Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2135 / 2536
(#) subwoofer220 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Rendben! köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza szaka hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Szia! A rajzrészleten bekarikáztam a kiinduló mérési pontot. A doksi szerint a kikapcsolás után 30 ms múlva 1,2 V-ra kell emelkedni a feszültségnek. Ha ez nem következne, be akkor a mérési pont előtt keressük a hibát.
(#) szaka válasza blasz hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Nincs benne relé.
(#) szaka válasza reloop hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Szuper!
Holnap rákattanok és kimérem!
Köszönöm!
(#) steve25 hozzászólása Jan 13, 2019 /

Sziasztok,
Nagy segítségre lenne szükségem!
A képen látható Mélyláda erősitő része valószinüleg meghibásodott,
bekapcsolás után pár percel elmegy a hang, ha tekergetem a hanerőt akkor visszajön nagy pukkanó hangal, ismét néhány percre, ha nemtekergetek semmit akkor készenlétbe helyezi magát, kikapcsolom majd vissza akkor ismét működik,

Igazából kapcsolási rajzot keresek!
JBL Control sub 10
Köszönöm!
(#) blasz válasza steve25 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /

Szedd szét és ellenőrizd a puffereket benne.És a többi kondit is.
(#) steve25 válasza blasz hozzászólására (») Jan 13, 2019 /

Látszik rajta hogy volt már szerelve,
(#) blasz válasza steve25 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /

A jobb oldali nagy kondi nem púpos?
(#) steve25 válasza blasz hozzászólására (») Jan 13, 2019 /

Nem látszik rajtuk semmi rendellenes. a panelon van egyik ellenálás környékén elszineződés ennyi,
Nem akarom piszkálni, Jelenleg egy ismerős műszerésznél van, kérte hogy ha tudok szerezzek kapcsolási rajzot.
(#) blasz válasza steve25 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1

Ok sok sikert
(#) reloop válasza steve25 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1

Szia! Mellékelem.
(#) szaka válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2019 /

Szia!

Megmértem a feszültséget. Bekapcsoláskor 0,076V. Kikapcsoláskor 0,2V.
Az U7 IC 3-as lábán megvan a 3.2V, de a 2-es lábán 9,5V van, a 6V helyett.
Átmértem a körülötte lévő ellenállásokat, mind megfelelőek. a Diódák is működnek.
Holnap kicserélem az IC-t és meglátjuk mit ad.
(#) reloop válasza szaka hozzászólására (») Jan 13, 2019 /

A mérésed szerint jó az IC. Ha jól értelek a 2-es lábon nem esik le azonnal a feszültség. Ennek oka lehet például a mellékelt ábrán bekarikázott kisütő ellenállás szakadása, vagy D1 diódáé.
Ha nem eredetiek a C28, vagy C53 kondik, nézd meg nem került-e nagyobb kapacitás a helyükre!
A 6 V helyett mért 9,5 V a némítás működését nem befolyásolja, viszont érdemes ellenőrizned az U7 5-6 lábán mennyi a feszültség testhez képest. Ha ez ellenmondásba keveredik a kimeneti feszültséggel az esetleg indokolhatja az IC cserét.
(#) PHARO hozzászólása Jan 14, 2019 /

Sziasztok!

Van egy autórádió, aminek magas jelszintű (4V-os) erősítő kimenete van.
Az lenne a kérdésem, hogy lehetne átalakítani normál, max. 2,5V-os jelkimenetre?

Előre is köszönöm!
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 14, 2019 /

Sziasztok. Keresnék jól bevált erősítő kapcsolást 4ohm 300W RMS teljesítményre. Ami fontos volna hogy a végfokban 2SC5200, 2SA1943 legyen a végtranzisztor.
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) steve25 válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2019 /

Azta.
Nagyon szépen köszönöm!
Nem gondoltam volna hogy lesz valakinek.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 14, 2019 /

De akár TIP35C-TIP36C-vel is jó lenne egy bevált kapcsolás, ott szintén hasonló paraméterekkel.
(#) granpa válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 14, 2019 /

A téma (régebbi) képei közt találsz bőven.
(#) szaka válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2019 /

Szia

A 2db 10µF-os kondit kicseréltem (nem volt indokolt a cseréje mérés alapján, de volt itthon).
A bekarikázott ellenállás ne mszakadt, valamint a D1-es dióda is mérés alapján jó.

Bekapcsolt állapotban az IC körül a következőket mértem:
8-as és 4-es láb között a tápfeszültség 14,76V
2-es láb: 9,65V
6-os láb: 2,5V
7-es láb: 9,34V
Az 1-es lábon ugyan az a helyzet, hogy kikapcsolt állapotban 0,2V mérhető.

5-ös lábat nem tudom kimérni. A 4-es és az 5-ös láb közé ha beteszem a multimétert akkor elkezd ugrálni a mért feszültség és a ventilátor felpörög.
(#) szikorapéter válasza granpa hozzászólására (») Jan 14, 2019 /

Akkor keresőzök.
(#) reloop válasza szaka hozzászólására (») Jan 14, 2019 /

Az U9 szenzor ezek szerint nincs a helyzet magaslatán, a doksi 1,8 V 0°C és 0,75 V 95°C kimeneti feszültség tartományt jelöl. Ismétlem, a koppanásgátláshoz ennek nincs köze.
Az megállapítható, hogy a kikapcsolást követően mennyi idő elteltével esik 3 V alá az U7 2-es láb feszültsége? Ezt kell 30 ms-ra levinnünk.
(#) szaka válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

Szia!
Multiméterrel mS-ot nem tudok mérni, de pár tized másodperc lehet.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az befolyásolhatja, hogy még sorosan van kötve a betáppal egy izzó?
(#) szaka hozzászólása Jan 15, 2019 /

Sziasztok!

Egy másik erősítőm is van amivel foglalkoznom kell kicsit.
A tünet a következő:
Bekapcsoláskor az egyik oldal hibátlanul működik ( persze csak akkor deaktiválódik a védelem, ha a másik oldalt lehúzom a nyáklapról).
A másik oldal miatt letilt a védelem.
Ha lehúzom a hibás oldalt és megvárom hogy a "tranziens jelek" elmúljanak, visszadugom a nyáklapra hibátlanul működik.

Kérdésem az lenne , hogy a csatolt kapcsolási rajzon , mely rész felel a DC és egyéb tranziensek feszültségek figyelésére és mérésére?

Köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza szaka hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

Ha a másodperc tört része alatt leesik a feszültség, akkor adott a koppanásgátló alapinformációja.
Sajnos nem hangsúlyoztam kellően, hogy a kikapcsolás pillanatában bekövetkező változásokra kell fókuszálni.
Tehát lekapcsolod az erősítőt a hálózatról, az U7 1-es láb feszültsége pár tizedmásodperc elteltével megemelkedik 1,2 V-ra?

Ötödik oldal, A-B; 3-4 mezőben találod a DC figyelőt.
A szélsőséges bekapcsolási tranziens egyik lehetséges oka a C100 100 µF/10 V kapacitásvesztése első oldal C-D;3, vagy értelemszerűen a másik csatorna azonos alkatrésze.

Nem nem. 0,2V-ot írtam. Sajnos nincs meg az 1-es lábon az 1,2 V.
Ennek oka lehet az IC ?

Ez úgy értendő, hogy kikapcsolás után egyáltalán nincs változás?

bekapcsoláskor 0,076V és kikapcsoláskor 0,2V

Mivel az események időbeni lefolyását nehéz regisztrálni, egy kísérlettel járjunk a végére a LM393 működőképességének. A 2-es lábat egy kis értékű, pár 10 Ω-os ellenállással húzd testre, a gyakorlatban a C28-at sütjük ki ezzel. Közöljük az erősítővel, hogy nincs AC feszültség, illő volna elnémulnia. Mindezt üzem közben, vagy még jobb, ha bekapcsolás előtt hajtod végre. Várakozásunk szerint ettől a komparátor nem invertáló bemenete (3) lesz pozitívabb és a kimenetén lévő nyitott kollektoros tranyó lezár. Az R69,78,79,88 ellenálláshálózaton megjelenik a némító tranzisztorokat működtető feszültség és ha a Q17, 18, 26, 27 jó akkor az erősítő néma marad. A kísérlet során előtétellenálláson keresztül bekötött próbahangszórót mernék csak rátenni, mert az említett tranzisztorok hibája a tápot is a kimenetre juttathatja.
(#) sulyok7 hozzászólása Jan 16, 2019 /

Sziasztok kaptam egy orion ht728 as 5.1 es háimozit de nincsen hozzá távirányító.Univerzális távirányítóval nem tudom összehozni esetleg a távirányítóhoz kódot tudtok mondani vagy ha valamit összeérintenék a vevő panelba be lehetne vele indítani?
Következő: »»   2135 / 2536
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem