Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2209276.html#2209276
Próbálom itt folytatni. Ha az erősítő kimenetén a relé mozgó érintkezője megy a hangsugárzóra, a kikapcsolt állapotban nyitott az erősítőre, a kikapcsolt állapotban zárt pedig a GND-re, akkor a testen lévő érintkező túlmelegedését nem okozhatja a hangszóróból visszatáplált áram. Szerintem bőven kevés hozzá. Talán van mikor mind a három érintkező együtt vezet. Idézet: Azt azért még tegyük hozzá, hogy csak abban az esetben amikor a nulláról indul. Ha van egy rövid áramszünet, vagy egy ki be kapcsolás, akkor a kondenzátor aktuális feszültségéről indul, szóval nem nagyon lesz késleltetés, vagy csak elenyésző. „Jól gondolod, bekapcsolás után késleltetve kapcsolja be a hangszórót. A 100Ohm a 2200µF-ot 0,22sec alat ttölti fel a táp 63%-ra. A késétetés kb. 2sec, az alatt majdnem teljesen feltöltődik.”
Így van, és a hangszórót is védi, mert a zárlatos végfok árama nem a hangszóró, hanem a föld fele folyik tovább. Olyat is láttam már, persze ezt számolni kellene, vagy szerencse kérdése, hogy a hangszóróval egy 5W-os ellenállás is zenélt párhuzamosan, de ez nem volt relézve, hanem a kimenet és a föld közé volt téve, hogy inkább azon menjen le az ív ne a hangszóró felé. Kérdés hogy mekkora az ellenállás, és mekkora olyankor a pogácsák közti ív ellenállása, de gyanítom hogy utóbbié a kisebb.
Szerintem amit felraktál annál jobb nem kell a dologban. Azonban a minőségi relé nem árt, és a földet a csillagpontból vinném "ujjnyi" madzaggal a relére.
Nem kapkodnék még vele, mert előbb tesztelni kellene. A fizikát mi csak tanuljuk, a relé tudja. Ha valami nem úgy sül el, még baj is lehet.
Nem kínai relében gondolkodnék az olcsósága miatt.
Nem a kínai relé a gyenge pont, hanem maga a kapcsolás. Nálad az alacsony tápfesz miatt nem valószínű a fennmaradó ív, viszont ha egy pillanatra megjelenik, lenyel a hangsugárzó. Ha viszont ha megjelenik, akkor elszállhat az erősítőd. Először megtesztelem egy kisérleti áramkörben.
Sziasztok
Érdeklődnék,hogy ez a kapcsolás menyire életképes?
Szia! Itt olvashatsz róla.
Köszönöm.
Felélesztettem egy vermona 620 végfokot nagy kínkeservel. Viszont azon agyaltam hogy jó lenne bele tenni hangszóróvédelmet. Ami a legérdekesebb a dologban az hogy erre jó lenne használni a gyári transzformátorját de az eléggé magas feszültséget ad le. A végfok tápján kívül van rajta 2x43v .
Valaki tud egy jó hangszóróvédelmet ami ekkora tápról elmegy ?
A 48 V-os relé jó hozzá.
Szia !
Sokat foglalkoztam hangszóró védelemmel,szerintem az urbán féle vagy a sanyó hangfalvédelem a legjobb !Legutóbb ezt csináltam , ha érdekel irj prvt !
Sziasztok!
Megtetszett ez a kapcsolás (Link1, Link2), így hát elhatároztam hogy megépítem az erősítőmhöz! Az elektronikai tudásom nagyon kevés, ugyanakkor ahhoz elégnek bizonyult, hogy egyszerűbb áramköröket megépítsek... (Mondhatni így építés közben tanulgatok) Koppanásgátlót/védelmet még soha nem építettem, de még relékkel se volt dolgom, ezért gondoltam kérdezek, még mielőtt hülyeséget csinálnék! Tehát a kérdéseim a következők: -A relé tekercsfeszültsége 12v legyen? Vagy megközelítőleg akkora legyen, mint az erősítőm pufferelt tápfeszültsége? Utóbbi esetben, ha nincs pont akkora relé, akkor inkább alacsonyabb, vagy magasabb értékű legyen? -Az ebbe a kapcsolásba illő relét hogy kell keresni, mi a megnevezése ennek a kialakításnak? Nézelődtem, de nem találok ilyen méretűt, csak keskenyebbet... -Ha jól olvasom, ez az áramkör sztereó erősítőhöz készült. Mono végfokot rá lehet kötni, úgy is működik? -Az erősítőm (mono) pufferelt tápfeszültsége 42v! Külön van még két végfok sztereóba kötve, 34v tápfeszültséggel. Az r1, r2, r3 legyen 43, illetve 33k? -A kapcsoláson lévő "test"-et az erősítőm szimmetrikus tápjának a gnd-re kell kötnöm, vagy valamit nagyon félreértek? -Végezetül: A hangszóró illetve az erősítő bekötése úgy van, ahogy a képen jelöltem? Elnézést a sok kérdésért, de nem szeretnék a saját fejem után menni, az a biztos, ha hozzáértők segítségét kérem. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
Szia!
Ebben az irányban akkor haladhatsz tovább, ha tudsz biztosítani egy, az erősítő tápjától független, 9 V-os váltakozó feszültségű tápot. A hozzászólásodban szereplő tápfeszültségek egyszeresek, tehát híd, vagy kimeneti csatoló kondenzátoros erősítőkről van szó, vagy ±42 V, illetve ±34 V szimmetrikus táposak? A két erősítő független, vagy egybe van építve, közös testponttal?
Igen, van 9V AC nyákba ültethető trafóm, arról tervezem működtetni!
Az erősítőben külön tápról megy a sztereo rész és a mono rész, tehát két különböző trafó van! A mono egy st151 végfok, a sztereó pedig ez alapján készült LM3886 Szimmetrikus táposak, az st151 ±42V-ról, a sztereó pedig ±34V-ról hajtva!
A 9VAC egyenirányítva, pufferelve 12 V-os relé működtetésére alkalmas, tehát az kell be. A mérete tetszőleges, az érintkezők áramterhelhetőségének bírnia kell az erősítők kimenő áramát. Mivel három hangszórót szeretnél védeni, három független érintkezőpárral kell is rendelkezned kell. Ez nem csak egy relét jelenthet, kettő, vagy három is párhuzamosan köthető.
Ami a két erősítőt illeti, van még egy megválaszolatlan kérdés. A testpontjaik össze vannak kötve egymással? Sőt az is számít a két transzformátort külön-külön, vagy egyszerre kapcsolható be?
Akkor tehát a 9V trafó oké, relé pedig 12V-os kell.
Idézet: „Ez nem csak egy relét jelenthet, kettő, vagy három is párhuzamosan köthető.” Én ezt úgy gondoltam kivitelezni, hogy háromszor építem meg az áramkört, tehát minden hangszóróhoz külön áramkör tartozna. Idézet: „A testpontjaik össze vannak kötve egymással?” Nincsenek összekötve. Idézet: „Sőt az is számít a két transzformátort külön-külön, vagy egyszerre kapcsolható be?” Mindkettő ugyanarra a kapcsolóra van kötve, egyszerre indulnak! Ezek alapján akkor az áramkörön található test-et a tápból kijövő gnd-re kell kötnöm, ugye? A 43k/33k ellenállás megfelelő lesz a 42V/32V-hoz?
Amennyiben a sztereó erősítő két csatornája közös testpontot használ, oda elég egy áramkör.
NYÁK-trafóból találsz 2x9 V-osat független szekunder tekercsekkel, így egy trafó elviszi a két hangsugárzóvédelmet.
Ó, tényleg, hisz egy védelemre két végfok köthető!
Szerencsére pont 2x9V-os trafóm van, úgyhogy azt nem is kell vennem! Szuper, akkor nemsokára meg is rendelem az alkatrészeket! Köszönöm szépen a segítséget! ![]()
A rajzod szerinti hangszóró bekötés csalóka. Azt sugallja, hogy a végfokozatnak kettő kimenete van, egy pozitív meg egy negatív.
Ezzel szemben az erősítőnek csak egyetlen kimenete van. A rajzod szerinti fekete vezeték a pufferek közös pontjáról jöjjön. (Hídba kapcsolásnál kicsit más a helyzet. Ott két végfokozat van, szintén 1-1 kimenettel, és a hangszóró e közé a két kimenet közé kerül. A két erősítő bemenetére ellentétes fázisban kell jelet adni.)
Hmm, tényleg úgy van, a piros vezeték a kimenet, a fekete pedig a pufferek közös pontjához kapcsolódik.
Csatolok egy új képet, kicsit kiegészítve, így gondoltam a bekötést!
A védelem bekötését nem érinti, de figyeld meg mi a hangszórótest helyes bekötési pontja!
Akkor tehát inkább így kössem? Ez eredményez valamilyen változást? Vagy egész egyszerűen csak így helyes? Nekem eddig úgy volt bekötve a hangszóró, ahogy a képen is berajzoltam.
Na, csak hogy ne legyen teljesen off, csatolok egy képet, készülget az egyik panel, már az alkatrészek egy részét be is forrasztottam, a többi csak a jövőhéten jön! Még egy kérdés: az IRF540-re rakjak bordát, vagy nem szükséges hűteni?
A végerősítőt a táp csillagponttal összekötő vezetéken a helyi tápszűrés árama folyik és ejt feszültséget, hiszen nullától nagyobb a vezetősáv ellenállása. A hangszóró áramát helytelen összekeverni ezzel.
Az IRF540 egyáltalán nem melegszik.
Sziasztok!
Megcsináltam én is,(ne adj ég), ezt a védelmet. Köszönöm Proli007 az átalakításos-szájbarágósos segítséget.
Megépült a védelem, működik is, de valami nem stimmel! Az a helyzet, hogy pont fordítva működik...
Ez történik: bekapcsoláskor a led pirosan világít, de ilyenkor átengedi a jelet a hangszóróra. Majd aztán kb 2 másodperc múlva a relé behúz, ekkor leválasztja a hangszórót és így is marad amíg ki nem kapcsolom! Kikapcsoláskor a relé visszakapcsol és megint átjut a jel a hangszóróra. Mi okozhatja ezt a problémát? Rossz relét rendeltem? Ezt a relét vettem, Bővebben: Link igaz nem illeszkedik a nyák-ba, de ezt a problémát sikerült megoldani... A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
A relén az 1-2 és a 7-8 érintkezőpárokat használd!
Tényleg ez volt a baj, így már jól működik, köszönöm szépen a segítséget!
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |