Fórum témák
» Több friss téma |
Egyetértek Veletek. Azért írtam a fentieket, hogy a fiatalember ne verje magát őrült kiadásokba. Igaz, egyszer már leírtam, de most is ismétlem, eddig a legszebb hangú erősítő, amit építettem. De a legkisebb teljesítményű is. De már túl vagyok a wattok üldözésében, és való igaz, hogy bár ez a JLH "csak10"wattot tud, fél hangerőnél még zenehallgatás közben egyszer sem tekertem tovább.
Ha megfordítod a kimenő kondenzátor polaritását és a hangszóró másik végét nem a földre, hanem a tápra kötöd, na akkor fog igazán jól szólni, mivel ekkor egyenárammal terheled a tápot.
Már a múltkor is jeleztem, hogy itt valamit benéztél. Feltegyem a tápáram szimulációját?
Tedd, de csak holnap tudom megnézni.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2019
Azt kellett volna felismerned, hogy egy zárt hurok elemeinek felcserélésétől a hurokban folyó áram változatlan marad.
A JLH az push-pull topológia, vagyis mind az alsó, mind a felső tranzisztor vezérelt. A fordítással csak a tápáram változás fázisa fordul meg. Ha maradunk az eredeti hangszóró csatlakozási módnál, viszont a felső tranzisztort állandó áramú áramgenerátorként használnánk, akkor lenne igaz, hogy nem változna a tápáram. Persze ingyen nincs semmi, mert amíg push-pull üzemben az elméleti maximális hatásfok 50%, addig áramgenerátoros SE kapcsolásban maximum 25%.
Neked van igazad és én 8 éve csináltam meg az átalakítást, de nem ezt. Azóta emlékezetből irogatom a marhaságot, mert amikor elköltöztem Pestről, a műhelyt is felszámoltam. Szóval igen, marhaságot írtam, de most kénytelen leszek újra kitalálni, mert nem emlékszem rá.
Visszavonultam, majd újra jelentkezem, ha megint rájöttem, hogyan kell átalakítani, hogy egyenáram legyen a tápvezetéken. Kösz, hogy szóltál. Valami sönt is kellett, ennyivel jutott több az eszembe. Pedig egyszerű volt.
Tudom, jó szakember vagy. Előre is köszönöm, ha megosztod velünk az elgondolásodat.
Na, megmenekültem talán a kontár címtől. Szóval R9-et kell söntölni. ( a szimulátor szerint így működött, elnézést kérek, de most nincsen módom kipróbálni, műhely hiányában)
Ha a kimenetre egy unipoláris kondenzátort teszünk, akkor lehetővé válik, hogy a hangszóró másik végét felváltva a táphoz, vagy földhöz kössük. Így lehet tesztelni a hangzási különbséget. Én a kimetre egy 100ohm-ost is forrasztottam és először azt kötöm be, amikor át akarom helyezni a hangszóró testpontját. Ez elvezeti a kimenő átpolarizálódási áramát és csak ezután szabad kötni a hangszórót, mert enélkül tönkre mehet. A sztereo képben van a döbbenetes különbség. Szerintem azért, mert sokkal kisebb váltakozó áram folyik a földvezetékben is, ami az áramkör referencia pontját adja. Nekem nagy a különbség. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2019
Tóth Bélának is köszönöm, az ő értékes hozzászólása segített a memóriámnak.
A T3 most áramgenerátor, ez kellő garancia az egyenletes áramfelvételre. Mindössze a hatásfok romlik, de ebben a kategóriában szerintem nem igazán szempont.
Szívesen.
Választhatunk alacsonyabb tápfeszültséget, és meghagyva az eredeti topológia magasabb hatásfokát, dolgozhat hídban is. A tápáram változás ekkor is minimális lesz, gyakorlatilag csak a félvezetők nemlineáris viselkedése miatt marad valamennyi hullámosság. Ebben az esetben elképzelhető, hogy másabb lesz a hang karaktere, mivel az erősítő torzításából eredő páros számú harmonikusok kioltást szenvednek. Bár ezek eddig is alacsony szinten voltak jelen.
Nem a torzítás változását hallani szerintem. Érdemes kipróbálni és meghallgatni. Döbbenetes a különbség.
Hi Mesterek!
Kipróbáltam a 2sc tranyókat a 2n3055 helyett, szörnyű (szerintem). Viszont megszűnt evvel a panelel a korábban említett bajom. Maradt a panel, csak vezetékkel lett rákötve a 2n tranyókra. A L vasas téma nekem nem szimpatikus. Csináltam egy videót is indulásról. A VU meterek, eredetileg kínai amper mérő modulok, voltak. Átalakítottam őket egy kicsit ![]() Nagyából másfél év alatt lett kész, köszönöm Mindenkinek a segítségét s idejét ![]() video
Még nem láttam ezt a nyákelrendezést de szerintem így brummos lessz.
A JLH-nál célszerű a kapcsolásirajz szerinti elrendezés és bekötés. Mit is értek ez alatt? Például hogy a táp ha lehet minnél közelebb kapcsolódjon a végtranzisztorokhoz . A jelenlegi +/- jelölésnél adod rá a tápot akkor szenvedni fogsz vele. A tápot a tranyóhoz legközelebb kapja akkor lessz jó.
Teljesen brummentes.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2019
Trafó nem melegszik nagyon? 1,5A-en szerintem fog. Meg lehet azért is búg.
A hőmérséklet visszajelzés tetszik! Ötletes! ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2019
Erdekelne hogy oldottad meg a bemenetvalasztast. Tudnal errol valami rajzot feltenni?
Szia, sima relekkel lett a bememet valasztas megoldva. Tranyo huzza meg a rellet a tranzisztort meg a pic kimenete vezerli. Rajzom nincs csak nyáktervem.
Szia, köszönöm. A 1,5 a helyett mi lenne az megfelelő?
Tekerd 700 mA - ra hallgasd meg majd 800 ra 900 de 1000nél megállnék vele.
Kevésbé terhelné a trafót sokkal kevesebbet fűt ...
Szia! Ha már itt vagy.
![]()
6- os sárgaréz cső 4mm furattal tehát a forgató gomban 6-os furat .
A potméter 4-es tengely Ennyire egyszerű ,az előlap simán 6,2 furattal A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2019
Ertem. Azert erdeklodom mert pont ebben a fazisban vagyok es egy olyan reles megoldasban gondolkodom mint a Tied de en egy tobballasu forgokapcsoloval akartam megoldani. De ez jobban tetszik. Otletes.
US $10.83 13%OFF | Audio Input Signal Selector Relay Board Signal Switching Amplifier Board RCA For Speakers
https://s.click.aliexpress.com/e/ISUO9Gk
Köszönöm, de valamiért a linkre kattintva azt az infót kapom, hogy nincs ilyen oldal.
![]()
Nekem megnyitja. Esetleg el tudom küldeni emailben. A képen látszik, hogy miről van szó. 10dollár
|
Bejelentkezés
Hirdetés |