Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs megszabva. Ha egy lépésre kb 0,01 mm-t mozdul, az egy jó kompromisszum, hobbi szinten.
Már csak azért is fontos lenne, mert ezen adat nélkül nem tudok pontos monkát végezni. Ha nagy a menetemelkedés (menetes orsó) akkor a gravírozott kép mérete is nagyobb lessz mint a rajzolt.
"Ha egy lépésre kb 0,01 mm-t mozdul, az egy jó kompromisszum, hobbi szinten." Ez szerintem sántít, mert a motor 1/8 lépéses, tehát 1 fordulatra csak 0,08mm-t mozdulna. Arról nem is beszélve, hogy a menetes orsónak is 0,08mm emelkedésűnek kellene lenni......
A vezérlő szoftvernek meg lehet adni, hogy a mechanika mit tud, tehát 100 lépés = 10mm. Mindez természetesen függ az adott orsótól és a léptető/szervo motortól.
Ha egy léptetőmotor 1.8 fokos, azaz 200 lépés kell neki egy körülforduláshoz és a golyósorsód meg mondjuk 5mm menetemelkedésű, akkor 1 lépés pont 0,025 mm lesz. 1/8 lépéses motort még nem láttam.
Láttad a villanást? Most gyúlt fény a fejemben és a hálám is örökké üldözni fog!!!!!
![]()
A Mach3 szoftvernél azt is meg lehet adni, hogy mekkora legyen a méret szorzója. Kicsinyíteni és nagyítani lehet ezzel az adattal.
Ha jól értem a dolgot, így a sebességet is tudom állítani, ez azért fontos mert lézert akarok rátenni és ugye annak nem mind1
A sebeseség állítására van egy motortuning nevezetű menü ahol széles határok közt állítható a sebesség.
Szerintem nagyon félreértesz valamit, milyen az az 1/8 lépéses motor?
Lehet hogy 1.8° /lépés, és akkor 200 lépés egy 360°-os fordulat! Szerintem inkább ez. KARESZ49, a menetes orsó ha 8mm átmérőjű, akkor annak a menet emelkedése 1mm (ha jól emlékszem) tehát egy lépés (1.8°) 0,005 mm elmozdulást eredményez.
Idézet: Hacsak úgy nem! „1.8° /lépés, és akkor 200 lépés egy 360°-os fordulat” ![]() Itt egy menettáblázat segítségként, bár inkább trapézmenet javasolt. Biztosan drágább, nem is tudom, hogy kerekedelmi forgalomban kapható-e úgy, mint a közönséges menetes szár.
A 6-os normál menet emelkedése egy mm. Természetesen létezik 8x1-es is de ez már finommenet.
Kapható, csak ne barkácsboltokban gondolkodj.
Nem is olyan vészes az ára, sőt még a golyósorsóé sem az, de az anya, az már kicsit húzósabb sajna ![]()
"Szerintem nagyon félreértesz valamit, milyen az az 1/8 lépéses motor?"[u]
Szerintem is, de már világosodok
Sziasztok!
Keresnék olyan embereket, akik teljesen elölről belefognának cnc építésébe! Szerintem 2-3an gyorsabban haladnánk, ha napi szinten megosztanánk a tapasztalatainkat!
Szia!
Én épp építem a CNC-gépem mechanikáját, kb. egy hónapja kezdtem, mindent magam csinálok. Közben megtanultam alumíniumot önteni, rájöttem miért jobb a polyamid mint a bronzcsapágy, vagy miért kell trapézmenet és nem a jó a metrikus menetszár és nem elégszem meg a kotyogó megvezetéssel, így már a harmadik Z-tengely megvezetés készül, de ez jónak bizonyul. Igazából sokat okosodik az ember, ha olvasgat, de sok mindenre csak maga jöhet rá, ami sok idő bizony. Esztergálni már több éve tudtam, dolgoztam is rajta sokat, de minden nap tanul valami újat az ember, legyen az egy olyan kis apróság, hogy milyen késsel érdemes pl. megmunkálni az említett polyamid rudat. Nem vagyok precízjóska, de nagyjából alaposan dokumentált formában az eddigi "tevékenységeimet" és eredményeit megtekinthetitek a honlapom ezen részén. Minden tanácsot, tippet, ötletet én is szívesen várok, legyen az itt, ott, vagy más szakfórumon. Üdvözöllek: deguss
szia!
Köszi az infókat! Sajnos nekem nincs esztergapadom, így számomra lehetetlen néhány dolog kivitelezése! Anyagiakról nem is beszélve... ![]() A trapéz menetre én is gondoltam már, de eddig 5 esztergályost kérdeztem meg, és ilyen hosszú meneteket egyik se vállalt be(ok: nem tudják ilyen hosszan rávágni egyenletesen a menetet, legalábbis mindegyiktől ezt hallottam) Vezérlésről milyen elképzeléseid vannak?
Nekem van esztergapadom, csak marógépem nincs, ezért készül ez a kis CNC. Rest vagyok privit írni, remélem nem moderálnak ki,
![]() A vezérlést az első próbákig és beállításokig egy egyszerűen felépített kapcsolással párhuzamos portra, és N-FET-ekkel oldom meg, később van tervben egy mikrokontrolleres vezérlés, de az ebből szerzett tapasztalatokat felhasználva nem tartom kizártnak, hogy megpróbáljak egy Propeller chipet is, már van rá ilyen tesztpanelom is. Üdv. deguss
400-500 mm közötti darabokról van szó, Dunakeszis vagyok, az orszég másik fele, de azért köszi!
![]() Egyébként neked nem lesz hullámos ha rávágod a trapéz menetet? (mert ha te meg tudod csinálni, akkor nem tudom a többi ember miért nem...) Torrentről húztam le egy pic-es vezérlőt, sajnos neten nem találtam így linkelni nem tudom, de felrakom a hozzászólásom mellé! Mi a véleményed róla?
Hello, ezt a vezérlőt melyik CNC szoftver tudja kezelni?
Azért nem "tudják" akarják? megcsinálni mert hosszabb menetek vágásakor mozgó bábbal kell megtámasztani az anyagot és ez macerásabb, plusz a trapézmenet viszonylag mély menet és tovább tart kivágni az átlagosnál.
Volna egy kérdése.A mellékelt képen láthato egység "CNxxx"-nel jelölt csatlakozónak mi a tipusa?
A kapcsolással csak az a bajom, hogy még 38,4kBaudon se tudja a tengelyeket egyszerre meghajtani, ráadásul ez a program igen csak amatőren néz ki, de nem akarom leszólni a kapcsolást, tesztelni mindenképpen jó, de érdekelne engem is, hogy milyen CNC-vezérlő tudja ezt kezelni?
--- Nem vagyok profi, és nem garantálom, hogy az egész hosszon pl. 2,00 lesz a menetmélység, de ahogy azt brato írja, egy bábbal kell alátámasztani, sőt nem egy bábbal, hanem egy olyan felfogóval, ami csak a kés ellenkező oldalán, és alulról támasztja alá. De rendes bábot használva elkészíthető a menet két részletben. Azért nem vállalják, mert macerás, sok idő, és egy menetszárért nem kérhetnek el több ezret. De akárhogy is sikerüljön, én szívesen segítek, ha erre jársz. Mégis mekkora átmérőre kell a menet? Mert pl. egy 20-as tengellyel már nincs is ilyen probléma...
Persze így már érthető, hogy miért nem vállalják be, nekem 10-es rúdra kéne menet, de mindegy, megcsinálom sima menetesszárral, ez úgy is csak az első próbálkozásom!
Aztán lehet, hogy szerzek valahonnan egy esztergapadot, jól jönne sokszor! ![]()
Ha menetesszár mellett döntesz, akkor jobb választás a "kór" acélból készült, mert a felületi minősége jobb, ami kisebb surlódást ad az anyával.
Én annak ellenére sem javaslom a sima metrikus menetet, igen kicsi a menetemelkedése, nagyon lassú lesz a gép, ha csak nem valami bivaly motorod van. 10-esnél 1.5, 12-esnél meg csak 1.75mm fordulatonként. Golyós menetszáraknál 5 vagy 8 mm a menetemelkedés, ami azért a fenti ötszöröse!
Lehet kapni trapéz menetszárat és anyát hozzá, abból a 16-os meg már 4mm menetemelkedésű, szerintem ilyen sokkal jobb.
Nekem is ilyen menettel van megoldva a cnc-m és nem olyan lassú az. A MACH3 programmal is elég gyors, és lehet a sebességet is állítani. Igaz az enyém csak A4 méretű munkafelülettel készült.
A3 mátrixnyomtatóból és fénymásolóból bontottam őket. 48 és 200 lépésesek. 12 és 24V feszültség, de 24 voltal hajtom őket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |