Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Ahogy rolie is írta: körbe lehet vágni a külső szigetelést, a belső erek közti maradékot pedig simán el lehet "törni" Gondolom te is így használod. Ez éppen azt jelenti, hogy szakítás és/vagy törés nélkül nem lehet MTK kábelt blankolni, már ami a külső szigetelést illeti.
El tudom képzelni, mivel pontosan ilyen még nem volt a kezemben, hogy ez a blankoló jobb az átlagnál de messze nem gondolnám, hogy annyira egyszerűen menne a blankolás, mint pl. MBCU esetén. Igaz, azok külső szigetelése többnyire egy karcolás mentén is törik, főleg ilyen időben.
Feltennél jobb képeket a saját eszközödről? Olyan lenen jó, amin látszik hogyan végzi a szerszám a csupaszítást. (Csak részben tartozik ide, de ennyiért már valami nagyon komoly dolgot illik árulni.)
Van az elején egy penge. Ha rászorítjuk a szerszámot a kábelre, akkor könnyedén körbetekerhető a kábelen és ezzel körül is vágta a külső szigetelést. Mivel a penge el is tud forogni a tengelye körül, így hosszanti irányban lehúzva a kábelről szintén végighasítja annak köpenyét.
Egy olcsóbb változatával dolgoztam anno, de én is szerettem nagyon. Ha jól van beállítva a penge mélysége, akkor pillanatok alatt blankolható vele a kábel. Pláne ha több 10cm hosszan kell felblankolni.
Sajnos a "törésre" itt is szükség van, mivel a köppeny vastagsága nem konstans, de a vágó penge és a befogás kialakításának köszönhetően, pillanatok alatt meg lehet csupaszítani a kábelt.
Csak erősíteni tudom, hogy klasszisokkal jobb bármelyik erre a célra készült szerszámnál, és roppant egyszerüen csupaszítható vele a kábel. Persze kell némi rutin hozzá, hogy ne vágjon bele az erekbe, illetve kábelfajtánként állítani kell a penge magasságát.
Pontosan úgy van, ahogy 06smici írta. Itt van egy video is.
Én adok egy szavazatot ennek Bővebben: Link.
Szerintem ugyanazt tudja, mint a Tied, csak kicsit olcsóbb és egészen jó minőségű. Van Jokarim-is ilyenben csak az nagyobb kábelekhez való, de az is jó Bővebben: Link. Persze nem titkolhatom, hogy két 3x1,5 MT kábelért nem kotrom elő. Viszont, ha elosztót kell kötni akkor nagyon hasznos.
Megnéztem alaposan a videót. Azon a kezelés látszik, de a "penge" kiképzése nem. Sőt úgy néz ki, mintha az nem is éles lenne, hanem inkább egy szándékosan tompa kúp, ami a szorítóerő miatt képes behatolni és haladni a szigetelésben.
Az eszköz ára (közel 18.000 Ft) viszont nagyon riasztó. A videó nem adott magyarázatot arra miért kerül ilyen sokba. Én kimondottan szeretem a jó szerszámokat, de ennél már nálam is rezeg a léc.
Van sokkal olcsóbban is ami használható a nyáron sok száz kábelt csupaszoltam egy szép kék szinü szerszámmal a márkanév nem jut eszembe de a villanyszerelési boltban kapható egyszer kell beállítani a megelelő mélységre és utána mehet
Itt látszik a penge kiképzése is. Én ezt a fajtát használtam. Ha jól láttam a videóban, a weidmülleren át kell fordítani azt a kart. Ez viszont magától befordul ha elkezdem lehúzni a kábelről. Persze a gyengébb műanyagház miatt ez nem tudna olyan mélyen belevágni a szigetelésbe mint a videón.
Tegnap másodszor futottam össze egy szokatlan csavarfej kialakítással. Az irodai székek csavarjaihoz volt már korábban is szerencsém, amikor azt gondoltam a hozzájuk adott imbuszkulcs minősége volt vacak. Azonban tegnap a saját otthoni székem csavarjait voltam kénytelen utánhúzni (némelyik már 1 cm-t kiállt). Ehhez egy méretben illeszkedő, jó minőségű bitet sikerült éppen találnom, ami már a második csavar után jelentősen eldeformálódott.
Kivettem az egyik csavart, és megvizsgáltam. Nem kis megdöbbenésemre nem egy felületen érintkezik a szerszám a benne lévő hatszöggel hanem annak csak a vékony élen. A csavarban a szeszámtól nagyobb üreg van, és a felső peremén van egy vékony perem, ami névleges méretnek tekinthető. Ettől bénább megoldást hosszas töprengés után sem tudnék kitalálni. Mi indokolhat egy ilyen hibásnak tűnő csavarfej használatot?
Előfordulhat, hogy nem metrikus a fej, hanem angolszász...
A szerszám jól illeszkedik a fej felső peremének méretéhez. Csak az erőt nem képes átadni azon a vékonyka felfekvő élen.
S ha egy menetfésűvel megnézed a csavar menetét, akkor mi jön ki? Metrikus menet, vagy nem? Könnyen előfordul, hogy az a vékony kis perem a készítő szerszám hagyatéka, s egyébként nem metrikus méretezésű maga a csavarfej.
Nekem pl. van készletem metrikus és angolszász imbusz kulcsból is a kb. 4mm-es méretig (nem emlékszem pontosan melyikkel végződik), s azt próbálgatva érezhető a különbség a kettő között. De mondjuk egy 10-es és egy 9-es között létezik a 3/8 hüvelykes méret, ami 9,525mm... Egy ilyenbe ha bedugod a metrikus szerszámot, akkor a 10-es nem megy bele, míg a 9-es lötyögni fog. Viszont ha a szerszám, amivel készült olyan nyomot hagy rajta, mint aa mellékelt esetben, akkor beleférhet a 10-es fej is mindaddig, míg el nem éri a tényleges méretet (ez esetben azt a pártized mm-et).
Használható:
Bővebben: Link
Nem értem a hozzászólásod lényegét. Mármint mi használható?
Úgy vélem semmi köze az alapkérdésemhez, ami a fej ostoba kialakításának okát próbálta kideríteni, de ma reggel "megfésültem" a menetet. Pontosan 1 mm az emelkedés, ami éppen M6-os menetet takar.
A fejben lévő hatszöget nem tudtam megmérni mert a tolómérőt nem hoztam fel a fésűvel együtt, de belepróbáltam a szerszámot, ami nagyon jól illeszkedik. Csak éppen a vékony él tönkre teszi azt. Tehát továbbra is érdeklődve olvasnám milyen oka/célja lehet egy ilyen fej-forma alkalmazásának?
Szia!
Szerintem ez a gyártó nemtörődömsége, spórolása miatt ilyen. Tovább használja a kopott présszerszámokat. Esetleg még arra tudok gondolni, hogy ha ez tervezetten ilyen, akkor a gömb végű imbuszkulcsokhoz készül, mert az "bepattan" a peremen, és nem esik le a csavar.
Ha nem sikerül kivenni, valahogy bele kell vágni hornyot normál csavarhúzóhoz pld. sarokköszörűvel 1mm lappal. Utána hatlapfejűt helyette.
Esetleg sima törtcsavar-eltávolítóval is kijöhet.
Nem ez volt a kérdés.
A csavart ki tudta szedni, és vissza is tette.
Spórolás, a legolcsóbb, a legócskább csavar ennyi. Jó lesz az úgy is.
Ha gondosan végignézed a hozzászólásom fejlécét, ki kell, hogy derüljön, nem kérdésre válaszoltam, hanem kiegészítettem egy javaslatot.
Hogyan lehet hozzá jutni olyan csőhöz aminek hosszába bordázott a felülete? Az álványos fúrónak a tálcája nem csak függőlegesen hanem odalirányba is mozog. Tekerős verzióba akarom megoldani hogy csak függőlegesen mozogjon. A suliba sok minden megoldható. A selejtes bőr kötényt is elvihetem.
Annak a tálcának nem baj, ha mozgatható oldalirányba is. Ha nagyobb dolgot akarsz fúrni, kihajthatod oldalra.Az enyém tekerős, egy függőlegesen a cső mellé szorított laposvas vezeti meg, de ez a laposvas elforgathatóan van felszorítva, így a tárgyasztal körbe foroghat.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2019
Köszönöm mindenkinek a válaszokat az mt kábel csupaszítása kérdésemre. Úgy döntöttem, hogy amíg nem sikerül tesztelnem a linkelt Jokarit addig nem veszek. Ne nevessetek ki, de a képen lévő kis sárga játékszer rengeteg időt és energiát megspórolt már nekem. A 3x2,5 qmm-es mt-t is szépen bevágja, és kis törés után már le is húzható a köpeny. Ajándék volt a krimpelőhöz. Több éve használom, és sokan meglepődve nézték milyen hatékonyan dolgozik. Bátran ajánlom kipróbálásra.
Fotózd le külön az eszközt, mert ezen a képen semmi értékelhető nem látszik. Én szívesen tanulmányoznám milyen is valójában.
Ilyesmi van a képen. Rendelek magamnak, nagy veszteség nem érhet.
Engem megriaszt, amikor a szállítás közel tízszer annyiba kerül mint a termék.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |