Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3302 / 3976
(#) Bakman válasza Edem631 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Erre nem lehet egyértelműen válaszolni, hálózati transzformátorból (is) sokezer típus van.
(#) Tambi hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
Kedves Fórumtársak!
Srint Layout 6.0 áramkőrtervező fúrófajl exportját igyekszem összehozni a mellékelt "BEÁLLÍTÁSOK"-kal, de nem megy, sőt más egyéb beállítással sem. MACH3-al szeretném kifúrni, de már -érthetően - a "METRIC" kifejezést sem ismeri, elakad az előzetes programellenőrzésnél. Mivel erre a MACH3 metrikus beállításai miatt nagy szükség nincs, így ki%-olva persze átugorja. Továbbmenvén a G05-ben akad el. Ha a G05-öt is átugratom vele, akkor a program gyönyörűen végigfut, csak persze nem fúr egyetlen furatot sem, de mitől is fúrna, mikor a "Z" tengely nem kap parancsot? A G05-ről nem sok irodalmat leltem (inkább semmit), ebben van a csel?

Ha beállítok mondjuk F500 mm/perc előtolást, M3-al elindíttatom a maró (fúró) motort, az egyes pontkoordináták (sorok) közé beszúrom a Z0, majd következő soba Z5 parancsot, majd a végén M5-el kikapcsolom a fúrót akkor persze kifúrja, de ezeket beírogatni kétszerannyi idő, mint kézzel kifúrni a panelt...

Hol rontom el, mi a megoldás?

Köszönettel derűs napot kíván; Tambi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2019
(#) ktamas66 válasza Tambi hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
A Mach3 LazyCam moduljával nyisd meg az excellon fájlt, és alakítsd át G kóddá.
(#) Edem631 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 8, 2019 1 /
 
Üdv.Nemtudok hol utánna olvasni ennek a hálózati trafónak.Milyen kimenetek a drótok.Engem a bekarikázott érdekelne.Hogy az milyen bekötés a csatlakozóban.Védőföldelelés lenne?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2019
(#) nedudgi válasza Edem631 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
A csatlakozó másik oldalát is mutasd meg.
(#) pipi válasza Edem631 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 / 1
 
hHogy néz ki az a hálózati csatlakozó? Gyanítom vagy biztosíték, vagy kapcsoló lakik a bumszlijában
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Edem631 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 8, 2019 1 /
 
Ebbe nincs biztosìték.
(#) pipi válasza Edem631 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 / 2
 
De kapcsoló lehet... semmi nem látszik ezen a képeden. előző képeden sem látszik melyik kábel hová megy...
Voltak ilyen borotvacsatlakozós hálózati/elemes rádiók/magnók, ajol a táp csatiban van egy kapcsoló, ami ha a kábel be van dugva leválasztja az elemet.
Ezen a tápcsatin nincs védőföld érintkező...
(#) Patópali válasza Edem631 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 / 2
 
Szia!
Pipi- nek igaza van. Ez olyan borotvacsatlakozó amibe ha bedugod a hálózati kábelt össze zárja a kapcsoló a szekunder tekercs közép kivezetését a panel test fóliával. Így kerül áram alá a tápegység és a készülék.
Kihúzott hálózati csatlakozónál elemről vagy akkuról működik a készülék.
Esetleg hálózatról töltheti is közben az akkut ha olyan a kapcsolása a tápnak!
Tesztelheted is. Ha bedugod a hálózati zsinórt az aljzatba- áram nélkül!- a csatlakozó kék és fehér kivezetései között rövidzárt (0 Ohm), kell hogy mérj. Ha kihúzod a dugót szakadásnak kell lennie ( végtelen Ohm).
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2019
(#) Edem631 válasza Patópali hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Köszönöm a segìtséget mindenkinek!!!
(#) gkari válasza Edem631 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 / 1
 
Na annyi azért látszik, hogy ez a dicsőséges szovjet ipar terméke!
(#) mek-elek válasza gkari hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Talán a Kínaiak jobbak?
(#) killbill válasza gkari hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Ez a trafó az AWG felirattal a vezetéken??? Hogy lenne már szovjet?!
(#) Matosics hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Sziasztok, hozzá jutottam egy furogephez aminek füstölt a motorja, ezt megjavitottam, most hibátlanul működik,viszont nincs hozzá töltőm, a mellékelt fotón látszik a belső elektronika, ez a töltésvezérlése is a fúrónak? Elég ha egy adapterral megfelelő feszültségű egyenáramot adok neki és tölteni fog? Vagy kell hozzá a gyári speckó töltő? (kis bedugóssal kellene tölteni) bosch uneo 14,4v
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) brato hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Üdv!
Egy toroid trafós tápegységbe be kell kötni az érintés védelmet?
Ha igen, hogyan kössem be?
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Hülyeségnek tűnhet, de egy ócska ~6 colos fekete-fehér tévéből próbálnék "oszcilloszkópot" készíteni, de miután megszakítom a vízszintes eltérítést (hogy oda adjam be a megjelenítendő hangjelet) a fényerő magától leesik és így max fényerőn is alig vehető ki hogy ott egyáltalán függőleges vonal van. Én csinálok valamit rosszul vagy valamiért a tévé "tilt le"?
(#) Epu2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
A TV-k elektron sugár eltérítése mágneses. Azon az eltérítési frekvencián mint amire tervezték, vajmi csekély eredménye lesz változtatni. Nagyon csábos a nagy kép, de eddig még nem sikerült senkinek. Nem véletlen, hogy a szkóp statikus eltérítéses.
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Elég lenne a függőleges eltérítéssel keletkező vonal amit a vizszintes eltérítésre adott hangjellel "rángatnék meg", de amint megszakítom a vízszintes eltérítést, a fényerő leesik, vagyis nem marad fényes a függőleges vonal!
(#) tbarath hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Sziasztok,

ADS1115 ADC-t szeretnék használni (16 bit, I2C, 4 csatorna, olcsó modul) max. 100 mV nagyságrendű jelek minél pontosabb mérésére. 13-14 bit elég lenne, de nem baj ha pontosabb.

Többen panaszkodnak arra, hogy zajos - mondjuk ők jellemzően USB-ről táplált Arduino-ra kötik 10-20 centis vezetékekkel, így ezen nem is csodálkozok. Én is arduino-ra kötném, nyákon közel a panelhoz. Bár azzal nem tudom azzal hogy viselkedik, de próbálok előre gondolkodni a zajszűrésen.

1. Táp: "rendes" tápja lenne az ADC-nek és a uC-nek (nyáktrafó +graetz +elkó +stab. IC), de az ADC tápvonalára tennék azért egy aluláteresztő szűrőt. Netes kalkulátor szerint 220 Ohm + 2x22 µF adna egy 10 dB elnyomást 50 Hz-en, nagyobb frekis zajon nyilván még nagyobbat.
A feladathoz belefér az, hogy kb. 100 us ideig stabilizálódik a tápfesz, addig az i2c vonalak is a földön lesznek. A fogyasztás 150 uA, szóval az ellenállás csak minimális feszültségesést okoz. És kap még egy 100n, 10n, 1n kerámiasort is, ártani nem fog - bár van a táp bemenetnél és a chip lábánál is 1-1 SMD kondi.

2. I2C busz: ezt hogy lehet értelmesen szűrni? Illetvea modulon van 1-1 10k-s pullup az SCL és SDA vonalakra, ezeket lehet, hogy eltávolítom majd.

3. a mérés: 4 bemenet van, nekem kettő kell, szóval szerintem diff. input lesz belőle, fele tudja. De diff. input esetén "csak" 710k a bemeneti impedancia 0,512V FSR esetén, szóvan inkább 1.024V FSR-rel fogok dolgozni, az 2,4M impedanciájú. Bár a 0,512V pont elég lenne nekem.

Ha esetleg valamit rosszul gondolok, vagy ötletetek, javaslatotok van, akkor ne kíméljetek

Köszi,
Tamás
(#) pucuka válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Éppenséggel lehetséges mágneses eltérítésű képcsővel is szkópot építeni, csak egy kicsit bonyolultabban, és másképp. A vízszintes, és függőleges eltérítéssel elkészítjük az ernyőre a rasztert, és a kivilágosító (vídeó) jellel csak arra a rövid időre világítjuk ki a sor jelet, amíg a bemeneti (felrajzolandó) jel, és a sorfűrész jel komparátora megengedi. Az így keletkező pontokból rajzolódik ki a bemeneti függvény. (hasonló megoldások mint a régi egyszínű monitoroknál)
De pl. ahol nincs nagy eltérítési sebesség, pl. wobblereknél (SWOB2, 3) közvetlenül az eltérítő tekercsek vannak meghajtva., csak a függőleges eltérítésből átforgatva lesz a vízszintes, és a vízszintesből lesz a függőleges eltérítés, ami kb. 16 - 20 kHz -es sávszélességet tesz lehetővé. Ez pont elegendő a wobblernek az átviteli görbe felrajzolásához.
(#) Hp41C válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Olyasmi kihozható belőle, mint a logikai analizátorok csinálnak. Egy RAM -be betenni a beolvasott mintákat a kívánt mintavételezési frekvenciával. Ha a regisztrátumot rögzítettük, a RAM -ból ki lehet rajzolni a TV sebességével az ábrát.
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Idézet:
„max. 100 mV nagyságrendű jelek”
Ez DC vagy folyamatosan változó?
(#) morgo válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Nekem csak uV-os tartományban zavaró kicsit az ADC zaja. Ez megoldható, ha csak 4 tizedes számot íratok ki. Az SDA és SCL vonalakon mindenképpen szükséges felhúzóellenállás, azt inkább hagy a panelen.
(#) reloop válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
(#) elektroncso válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
Egyes tévékben az eltérítő tekercs induktív "visszarúgásait" kihasználják a nagyfeszültség (utángyorsító feszültség) előállítására. Ha lekötöd az eltérítő tekercset akkor a nagyfesz nagyrésze is elmúlik ezért halvány a kép. A tiéd jó eséllyel ilyen.
Van megoldás rá, de ahhoz kicsit többet kell bütykölni. A oszcilloszkóp készítése házilag tévé képcsőből témában a régi hozzászólások között lesz egy pdf melléklet abban van leírás, hogyan lehet egy Tünde kistévét átalakítani vobbler monitorrá ami neked a hangjel megjelenítésére alkalmas lesz.
Pattanjunk át abba a témába és ha írsz oda akkor mutatok egy számomra már bevált és megépített rajzot.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Főleg DC, egy műterhelés söntjén eső feszt akarom mérni, a sönt 25 mV (párhuzamosan 4x0,1W), ezen 15 Ampernél 375 mV esik. Ez a max amit mérnék, de ezt elég pontosan szeretném. illetve bemenő feszültséget is mérném, ebbe a nagyságrendbe leosztva persze.

De agyonkondizni nem akarom. Illetve lehet, hogy ezt a tápszűrést is túllihegtem kicsit. Összedobtam egy tesztet 7 után, a setup elég kókány volt: PC, usb hosszabbítóban noname kábel, arduino-ról 20 centis kábellel az ads, arról 20 centis kábellel egy breadboard onnan 15 centis kábellel egy elemtartó benne egy félhalott elemmel. Valami netről letöltött példakóddal mértem differenciálisan, és a mérés nem nagyon ugrált, ha igen akkor is az utolsó bit. Mindjárt összedobok valami statisztikázó cuccot így "lengőben" aztán párezer mérés után majd okosabb leszek.

Ja, ha jól emlékszem Te javasoltad ezt a modult. Jónak tűnik, köszi!
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) tbarath válasza morgo hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Nekem uV tartományban kell mérni, a tervem szerint 25 uV lesz egy egység (1 mA). És tudom hogy kell a felhúzó, csak nem az ADC szűrt tápjáról akarom felhúzni, hanem előtte.
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
A bemeneti feszültséget is érdemes lehet szűrni egy RC taggal (1 kOhm, 1 uF), ha a változás sebessége viszonylag kicsi.

A pontos feszültségméréshez csillagpontos rendszer kell, könnyen lehet, hogy ezt sok Arduino-s hobbista nem tudja, csak a végeredményt látják, miszerint sokat ugrál az eredmény. Esetleg mindezt az élményt megdobják egy-két vezetett és/vagy sugárzott zajjal...

Ha a forrás impedanciája kicsi, nem gond, hogy az IC viszonylag sokat fogyaszt, a végeredményen nem változtat 0.512 V-os "állásban". Rémlik, hogy neked javasoltam, örülök, hogy tetszik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019

RC_filter.jpg
    
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Idézet:
„műterhelés söntjén eső feszt akarom mérni”
Ilyen alkalmazásban előfordulhat megengedett max.-nál nagyobb feszültség, bemenet védelme valószínűleg jó lenne.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Na kész vagyok a teszteléssel, 7 kör mérést dokumentáltam.
Egy új AAA elem feszültségét egy 10k-1k osztóval leosztva, +/-1,024V input full scale range. Egy kör 10e mérést tartalmazott, delay és soros portra irkálás függvényében 17-30 másodpercig tartott. Differenciálisan mértem az 1-2 és a 3-4 csatornán is, a polaritást megfordítva is. Adott mérés közben nem piszkáltam az áramkört, mérések között igen

Szóval 10e mérésből min. 8177, max. 9805, átlagosan 9284 alkalommal jön ki az "elvárt" eredmény, ami 4560 vagy -4560 volt (4560*2/65536*11 = 1,568V). Ehhez képest csak +/- 1 eltérések voltak, pl. 17x 4559, 9631x 4560 és 352x 4561.
Szóval maximálisan elégedett vagyok ezzel a kis modullal, köszi még egyszer.

Ja, a lényeg maradt le.
15A -> 0,375V sönttel, 1,024V referenciával és 15 bit felbontással (mert előjelesen mér) 1,25 mA pontossággal tudok mérni, a feszültséget is 1,5 mV felbontással. De dobjak 1 bitet, 2,5 mA és 3 mV, medzsik akkor is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2019
Következő: »»   3302 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem