Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Elektronikások!
Készíttetem egy kis időzítőt magamnak, de sajnos nagyon érzékenynek tartom. Az indítás akkor is megy, ha csak egy szál, bekötetlen vezeték egyik végét hozzáérintem a 4,7kOhm-os és a 100nF-es kondi közös pontjához. Ha ki-be kapcsolgatom a tápot, akkor is elindul. Ez azért nem jó, mert sajnos a relé (a bc337 kapcsolja) által működtett kis elektromotor (kb. 20W) is újra beindítja az időzítőt pl. leálláskor. Természetesen ugyanazon 12V-os akkun vannak, de csillagba kötve. Próbálkoztam diódákkal is, de nem volt eredménye. Csatoltam egy képet is. Remélem lesz valakinek észrevétele, hogyan tudnám szabályozni a "negatív impulzusokat". Előre is köszönöm a válaszokat! Üdvözlettel: olika76 A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
4k7 és C1-et vedd ki a kapcsolásból, a 100 kΩ felhúzó ellenállást pedig cseréld ki 1 kΩ-ra.
Továbbá: A 7809-es kimenetére tegyél egy 4.7 - 10 µF-os kondenzátort. Az időzítés a nagy ellenállás miatt (1 MΩ poti) instabil lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
Azon kívül amit Bakman írt, zárd rövidre a RESET -en (4.láb) levő 1MOhm ellenállást.
A kondiját (C3) kiveheted.
Kedves Bakman!
Köszönöm a választ, de egy valamit elfelejtettem leírni. A nyomógombot, ha folyamatosan nyomva tartjuk, akkor is működnie kellene. Viszont a javaslatod alapján nyomva tartás esetén behúz a relé, de nem indul el az időzítés csak akkor, ha elengedjük a gombot. Bocsánat emiatt, ezt le kellett volna írnom, ill. a nyomógomb helyett kapcsolót kellett volna odarakni. Köszönöm előre is a segítséget! Üdvözlettel: olika76 A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
Hello! A bemenet pergésmentesítését muszáj megoldanod ebben az esetben, mint pld. itt az első fokozatban látható.
Kedves proli007!
Bocsánat előre is. Megnéztem, de még nem világos. Kérnék még egy kis segítséget. Előre is köszönöm! Üdvözlettel: olika76 A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
Nem tudom mi a gond. Az "5Hz" helyett jöhet a kapcsoló, vagy a nyomógomb. Az elsőp fokozattal kiegészíted a Te második fokozatodat. (Itt is egy monostabilt vezérel az első fokozat, csak az időzítések mások..
Kedves proli007!
A gondom inkább az, hogy miért kell egy első fokozat, hogy a másodikat indítsuk. Egyből miért nem megy? Ha maradunk a két fokozatnál: miért nem zavarja meg a kis elektromotor az első fokozatot? Mert szerintem meg fogja tenni és újra indul minden. Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: olika76
Mert a monostabil indításhoz egy gyors felfutású jel kell, amit a kondi visz át. Viszont hogy ne legyen zavarérzékeny a kapcsolás, a bementet szűrni kell. De ez után egy jelformálásra van szükség, hogy ismét gyors legyen a jel. Ezt végzi az első 555. De ez lehetne bármely hiszterézises áramkör is.
Kedves proli007!
Értem! Sajnos nincs itthon oszcilloszkópom, hogy ezeket pontosan kimérjem. Próbálkoztam tranzisztorokkal a szűrést megcsinálni, de a jel gyenge lett... Van még egy szakmai kíváncsiságból adódó kérdésem: a második fokozat kimenete is olyan szűrt, gyors jelnek tekinthető, mint a bemenete az elsőből? Ha tovább szeretnénk ezzel a jellel "játszani", akkor ismét kell egy első fokozat? Köszönöm a türelmet és a válaszokat! Üdvözlettel: olika76 A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
A fokozatok kimenete gyors jel, de kis-impedanciás. Így arra zavarjel nehezen tud ráülni. Tehát ha annak kimenetéről vezérelnél további időzítőt, nem kell új első fokozat.
Kedves proli007!
Köszönöm a sok segítséget! Így már menni fog. Jó éjszakát! Üdvözlettel: olika76
Hello! Azt elfelejtettem írni, hogy az NE555 jelformáló, invertál. Vagy is az időzítés nem a nyomógomb megnyomásakor indul, hanem az elengedésekor. Ha megnyomásnál szeretnéd működtetni, akkor vagy a nyomógombot megcseréled a felhúzó ellenállásával, vagy a fokozat után egy tranzisztoros invertert lehet tenni.
De ha már említetted a tranzisztort, akkor akár abból is lehet jelformáló Schmitt triggert készíteni. Mivel abban két invertáló fokozat van egymás után, így nem fog invertálni. Vagy is megnyomáskor fog indulni a késleltetés. De lerajzoltam, hogy egyértelmű legyen a dolog. A C1 és az R2 szűri a nem kívánt tranzienseket. A tranyók pedig visszaállítják a gyors jelváltozást. Az 555-nek rajzoltam Reset áramkört is, mert a táp rákapcsolásakor a C1 töltődése miatt, képződik egy időzítés. Ha ez zavaró, akkor ki kell alakítani a Reset áramkört (10µF/100k). És akkor elmarad a bekapcsolási jelenség. De belerajzoltam, azt is hogyan kell a tápot/,motoráramkört kialakítani, ahogy javasolták is. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
Kedves proli007!
Köszönöm a rajzot, minden érthető. Én is hasonlóval próbálkoztam, de azt hiszem nem jól állítottam be az értékeket és (bár nincs oszcilloszkópom) észrevehető volt a jel gyengesége. Majd írok, hogy miképpen sikerült. Üdvözlettel: olika76
Kedves proli007!
Köszönöm, megcsináltam és teljesen jól, zavarmentesen működik. ![]() További szép napokat! ![]() Üdvözlettel: olika76
Üdv kollégák!
Egy olyasmi dolgot kellene megoldani 555 ösök segítségével hogy lenne 3 db és egymás után csinálnának egy ciklust. Úgy értem hogy az első a kimenetén bekapcsol majd ki, ezt követően a második bekapcsol majd ki ha ez is kész akkor a harmadik is bekapcsol majd ki, és kezdődik elölről a végtelenségig. Az adatlapban látom hogy van reset láb ezt esetleg lehetne hasznosítani valamilyen formában?
Üdv. A 3 ciklus egyforma vagy teljesen mások az idők?
Teljesen szimmetrikus lenne.
Két bekapcsolás között kell szünet? Ha igen, mennyi? Mennyi ideig tart egy kimenet aktív állapota?
Nem kell szünet. A bal oldali verzióra gondolok. Még nem tudom pontosan mennyi idő lesz a végleges, elsőre hogy szemléletes legyen 1-1-1 sec re gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2019
Valahogy így, lásd melléklet.
Így nem fog minden 4. ciklus kimaradni?
Nem. A negyedik kimenet a Reset lábat is aktiválja, minimális késéssel ugyan (1 Hz-es periódusidő esetén elhanyagolható), de az első LED-re fog váltani a kimenet.
Kontrollerbe tudsz programot égetni? Az egész helyettesíthető lenne egy nyolc lábú IC-vel.
Gondoltam már én is erre, van PICkit2 itthon, csak ugye a PIC kimenete max 20mA az 555 pedig jóval erősebb. A 4017 is gyengébb kimenettel rendelkezik?
javítva
![]()
Köszönöm!
![]() Idézet: „A kapcsolás még három lépésnél viszonylag korrektül működik. ( Két LED világít és egy sötét. A sötét fog futni.)”
Igen van pár gond vele sajnos.. Nem tudja valaki a 4017 kimenete mennyire terhelhető?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |