Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szevasztok!
Nos, lenne pár kérdésem az általam anno feltett pl500-as kapcsolásról. Kérem, ha valaki tud segítesen. Lassan eljutok, hogy meg is alkossam, az alkatrészek megvannak már Akkor lássuk. Szerintetek elég, ha lengőben szerelem össze, vagy azért tanácsos nyákra csinálni, a praktikusságon fellül?Aztán az elleneállásoknak, mindegyiknek olyan 1/2 vagy 1wattosnak kell lenniük? pl. a ferdén áthúzott ellenállás itt ebben az esetben mit jelent? aztán, a kapcsoláson a hangerőszabályzó, hol van, vagy hova tudnám berakni. gondolom oda meg logaritmusos poti kéne, vgay nem? Aztán, a kondiknak mindenképpen polarizáltnak kell lenniük, ahol fel van tüntetve, vagy netalántán jó a sima is? A többi kondinak is (pl. 100n, 100u stb) is nagyfeszültségünek kell lennie (pl.350V)?vagy oda elég a szimpla is? Akkor, ha még nem untok, kimenőtrafó. a rajzon 5 bemenete van a trafó szekunderének , azokat hogy, vagy hová tudnám bekötni? a másik hasonló kérdés, ha 2x megépíten ezt (lsd. szterreo), akkor a két kimenőnek nagyon eggyeznie kell, vagy egy kis eltérés befelér ég, szerintetek? Bocs a hosszú írásért, és a sok sületlenségért.
tehát, akkor a potit oda kell rakini, ahol az ecf rácsára megy rá? mert én csak a végerősítő részét építeném meg. valaki anno. azt mondta, hogy azt le tudom húzni földre egy ellenállással és ott lesz a bemenet.
következő kérdésem az volna, hogy pl. 2,2k ohm helyett, egy 2,4es még belefér?, vagy 30k os helyett, 33 k? esetleg 100 k, helyett 91 k?
ja, meg hogy pl 0,5 W, helyett 4-6 w osak az ellenállások?
Na jó, mára sszem lelövöm magamXD
ja, csak még egy kérdés. a sima kondikról (pl. amire csak annyi van írva, h 100n, meg kicsi négyszög, rozsdavörös) azok hány voltosak? tehát honnan tudom melyik hány voltos?
no, meg a következő, aztán tényleg lelövöm maga.
hogy a tápból kijövő 10K -s potival, és a pl 500asok elött leévő 5K-s potival mit szabályzok? vagy azt hogy kell beállítani? kimeneti alak függvényében?
rendben. no, tényleg az uccsó kérdések, már magamnak is fájok. Az 50u-s kszűrőkondik hlyett, 47 u-s mehet, nem?
Aztán, van egy 2x47u-s kondim, csak a lábkiosztását nem tudom sajna, ha valaki tudja, kérem mondja el. melyik láb melyik, (mivel van rajta 5 db, ha még 4 lenne érteném.) meg hogy polarizált-e, mert én nem láttam rajta, sajna. (csatolt kép), a másik is egy kondi csak abba meg 3 van egybe építve, az egyik láb 220u-s, a másik100u-s, a 3. pedig 47u-s. nos itt is 3 láb van, de akkor melyik a kondi másik lába? tehát megvan az egyik, de a "kimenő" hol van, vagy a z a test volna, vagy a másik 2 szabadon maradt láb összekötve? és hogy ez is polarizált?
a kéket még mindig nem értem, van rajta 5 láb. mevannak számozva 1-2-3 és van 2 az gondolom a negatív oldala. mivel 2x47 így gondolom az 1 és a 2 a pozitív és mindegyikhez van egy negatív láb alatta, de akkor mi az a 3-as láb legfellül? bocs a hülye kérdésért, én vagy ok analfabéta.
Mérj már rá, légyszi a peremen lévő három lábára csipogós ohmmérővel! Szerintem az mindhárom a ház, és igazából mechanikai rögzítés is a szerepük.
Ezeknek a polarizált elektrolitkondenzátoroknak a ház a közös negatív pontja, mindegyiknek, ami a tokban van. A pozitív végek vannak a belső, különálló kivezetésekhez kihozva. Ebből egyenesen következik az, hogy csak olyan helyen használható fel a több kondenzátor egy tokban, ahol a negatív pont azonos potenciálon van - tipikusan tápfeszültségszűrésre használják őket, ahol mindegyiknek a negatív pontja a nullán van.
Üdv! Szerintetek ebből lehetne vmi jó kis erősítőt tákolni?:
http://www.vatera.hu/videoton_ra_3101_csoves_radio_68810322.html
...ezért lesz belőle örök darab mono végfok
Szia Köbzoli!
Leírnád pontosan, hogy hány órakor, hol és hogy találunk oda a találkozó helyszínére?? Ha a délibe leszállunk a vonatról, onnan merre van a találkozó? ui.: Azért írom ide a kérdést, mert hátha más is elakar jönni a találkozóra.... üdv.: Müszi
És amúgy ez kb hány wattos? Ha már szereznék egy ilyet akkor jó lenne vmi pofás dobozba átszerelni. Igazából nekem a rádió részére nem lenne szükségem. A mono megfelelne mert gitárhoz kéne vmi egyszerű de jó hangzású erőlködőt építeni. Amúgy ismertek olyan rádiófajtát, ami nagyon hangosan bírt szólni (ugyebár gitárhoz kell a hangerő :guluszem1: )
Megmondom őszintén én nem érzem magam elég fejlettnek hogy egy csöves erősítő építésébe belevágnék Meg amúgy is, a kimenőt nem tudnám legyártani és most annyit nem akarok költeni rá hogy megvegyem újonnan a csöveket és trafókat. Ha tudsz olyan rádiótipusokat amikből esetleg jó erősítő lenne, írd már le légyszives! Hátha be tudnék olyat szerezni valamelyik ócskapiacon
Ez jó,lehet én is jövök.
Sajnos a Délitől elég messze van ahogy látom. üdv
Bocsi, nem akartam offolni, de csöves cucchoz (SE EL84) a linkelt hangfal milyen lenne? Az Orionokról nem sokat tudok, egyes szériákat szidnak, másokat dícsérnek... Ennyit megér-e? Azt is jó tudnotok, hogy "rendes" hangfallal pillanatnyilag nem rendelkezem, tehát az ár/érték aránynál ezt is vegyétek figyelembe, ill. azt hogy hosszabbtávú befektetésnek szánnám...
Bővebben: Link
Na szóval ennek a videotonnak hol kellene leválasztani a rádiós részét?
Testvér! Kezdesz rádiómániásnak látszani!
Nagybátyám a kerti házikójában komplett régirádió múzeumot rendezett be... A nyálad elcsöppenne. 70%-a még működöképes. A jó multkorában hívott el beüzemelni egy nagy "csöves music-centert" ,volt benne lemezjátszó, 4 sávos rádió(nyugati FM-el), erősítő bemenet, és beépített 20cm-es hangszóró gyári állapotban...Gyerekek, az ECL86-al akkorát szólt, hogy még én is elmosolyodtam.
Sziasztok, tudtok valamit Tom025-ről, pontosabban az UBL21 projectjéről?
Itt vagyok, a projekt érettségi (és előtte a felkészülés) miatt már jó ideje szünetel.. Szólni szól már, csak bizonyos hangerő felett torzítani kezd... A nyáron nekifogok, és befejezem majd...
elkészültek a képek az erösítőmről felteszek néhányat
Hello Sracok!
Jo regen irtam ide... Meg kb fel eve otthon osszeraktam a Muszi fele csoves veget valami bontott kimenovel (talan pont ECL85-e volt....). Az en erositom PCL86-al es parhuzamba kotott 8ohmos Celection hangfalakkal ment. Nohat, lehidaltam tole! nyilvan a dobozok is dobtak rajta, de nem kicsit jo az erosito. Aranylag zajtalan lett (noha van is szurve a tap). Aztan kijottem dolgozni Angolba, es kellene valami zorgo a basszusgitarhoz. Ebayen eleg massziv aron vannak cuccok, es nagyot nem is akarok epiteni, illetve EPITENI akarok, nem venni. (egyebkent kb 5 fontert lehet venni HongKongbol kesz erositot, gyonyorueket.... AirMaillel asszem 180 font a posta... ) Nno, Muszi, irtad valahol, hogy halotrafo Ok kimenonek, csak lemezeljem at legresesre. Megtenned, hogy ennek lenyeget leirod, illetve, hogy mi a kulonbseg? Aztan. Szeretnek hozza egy vonalbemenetet illetve egy 3-5 savos EQ-t a gitarnak elofokkal. Ergo egy 2 savos kevero kell. Van valami szep, egyszeru kapcsolasotok erre? Koszonom, es bocs ha mar elofordult dolgokat fejtegetek. Minden jot!
Egy utolsó kör a 6C41C SE- vel. Ez a végső kapcsolás. A kimenőtrafó ideiglenes csak (hosszabb távon), mert SM 74-re tekertem őket kényszerűségből (1000 menet/80 menet, ls=0.25 mm., 1200/8 Ohm). Ennek ellenére 6 W kiváló minőségben kijön belőle, ami nem kevés (nagyobb kimenővel is ennyi lenne, mert 1200 Ohm Ra-t kell használnom az alacsony tápfesz miatt, viszont minden bizonnyal még szebb lenne a hangja).
Arról nem láttam leírást részedről, hogy mivel (honnan) hajtod az EM84-eket. Meg arról sem, mennyire vagy elégedett a hangjával. Lehet, hogy csak nem figyeltem.
Az csak optikai csalódás, szerencsétlenül sikerült fényképeznem, a műhely fala látszik úgy mintha a foglalat körül lenne valami. Azt próbáltam szemléltetni, hogy milyen mérhetetlenül egyszerű egy ilyen erősítő megszerelve.
Azért került dobozba, mert az már adott volt (ebben volt régen a Plachtovics féle 2*35 W-os PP elfajítása), és a hűtőgép rács innovációja is megoldódott (teteje). Extraként jelentkezik a melegentartó funkció (étel) és a macska is rá tud feküdni, ha fázik.
Találtam egy jó kis kapcsolást. ECC83 van, de ECF 80 helyett PCF 82-t tennék bele, és PL 500 helyett PL 504-et. Az úgy korrekt lenne? Ja és a 15mV-os bemenetet is lehagyom, csak a 300mV ostól csinálnám.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |