Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es villogó

Témaindító: titkovics, idő: Feb 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 61
(#) gyulank hozzászólása Ápr 17, 2008 /

Az L, az tekercs, csak könnyebb volt ellipszist rajzolni.
A hívásjelző lényege az lenne, hogy mikor a telefont hívják, a tekercsben indukálódik annyi bázisfeszültség, ami nyitja a tranzisztort. Mellékeltem az egyetlen hívásjelző kapcsolást, amit találtam. Ebből indultam ki.
(#) ferci válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Ez teljesen más szitu.. itt indítgatod az 555-öt , komplett cuccnál viszont folyamatos tápot kell adni, ameddig a hívás jön.
Esetleg megpróbálhatod a mellékelt áramkört, hogy jól megy-e a telefonról... ráraksz egy kék/fehér ledet pl. 30 mA-re beállítva, aztán ha folyamatosan megvan a kimenő 4,2..4,3 V fesz, akkor elvileg jó a 6 tranyóshoz.
( Az prímán működik..)

esetleg.JPG

(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

.. a 327 bázisba egy 3k3-t még tegyél be..
(#) gyulank hozzászólása Ápr 17, 2008 /

Köszönöm!
Holnap szerintem el is kezdem csinálni, csak összeírom a cuccokat hozzá.
Azért írtam BC327-et, mert abban a kapcsolásban olyan volt. Szerintetek olcsóbb is jó pl.: BC182?
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Ha a rajta átfolyó áram nem több mint 100 mA akkor szinte biztos (szinte bármilyen npn tranzisztorral kellene működnie a villogódnak.A feszültséget rákapcsoló rész kritikusabb de szerintem oda is jó. )
(#) ferci válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Hová írtál te 327-et? az pnp...
(#) gyulank hozzászólása Ápr 18, 2008 /

Na igen a hívásjelző kapcsolás érdekes: npn-t rajzol pnp-t ír. Én is tegnap néztem meg mikor elküldted a 2 tranzisztoros kapcsolást.
De a tiédbe már kell 1 pnp is nem?
Ha L1 szaggatottan(egyenletlenül) vezérli T1(npn)-t, T1 nem ugyanúgy vezérli T2(pnp)-t
(#) ferci válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 18, 2008 / 4

Azért van az elkó a 327 bázisa előtt, hogy az npn teletöltse a 47 ohm-on keresztül, onnan nyit a 327 az utólag beírt 3k3-mal. Meg kell próbálnod ezt külön, elvileg jónak kell lenni. Annyi fáradságot/anyagot vehetsz...
(#) milkovics hozzászólása Máj 16, 2008 /

helo! :wave:

Én egy 20 ledes villogót szeretnék késziteni a lehető legegyszerűbben. A ledek egyszere villogjanak.

a segitséget előre is köszönöm
(#) proba válasza milkovics hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Hát egy kicsit visszafele is olvashatsz .
pl ez csak az egyik tranzisztort elhagyod ledestől.
vagy ez bár ezt nem próbáltam ,de szerintem működik.

villogó1.JPG

(#) Barbár hozzászólása Máj 18, 2008 /

Üdv!

Nekem is kéne egy kis segítség (nem is kicsi):

Nekem arra lenne szükségem, hogy 4x5 led villogjon (ha lehet akkor jólenne ha a leden 5ösével párhuzamosan lehetnének kötve) ugy h rövideket villanjanak, és több legyen a szünet a villansáok között...

Az optimális az lenne ha villanna egy rövidet az első 5-es, aztán hossabb szünet, aztán a második 5-ös és a harmadik 5-ös között egy rövid szünet, , mjad megint hoszabb szünet és a negyedik 5-ös aztán előről.
(és mindehez 12V-os áramforrást szeretnék használni).

Előre is köszi a segítséget!

Üdv!

Barbár
(#) proba válasza Barbár hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

Vezérlés pl ez csak az ic kimeneteire közvetlenül ,a diódák elhagyásával ,kell kötni a tranzisztorok bázis ellenállását.
1 tr Q0
2 tr Q3
3 tr Q5
4 tr Q8
Ja és azt nem mondtad utána mit csináljon.Ez egy rövid szünet (4-5 közötti) után újra kezdi.

ledvez.JPG

(#) Barbár válasza proba hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

Hali!

Köszi, már kezdem érteni...

Egy olyant még kérhetnék h feltennétek kapcsolási rajzot arról h a 4017-es IC említett lábaira (q0, q3... stb) mit is kell kötnöm h pl 5 db led villanjon fel egyszerre?

Köszi!

Üdv!
(#) proba válasza Barbár hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

Pl az előbbi rajz.Csak az egyik ledsort elhagyod meg a másikból egy ledet és megnöveled annak a sornak az ellenállását 100-200 ohmmal.
(#) _JANI_ hozzászólása Jún 6, 2008 /

Két példa az alap-felváltvavillógó teljesítmény tuningolására...
(#) forsat hozzászólása Jún 17, 2008 /

Sziasztok!

Olvastam a topicot, de lehet elkerülte a figyelmemet a kérdésemre a válasz, így feltenném.

Astabil multivibrátort a kondenzátorok különbözőségével(kapacitás) meglehet úgy csinálni, hogy az egyik oldala csak felvillanjon a másik oldala meg olyan 3 másodpercig égjen?
Vagy ide ellenállást is változtatni kell majd?

Előre is köszi.
(#) _JANI_ válasza forsat hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

Módosíthatod a bázisellenállásokat is.
( Azért 1-2Kohmnál kisseb ne legyen!. )
( Ha med túl nagy akkor nem fog átváltani... )

S Változtathatsz a kondenzátorok értékeit is..

Mindkét megoldás ugyanazt az eredményt hozza. :yes:
(#) forsat válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Hmm, akkor jól gondoltam, köszi...
Haszonló kapcsolást akarok készíteni mint a mood lámpa, csak nem találtam hozzá egy jó kapcsolást csak bonyolultat és így majd ezt a kapcsolást átalakítva valami hasonló eredmény érek el remélem.

És még annyit szeretnék kérdezni, hogy mi is a kiszámolása annak, hogy mennyi ideig villan fel a Led?
(#) _JANI_ válasza forsat hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Nemtudom segít e valamit a kiszámításban: ANALÓG ÉS DIGITÁLIS ÁRAMKÖRÖK. 177-178 oldal. AMV

[off] Azt az 5V-os tápfeszforlátozást nem egészen értem...

ASM-1.JPG

(#) kjéé hozzászólása Jún 19, 2008 /

hali
és mi van akkor ha csak az 1ik világít folyamatosan?
Mikor ráteszem a telepre az 1ik bevillan utánna világít a másik folyamatosan Ha valaki tud vmit ajánlani az legyen szives írjon köszike mellékelem a képet de kicsit sufni tuning szal ne lepődjön meg senki

ABCD0007.JPG

(#) _JANI_ válasza kjéé hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

Szia!
Túl sok lehetőség nincsen!
Legelőször a folyton világító led tranzisztorát kellene kimérned, kicserélned.
Hasonló leragadást okozhat ha a kondi polaritása rosz!!!
Esetleg túl kicsi bázidellenállás!

[off] Vagy, esetleg felcserélted a "beragadt" tranyó kivezetéseit...
(#) kjéé válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Hát az az igazság h a tranzisztort má kicseréltem, próbáltam má minden féle képp de de sehogy se jobb.
A kondi polarítása az tuti h jó mer többször is ellenőriztem, a led-ekre 1-1 100ohm-os ellenállást használtam, viszont a báziellenállás az 15-15kohm.Lehet h kicsit sok?
(#) _JANI_ válasza kjéé hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Nem, nem hiszem, mert 100K-s bázisellenállással is láttam már kapcsolást. Az elvi rajzra tudnál egy linket, hogy melyik verziót készítetted el. Ha minden jó akkor annak mennie kell...

(#) _JANI_ válasza kjéé hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Lehet gond azzal az oldallal is ami nem világít!
S ha ezt a próbát elvégzed, talán hamarabb meg lesz a hiba! (Egy ellenállással, ( ami 1/10-ed akkora mint a bászist táprhúzó ellenállása ) össe kell kötni a bázist és az emittert. Ekkor el kell aludjon a led. Ha eleszik akkor az rendben van... Esetleg a kondikat is kikötheted a próbára! )
(#) kjéé hozzászólása Jún 28, 2008 /

Hát kösz szépen a segítségat csak ami azt illeti most c.h.(cin hiány) ba vagyok, de majd veszek és megpróbálom aztán ha van valami majd írok és köszi h segítettél
(#) _JANI_ válasza kjéé hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

ok!
(#) Bonanza02 válasza kjéé hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Javasolnék egy egyszerűbb megoldást. CD4017. Van 7 kimenete, UJT-vel az elején lehetne vezérelni a sebességet. Van 7 kimenet. Simán megoldható, hogy 2 led villog, és a kimeneteket úgy variálod, hogy az egyik led 3 lábról kapja a kimenőt(diódán keresztül) és akkor 3-szor annyi ideig világít. Marad 3 üres hely, tehát szüneteket is be tudsz iktatni.
Pl- így: 1. led villan 1 sec-ig, utána 2 sec szünet, utána a másik led világít 3 sec-ig, utána 1 sec szünet és kezdi újból.
Egyszerű!

Tetszik? :smoke:
(#) Bonanza02 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Íme a kapcsolás:

A led-ek fordítva lettek rajzolva, bocsi.

VILLOGÓ.JPG

(#) _JANI_ válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Nemrossz a rajz!
S a 4017-es kimenetén levő diódás és-kapuk valamint a ledek is jól vannak feltüntetve. :yes:
Bár a RESET bemenetet vagy testre, vagy az egyik kimenetre kell kötni.
ÚGY
Idézet:
„LÓGVA”
NEM MARADHAT!!! :felkialtas:
...
Csak nem tudom ez menyire illik
Idézet:
„(#239257) kjéé”
eredeti kérdéséhez!?
...
Ez inkább ide a: LED-ek sorban történő léptetése-be,
vagy Villogó, LED-ekből (RC) autóra (FBI style) ( bár már ott is eléggé keveredik a téma... ) illet volna.
(#) kjéé válasza Bonanza02 hozzászólására (») Júl 2, 2008 /

Köszi szépen az ötletet nem rossz lehet megcsinálom még nemtudom
Következő: »»   17 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem