Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   505 / 581
(#) küzmös Gergely válasza djhans hozzászólására (») Feb 4, 2019 /

Eredeti malomkerék van benne.. Az enyémben rossz volt. De jó bele a Dunáé, még a Budapesté is, meg sok egyéb.
(#) Petyka79 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /

Rendben, köszi
(#) laczika válasza hobbyjani hozzászólására (») Feb 4, 2019 /

Köszönöm az infókat, megpróbálom első körben gkari Pacsirta tekercskészletével, mert úgy lenne a legegyszerűbb. Az RH 2 részre osztott, de a KH és HH úgy nézem azonos.
(#) Northleam hozzászólása Feb 4, 2019 /

Sziasztok!

Egy Zopan PFL-16A frekvenciamérőt szeretnék életre kelteni.
A kijelzett érték mindig fix, a kezelőszervekre nem igazán reagál. Az egyik biztosító kiolvad, szóval van kiindulási pont, de ha valakinek van hozzá kapcsolási rajza, vagy egyéb dokumentációja, azt nagyon megköszönném.
(#) pucuka válasza Northleam hozzászólására (») Feb 5, 2019 /

Egy frekvencia mérő nem egy bonyolult szerkezet. Ránézésre felismerhetők az egyes fokozatok.
A mellékelt képből is látszik, hogy a táp(ok)al baj van, egyébként is mindig az első lépés a tápok ellenőrzése. Ha ez rendben van, jöhetnek sorba a fokozatok. Az első, az időalap (standard frekvencies), utnna jöhet a többi. A javításhoz szükséged lesz egy oszcilloszkópra, lehetőleg kétsugarasra.
(#) csa7684 hozzászólása Feb 5, 2019 /

Sziasztok! Egy Videoton RA 3101 került hozzám ajándékba. Kipróbáltam részben működik, de fm sávban nem fogtam be adást. Tudnátok nekem kapcsolási rajzot küldeni? Vagy van valami ötletetek hogyan kezdjek hozzá? Szeretném felújítani.
(#) zolika60 válasza csa7684 hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1

Lehet OIRT hangolású át kell hangolni. Itt olvass.
(#) csa7684 válasza csa7684 hozzászólására (») Feb 5, 2019 /

Már megoldódott!
(#) jani1987 válasza csa7684 hozzászólására (») Feb 5, 2019 /

Nekem van nyomtatva. Holnap megpróbálom a scannelt verziót elküldeni mailbe. Keress meg privátba.
(#) csa7684 válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 5, 2019 /

Köszönöm, de már tárgytalan. Sínen vagyok az ügyel.
(#) hobbyjani válasza csa7684 hozzászólására (») Feb 5, 2019 /

Ezt kaptam
(#) Northleam válasza pucuka hozzászólására (») Feb 6, 2019 / 1

Köszönöm a tanácsot. Én is így álltam neki, mostanra hibátlanul működik.
A kapcsolási rajzra azért lett volna szükségem, mert pár alkatrész elfeketedett. Ezeket bizonyos megfontolások mellett kisakkoztam végül. A hibák a tápban és a bemeneti fiókban voltak.
(#) pucuka válasza Northleam hozzászólására (») Feb 6, 2019 /

Akkor örülés van.
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Megtörtént az első izzó(100W) nélküli indítás, izzóval csak 2-3 cső fűtött egy kicsit és azok is összevissza hol ez, hol az. Fényem már van, a dobváltót forgatva zaj is, bár ez egyenlőre nem túl meggyőző, hang viszont nincs. Valaki már átalakította a hangot PCL85-re, majd ellenőriznem kell azt a részt. Közben megjött a Terra MT47-is, egyenlőre még tanulmányozom. A modulátor és a TV közé gondolom kell valami illesztés??? Egy kis segítség a beállításban is jól jönne. Először majd egy dvd-vel tudom kipróbálni, a videó még nem működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) djhans válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Na az már jó ha fény van. Nem inkább PCL86 a hangban?
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Királyság, nagyfeszültség ,és eltérítés van. A PCL85 valóban nem belevaló, ott PCL82 lakott eredetileg, és az az eltérítés csöve, ami szépen működik is a kép alapján. Igen egy baluntrafó kellene ahhoz hogy rá tudd dugni a mai 75 ohm-os koax kábelt az egykori 240 ohm-os szalagkábel bemenetre.. illeszteni kell. Egy balun trafó, ilyesmi mint a képen, de beírod a googleba és kiadja. Régen a színes vidikhez volt ilyen kis antenne, UHF-VHF kis keretantenna.. na én egy olyat alakítottam át ilyen célra.. Illetve ugye megfordítottam, és a VHF részt bedugtam a tévébe, míg az ellentétes oldalra tettem egy olyan koaxvéget amibe be tudom dugni az antennát, majd lefényképezem esete.
A hang szerintem PCL82 ebben a tévében, tehát ezzel keverted meg. A hangvégcső is PCL82. A készülékben eredetileg 2db PCL82.-es cső lakik. A vízszintes képeltérítést viszont átalakították PCL85.-re. A PCL82.-eseket cserélgetni kellett sokat.

711abra.jpg

Az M47 Terra modulátorhoz tudok segítséget majd. Van 2 ismerősöm is aki már végigrágta magát rajta, nem túl egyszerű. Ez a kép amúgy rögtön a bekapcsolás után készült? Ugyanis nem nagyon virít az a cső.. inkább derengés.. aztán lehet magához tér. Reméljük nem katód szakadt. Max csak gyenge. Ezeket nagyon jól lehet regenerálni, ha esetleg kellene. A katódot úgy lehet majd eldönteni, hogy földre teszed, és akkor virítania kell a csőnek, ha jó.
(#) lzsolti2 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Balun trafót lehet íbéjezni is, ha van rá lehetőséged:
Balun
(#) küzmös Gergely válasza lzsolti2 hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Nem működik a link.
(#) lzsolti2 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Bocsi. Akkor megírom p.ü.-be, és kérlek tedd közzé, hátha másnak is hasznos lesz....
Köszi
(#) tiko77 válasza djhans hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Baromságot írtam, a hang maradt az eredeti PCL82-vel az eltérítést alakították át.

Nézegettem a leírást, tényleg nem egyszerű. Sajnos regenerálóm nincs, elsőre kicsit nekem is gyanús a cső, majd meglátjuk hogy mit tud ha sikerül egyszer rákötni valamit. Optimista vagyok, rendben lesz.
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 7, 2019 / 2

Nagyon könnyű leellenőrizni.. földre teszed a katódot. Ha virít akkor ok. Ha nem akkor se kell megijedni. Vannak trükkök amivel még így is képet lehet rá varázsolni, bár jó sose lesz. Budapesti vagy? Mert akkor tudok profi segítséget. Regenerálni is tudjátok emelt 8-12V.-os feszültségen, tán még cserecsőben is tud segíteni ha végképp nem veszi a regenerálást, és vagy ne adj isten szakadt a katód. (A képen szereplő cső is annyira gyenge volt hogy csak 12V.-on adott jó képet.. Azt kicserélte az ismerősöm. ) Meddig járattad amúgy?

Bővebben: Link
(#) kisgeri válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 7, 2019 /

Nekem is van egy Dunám, amikor először próbáltam, még sötétben is épphogy csak valami kép volt rajta. Sok pihenéssel ezek a csövek le tudnak ülni. Én ideiglenesen megfűtöttem 6.3 V helyett 8-al, nemsoká lett is rendesen kép. Utána visszakötöttem a helyére, maradt a kép teljesen jó.

Csak egy pillanatra nyomd a katódot földre, ha villan, és világos lesz a képernyő akkor jó, de ne tartsd sokáig a földön mert túlterheli a sorvéget. De előtte járasd kicsit, és azt is megpróbálhatod majd amit Geri mond. Kiveszed a fűtőkörből és 8-9V.-al megfűtöd, simán mehetsz a fűtőfeszültséggel 9V-ig is.. ideiglenesen! Egy kis időre.

Egyenlőre csak négyszer, alkalmanként kb. 10 percre volt bekapcsolva. Az előbb töltöttem fel két képet de valahogy lemaradt amit még oda szántam.
A legelső kép az első bekapcsoláskor készült, így indult el. Rendesen beállítva teljes képernyőn van fény, és a dobváltót tekerve zajos képet is sikerült produkálni. Megtaláltam a hanghiba okát is, sajnos a kimenőtrafó primer oldalon szakadt a rajzon jelölt részen. Van még egy gond, a DY foglalatánál (de lehet hogy magában a csőben mert néha villant egyet) van egy szemmel alig észrevehető áthúzás. Trafóm sajnos nincs így egyenlőre elakadtam, esetleg van valakinek felesleges???
Az áthúzással kapcsolatba elsőre másik csövet próbálok majd. A foglalatot amikor kint volt a trafó nem vettem ki mert olvasztással volt rögzítve, nem akartam megbontani, lehet hogy muszáj lesz.

Annyit még a fényről, hogy az alján nincs is.. Tehát lehet hogy az ioncsapda mágnes sincs a helyén.. s annak is ilyen fénytelenség az egyik jele. Helyes vissza tétele kis kísérletezgetést kíván.

Köszönöm, megpróbálom majd, jó lenne előtte még a hangot meg a DY nyűgjét rendbe tenni.

A kimenőtrafó bármelyik későbbi példánnyal helyettesíthető, de általában kibányászható a vége, ott szokott elpattanni. A DY-t cseréld ki nyugodtan egy másikra. Ha az is vacakol akkor elvált valahol a lábán, és valóban meg kell bontani. Vagy mint én is egy TV18-as szelénceruzával kiváltod.. bár ez inkább gányolás volt részemről is.
Nekem volt valahol egy balun remélem megtalálom valahol..

Lehet hogy valamelyik este kiveszem a trafót és megpróbálom, rosszabb már nem lesz, köszönöm a tippet! Szelénceruzám sajnos nincs viszont DY van, egy próbát megér mielőtt újra szétszedem.
Következő: »»   505 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem