Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Attól, hogy a kolléga később toroidra váltott, még maga a tanács mások számára hasznos lehet. Az EI, M magos trafók irányonként eltérő szórása miatt a beszerelt készülékházban érdemes megnézni mikor kevesebb a zaj és úgy lefogatni a trafót.
Pontosan nem tudom. A nagy molyolgatásban, teljesen véletlenül jöttem rá, hogy csak az egyik oldal búgott, meg közben valamiért mértem megint nyugalmit és azon az oldalon 2A felett volt. Ahogy vettem visszább, úgy halkult a búgás. Aztán megjött a toroid, kicseréltem és újra állítottam a nyugalmit, azóta teljesen jó.
Igen,a höfok a búgást mutatja.A jhl meg DOZ.A bölcsesség szó helyett meg talán valami magyarázat ha félre értettem.
Kedves Sándor! Nem mondta neked még senki, hogy a HE fórumain inkább segíteni
szokás. Nem pedig sz@rakodni a másikkal
Üdv.! Építettem egy doz-t. Amióta elkészült, szó szerint, minden nap hallgatom, nagyon tetszik a hangja. A jelforrás laptop, meg egy dac, ezekről számomra tökéletes a hangja. Mégis van egy problémám, mégpedig az, hogy lemezjátszóról hallgatva keveslem egy kicsit a mélyeket. Valaki sejt esetleg vmi megoldást? Hangszedő vagy esetleg a riaa lehet megoldás? Vagy az erősítővel kellene csinálni valamit? Köszi
Az erősitővel semmit ne csinálj,lemezjátszórhoz mint irtad riaa kell a jó hangzásért.Mondjuk az sem mindegy milyen tranyos ic elmegy de egy csöves riaa mindent visz hallottam.A haver Hiragát csinált keresed megtalálod.
Szia! Az nem lehet, hogy a lemezt kevés mély hanggal vágták és ez tűnik fel a DAC után?
Ic-s riaa-m van, azt is én csináltam. Csövest nem akarok csinálni, az már nekem sok, úgy érzem. Lakatos vagyok, nem műszerész! Csinálok akkor egy tranisztorost, hátha jobb lesz.
Megvágták azt,csak kopik vagy koszolódik.Vagy lemez mosás alaposan,de inkább riaa.
Meg aztán a lemezt préselik,1000Db után cserélik a masterst,mert a préselés alatt is kopik az anyag.
Mindegyik lemezemmel ugyanolyan. Vannak régiek is, újak is, egyik sem az igazi.
Marad egy jó minőségű riaa.Egyébként a csöves egyszerübb mint egy tranyós.Nézz utána.
Gyere a korrektorod rajzával a RIAA témába! Itt OFF lenne.
Szerk.: Lehet pár alkatrész cseréje megoldja. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
DoZ ,képek
Kéresre ,
Köszönöm szépen a képeket még egyszer!
Én is nekiláttam a DOZ elkészítésnek,a nagyobb kiadásokat talán meg tudom spórolni az itthon lévő alkatrészek felhasználásával. Saját Nyák tervet készítek a tápegységhez is és a végfokokhoz is,a rendelkezésre álló alkatrészek illesztése miatt. Néhány adat a rendelkezésre álló alkatrészekről : Trafó : 230/42V 350 VA. Toroid kivitel,a szekunder tekercsről pár menetet tervezek letekerni majd,hogy a tápegység rész ne fűtsön annyira. Szeretném megépíteni a Zéneres stabilizált tápegységet és a két oldalt egy táprészre kötni,mivel csak egy szekunderes a trafó. Tervezett puffer : 6x4700 µF és 35A-es hűtött graetz kocka. Mutatnék is egy képet a tervezett tápegység nyákjáról,ez még csak terv,nincs megépítve. Ha valaki szeretné,Sprint Layout file-t is tudok majd adni hozzá. Az eredeti tápegység rajzához képest annyi a változás,hogy biztosítékok kerültek be a kimeneti ágakba és a bejövő oldali váltakozó feszültség egyik ágába is. A puffer rész peidg 10 Ohm 5W ellenálláson keresztül kapja meg a tápot 100 nF szűréssel,a hullámosság csökkentése miatt. A panelt igyekeztem a lehetőségekhez képest minél szimmetrikusabbra készíteni,terveim szerint a kész erősítőben látszódni fognak a panelek. Észrevételeket,javaslatokat szívesen fogadok. Elkezdem a végfok paneleit megtervezni,ott az eredeti rajz szerinti változás a végtranzisztorok típusában lesz : MJ15022 van itthon 8-10 db,abból építkezem majd. Köszönöm szépen!
Sziasztok!
47v sok lenne a d.o.z erősítőnek??
Milyen nyugalmi áram mellett kérdezed ? A nyugalmi áram mértéke a hangszóró impedanciától függ.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
Szia! Technikailag csak nagyobb hűtőbordát igényel. Amúgy esztelen energiapazarlás.
Köszönöm!
Arra lettem volna kíváncsi , hogy alkatrészek értékeinek változtatása nélkül üzembe helyezhető e 47voltal! Természetesen, ha nem ajánlott akkor letekerek a trafókból! Akkor kb 27 Vac-nak kellene lennie a szekundernek?
Az az igazság , hogy nem tudom pl , hogy hány ohmos hangszóró az amit elvisel az 1.7amper nyugalmi áram mellett? Gondolom , hogy jócskán csökkenteni kell a végfok tápfeszültségét , ahhoz , hogy mondjuk 4 ohmos hangszóróval használjam...
A DoZ esetén az általam felállított képlet szerint a nyugalmi áram Iq=0,34Ut/Zh, ahol Ut a tápfeszültség és Zh a hangsugárzó névleges impedanciája.
Egy kérdés!Szerintetek az alábbi hűtőborda elegendőnek bizonyulna egy csatornához 40V és 1,7-1,8A nyugalmi melett?
Hűtőborda
Szia! 40 V * 1,75 A = 70 W-ot fűtesz el. A borda termikus tényezője 0,31 °K/W, ebből az következik, hogy a borda 70 * 0,31 = 22 fokkal lesz melegebb a környezeti hőmérsékletnél.
Tapintásra forró lesz a borda, de ennyi hűtés elegendő.
Sziasztok
Az erősítőnek ezen verziója, amit az első oldalon és itt is látok, egy teszt verzió, nem a végleges. Forrás: Death of Zen (DoZ) - A (Not So) New Class-A Power Amp - Rod Elliot
Sziasztok,
Ha a jó hanghűség a cél, a 2n3055 régi változatai mennyire alkalmasak a DoZ-ban erre a célra ? 8 ohm, 15-20w közé szeretném kb 1.5-1.7A nyugalmi árammal. Köszi!
Jó napot.
DoZ még nem építettem JLH-t már több darabot és ahoz többek szerint jobban ajánlott a régi gyártású tranyó .
Tiszteletem, Köszönöm ezt magam is olvastam
Kicsit alacsonyabb táppal ,kevesebb nyugalmi árammal simán mehet a 3055 .
Anno sokat nyúztam ezt az erősitőt ,csak halkan mondom már 700mA nyugalmi áram bőven ok neki kevesebb hő kisebb hütőborda ,stb |
Bejelentkezés
Hirdetés |