Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Továbbá ritka eset az, hogy egy kondenzátorral ne kapcsolódna valami más is párhuzamosan.
Még egy megemlítés, ellenállásmérésnél lehet, hogy egy nagyobb kapacitású kondit töltünk fel lassan, hibás folyamatosan mászó értéket ad.
Két témába is beírtad a kérdést, -ami tilos-, de van saját témája-amit nem találtál meg (kerested?): 3~ú motor üzemeltetése 1~ról. A képek keresése (jobbra fent kis nyílra kattintva)első 3 rajza erről szól. Mivel csökken a teljesítmény (~1/2--2/3) kisebb kondenzátor kell, az üzemi áramhoz; 80-100 µF-dal jó lesz.
Nem véletlenül van benne a leírásban, meg lehet kapni LCM-hez külön is PIC-et
Bocsánat nem találtam,és nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Egy tönkrement LEDes égőt szétszedtem, a panelt letakarítottam (csak a LEDek maradtak). Eredetileg 18 LED volt sorosan, ebből kettő megdöglött amiknek helyét áthidaltam, így maradt 16 sorosan. Rácsatlakoztam a "LED karikára", viszont egyesével mérve összes LED jó, de mindet nem bírom egyszerre világításra bírni. (Most már van két drót amire tudok feszültséget adni.)
Gyári állapotban hány voltot kapnak a LEDek egy égőben?
Már többször, több helyen elmondtuk, a LED -nek nem feszültséget kell kapnia, hanem biztosítani kell a megfelelő áramot. Áramgenerátorral. Ha a megfelelő áram folyik a sorbakapcsolt ledeken, akkor majd mindegyiken ki fog alakulni a megfelelő feszültség, korántsem biztos, hogy mindegyiken ugyanannyi. Eredetileg is az lehetett a probléma, hogy az áramgenerátor (ami a legegyszerűbb esetben egy ellenállás) nem állt a helyzet magaslatán, és nem biztosította a LED -ek számára a stabil áramot, így a leggyengébb "eldisszipálta" magát. Sohasem érdemes a LED -eket a maximális áramra igénybevenni, a hasonló esetek elkerülése miatt. Ha több LED van sorbakapcsolva, akkor a legkisebb áramú fogja meghatározni a megengedett legnagyobb áramot. Akkora feszültséget kell a LED sorra kapcsolni, ami a LED -ek nyító feszültségének összege, plusz az áramgenerátoron eső feszültség.
Csakhát olcsó húsnak híg a leve. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2019
Akkorát, hogy a segédfázis árama, a motor üresjáratában, ne legyen nagyobb, mint a megengedhető maximális áram.
Sziasztok!
Két ilyen diódát keresek: Bővebben: Link Két darab zárlatos lett, ez egy lcd tv külső tápjában található, az istenért nem találok itthon ilyent, smd lenne a legjobb a helyhiány miatt, vagy max 4-5 mm átmérő.
Tulajdonképpen abban az égőben az egyik kondenzátor robbant fel, ami 2 LEDet is kinyírt (a többi mind jó). Eredetileg 2 kondenzátor, két ellenállás és egy egyenirányító (4db alkatrész) volt a panelen. A kérdésem az hogy a LEDekre nagyjából hány volt mehetett eredetileg? 12V-ot próbáltam a soros LEDekre adni amiről éppen csak elég halványan parázslanak...
A sima "fehér" ledeknek általában 3-3,5V körüli a nyitófeszültségük.
(Típusfüggő is.)
Valami nem passzol! Azt írtad 16db LED-ed van most sorosan. ( kettőt áthidaltál a 18-ból) A 16db soros LED kizárt, hogy világít 12V-ról. Még halványan sem! Az átlagos fehér LED-ek 3-3,5V körül működnek, így a 16db-nak min.48V kell, de inkább több. Egyébként az áram a lényeg, meg kell nézni, hány wattos a lámpa, azt elosztva kb megvan, hány wattosak a LED-ek. Ebből számítható az áram.
Sziasztok!
Elakadtam tervezés közben. Kellene csinálnom egy olyan 'számlálót' TTL ic felhasználásával, ami 12 ig számol. 12 led lenne, amiket órajelenként kapcsolna egymás után. Hasonlóan mint a 4017-es, csak az ugye 10 ledet tud, nekem meg 12 kéne Pontosabban a hónapokat jelölné egy-egy led, tehát 12. után az 1. világítana. Hogy kössek, mit kössek, valószínűleg tök egyszerű a megoldás, csak én bonyolítom túl.. Köszi előre is
A 4017 -es úgy tudom kaszkádba is köthető, tehát két 4017 egymás után. Neten Cd4017 cascade szóval keress rá.
A CD4040 bináris számláló, nem olyan mint a 4017 ami dekádikus.
Oopsz. 12 fokozatú, bináris számláló, de nem 12 -ig számol, hanem 2 12 -ig. Ahhoz még kéne dekóder is.
Mate886: Négy flip flopból 16 ig számláló láncot lehet készíteni, ehhez kell egy bináris dekóder, és egy kapu rendszer, ami 12 -nél megállítja, és reseteli a számlálót. Pl 4029, (ennél binárisan beállíthatod, hogy meddíg számoljon), és egy dekóder 4514, ennek a 16 kimenete közül az első 12 -őt használod. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2019
Szerintem az meg azért nem a legjobb megoldás, mert azt is meg kell állítani 12 -nél, amit ki kell kapuzni.
a 4017 adatlapján rajta van a kaszkád kapcsolás is. Hibásan mondtam, a resetelést 12 -nél megoldja a 12. láb is, külön erre a célra nem kell kapuzni.
Pedig de! Persze csak akkor dereng ha rajta van a 12V és megmarkolom! Ha elengedem akkor már nem... Tulajdonképpen csak akkor dereng ha fogom a panelt plusz rá van kapcsolva a táp! Nem értem hogyan lehetek képes befolyásolni...
UF5406....5408, 4.8 mm átmérő, ha befér.
Miért követelmény a TTL? Akár egy 14 lábú PIC-kel is meg lehet csinálni (mátrixban). Ha akarod, meg is csinálom neked, mert imádom az ilyen feladatokat
Üdv! Ez a feladat nem is TTL. CMOS. Pl. 7492 és 74154.
Samu legyek, ha értem, hogy ezt miért írtad nekem...
Én az induló bejegyzésre válaszoltam.
Sziasztok!
Bár lehet, hogy nem kezdő szint a kérdés, de nem tudtam, hol kérdezzem meg. Adott egy Starlight FBWB-60W típusú ventilátor. Szeretném "távirányítóssá" alakítani. Valaki próbálkozott már ilyesmivel? Elképzelésem: Arduino-val sokat foglalkoztam már, ahhoz kötnék egy IR érzékelőt. A távirányító gombnyomására az Arduino kapcsolná relékkel a 4db gombot amit most kézzel kell benyomni értelemszerűen. A 4 gomb: be/kikapcsolás, 1-es fokozat, 2-es fokozat, 3-as fokozat. Egyelőre ez az elképzelés, de a 3-as fokozat leviszi a fejemet, néha az 1-es is sok, ezért ha a PWM vezérlés is beleférne, boldog lennék. Van esetleg ilyen projekt ami már létezik? Vagy honnan kaphatnék ehhez segítséget? Neadjisten van erre kit? Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2019
Aszinkron motort nem lehet PWM-mel hajtani, az nem fog beleférni. "arduino remote" keresésre van egy csomó találat.
Szerintem ezt a csodát szeretné távirányítani:
Idézet: „Star-Light FBWB-60W álló ventilátor, 60W, 40 cm átmérő, 3 sebesség, Oszcilláló mozgás, Állítható magasságú állvány, Forgó talp, Fehér/Fekete” Négy gombja van, azt nyomkodja az Arduino. Meg egy frekvenciaváltót is, mert ahogy mondád, szerintem is aszinkron... A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2019
Egy régi felépítésű órát szeretnék építeni, dátum kijelzéssel, ami a hónapokat betűvel írja ki. lényeg, hogy ne legyenek benne mikrokontrollerek, hanem csak a "régi technika"
Utánanézek ezeknek az említett dolgoknak, köszönöm szépen mindenkinek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |