Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Előfordulhat, hogy hatvanas évekbeli házaknál a régi lakáselosztóba még szövet szigetelésű kábelen jött át a villany a villanyórától és a fő megszakítótól?” Most ezt, őszintén, miért kérdezed? ![]()
Én sem értem, hogy miért kérdezed, hogy miért kérdezem?
![]()
Akkor már ketten nézünk ki fejünkből (okosan).
Nem baj, menjen. Ok nélkül nem old le a FI-relé. Többször van szolgáltatói karbantartás miatt áramszünet, mint a FI-relé leoldása miatt.
Volt eset, hogy egy egér rágcsáló miatt tűz keletkezett egy könnyűszerkezetes házban. Az egér nem válogat, hogy milyen áramkör volt. A tulajnak, akinek leégett a háza, magyarázd el, hogy egy FI-relé megvédhette volna, de nem lett téve a világítási áramkörre, mert a szabvány nem írta elő és hogy ne legyen sötét.
Egyszerűen azért, mert aki szerelte ezzel kötötte be, és átvették.
A csengőtrafót bekötheted például az előszobai világítási áramkörre is.
Én raktam fel külön 2 Amperest. Ha majd lesz kaputelefon, annak a tápját is ide fogom kötni.
Minél több kismegszakító, több áramkör, nagyobb a biztonság, könnyebb a hibakeresés.
![]() Csak elég nagy lakáselosztó kell hozzá.
Szerintem azért érdemes kismegszakítót is rakni a csengőtrafó elé, mert könnyen ki lehet kapcsolni kézzel is, a csengőt vagy a fogyasztót amit a trafóról működtetsz.
![]()
Ha ki akarod cserélni - nem árt ha áramtalanítani is tudod és az sem árt ha van rajta túláramvédelem. Ha másik áramkörrel közös védelemmel látod el, akkor csökken a szelektivitása a rendszerednek. Azaz, ha éppen leég a trafód és közös áramkörön van mondjuk a világítással, az nem túl szerencsés.
Ige, pont a hatvanas években volt a váltás.
Már, ha a gumiszigetelésű, itatott textil szövés védelmű vezetékről beszélünk. ![]()
Volt valakinek dolga a TELE D6DM Timer-el? Valakitől még régebben kaptam egy ilyet. Most kellene egy egyszerű lépcsőházi automata. A kérdésem az, hogy be lehet ezt kötni helyette? Ahogy elnézem talán menne, de hátha van valaki, akinek konkrét tapasztalata van, esetleg tud a bekötésre, beállításra ötletet adni?
Neked az "Off delay (R)" üzemmód kell. A használtai utasításból nem egyértelmű de valahol kell lennie rajta feszültségválasztónak.
Sziasztok!
Hol van mostanában a lakás villanyszerelés m2 ára? Üdv!
Hol ?
A mérőhelynél nagyon drága, a hálószobában olcsóbb. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
Egészen pontosan a mért fővezeték után minden.
Kérdésemre a válaz nettó 11000 ft + anyag.
Köszönöm és mindenkinek, aki még segített.
Bár egyszerűbb lenne egy lépésben mindent megcsinálni, egyelőre csak a konyhában lesz villanyszerelési munka. - van egy gáztűzhely, aminek a sütője árammal megy (áramfelvétel nincs, csak hogy elektromos teljesítmény: 1,8456 KW) - van egy mosógép (10 A) - van egy hűtőszekrény (1,2 A) - van egy 2 izzós fémburkolatú spotlámpa (max 2x50w izzó) - kell 1-1db földelt konnektor a konyha két falára (egy a mikrónak, egy pedig a kapszulás kávéfőzőnek/egyebeknek) Ha jól számolom, akkor 5 db háromeres kábelt is ki kell húznom a lakáselosztóból a konyháig, mert ezeknek külön vezeték kell és külön kismegszakító. (a konyhába vezető alu vezetékeket a lakáselosztónál kikötném) Milyen kábel és milyen megszakító kell ezekhez? Mire kell odafigyelnem?
Üdv! Én úgy oldottam meg,hogy ne keljen 5-6 kábelt becsövezni,beálltam az ebédlő/konyháig 2,5 mm-es kábellel a tűzhelyig,az elszívó fölé,ott kapott egy hat megszakítós dobozt,és onnan mentem a gépekhez,aljazat,pultvilágítás,stb,két konnektor édeskevés egy konyhába. Nekem tizes van,és néha kevés (elszívó,2 mikro,forraló,kávéfőző,mixer,rádió,mérleg,kenyérsütő,ventik)-és már el is fogyott!
És remélem azt a 2,5mm2-es gerincet a lakáselosztóban 16A-re biztosítottad...
Én így csinálnám:
1. áramkör - sütő B16 kismegszakító 2,5mm2 2. áramkör - mosógép B16 kismegszakító 2,5mm2 3. áramkör - hűtő+konyhai konnektorok B16 kismegszakító 2,5mm2 4. áramkör - világítás B10 kismegszakító 1,5mm2 Természetesen FI-relével levédve az egész. Azok az áramkörök ahol több konnektor/lámpa van ott csillagpontosan ágazz szét és ne fűzd fel őket. Utóbbinak az a hátránya, hogy ha a füzér (itt most párhuzamos felfűzésről van szó) elején kilazul valami akkor az egész áramkör instabillá válik. Amire oda kell figyelni: 1. FI-relét havonta ellenőrizni a rajta lévő tesztgomb segítségével. 2. 1-2 évente a nagyfogyasztók csatlakozásainál lévő csavarokat után húzni. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2019
Nem,32 A.Lehet hogy a bejövő combosabb,nem néztem. Villanyász barátom csinálta(regisztrált).De a kiscsoportok 16 A bírnak! Ja,és én átmérőt írtam,nem négyzetmillimétert!
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2019
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy keresztmetszet növelés céljából, a vezetéket lehet párhuzamosan kötni? Pl. 1,5-es vezeték helyett, 2db 0,75-öst kötök párhuzamosan. Esetleg szabvány tiltja ezt? Köszönöm!
A szabvány meg nem tiltja az alkalmazását. U.I a vezeték keresztmetszetét kell a védelemmel öszhangba tenni. Ugyan is az ÁVK még ma is csak kiegészítő védelem. És a megszakító lesz a fő védelem. Hurok ellenállás?
Nem. Ha az egyik szál valamiért megszakad akkor a másik veszi át a kettőre számított terhelést, biztosítva némi tüzet.
Kötheted, de a 0,75 vezetékre kell a védelmet méretezni.
Ha nem az áram-terhelhetőség miatt kell a dupla keresztmetszet, hanem a feszültségesés miatt akkor igen. Hosszú vezetékeknél, kábeleknél előfordul, hogy párhuzamosítják, kisebb feszültségesés elérése céljából.
Milyen érdekes az ohm törvény.
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |