Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   503 / 581
(#) küzmös Gergely válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

"Képkimenő" trafó, ami a képeltérítő csövet illesztette, s az a PCL85.-ös cső volt. Ez egy sima kis trafócska 230V/12,6V. Nem sorkimenő nagyfeszültségű tekercs. Amit keresnek az is közel van a PL500-as csőhöz.. méghozzá annyira hogy annak a kupakjáról lejövő vezetéket kell lekövetni, s megvan ami kell. Azaz majdnem, mert hogy szögletes vasra való malomkerék kell a Dunába, nem pedig kör alakú vason lévő.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Tegnap este kivettem a sorkimenőt. Nálam is hasonló a helyzet, a tekercs nem tűnik égettnek viszont egyenlőre az eredetit csak elrakom mert úgy néz ki lesz új, ráadásul csövekkel együtt, köszönet érte előre is! Szegény DY belegyógyult a kupakba, nem is mertem piszkálni egyenlőre. A tarfót megtisztítottam ha megjön az alkatrész elvileg üzemkész, jöhetnek a kondik, oxidos ellenállás és egy csomó kosz, meg még ki tudja mi. Ki szeretném venni a belét de a dobváltót egyenlőre nem sikerült kiszabadítanom, nem jöttem rá hogy a dobozról hogy tudom teljesen leszerelni a kapcsoló résznél.

Gratulálok! Szép a képe, csak remélni tudom hogy a Dunám képcsöve is hasonló állapotban van. Én majd egy VHS-ről szeretném használni egyszer.
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Egész jól néz ki. Szinte biztos hogy az a malomkerék jó. Egyben van a gép is. Az aluházas epoxy kondik, meg a kátránypapír társai is vizsgálandóak, azok problémásak ennyi év után. Nem tudom hogy döntesz, megcsinálod (szigeteled) a régi malomkereket, vagy az újat teszed be, de első indításnál, próbánál, tégy egy 100W körüli égőt a készülékkel sorba. Ekkor nem kap csak olyan 180V.-ot és feléledhetnek az eredeti pufferek, az MM elkok is. Ha ne adj isten valahol zárlat van, akkor sincs semmi baj, az égő veszi fel a zárlati áramot, világítani fog, de kárt okozni nem. Ha hibásan is , de elindul a gép, akkor az esetben nem lesz teljes a soreltérítés a csökkent feszültség miatt, de nagyon jól lehet vizsgálni, és megmutatja magát. Égővel sorban ilyesmi képet fogsz kapni, ha minden oké. Ez a kíméletes indítás. De előtte a zavarszűrő 100n/630V.-ot csípd ki, mert nagyon sok eldurrog.. Nem kell az oda, próbánál forraszd le az egyik végét.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
(#) VJ72 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Szia!
A dobváltót nem kell kivenni, a fogatógomb közepén van egy csavar azt kell kivenni és lehúzni a gombot a tengelyről. A sassi egybe kijön ha az alsó három potméter tartója is ki van csavarozva a kávából.

Én is VHS.-ről használom, és távirányítóval kapcsolgatom a sok-sok csatornát. Kell hozzá egy balluntrafó, ami a mai 75-ohmos koaxot illeszti az egykori 240 ohm.-os szalagkábel bemenethez. Kell hozzá egy hangot kétnormásító (pl Orion AT961.-es fekete-fehér modultévéből származó hangpanel eleje, azaz a TBA120.-as IC.. 4 vezeték táppal együtt, majd elmondom ha oda értél. ) Ekkor már a kábeltévét ráteheted, és ami az OIRT 1-12 közt jönni fog azt tudod nézni rajta, ez általában 6-7 csatorna, ami ebbe beleesik az M1, M2, Retek klub, TV2.. Duna.. stb.. Hogy többet is tudj nézni, esetleg DVD.-zni is tudja, ahhoz kellene majd egy VHF modulátor, mert a Dunában sincs UHF. A videómagnók legtöbbje pedig az UHF sávba ad..
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019

Dobváltót ne szedd szét, hanem ahogy felettem a kolléga írja. De én még azzal is várnék első körön. (A szegecsek amik a dobon vannak ezüstözöttek, lehelet vékonyak, ne csiszold szét, mert akkor tönkremegy!)

Szükséged lehet továbbá erre, mert a PCL82.-es csövek beszerzése, és jelenlegi állapotuk kérdéses, míg PCL85.-el Dunát lehet rekeszteni. Na jó ez egy silány szójáték lett volna. Mindenesetre sokkal strapabíróbb, és könnyebben beszerezhető a 85.-ös.

A 100W-os izzó jó ötlet, régen a szervizben használtuk is többek között AT 5661 Orion 70-hez de nem biztos hogy ennyi idő elteltével eszembe jutott volna. Sokat halványultak a régi dolgok amióta mással foglalkozom. Én az említett tv paneljével hangolgattam át junosztokat, ha jól emlékszem abban is vagy TBA 120 volt de lehet hogy TAA691 már nem emlékszem. Talán még van modultv hangpanelem a padláson, érdekelni fog a bekötése ha eljutok majd addig. Sajnos kábeltévém nincs, földit vagy műholdat használunk, a TV-t majd én is egy VHS-ről szeretném nézni modulátorral de még azt is be kell szereznem.
Nem szeretném szétszedni a dobváltót ha nem muszáj, valahogy a képen látható finomhangoló gombját kellene leszedni de előtte van egy kis csap ami elvileg kiszedhető de nekem egyenlőre nem mozdult, erőltetni meg nem akartam nehogy eltörjek valamit.
(#) tiko77 válasza VJ72 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Szia!
A dobváltó gomb mögött van egy finomhangoló tekerő amiatt nem tudom kiszabadítani a sassit.

Van modulátor egész komoly M47 Terra modulátor 10 rugó körül van, de mindent tud.. hangnormát is. Nekem egy házi gyártmányú van, kaptam egy emberkétől, aki már nem használja. Konzervdobozból hajtogatta a dobozát. Nagyon jól bevált. De kereshetsz egy régi tévéjátékot is.. nem tudom talán még a sárga kazettás játékokban is VHF modulátor van, vagy valami régi piacos tévéjátékban.
Igen a Junosztyt is így kétnormásítottam.
A dobváltót miért akarod megbontani?
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

A 90-es évekbe rengeteg sokszorozós szines tévének teercseltem újra a sorkimenőét,a huzal kétszer szigetelt zománc,vagy ha be tudod szerezni,zománc +selyem ,ezek a régi faládás tévék,érdemes megpróbálni.
(#) hobbyjani válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Ha valakit érdekel,adok adatokat,hogy kell a malomkereket újratekercselni.
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Nem bontanám meg csak ha feltétlenül szükséges, az a gond hogy rajta van a finomhangoló gombja a tengelyén és amiatt nem tudom egyenlőre kivenni a belsejét. Én is valahogy a gombot szeretném majd levenni.
(#) tiko77 válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Már úton van az új malomkerék, küldött sms-t a posta. Mint infó hasznos lehet, táblázatod van???
(#) küzmös Gergely hozzászólása Jan 29, 2019 /

Primer tekercset szoktak tekerni. De nagyfeszültségű tekercset nem hinném. Az azért keményebb dió! A kapott nagyfesztekercset rakd radiátor közelébe, és vagy 1-2 hétig hagyd hagy száradjon. Ki tudja honnan vették. Az elemi víz, a pára tönkreteszi ezeket.
(#) hobbyjani válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Malomkerék csöves tévének 720 menet 0,12 dupla zománc vagy zománc+selyem,elég nehéz a vékonny drót miatt,a meneteket szigorúan egymás mellé kell tenni és minden réteg közé egy réteg 0,1-es PET fólia kell ,vigyázatt a cellux ragasztőszallag nem jó,az impregnáláshoz jól bevált az üzletekben is kapható akrill ragasztó.
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Én nem bírnám ki hogy ne indítsam el. Figyi, így is kipróbálhatod, és méregetheted a táp feszültségeit. Rakd össze a sorkimenőt, de úgy hogy nem teszed rá vissza a malomkereket (s a két C vasmag közötti kis lehelet vékony papírt, vagy műanyag fólia darabot ami ott volt, ki ne hagyd, mert akkor visítani fog. Ha más nincs, vagy elveszett ami ott volt, akkor újságpapír darab is megteszi. ) Így is indulnia kell, és a primerről lejövő feszültségeknek hellyel közzel meg kell jelennie.. Sisteregni is fog. Így is soros égővel indítsd, és járasd kicsit. Az égőnek épp csak parázslania kell menet közben. Ne kapja telibe a 30 éve pihent puffer a delejt. A PY82.-es csövek rendre döglöttek, lehet nálad is rossz lesz. Pót cső ritka. Ezt szilícium diódával és egy 22 ohm/10W ellenállással szokták kiváltani, oly módon hogy a PY fűtései bent maradnak a fűtőkörben. Látni fogod ha rossz a PY82, mert alig lesz anódtápod, és/ vagy hányja veti majd a szikrákat, áthúz, csattog, pattog.
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 29, 2019 / 2

Én is várom már de próba előtt ki szeretném takarítani hogy nehogy a lerakódott kosz okozzon gondot, főleg a sorkimenő környékén. Van egy szétrobbant kondim is meg 1-2 oxidos ellenállás, szóval a szemmel látható hibák szűnjenek meg. Közben megjöttek az alkatrészek és a sorsukat várják. PCL82- vel sem lesz gondom, találtam négy ránézésre is újat. 100W-os izzó még beszerzés alatt, meg azt a fránya tekerőgombot kellene leszedni valahogy.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
(#) djhans válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1

Szia. Én egy Oriluxot néztem ki magamnak. Ez sajnos hibrid de már jobb minőségű könnyebben pótolható alkatrészek vannak benne. Az UHF se hátrány.
(#) VJ72 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 30, 2019 1 /

A csapot ki kell húzni, finomhangoló csavarjához hozzá lehet férni a bakelit poháron lévő kivágáson keresztül.
A gomb mögötti két 3-as csavart kell kivenni és kifelé kivehető a pohár.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
(#) tiko77 válasza djhans hozzászólására (») Jan 31, 2019 /

Szia!
Az is szép, a dédnagyanyámnak volt egy, sajnos képcsöves lett és alkatrész lett belőle. Így utólag egyben kellett volna hagyni.
(#) tiko77 válasza VJ72 hozzászólására (») Jan 31, 2019 / 1

Köszönöm, este megnézem, a kivágást nem vettem észre. Közben elkészült a sorkimenő.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2019 /

Tegnap keresgéltem a padláson, sajnos hangpanelt nem találtam, van viszont régi videókból kibányászott kétnormásitó panel, szerintem azzal is megoldható.
(#) djhans válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 31, 2019 / 1

Remélem a sorkimenő nem lesz benne halott. Bár lehet ehhez könnyebb lesz beszerezni. Csöveim vannak újak mindenből. Azt hiszem ebben a Remix C210 fólia kondikat nem kell cserélgetni. Az elkók és a sorkimenő vizsgálatával fogom kezdeni. Nekm volt egy Tesla vadi új dobozos A61 120W képcsövem de évekkel ezelőtt eladtam, lehet hogy nem kellett volna. Viszont akkor nem volt tévém amibe jó lett volna.
(#) tiko77 válasza djhans hozzászólására (») Jan 31, 2019 /

Azokat a kondikat szerintem sem kell cserélgetni, ha jól emlékszem ráadásul önjavítók.
(#) küzmös Gergely válasza djhans hozzászólására (») Jan 31, 2019 /

A Remix fóliakondik 100 év + 1 nap.. nagyon ritka ami rossz.. mechanikai hibák, oxidos lábak, vagy egyéb mechanikai sérülésik miatt esetleg, de amúgy.. nem. Sorkimenőt nem lesz nehéz szerezni hozzá ha rossz se, mert abban az időben egységesített sorkimenőkkel jöttek ki úgy az Orion, mint Videoton gépek.. menetirányra kell figyelni, ellenállásértékre, és hogy földelőgyűrűje van-e, volt-e.
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 31, 2019 /

Talán jó lesz, majd fényképezd le. Táp kell neki.. amit vehetsz majd a PCL82 katód elkójáról.. Ott terhelhető +12.. 15V van. Azt használom én is.. a bemenetet rá sem kell kötni sehová, csak a csöves készülék eredeti KF-je felé forgatod a bemenetre forrasztott drótot. Ez összeszedi a jelet, és a kimeneten lévő kikevert jelet , már forraszthatod a hangerőpotméter valamelyik végére. Én így csináltam a hangpanellal, és tökéletes lett. Jó lett a sorkimenő.. Jól néz ki. Az a fekete "gumicumi" (képcső klipsz) , olyan mintha egy későbbi CRT tévéről szedted volna. Akkor készül az indulás. Még egyszer 100n/630V-ot a bemenetnél szedd ki, vagy cseréld újra, mert nagyot szól, és bebüdösíthet. Ha a fűtőkör nem megy ,akkor csövek 4-5 lábait mérd ellenállásmérővel, meg a nagy 20W körüli cementborítású fűtőköri ellenállásokat. Látom van csere PL36, és PY88.. helyes. PY88 jó lesz, annak ellenére hogy lehetséges hogy még ebben is 83 volt, de simán jó bele, nem számottevő a fűtés, és egyebek közti különbség sem. Nálam is PY88.-al megy a készülék. A problémát a PY82.-es hálózati egyenirányítók szokták jelenteni, majd nézd meg hogy valóban az van-e bekötve, vagy már a kornak megfelelően a lábaiknál találni fogsz egy szilícium diódát, amivel kiváltották az egyenirányító csöveket. Véges volt a készlet, ráadásul párban kellett cserélni őket, és viszonylag hamar is gyengültek, így mikor megjelentek a BY238.-as diódák, rendre elvégezték ezt a műtétet, betettek sorosan mellé még egy 8-10W/22 ohmot is, ami izzadt rendesen, de kellett a védelem, meg így is emelt az anódtápon. (Nem esik annyi a szilícium diódán, mint a csöveken)

Csak a korai Dunákban volt 2db PY82 a tápegységben, lehet nálad későbbi van, ott már nincsen.
(#) djhans válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2019 /

Van még egy AT 603-as is. A doboza elég rossz állapotban van. Ez már nehezebb lesz.
(#) tiko77 válasza VJ72 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /

Nem értem, sok mindent szedtem már szét de ezzel sokadjára is elakadok. Egyenlőre csak óvatosan próbálok bármit csinálni nehogy tönkremenjen valamelyik nehezen pótolható alkatrész. A kis csap meg sem mozdul, fogóval próbálom mindkét oldaláról mozgatni, persze ésszel hogy ne gyilkoljam szét meg az sem lenne jó ha elgörbülne. Látszólag nem kónuszos, szerintem mindkét irányba kellene mozdulnia , de sajnos nem. A másik furcsaság hogy a bakelit poháron a kivágás helye megvan, csak éppen nincs kivágva gyárilag, viszont akkor hogy rögzítették a finomhangoló gombját??? Hogy fértek hozzá a csavarokhoz??? Amíg a finomhangoló nem jön le addig nem tudom kitakarítani a gépet. Már arra gondolok hogy az utolsó képen látható rugó fogja a finomhangoló tengelyét amin esetleg fixen rögzített a gomb de akkor a sávváltón belül hogy rögzítik??? Nem hiszem hogy ilyen bonyolult lenne, biztos egyszerűbb a megoldás csak nem jövök rá. Esetleg van ötleted?
Következő: »»   503 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem