta réz. A másik gond, hogy kötéskor tisztn csak a forrasztás ha melegszik - szétválhatnak az erek az ón alacsonyabb olvadáspontja miatt. Nyilván ennek egy része vltozott az RoHS forraszanyagokal, de a lényeg ennyi. Rugós és hidegfolyásos, vagy préseléses kötéseknél sem a szigetelés, sem a vezető tulajdonságai nem romlanak. Én is készítettem forrasztott kötéses villanyszerelést kb 30 éve. Azonban ott kombifogóval erősen össze lettek szorítva az erek. Forrasztás után pedig kaptak kötésenként 1-1db KF1 -es (Kupolfix) rugós kötésszorítót. A legvégén az egész le lett szigetelőszalagozva, azaz a szigetelés is fel lett javítva. Utólag megnéztem terhelés alatt hőkamerával is a kötéseket. Ezek nem melegszenek. Sokkal ikább a szerelvények M3-as csavarjai... bármennyire is meg legyenek húzva. Lehet megint vitázni, hogy a csavaros, vagy a rugós szerelvénycsatlakozás a jobb?
Elhiszem, van olyan. De az nem inkább a forrasztás hibás "végrehajtása" miatt lehetett? (jobb szót most nem találtam).
Lehet jól forrasztani, és lehet ügyetlenül (én sem tudok). Nem inkább az volt ott a baj?
Az mindenkinek van, biztos nekem is. De én 100A-ra is forrasztok, mivel nem tudok házilag annál jobb kötést semmilyen más módon megcsinálni. De a ponthegesztőmet is forrasztottam, azon olyan 470A szaladgál...
Az viszont tény, hogy forrasztás és forrasztás között óriási különbségek vannak, és az a nem mindegy. Oxidrétegre nem lehet ónt felvinni, pláne alkalmatlan folyasztószerrel, esetleg anélkül, mert akkor lesz az, hogy melegszik a forrasztott kötés. Persze hogy melegszik, az nem forrasztás hanem taknyolás. A forrasztás az az, ami 400A-en sem melegszik... |
Bejelentkezés
Hirdetés |