Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   225 / 4003
(#) zoz11 válasza Göndör hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Ez egy fojtó trafó volt egy hővédelemmel ellátva, ha jól sejtem
(#) huba válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Nem hiszem hogy csak folytó lenne. Mivel kettős szigetelésű.
(#) zolee1209 válasza Göndör hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Szia!
Az egy fojtótranszformátor! 7/9/11W-os csövet tudsz vele használni.
Huba: egy fojtó nem lehet kettősszigetelésű?
(#) Göndör válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Én is valami ilyenre gyanakodtam, mert csak 1 tekercset látok. Hogyan működik a fojtótranszformátor? (főbb vonásokban, vagy keresési hely)
(#) TiTaNiuM hozzászólása Máj 20, 2008 /

Sziasztok!, Totál kezdő vagyok, és megtetsztett ez az áramkör építős világ. Először ilyen alap alap dolgokat szeretnék összerakni. Láttam 1-2 boltban ilyen előre csomagolt áramkörök tartozékokat, benne van minden ellenállás, tranzisztor stb stb, és csak rá kell a mellékelt nyákra forrasztani. Ezeket a "szetteket" hogy hívják más néven? csak hogy rátudjak keresni a neten. Illetve megragadnám az alkalmat, hogy ki az aki tud ilyen boltot ahol ezekből az előre elkészített szettekből nagy a választék? Jó lenne ha lenne honlapja a helynek hogy megtudjam nézni a választékot, esetleg webshop. Előre is mindent köszi!
(#) uli válasza TiTaNiuM hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Szewa!
www.hestore.hu
KITeknél keresgélj
Itt is van egy pár oldal kiírva!
HAjrá, és sok sikert az építgetéshez: Uli
(#) Imi65 válasza TiTaNiuM hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Szia! Mint a Májkel autóját, kit a nevük. Urbán-elektronika, Conrad, stb Sok helyen lehet ilyen áramköröket beszerezni.
(#) Imi65 válasza Göndör hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Egy tekercset (vasmaggal) váltakozóáramra kapcsolva az Ohmos ellenállása mellett megjelenik a váltóáramú ellenállás is. Ez sokkal nagyobb is lehet, mint az egyenáramú, elsősorban a menetszámtól, a vastól, és a frekvenciától függ. Használjuk inkább a fojtótekercs elnevezést, igazából ennek a transzformáláshoz vajmi kevés köze van.
(#) Göndör válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Az induktív ellenállás fogalmával tisztában vagyok. Ezek szerint ez a ketyere nem más, mint egy nagy induktivitású tekercs és egy hőérzékeny ellenállás sorba kötve? Miért van erre szükség, miért nem lehet a csövet (lámpát) közvetlenül a hálózatra kötni?
(#) huba válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Lehet igazad van. Én kettös szigetelésü alatt azt értem hogy annak eggyik kimenetéhez érve sem kell lerántsam a kezem. Tehát a kimenet teljesen földfüggetlen. De lehet csak a dobozra vonatkozik? Akkor ellnézést.
(#) TiTaNiuM hozzászólása Máj 20, 2008 /

Köszönöm a segítségeteket...

Más: A táp-ot azt gondolom nem adják hozzá, szal van valamilyen zsebtelep vagy elem "tartó" ilyenkor amit hozzá tudok rakni? hogy kultúráltan nézzen ki.
(#) zolee1209 válasza huba hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

A kettős szigetelés az egész ketyerére vonatkozik! (kicsit félreértettelek az előbb, most esett le, hogy a készülékre gondolsz, mint kettős szigetelésű eszköz)
Attól, hogy az eszköz kettős szigetelésű, még kialakulhat olyan szélsőséges helyzet, hogy "le kelljen rántanod a kezed". Például ez a lámpa: a hálózati ingadozások miatt a fojtó jobban melegszik, megolvasztja a réz zománcszigetelését, megolvad a műanyag védőburkolat, és még egy kicsi kell neki és vagy kigyullad, vagy valami oknál fogva rámalkolsz a 220-ra. Okés, tudom, hogy ez kicsit túlzás volt, de csak példának hoztam fel. A lényeg, hogy azért mert kettősszigetelésű a berendezés, a belsejében ott van a hálózati feszültség. Leválasztatlanul! Ami azt jelenti, hogy nem földfüggetlen.
Valamit tuti írni akartam még, de már majdnem alszok
(#) Frankye válasza TiTaNiuM hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Idézet:
„A táp-ot azt gondolom nem adják hozzá, szal van valamilyen zsebtelep vagy elem "tartó" ilyenkor amit hozzá tudok rakni? hogy kultúráltan nézzen ki.”

Általában az áramforrás nem tarozéka a KIT-eknek, de gyakorta a szükséges csatlakozó igen. (Pl. a 9V-os telepek esetében a két "patent", egy-egy vezetékre forrasztva, stb.) Előfordulnak olyan KIT-ek is, amelyek nem - vagy legalábbis gazdaságosan nem - táplálhatóak telepról. Ezekbe rendszerint fixen beforrasztott vezetékekkel adunk áramot, ezek azonban nem tartozékai a KIT-nek.
Eleinte elegendőek lesznek a különféle telepek is a táplálásukhoz, de később majd minden bizonnyal szükséged lesz egy ún. labor tápegységre, de ez még a jövő zenéje.
Javaslom, hogy a KIT forgalmazóját kérdezd meg vásárláskor, hogy milyen táplálást igényel a megépítendő áramkör, tartalmaz-e hozzá csatlakozót, és ha nem, akkor eleve vegyél hozzá külön, megfelelő csatlakozó(ka)t is.
Szintén sok sikert kívánok!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 21, 2008 /

Hali
meg tudná nekem magyarázni valaki azt, hogy amikor "Fórum-témák"-között keresgélünk akkor ugyebár hozzászólási sorrendben listázza ki, ez idáig világos, utánna a "Több téma"- ra kattintok elkezdi kilistázni 30-assávval a témákat... még ez is idáig OK. Azután lépek a következő 30-ra és.. hop-hop- máris káosz van!! ott már jön hétfői szerdai, meg mindenféle időponti. Ez nekem csak most tűnt fel, mivel egy olyan topic-ot kerestem aminek nem tudtam a címét, csak azt, hogy kb mikor szóltam hozzá utoljára.
Bocs ha én bénázok valamit, de ezt mostmár csak megkérdezem....
előrre is köszi a választ.
üdv
(#) yello hozzászólása Máj 21, 2008 /

hello!
Kezembe került egy tranzisztornak tűnö ic kinézetű jószág! azt szeretném kérdezni hogy ez mire jó és hogy hol használnak ilyet???

lh0036cg.pdf

(#) feki00 válasza yello hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Ez egy műveleti erősítő.
(#) (Felhasználó 16772) hozzászólása Máj 21, 2008 /

Sziasztok!

Egy 0.75mm2-es vezetéknek mekkora a külső átmérője kb.??

Köszi
Üdv.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

A kör területe, és átmérője közötti összefüggést biztos Te is tudod. :yes:
(#) fureszk válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

0,977mm
A=d^2/4*pi
(#) rannek hozzászólása Máj 21, 2008 /

hellósztok! A kérdésem a következő.Szeretnék épiteni egy hordozható erősitőt! Az erősitő már kész márcsak a hangszórók és a táp kellene. az erősitő 18 wattot ad le 36 voltnál (TDA2030) akkor azt hogy lehet kiszámolni hogy mennyit ad le kevesebb fesznél? Meg ti mien feszültséget ajánlotok? 9 voltos elemkről szeretném hajtani 9 db elég neki? és kell pufferkondi? vagy az ide felesleges? előre is kössz
(#) fureszk válasza rannek hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Ne hajtsd 9V-os elemekről, szörnyű hangja lesz. Mindenképp akssiról hajtsd.
(#) rannek válasza fureszk hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

akkor már nem lenne hordozható. Pont ez a lényeg hogy kis helyen is elférjen... Egy aksit hová akarok kis helyre gyömöszölni?

Használtam a keresőt:
KLIKK!
(#) zolee1209 válasza rannek hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Egy gitárerősítő például hordozható! De abban is van transzformátor, meg minden, ami a hangosításhoz szükséges: tápegység, előerősítő, hangszínszabályzó, végfok és persze hangszóró a 220-as vezetékkel, mert ezek is a hálózatról működnek!
(#) rannek válasza fureszk hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Már elolvastam. De itt 12 Voltos AKKUMLÁTORról hajtják én meg 9 voltos elemekkel szeretném..de mindeggy

Figyelj. Értem hogy mit szeretnél, de ha ragaszkodsz a 9V-os elem(ek)hez, akkor le kell mondanod jópár W-ról is.
(#) (Felhasználó 16772) válasza fureszk hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Sziasztok!

Lehet, hogy én nem fogalmaztam tisztán, de azt szerettem volna tudni, hogy szigeteléssel együtt milyen átmérőjű egy 0.75mm2-es vezeték.
(#) mex válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

230V-ra készült szigeteléssel ~2.2mm.
(#) kisanderz válasza rannek hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

hello
egy 12V 4Ah-ás zselés akksi nem sokkal nagyobb mint 9darab 9V-os elem, (és még olcsóbb is)
(#) szaky27 hozzászólása Máj 21, 2008 /

Helló

Azt szeretném kérdezni hogy ezt a kapcs rajzot átlehetne alakítani úgy hogy 2 led helyett 48 db-ot villogtasson?
Segítségeteket előre is köszi!!!!

kapcs.gif

Következő: »»   225 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem