Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerencsére a lámpádra ráírják 3W, mert így jobban néz ki ...
Komolyabban közel 20 éve hajtok agydinamós bringákat, eddig minden dinamó kicsit többet tudott a ráírtnál. Simán elbírta a 3W halogénizzót + 0.6 hátsólámpát (meg az óra, és váltókar rizsizzóit...) Mostani gépemen 2db ledes első+ ledes hátsó fény van, mindegyik utánvilágítás funkcióval. Kicsit mókás, amikor induláskor először a hátsó kezd világítani, majd sorban felébrednek a reflektorok is
Üdv! 7.1 csatornás receiverben front csatorna végtranyó behalt. Kivettem, kíváncsiságból kipróbáltam elindul-e az erősítő. Elindult, szól mind a 7 csatorna. Ez hogyan lehetséges?
Ha már szétszedted/kivetted, azt is megnézheted mi hová van bekötve
Én nem érzem, hogy többet tudna a ráírt 2.4 wattnál.
Izzóval ki tudtam próbálni, csak az első lámpát rákötve, amiben egy 2.4w-os izzó van, szépen világít, a hátsó lámpát is rákötve amiben 0.6w-os izzó van, már gyengébben világít mindkét lámpa. Két 2.4w-os izzóval szerelve pedig már egyáltalán nem világít. Ezért nem merem megvenni a 3 plusz 0.6 w-os LED lámpákat.
Sziasztok, van ötletetek hogy hogyan csináljak stabil 7-voltot? Van itthon 7805, 7809, de valahogy 7v kellene, kb 2amperrel tudjam terhelni.
Így lehet ellenállásokkal,
vagy így lehet diódákkal, de ezek a megoldások csak a stabilizátor eredeti terhelhetőségéig, 1,5A-ig jók.
Köszönöm megpróbálom, talán elég lesz a 1.5 amper, kap egy nagy bordát csak nem sütöm meg szegényt.
Ha átfutod a 7805 adatlapját, meg kell találnod azt a kapcsolást, amelyik a kimenő áramot növeli egy külső tranzisztor segítségével.
Találtam egy rajzot. Így. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2019
Ha kell a nagyobb áram mégis, akkor kombinálhatod a megoldást azzal, amit nedudgi linkelt neked.
Köszönöm a segítségeket, a ki mit építettben ott van miért is kellett, egyelőre bírja szépen.
Most nem találom a lámpáim adatlapját így a ráírt W-ot nem tudom...
Elöl egy AXA pico 30 dolgozik 30 lumen fénnyel (közelre) felette egy AXA luxx 70 szolgál 70 lumennel ( még közelebbre és távolra) Hátul egy AXA Slim piroslik ... De nem akarlak rábeszélni semmire ...
Köszönöm a választ, meggyőztél, kipróbálom.
Te milyen dinamót használsz a lámpákhoz?
Shi**no . 28" városi rombolóba építve
ezt pörgetem már 3. éve ~ 5000 Km lehet benne .. Az előző megvolt 16 évig gond, és különösebb gondozás nélkül...
Sziasztok! Újabb segítségre lenne szükségem. Van egy lézerem ami kap egy fix 12v-ot illetve 0-5v TTL-vel van vezérelve. A TTL és a 12v negatívja közös. A problémám hogy nekem 12v PWM jelem van ami a negatívon van szaggatva. Ugye hiába rakok rá stab ic-t (1) mert akkor is fix 5v-ot fogok kapni (nem 0-5v-ot), (2) a közös test miatt ráadásul még a lézert se vezérli. Van erre valami ötletetek?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2019
Idézet: Ezt a részt lehetne kicsit bővebben? „12v PWM jelem van ami a negatívon van szaggatva”
Ez a kapcsolása a kimenetnek. Az atmegáról 12v pozitív PWM jön, de nem szeretnék pluszba kábelezni. Csak lehúznám a ventilátort és rádugnám a lézer TTL bemenetét (vagyis azt az áramkört amire a kérdésem irányul és az menne a TTL-re).
Hali!
A 12V honnan van? Egyszerűen a 12V helyére köss 5V-ot és mehet a lézerre.
Pár alkatrésszel megoldható. A jobb oldali részt kell neked megcsinálnod, a bal oldali rész az, amit kézzel megrajzoltál.
De ez így még mindig PWM. Nem?
De, PWM. Nem az kell a TTL bemenethez?
Bocsi de már kiégett az agyam a sok keresgélésbe és lehet félreérthető vagyok. Az alap probléma hogy a ventilátor vezérlése 12v pwm-mel van megoldva ráadásul negatív ágon (ez lenne a lézer vezérlő jele). Ez azért probléma mert a lézer meghajtón a vezérlés és a betáp negatívja közös. Így hiába vezérlem negatív ágon ha a táp felöl megkapja fixen a negatívot. A második probléma hogy ez a vezérlő jel 12v pwm és nekem 0-5v ttl kell.
Erre ad megoldást az a rajz, amit feltöltöttem. A Kimenet 0 - 5 V-os PWM, a negatívhoz viszonyítva. A "Fan -" és PWM bemenetet (R3 bal oldala) össze kell kötni hasonlóan a GND és + 12 V pontokhoz.
A ventilátort vagy kiveszed vagy nem, nem érdekes.
Nekem valami nem gömbölyű, szerintem félreértesz valamit.
A PWM egy vezérlési mód, ahol a jelet ki-be kapcsolgatjuk. A TTL egy jelszint, +5V a földhöz képest. Egy PWM vezérlés lehet TTL szintű, ki-be kapcsolgatott jel.
Lehet. Én úgy tudom a pwm-nek van egy alacsony (0v) és egy magas jele (12v) jelen esetben. A ttl-nél 0 és 5 v között bármi lehet. Lesarkítva a pwm egy digitális a ttl egy analog jel.
Nem jól tudod. Nézz utána a neten, egyszerű ez manapság.
Az lehet. (Ezért is tettem fel ezt a kérdést a kezdő fórumba.) Én abból gondoltam, hogy ha a pwm-et lehúzom 5v-ra és külső betápra kötöm a lézert és a vezérlést 50% állítom akkor vibrál a lézer. Viszont ha a TTL jelzésű bemenetre 0-5v-ig változtatható feszt rakok szépen lehet állítani az erősségét. Akkor lehet ez egy TTL/analóg bemenet? Akkor viszont a kérdés: Hogy tudok 12v PWM-ből 0-5v analóg jelet csinálni?
Hello! Szerinted hogyan fognak válaszolni bármely kérdésedre, mikor azt sem tudható, hogy mi vezérli a Lézeredet.
Csak zavart érzek az erőben.
A pwm az a kitöltés változtatása -tudomásom szerint. Valami negyven éve mintha olyasmit magyaráztak volna az iskolában, hogy ha egy bizonyos egyenáramot megszaggatunk (pédául: 50 igen-50 nem-re), akkor az izzónk úgy viselkedik, mintha fele annyit kapna. Attól, hogy te 50%-ra változtatod a kitöltést, az lehet másodpercenként 10 villanás-10 sötét is. Persze, hogy villog, -mint a régi némafilmek. Az újabb mozifilmek 25 villanás-25 sötéttel dolgoztak: Bud Spencer szaladt (na, nem ) Azt a 10 jelet és 10 sötétet még egy izzón is látni lehetne szerintem (vibrálásként), nemhogy LED-en, lézer...izén -pedig 50%... Amikor én iskolásgyerek voltam, "neon"csövekkel világítottak. Állítólag szemet rongáló, mert vibrál -soh'sem tapasztaltam (még jó szemem volt). Dolgoztam egy gyárban -néha láttam vibráló fénycsőt. Mondták is: cserére szorulna. Úgy kéne netán azt az 50%-ot kihozni, hogy az legalább 100Hz legyen? Pont 50% a másodpercenként 100 villanás-100 sötét is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |