Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Uni-t UT58D az 58E is ilyen hangos
Úgy zárd vissza a dobozát, hogy a buzzerre teszel egy alkalmas vastagságú szivacsot (hogy enyhén szorítsa csukott állapotban).
Ez a kapcsolás működhet alkonykapcsolóként? Az alkatrészek értékeit hogyan tudnám megválasztani?
Ez a kapcsolás fordítva működik mint egy alkonykapcsoló. A fotoellenállás értéke fény hatására csökken, a feszültségosztó kimenetén a feszültség emelkedik, a tranzisztor kinyit, a LED világít. De találsz itt segítséget:
Alkonykapcsoló
Sziasztok!
Van egy lehet, hogy buta kérdésem. Adott egy 4s lipo akku pakk, ami 4,2Vx4, tehát 16,8V, ha teljesen fel van töltve. Szeretnék belőle levenni 5V-ot egy vezérlő áramkör számára. Ehhez van itthon korábbról AMS1117 5V smd stabkockám, ami megfelelő is lenne, csak a kocka adatlapja szerint a bemenete max 15V lehet. Gondoltam rá, hogy a bemenet és a lipo pozitív lába közé teszek három diódát sorbakötve, így 2,1V-ot esve már határon belül vagyok. Vagy egy ellenállással kellene a diódák helyett? Olyan megoldást szeretnék, ami egyszerű és nem okoz túl nagy plusz fogyasztást. Ha esetleg van okosabb ötletetek, akkor azt szívesen fogadnám. Köszi és üdv.: spgabor
Felejtsd el, zabálja az áramot. inkább vegyél mp1584 modulkát, jóval kisebb az üresjárási áramfelvétele
Sziasztok, szerintetek melyik áramváltó földelés a helyes és miért? Első esetben közvetlen az áramváltók kapcsai vannak földelve, második esetben pedig elmegy a sorkapocsig minden kivezetés és majd ott lesznek földelve.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
Köszi! Ahogy nézem, nem érdemes építgetni, rendeltem egyet ebay-ről készre szerelve 230 forintért.
Ha a kábel soros ellenállása elhanyagolható a lezáró ellenálláshoz képest, akkor lényegtelen.
Ha nem elhanyagolható, akkor sem történik sok dolog, mivel a feszültség esést az ellenálláson méred, csak a tekercs lezáró ellenállásánal figyelembe kell venni, hogy nem simán a mondjuk R1 terheli, hanem ennél nagyobb ellenállás. Ha lesz kalibráció, akkor ígyis-úgyis lényegtelen, mert nem befolyásolja az értéket.
Főleg erősáramú alkalmazásnál lennék kíváncsi, az ellenállás már magát a műszert képviselné, annak is a belső söntjét.
Ja. Kiegészítésképp: az ebayos mp1584 modul nyugalmi áramfelvétele 0.2mA. A potijában nem bíznék, ki kell cserélni fix ellenállásra, mostanában más is írta is valamelyik topicban.
Tisztelt hobbielektronikások!
Okostelefonra vannak szúnyogriasztó alkalmazások, melyek ultrahangot bocsátanak ki. Az okostelefon hangszórója nem biztos, hogy sugároz 20 KHz fölötti tartományban. Mivel van kettő ultrahangon is sugárzó hangszóróm ( Conrad -től beszerezve ), lehetséges-e a következő? Egy okostelefonos fejhallgató két hangszóróját levágom, s a huzalokat erre a két Conrad -os ultrahangos hangszóróra forrasztom. Működne ez így? Vagy nem lehet csak úgy bármilyen hangszórót csatlakoztatnunk az okostelefonhoz?
A szúnyogokat nem zavarja semmilyen hang, így nem érdemes ilyesmivel foglalkozni.
Nem ismert a hangszóród, de nem lehet csak úgy bármilyen hangszórót telefonhoz csatlakoztatni. A szúnyogriasztók piezó hangszórók, nagy energiájú meghajtással. Még nem hallottam olyat, hogy hatékony lenne a gyári riasztó, mint előttem írták, ezek szerint nem is lesz jó.
Semmi értelme ellenállásra cserélni a trimmert. Mitől menne tönkre? Egyszer be kell állítani a kívánt feszültséget, aztán békén hagyni. Örök élet +1 nap.
Örülök a válaszodnak.
Mindazonáltal, van-e valahol a világhálón olyan tudományos írás, amely ezt a tényt közli?
Ha ez neked tudományos?
![]() Interneten mindenre találsz érveket, meg ellene is. Pontosan mit is szeretnél? ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, építettem egy feszültség osztót több 10 kV ra, szépen megy is, de, vannak kábelek amik összeszedik a feszültséget, pl a multiméterhez menő, vagy az alapműszerhez menő kábel. Mivel tudnám ezt szűrni?
Használj árnyékolt vezetékeket/kábeleket.
EMC szűrés is javíthat dolgon, a jelvezetékek végén.
Köszi, hogy szóltál, de fix kimeneti táposat rendeltem, ezért ebben nincs poti.
Én azt a verziót használom, ahol van poti, és vannak átkötések fix feszültségre (1.8, 3.3, 5, 9, 12) is. Nem kell többfélét tartani itthon.
Hali!
MP1584 chippel nem láttam ilyen fixen állítgathatót. Adsz linket? Többféle chipet próbáltam, telepes üzemre, alacsony saját áramfelvételre ez a chip tűnt legjobbnak
Köszi a tippet. Rákeresek és rendelek olyat is majd, úgyis elhasználom. Ezt most úgy vettem, hogy rákerestem ebay-en, a legolcsóbb találatok között volt, jó is nekem, úgyhogy rendeltem is.
Sziasztok ! A képen egy Bosch mosógép vezérlőpanelja van és v.színű, hogy a relé zárlatos lett benne, bekarikáztam azt a részt ahol égett, kormos volt ( azóta le takarítottam ).
A nyilazott zener diódán oda és vissza is zárlatot mérek, ami körülötte van kettő zeneren oda és vissza is mérek, de nem zárlatos. Létezik kétirányú zener dióda, ezek azok lennének ? Lenne még pár kérdésem, ha valaki úgy döntene, hogy segít benne. Szeretném megjavítani, ha meg lehet. Kezdő vagyok, ne várjatok túl sokat tőlem ![]() Köszönöm !
A panelen lévő vezető a fekete relé mellett javításra szorul az biztos.
Azért mérsz egyik és másik irányban is valamit mert ott van a relének a tekercse és azt is bele méred. Pontos méréshez ki kell forrasztani a gyanús alkatrészt és úgy megmérni, így kapsz pontos és megbízható értéket. Amúgy nem zéner dióka lesz az, hanem valamilyen sima egyszerű egyenirányító (azt szoktak rakni a relék behúzótekercsével párhuzamosan, ezzel védve az áramkör többi elemét) Ha kiszedted a relét és a diódát utána mérj a behúzó tekercs körébe zárlatot test felé, gyanítom, hogy lesz és a relét vezérlő tranzisztor is cserére fog majd szorulni.
A bekarikázott láb, pont a tekercs kivezetése. A panel felületén a koszolódás, és nedvesség hatására kúszóáram alakult ki a közeli erősáramú fóliacsiktól. Ez okozhatta a dióda tönkremenetelét. Az nem zéner, hanem egy feszültség "visszarugás" gátló dióda, és védelmi célokat szolgál. A nyilazott rész fölött van egy SMD tranzisztor, azt mérted? Jó? Ha igen akkor csak a diódát kell cserélni, és betenni az eredeti relével csereszabatos új relét, és próbálhatod is, bár én az elolvadt rézfólia helyét is kipótolnám, és lelakkoznám még a próba előtt.
Egy áramkörben kiforrasztás nélkül elég csalós lehet méregetni a félvezetőket. Szerintem a többi diódával nem lesz baj! A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2019
Igazatok volt a tranzisztorral kapcsolatban. A képen a két piros pont közt zárlatot mérek, így gondolom az nem jó, vagy lehet, hogy ki kellene szedni és úgy rá mérni ?
Honnan tudom ezeket az alkatrészeket beszerezni, hogy keressek rá ? Tranzisztorra 1GW és felette 50 vagy 05 van írva. Nem látom rendesen. Köszi a segítséget !
Ha a kimenetére nem kötsz semmit, megmérnéd az áramfelvételét?
Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |