Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem kell bele zéner. Add meg a ventilátor áramfelvételét, és holnap délután (korábban nem jutok gép elé) leszimulálom, és megmondom a diódával sorosan kapcsolandó ellenállás értékét, és terhelhetőségét.
Előtte próbáld ki egy külső tápról vagy akkuról, mert nem csak elektromosan, hanem mágnesesen is zavarhatja az előfokot. Ebben az esetben nem segít a külön szekunder.
Tl072 műveleti ic hez csatlakozó Elkokat cserélném újra. Hidegitő kondenzátorokkal együtt. Skoppal szinusz generátoral nézted a jel alakot?
Idézet: „személy szerint nem vagyok ki bekűlve a TL sorozatú ic vél. Cserélném NeX XXX re”
116,66667mA az aram felvetele, mert 12V 1,4W. Jol gondolom, hogy ebbol ha megmerem az egyeniranyito utani feszultseget ki tudom szamolni mekkora erteku ellenallas kell amin megfelelo feszultseg esik?
Nem az egyenirányító után gondoltam az ellenállást, hanem előtte. Azt meg egyszerű szorzással nem könnyű kiszámolni, ezért javasoltam a szimulációt. Ezek a ventilátorok nem örülnek a soros ellenállásnak, így két szűrőkondenzátor kellene, de ha a trafó szekunderének a belső ellenállását növeljük egy soros ellenállással, akkor csak három alkatrész az egész. Nem én találtam ki, basszusfejekből koppintottam. Az áramfelvétel nem szentírás, mert a szállított levegőtől is függ. A tápfeszültségre se túl kényesek ezek a ventilátorok, mert 7-14V között elmennek.
Okes, akkor varom az eredmenyt.
Mérés alapján a kondik jók.
Persze beszerzem őket és kicserélem. A következő kondikat mértem ki: C223 = 101 nF C219 = 10,71 uF C220 = 10,71 uF C201 = 4,55 nF C224 cserélve volt C217 = 4,7 nF C218 = 4,65 nF C215 = cserélve C216 = 2,3 uF C214 = 101,8 nF IC200 kimeneti jelalakot nem néztem még.
Mint írtam, a végfok előtt kéne a hibát keresnünk, a kondi cseréjével letudtuk a szükséges vizsgálatokat.
Az előerősítő-limiter fokozatról volna rajzod?
Szia! Tegyél a ventilátor vezetékére, a motorhoz a lehető legközelebb 47 µF szűrő-kondenzátort! Így akár a hangszín tápjára is kötheted.
A PDF amit linkeltem abban benne van minden
Melyik ábrát tekintsem Front Panel-nek?
A 4. ábrát. CN 17 vezérli.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2019
Köszi kipróbálom.
Nem tudom mire gondolsz. A CN17-et minek értelmezed?
Sajnos úgy is belehallatszik.
Jó lenne kizárni azt az esetet, hogy a motor áramkör szórja meg az erősítődet, mert akkor hiába való fáradozás az alternatív táplálás kiépítése. Tudnál feszültséget adni a ventilátornak egy külső tápegységről? Akár egy 9 V-os elem is megteszi.
Igen már megnéztem külső tápról nincs zaj, valamint az üres szekunderről is működik légszerelésben kipróbáltam. Lehet így is marad nem kell panel. A ventilátor paneljához forrasztottam. Egyutas egyenirányítás, egy elkó, és 120 Ohm, így 9V-ot kap a ventilátor.
Kicsit nagy diódát találtam hirtelen a fiókban. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
Szia!
Ígértem neked egy kalkulációt. Sima egyutas egyenirányítás. A dióda sima 1A-es (1n4001), az ellenállás 15 Ohm (12-18 között) 2W hogy ne nagyon melegedjen. A szűrőkondi legalább 470µF 25V. 15Veff bemenettel 117mA fogyasztással 12V(+-1V) a kimenő.
Szia! Köszönöm szépen!
Üdv!
Crest audio VS 900 végerősítővel küszködök. Bal kanálison világít a clip led. Emiatt tiltásban van a készülék. Nagyából lekövettem a rajzot és eltávolítottam Q117 pozíció számú tranzisztort. Valami okból nyitva van és aktiválódik a tiltás. Q117 nélkül indul a gép semmi gond nincs vele. Elmagyarázná valaki hogy melyik részen keressem a hibát.? Kapcsolási rajz letölthető innen:Bővebben: Link A 15. oldalon van a rajz. Előre is köszönöm.
Szia! A Q117-et, ha maga a tranzisztor jó, akkor túláram esetén a Q116, túlvezérléskor pedig a Q132 (D-6 mező) nyitja. Ezek aktivitását a kollektorkörükben lévő ellenálláson eső feszültségből láthatod. Mérd meg és oszd meg velünk az eredményeket!
R149 Q132 kollektor ellenálláson 77,5 volt esés mérhető. Túláram nem tapasztalható,R128 129 ellenállásokon nem mérhető feszültség esés. Q117 jó,már próbáltam újra cseréltem.
Mekkora feszültségkülönbség van C105 kondi lábai között? Ha 0,6 V, akkor a tranzisztorok valószínűleg jók.
R147 ellenálláson nincs mérhető feszültségesés.
A Q132 kollektorán úgy folyik áram, hogy a bázisa nem kap vezérlést, ez okot ad a tranyó cseréjére. Előtte nézd meg a kollektor-bázis forrszemek között lehet-e átvezetés!
Q132 kiforrasztva,beindul ahogy kell. Kimérve jónak tűnik. Keresek valamit a helyére.
A tranyó helyén B-E forrszemek között mérhető az R148 3k ellenállás?
Igen mérhető,de annyi a különbség hogy a rajzon 3k ohm a panelon pedig 10k ohm-os ellenállás van gyárilag.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |