Fórum témák
» Több friss téma |
Miért mi a baj?
Jó kis végfok ez csak nem kell vele annyit szőrözni. Külön táplálás végfokonként nem egy rossz dolog de nem feltétlen szükséges. Annak akkor látom értelmét ha maga a végfok is olyan alkatrészekkel és olyan minőségben van összerakva hogy na. Bár ha mindenhová azt tesszük bele amit megkíván a végfok akkor viszont lessz egy nem kommersz végfokunk amihez illik az hogy külön tápláljuk mert az sokat dob még annak is a hangján. De mivel egy kommersz panel és kommersz alkatrészekkel összerakva így szinte teljesen mindegy lessz neki.
Két külön trafó kritériuma hogy minden parametereben tok egyforma legyen. Nehez ilyent talalni. A ket kulon szekunderes megoldas mar nyerobb ha ugy tekerik a szekundert hogy egymassal parhuzamosan egyszerre trkerik. Vagy egy taprol jaratod egy szekunderrol. Max a ket puffercsomagot osszekotod. Nekem is igy megy rs semmi bajom vele.
Ha nem haragszol nem értek veled egyet. Az egy trafó két szekunder csak hely híján jó megoldás, különben a két trafós jobb lehetőségeket rejt magában, azonban innen már audiofil a dolog, nem folytatnám itt.
A véleményezést könnyebbé tenné ha a "jobb lehetőséget" megfoghatóbban írnád le.
A közös trafó, független szekunder tekercsekkel a két erősítő oldalnak -véleményem szerint- az egyik legjobb választás. A két csatorna egymástól galvanikusan elválasztott marad, de a nagyobb trafó előnyei érvényesülnek. Ezek az előnyök konkrétan a kisebb voltonkénti menetszám, ami jellemzően kevesebb huzalt jelent -még a növekedett menethossz ellenére is-. Így a trafó belső ellenállása kisebb lehet. Szintén előny a közös primer is, mert így némi helyet lehet nyerni -a nagyobb huzalkeresztmetszet ellenére is-, ezért csökkenthető a szekunder tekercs áramsűrűsége (növelhető az átmérője), ami tovább csökkenti a tekercs ellenállását. "A" osztályú erősítőnél, a folyamatosan fennálló maximális áram miatt még nagyobb jelentősége lehet a fentieknek, mert a kisebb ellenállású tekercsek kisebb melegedést ígérnek nekünk.
Valahol végül is két monoblokk iis közös tápra kerül. Ha máshol nem, hát a villanyóra szekrényben.
Közös tápra nem akkor a bemeneti GND úgy is összeköti ,a többi meg màr csak ámitás ,kinek igy kinek úgy szimpatikus.
Kimondottan a trafók száma és mérete közti viszonyról próbáltam írni, elvonatkoztatva a konkrét erősítőtől.
Pl. 2 db 100 W-os trafó helyett jobb eredményre számíthatunk ha 1 db 200 W-osat használunk duplázott szekunder tekercsekkel.
Dual monó felépítésnek van azért előnye, de ez az áthallás csökkenésében szokott inkább megnyilvánulni. Másik előny, hogy az egyik végfok nem rángatja a másik tápját. Relatív magas belső ellenállású transzformátoroknál a két független szekunder sem elégséges, így teljesen külön transzformátor alkalmazása segíthet. De mint midig, itt is érdemes mérlegelni. Mivel a villamos hálózat belső ellenállása sem nulla, ezért két független végfok is "látja" egymást. Tehát egy bizonyos szint alá már nem csökkenthető a két végfok tápjának függetlenítése. Itt kell megszületnie a kompromisszumnak, hogy mit nyerünk még. Pontosabban az elméleti maximumot mennyire tudjuk megközelíteni. Egyre drágább lesz, de elérni nem tudjuk.
Már hogyne rángatná!
De csak "fél árammal" rángatja, mivel az "A" osztály kétszeres terhelést "lát" a kimeneten.
Arra gondolt, hogy nincsenek dinamikai csúcsok, a zene nem befolyásolja az áramfelvételt, állandó terhelésként viselkedik az erősítő.
Dinamikai csúcson nincsenek, de ez csak azt jelenti, hogy az átlagos áramfelvétel nem függ a kivezérléstől. Viszont ez egy tápos Push Pull erősítő, aminek az áramfelvétele a kimeneti jel függvénye. Egy két tápos "A" osztályú már nem ilyen, mert ott a két tápfél áramfelvétele ellenfázisban van, így ha nem veszem figyelembe a félvezetők nemlineáris viselkedését, akkor a trafó felé kioltják egymást. Ugyanezt eredményezné ha híd üzemben használnánk két darab egy tápos JLH-t.
Ide kívánkozik egy érdekes jelenség. Vezérlés nélküli állapotban a JLH erősítőm elé kötött fogyasztásmérő kerek 30 W-ot mutat, ez teljes hangerőn lemegy 28 W-ra.
A közös tápos kialakításnál a temérdek puffer miatt nem találkozunk az áthallás problémájával.
Hogy mindenki megnyugodjon, maradt az egy táp, egy trafó. Köszi mindenkinek a segítséget!
Ma meghallgattam, nem tudom eldönteni melyik a jobb, a doz vagy ez! Nagyon jó hangja van. Sajnos nincs a környezetemben senki, aki 'vájtfülű', pedig szívesen meghallgatnék egy olyat, ami válogatott, minőséginek mondott alkatrészekből van, gondosan vezetékezve, stb...stb..., mert nem tudom elképzelni, hogy ez mivel lehetne jobb hangú!?
A válogatott alkatrészektől picit változik a hangképe persze alkatrészfüggő hogy mely irányba.
A dual mono tápkialakítástól egy kicsit nekem a tere jobban szétjött, ergo a zene sztereó mivolta mégjobban érvényesült. Apró csiszolások sokat tudnak rajta dobni például a kicsatolóval párhuzamosan kötött 10mikró körüli olajpapír konditól például a magas tartomány hallhatóan életrekelt. De eléggé sokminden múlik a hangdoboz milétében is.
A kicstolóra ráraktam a 10mikrós mkp-t. Egyszer talán valahol, valakinél meg tudok hallgatni egy olyat, amibe minden úgy van, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
Az eredeti "nagykönyvi" -től nem nehéz jobbat csinálni.
Apropó milyen hangládával próbáltad?
Jamo J50
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
Nem rossz cucc jó választás hozzá a jlh.
De azért tegyél egy próbát másik dobozzal is. Én elősször egy PA ládával próbáltam ki és hirtelen meg is ilyesztett (persze jó értelembe). A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
De milyet? Mert mindegyiknek van egy saját tónusa. És innen ez már csak szürke ebben a topicban.
A meghallgatást, hogy gondoltad? Viszed a hangfalaidat, annak a kábeleit, és a szobádat, ahhoz akinek az erősítője érdekel? Vagy rábeszéled, hogy hozza el az erősítőjét hozzátok? És azok csatlakozói csereszabatosak-e? És mi lenne a tesztanyag hozzá? És stb.....
Milyen a Jamo kábelezése?
Hogy van elhelyezve a helységben? A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
Van másik hangfalam, az is jamo. Azzal se rossz,de az más kategória, nem is tetszett annyira. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de nekem így mondhatni tökéletes.
Igen, ha lenne itt a közelemben olyan, aki csinált jlh-t, és belerakott mindent, amit kell, megkérném, hogy jöjjön el és hallgassuk meg, hogy szól azzal nálam. Kell e egyáltalán az én fülemnek, több ezer forintos kondi, drága kábelek, tranzisztorok stb.! Így értettem
Ha nem haragszol nem itt folytatnám, mert ez már nem ennek a topicnak a témája.
Gyere át a "Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra" topicba.
Nézd, lehet tuningolni a JLH erősítőt, de erősen megfontolandó, hogy érdemes-e? Ez a kis erősítő a maga nemében, nagyon de nagyon jól szól. Ez tény. Viszont az is tény, hogy minden elérhető audio nüanszért exponenciálisan egyre többet és többet kell befektetni. S eljut oda, hogy rájössz: ez egyszerűen nem éri meg. Bármilyen jó is egy áramkör ez az erősítő, de nem tartozik a HIGH END kategóriába. Abban a kategóriában már minden mindennel összefügg. Itt is, de nem olyan szinten. Vannak olyan alkatrészek, aminek a cseréjével el fogsz érni változásokat. Ilyenek pl. az elkók. De gondolj bele, egy Black AudioGate kondi mennyibe kerül? S van-e keresnivalója ebben az áramkörben? Az pedig más kérdés, hogy amit egy ilyen kondi tud, azt ki tudja-e használni ez az erősítő? Véleményem szerint nem. Tudom, most nagyon elrugaszkodtam ezzel a kondival. Vagy itt vannak az ellenállások kérdése. Vagy a félvezetők párba válogatásának kérdése. De nem esett még szó arról, hogy az igazán míves cuccok nem is üvegszál panelekre terveződnek, hanem a sokkal ritkább teflonalapú, anyagában aranyat is tartalmazó fóliavezetékre, a légszerelésről meg már ne is szóljak, ahogy arról sem hogy a forrasztó ón maga is aranyat, vagy ezüstöt tartalmaznak. De ezek olyan cuccok, amelyek áráért már egy új kocsit tudsz venni. Ez az erősítő nem az a kategória. S akkor még a hangfalakról ne is szóljunk. Nem azt mondom, ne tuningolj! Csak azt, hogy ésszel.
Azért van közbenső út is, így a "kocsit" túlzásnak tartom, a többi realitása mellett.
Itt a lényeg a kapcsolásban van. Meghálálja ugyan a jó linearitású tranzisztorokat, de ez nem jelent felárat.
Raktam össze JLH-t bontott alkatrészekből, az is hibátlanul szólt.
Csatlakozom hozzá én is raktam már össze bontott cuccokból és pöcc jól megy.
Hát zsír új kocsit lehet kapni 3-4000000Ft ért. S azt hittem rosszul látok, de láttam 11000000Ft ért sima végfokot! Ráadásul monó blokkot. Nem csöves cucc volt, hanem fetes. Máig a hatása alatt vagyok. Azt írták róla, csak megrendelésre készítik, és eddig 5 párat adtak el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |