Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Theremin
Témaindító: Nils_Europa, idő: Okt 4, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Szeretnék egy midi Theremint építeni csak az a gondom, hogy ezt a Pdf-et tükrözni kellene valaki tudna segíteni?? Köszönöm!!
Kis kotorászással a megoldás:
- Letöltesz és telepítesz egy PFD Creator-t. Ez egy nyomtató tool, olyan, mintha egy nyomtató lenne, ott is találod meg. Minden programból elérhető és a "nyomtatás" kimenete egy pdf file lesz. - Adobe Readerrel megnyitod a pdf-et. - Kiválasztod a Nyomtatást a File menüből. - Kiválasztod a nyomtató eszközként a PDF Creatort. - Jobbra tőle Tulajdonságok. Klatty rá. - A felbukkanó ablakban jobbra lent Speciális... gombra klatty. - Az újabb ablak alján PostScript beállítások. Megnyitod. - Alul a Tükrözött kimenetet Igen-re állítod. - Ok - Ok - Ok, elindul a "nyomtatás". - Mikor kérdezi a kimeneti file-nevet, akkor elnevezed, ahogy szeretnéd. Tovább. És létre is jött a kívánt tülrözött file Miként itt alant láthatod Arra figyelj, hogy semmi átméretezést ne engedj, ezt mindjárt a nyomtatás főablakában beállíthatod. Különben nem lesz mérethelyes a kép. Ugyanez igaz a papírméretre is. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
Üdv!
Összeraktam próbapanelen a mellékletben szereplő egyszerű theremint, de valami hibádzik... Rövidzárra és elkötésre ellenőriztem, eredménytelenül. A hibajelanség: a kimenetet gitárerősítőre kötve erős zavarok mellet csak meglehetősen (nagyon) halkan hallható az oszcillátorok hangja (hangmagasság változtatható -antenna ok). Ami a legmeglepőbb, hogy a táp (9V elem) levételekor(!) megszólal gyönyörű thereminhangon és kb. 2 másodperc hosszan 1kHz környékéről csökkenő frekvenciájú hangot produkál. (mint egy kondikisülés) Ötletek? FORRÁS
Ilyesmit nem kívánt gerjedés tud okozni, a táp rossz szűrése, például. Vagy egyéb káros visszacsatolás. A zavarok jelenléte is gerjedésre vall. Szkóppal kimutatható.
(Egyébként, hasonló áramköröknél figyelembe veendő: a próbapanel ilyen áramkörhöz nem túl jó ötlet. Illetve nagyon kell figyelni az alkatrészek elrendezésére, mik kerülnek egymás mellé, továbbá a vezetékhosszakra. Árnyékolni érdemes az áramköröket, sőt, az oszcillátorokat egymástól is. Az egyes fokozatok közötti csatlakozást árnyékolt kábellel kéne megcsinálni. Ha netán komolyabb áramkört építesz, pláne figyelj erre.)
Nálam a forrás és a ceruzarajz még véletlenül sem egyezik. Mi ennek az eredeti kapcsrajza?
Oó akkor én toltam el valamit.
Az eredetiENNEK apdfnek a 12.oldalán található. Az egyetlen különbség amit én látok, hogy az egyik oszcillátor egy másik nand kapuból lett kialakítva (amiből még kettő szabad - gondolom az eredeti rajzon nem szándékos az azonos ic lábszám a két független schmitt-triggerre...) Ha simán elbaltáztam a rajzot, mond meg hol, jövök egy sörrel
Nem nem. Engem zavart meg, hogy a nem használt kapuk bemeneteit testelted, nem értettem hirtelen mért használod az összes áramkört, ha csak három kell...
De azt írtad, hogy működik. Hallod, hogy megy, csak nagyon halk.
Nem tudsz egy szkóppal ránézni az 1-es 2-es 3-as lábra, hogy milyen a jel? Esetleg lehet, hogy egy hangkártyás szkóppal is látsz valamit. Mert ha az oszcillátorok mennek, akkor ugye a 4093-asok dolgoznak. Tehát a nandnál lesz valami, talán nem billen át... (Én most Androidon gondolkodom valami hasonlón, egyenlőre csak az érintőképernyővel, vagy a giroszkópokkal vezérelném, de lehet, hogy a mágneses érzékelő is vehetne valamit, de annak még utána kell néznem.)
Aha van is ilyen alkalmazás. Nagyon rossz.
Sziasztok, egy kérdés főleg azoknak, akik már hallottak több ilyet. Az egyszerűbbek ugye valami négyszögszerű jeleket generálnak, az eredeti ill. a komplexebbek meg színuszost. Mennyire hallható a különbség? Ha belegondolok mit produkálnak a gagyi kínai keyboardok, a hátamon feláll a szőr. Kísérletezni nyilván jó az egyszerűbb is, de gondolom a zenei élvezethez több kell.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Szkópom nincs (és csak emiatt nem is lesz ) de természetesen megpróbálom még a hibát megtalálni.
Az androidos hangkeltés nagyon érdekes téma, sok sikert hozzá! (az egyetlen érzékelő, amit talán erre használhatnál, a mágneses (iránytű) mágnessel a kezedben, de szerintem az is túl lassan reagál) Idézet: „Mennyire hallható a különbség?” Nagyon De a jó hír az, hogy a jelalakokat viszonylag könnyű manipulálni, (én pl egy gitár multieffekt pedált tervezek a hangszerre kötni) Az, hogy a zenei élvezethez mi kell egyénfüggő, vannak akik imádják a négyszögjelet...
A hangfrekvenciás részt egy hangkártyás számítógépre írt szkópalkalmazással is meg tudod jeleníteni, szerintem hibakereséshez egy próbát megér. 1-2-3-as lábra...
Hatalmas gratuláció! És elismerés a munkádhoz.
Tényleg, a könyv az megvan valakinek? Szeretném egyszer elolvasni...
Ezt megépítette valaki?
Ha igen, milyen lett? Jól szól? Jó az érzékenysége? MErt ez nem is túl bonyolult, lehet hogy megéri megépíteni...
Szia!
Tedd fel légyszi a kapcsolási rajzot is a paneltervhez, mert az közben (az általadd emlegetett helyekről) eltűnt az idő tengerében...
Időközben megtaláltam a beültetési rajzot, végülis ez is elég lehet, kapcsoláirajz nélkül.
Valaki Miskolc környékén nem adja el az övét, ha nem használja? Vagy esetleg kipróbálható lenne, nagyon kíváncsi lennék hogy milyen rajta játszani!
Sziasztok,
A kérdésem az lenne, a nem elektroncsöves megoldások közül melyik kapcsolásnak van az eredetihez leginkább hasonló hangzása? Udv:
Sziasztok!
Meg akarjuk építeni ezt a teremint: http://www.strangeapparatus.com/Theremin.html Egy modult nem sikerült működésre bírnunk, a Volume Resonant Circuit and Voltage Controlled Amplifier egységet, de nem értjük, hol lehet benne a hiba. Vki el tudná magyarázni a működését részletesen? Köszönöm!
EcoPityuval kellene értekeznetek, hátha idetalál.
Szia!
Le van írva angolul részletesen. Röviden arról van szó, hogy az amlitúdót vezérlő oszcillátor alap-frekijére van hangolva a bemenetén a rezgőkör. Ha az alapfreki (220kHz) jön a bemenetre, akkor a legnagyobb az amplitúdó a rezgőkörön, a BC547 leginkább kinyit, és az első fet leginkább lezár. A kimenetnél lévő fet szerintem csak suorce követő. A beállítása szerintem mindössze annyi, hogy a rezgőkört ráhangolod a "volume osc." alapfrekijére. Pédául szkóppal méred a feszültséget a rezgőkörön, és addig hangolod, amíg legnagyobb lesz rajta az amplitúdó. De lehet hogy jobb, ha inkább a BC547 kollektor feszültségét méred, és ha az minimális, akkor van ráhangolva az oszcilátor. Ha az jelentősen eltér a 220kH-től, akkor lehet hogy nem tudod ráhangolni, vagy legalábbis módosítani kell az LC tagon.
Köszi!
Nem tudjuk, miért nem működik, de ez alapján hátha meg tudjuk javítani.
Némi ellentmondást azért látok benne. A volume oszcillátornál 440kHz-t írnak, az induktivitás is kisebb mint a hang előállító oszcillátoré, ennek ellenére 220Khz jelet írnak a hangerőszabályzó bemenetére. (vagy én nem értek rendesen valamit). Mellékesen ettől függetlenül működnie kellene, mert az értékek hasonlóak a szűrőben, és az oszcillátorban. ( a 220 khz felirat lehet hibás/megtévesztő )
Nincs valakinek Thereminje eladó, vagy csak kipróbálható Miskolc környékén? Annyi mindent kell javítanom mostanában, hogy nem nagyon érek rá, illetve a rádiós részéhez nem is nagyon értek...
Arra lennék kíváncsi, hogy tudnánk-e használni színpadi körülmények között is élő zenében... |
Bejelentkezés
Hirdetés |