Fórum témák
» Több friss téma |
Észrevettem
![]() Önrezgő táp is kellene hogy menjen. Elfogadok minden féle tanácsot!
Kis értékű emitter ellenállás nem segítene? Vagy kompakt fénycsőből bontott toroid ferrit.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2019
Pc táp-ból bontottam a trafókat,eredetileg is erről ment. Annyi hogy ott a gyári panelon a kis elkók 2,2uf meg velük párhuzamosan 1 dióda meg 1 darab 15 ohmos ellenállás sorba kötve.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=277793
Nézd meg ezt a rajzot.Megcsináltam 2Kw kiszedtem belőle.Hasonló a te rajzodhoz,de itt fet vagy igbt kell.
Meg az a meghajtó transzformátor nem biztos hogy jó áram visszacsatolással.
Sziasztok!
AC 230v/12v DC 3A tápra lenne szükségem. Ez eddig nem nehéz, azonban a hely ahová számon szűk. Max 2 cm magas lehet hossza, szélessége nem számít. Hol találok erre megoldást, vagy tekercsek nem kell? Üdv!
Neked valami ilyesmi kell: lapos ferritmagú trafó.
Szia!
Ha nagyon szépen meg tudsz tekercselni egy ETD29-es vasat, elfektetve elférsz... A vas cca. 10 mm "vastag", 2x ( 1+4 ) mm a tekercs..
Szia!
Gondolom szívesebben vennél, mint készítenél egy ilyen tápot. A laptop töltők között van néhány nagyon lapos kialakítású, én a Dell töltők között láttam ilyet. A hálózati csatlakozónál szerintem ez is több mint 20mm, de biztosan könnyebb lenne egy ilyet átalakítani, vagy még utána tenni egy 19,5V/12V-os átalakítót, mint nulláról építeni egyet. Persze ha szereted a kihívásokat, én az EFD magokat ajánlom a figyelmedbe. Továbbá még egy dolog, a szűk helyen a hűtést is meg kell oldani valahogyan. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Üdv Fórumtársak!
Ezt a tápegységet kezdtem el megépíteni , jobban mondva kész is lenne már , csak dilemmában vagyok a megfelelő fet kiválasztásával kapcsolatban! Az a kérdésem , hogy miért kritérium a 800-900 voltos fet használata, nem lehet 500-600 voltos fettel beindítani a tápot?
Szia!
600 voltos fettel sok flyback táp megy, de ez függ a trafó szórt induktivitásától is, illetve a snubber által megetetett teljesítménytől. Az előbbi minél kisebb, annál jobb, de kérdés, mennyire tudod leszorítani. A snubber felépítése viszont megint sokféle lehet, a hatásossága jó a fetnek, viszont növeli a veszteséget. Itt elég sok verzió van, nézz át sok kapcsolást és úgy válassz. Szkóppal, kisebb bemenő feszültségről tudnál variálni, de eléggé időigényes átépítgetni. A 700 voltos fet azért már biztonságos.
Van itthon egy zsák 600 voltos Igbt! Azzal meg lehet próbálni szerinted?
Próbálni lehet, de attól még az előző dolgokat nem biztos, hogy ki tudod kerülni.
Esetleg megölöd az UC-t is, ha az igbt zárlatos lesz. Próbáld először kisebb feszről, ha lehet.. pl. 150-180 voltról
Van itthon 900voltos fet is , viszont annak az 1.5ohm rds on-ja van! Jó lehet azzal is?Vagy elengedhetetlen a kis ellenállású fet?
A csúcsáram is érdekes.
Az átlagos áramnál kb. 5x akkora legyen. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Elvileg elég lesz, ha minden más stimmel.
Oké.. mindenesetre ne gyötörd 150 Watt felett a kapcsolást...
Az van odaírva, igen....meg "egy fet Uds max"... és a vas 0.9..1.4 cm^2, stb.
Indítsd csak el, aztán tesztelgesd apránként.
Az normális hogy a 47 ohm ellenállás nem 2 wattos? Nincs oda írva , hogy 2 watt , de gondolom annyinak kellene lennie? A negyedwattosat elfüstölte pár másodperc alatt pedig szépen ment a táp!
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Ha a snubberre gondolsz, persze nem mindegy...mintha írtam volna az ott megevett veszteségről.
Na, ezek az okos rajzok. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Tehát 2 wattos kell ugye? Eléggé szépen üzemelt pedig a táp elsőre indult is ,még jobb lett volna ha fel van tüntetve a rajzon , hogy 2 wattos az ellenállat !
Tehetsz oda 3 wattost is, hogy ne égjen rá a bőröd, ha fogdosod.
Biztos jól megfogja a drain feszt. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Köszönöm ! Valóban jobb lenne venni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |