Fórum témák
» Több friss téma |
Hát a tölcsér itt nem működik 100Hz környékén, 300 fölött kezd szól, szóval az alsó határt nem befolyásolja.
Kevésbé érzékeny hangszóróval jobb lenne az alsó határfrekvencia. Meg ez a Beyma inkább b-reflex alkalmazásokra jó, ott lehet belőle 70-80Hz-eket kihozni, viszonylag kis dobozban, tűrhető átvitellel. Nem kifejezetten tudok, aki a kivitelezést csinálja, az tervezni biztos nem fog tudni, és néha meg is kellene mérni az eredményt a tervezés közben.
SZia!
Talán a tölcsér felejtős, egyedi tölcsérest valószínű hogy nem válalnak. Akkor talán megtenné egy normál bassreflex konstrukció is. A beymák 12p 80/ fe talán elég megfelelőek ehhez az alkalmazáshoz QTS:0,18. A mélyládáim DAP AUDIO LT-21HL(SUPER SCOOPER) 80-100hz-ig "nyomnak" rendesen, így a bassrefi közepet célszerű lenne 80hz-re hangolni? Vagy hangoljuk lejjeb? a hangzás érdekében. De az tény hogy ha 80hz-re hangoltatom feszesebb szebb a hangjuk lesz . Amúgy sem kívánom a keresztezést 80hz alá vinni.??
ÜDV MINDENKINEK !
Tulajdonkép mekkora láda kéne A Beymának? Reflex dobozban, 80hz-re hangolva? persze a csőátmérő, és a hossza is kéne! Esetleg ha zárt doboz mellet döntenék színtugy 80hz-re hangolva, azt is szeretném tudni? A válaszokat előre is nagyon megköszönném!!!!
Keresel a neten egy, vagy több kalkulátort, és kiszámoltatod vele.
köszönőm! Rajta vagyok WINISD BETA progíval. A meglévő 18,8 l láda térfogatra reflex doboz felálásban az F3-as pontja 97HZ , cső átmérő: 102mm , + hosszuság: 48mm Kérem ellenörizetek le! Mert ez igazán jól hangzik ! Elöre is köszi !
Nem ellenőrzöm..Gyűlölöm a WinISD-t...
Kivontad a nyomó, és a reflexcső által lefoglalt térfogatot, a doboz térfogatából?
SZIA! Igen kivontam mindent: a hangszórót,+ hang csillapító anyag,+ reflexcső . Viszont a reflexcsőnél megadott hosszméret a doboz belső lapjától vagy a külsőtől mérendő? Mennyire pontosak/pontatlanok a méretező programok hisz akár teljesen eltérő eredményeket adnak. ?
A méretező programok csak szimulálnak.
A csőhossz az előlap külső síkjától értendő, azaz teljes csőhossz. A Beyma honlapján találsz ajánlott dobozméreteket a hangszóróihoz, különféle dobozokhoz. Nézd meg azokat és döntsd el, hogy megfelelnek-e neked. Üdv!
Köszönőm ! Egyenlőre maradok a meglévő ládámnál amit áthangolok az ajánlott csővel amit mindenképp hallanom kell ! Még előtte más progíval is megnézem.
A WinISD nem túl pontos, nem számol egy halom dologgal, de ez neked most még nem is kell.
A csillapító anyagot hajítsd ki! A reflex láda egy rezonátor, pont a működését ront ja el a csillapító anyag. Viszont a doboz belső falát vékonyan érdemes bevonni valami filccel.
Sziasztok.
Nekem van egy felújított RFT L3401-es hangszóró párom, amihez dobozt szeretnék fabrikálni. A neten nem találok pontos adatokat, én reflex kialakításon töröm a fejem. Ha minden igaz, egyáltalán nem rossz minőségek ezek a régi RFT-k.Találkozott már valaki ilyen típusból készült hangsugárzókkal? Esetleg vélemény a kialakítást illetően? Ezt találtam róla: s=71Hz Re=6Ohm Qes=0.93 Qms=5.31 Qts=0,79 Vas=79l Sd=509cm² SPL=99dB qts=0.79 Pmax=12,5VA Übertragungsbereich: 40 Hz - 12000 HzBővebben: Link Ehez hasonlót szeretnék csinálni csak másik magas sugárzóval, egy 10wattos erősítővel hajtva. A reflexnyílás méretét nem találom milyen pogit ajánlanátok tervezéshez amivel megtudnám én is tervezni? Segítségeteket előre is köszi. Üdv.
Szia!
Például Bassbox pro ?
Mivel nem eredeti, lehet hogy érdemes lenne inkább megmérni...
Szia.
Nem ragaszkodok én ehez csak típus google keresőben ezt tálaltam mást nem nagyon. Nem tudom az mi amit írtál.
Idézet: „Nekem van egy felújított ...” Ahogy mondták meg kellene mérni!! Bejáratás után.
Szia rákerestem, majd letöltöm megmérem és kipróbálom köszönöm szépen a segítségét.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
Szia!
Így már más. Sok sikert!
Lenne egy olyan kérdésem hogy mit lehet tudni a Big Gun ikerláda súlyáról kg-ban kifejezve?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2019
Nyomók nélkül kb 100kg, ha rendes anyagból, rendesen van megcsinálva.
Tudnátok nekem segíteni az alábbi tölcséres hangfal méretezésben?
Az alábbi ládatípust szeretném megépíteni 2x 8db Tesla ARO669 -es számára .Egy gyors illusztráció a ládáról felülnézetben . Hangszóró típus: ARO669 Imp.:4 Ohm Érzékenység:95dB Frekvencia tartomány :60-10 000Hz Átmérő: 203mm T/S: Fs = 117.11 Hz Re = 4.20 ohms[dc] Le = 151.28 uH L2 = 206.76 uH R2 = 6.05 ohms Qt = 1.05 Qes = 1.16 Qms = 11.18 Mms = 9.22 grams Rms = 0.569512 kg/s Cms = 0.000204 m/N Vas = 11.56 liters Sd= 201.06 cm^2 Bl = 4.755397 Tm ETA = 1.39 % Lp(2.83V/1m) = 96.35 dB Added Mass Method: Added mass = 30.00 grams Diameter= 16.00 cm A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2019
Nem lessz jó ebbe a ládába csak kopogni fog.
Ehhez a ládához nagyobb hangszóró kell amit meg lehet hajtani hogy a bass tölcsér rész aktiválódni tudjon és dolgozzon. Ez olyan mint a W láda mert abba is direkt olyan hangszóró kell ami ki tudja tolni a hangot belőle. Az aro669 egy sima szélessávú ami marha jó énekhez . Én maximum egy jó zárt ládát építenék neki nemtúl nagy literszámmal hogy a középtertomány lesugárzását ne rontsam el vele. Mondjuk 8darab egy ládában már talán ad valami mélyhangot de akkor sem használnám erre. Viszont elsőosztályú középmagas ládát lehetne belőlük összehozni.
Nos az a helyzet hogy ezek a hangszórók egy zárt ládában voltak 8+8 felállásban s mikor kinyitottam a hátoldalát jött a meglepetés ,olyan felső basszusa lett hogy az valami kegyetlen valamint a közép tartomány is felerősödött ,lehet mondani hogy mégegyszer úgy szólt.Már ez sem volt kutya de ekkor jött az ötlet hogy mi lenne ha tölcséres ládába raknám őket,az a kopogás amit írsz szerintem a felsőbasszus lessz(középbass).
Zárt dobozban valóban szép kiegyenlített közép tartománya van csak éppen hatásfoka nincs meg ereje akkora mint azt elvárná az ember,a hátoldal eltávolításával ez megváltozott nem kicsit.úgy gondoltam hogy olyan 80-100Hz -től felfelé kapná csak a hangot az erősítőről.
Mélytölcsérnek 2 fontos paramétere van!
A hossza méterekben, és a tölcsérszáj felülete négyzetzetméterekben kifejezve! Na itt egyik sem adott.. Ráadásul a hsz is használhatatlan mélynek. Csinálj neki egy jól csillapított TL dobozt.
Konkrétan mire gondolsz jól csillapított TL -alatt?
Hát nemtudom mennyire előnyős ennyire merev felfüggesztésű hangszórót iyen TL dobozba tenni.Szerintem meg a képek alapján is ezekbe a dobozokra inkább a nagyobb kitérésű hangszórók alkalmasak.Gumis vagy habszél felfüggesztéssel!
Hello! A 70-es évek közepétől a (Tesla) Forte 60 Vocal énekládáiban volt ilyen 8 db hangszóró 2 db magassugárzóval (ARV 261) kiegészítve. 1 pár láda a rezesbanda énekesének tökéletes hangzást biztosított egy Tesla Music 130 mono csöves erősítővel.
Felejtsd el a tervedet...tartsd tiszteletben a gyártó ajánlását. A Tesla ARN jelzésű termékei a mélysugárzók, de max. pár tíz W terhelést bírnak hivatalosan. De azok is leginkább zárt ládában voltak használatosak. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2019
Idézet: ...„Hát nemtudom” Ez átjött! Valóban nem tudod Szóval ez a hsz már az asztalon bőven "túlfeszes" a Qts 1 fölötti értékével! Zárt ládában ez még feljebb megy, pedig az optimum valahol a 0,7 közelében lenne, ládában! A TL-be nem jó a túl alacsony Qts értékű, nagyon lágy felfüggesztésű nyomó, mert pár wattól szétszakad, a kellő csillapítás nélkül. Ajánlások szerint a hsz rezonanciafrekijéhez tartozó hullámhossz negyedére kell tervezni a tl alagút hosszát. De itt az Fs is a csillagos ég: 117.11 Hz. Értelmes mélynél ez 50 Hz alatti.. Kis okosság: https://www.youtube.com/watch?v=pF7N8u9u3rc
Biztosan igazad van dehát a merev felfüggesztettségből (kicsi membrán kitérés) ,valamint a kis membrán átmérőből adódik a magas Fs érték ha nem tévedek.Szóval ez TL-ben sem fog sokkal mélyebbre menni ,ha rosszul írom akkor javíts ki kérlek.Szerintem egy jobban terhelhelhető azonos vagy kisebb membrán átmérő melett ,nagyobb Xmax-al rendelkező hsz sokkal mélyebre tud menni a TL dobozban a terhelhetősége lényegesen csökken de a mélytartománya jobb lessz s felerősödik.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |