Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Szia!
Vannak panelek amin jó a gyári bypass dióda is. ha nem akkor kell külső. Sokkal célszerűbb lenne átrakni vhová v a fát legallyazni. Az optimalizáló se jó mindenre. Idézet: „Szerintetek életképes lenne?” Fűtésre nem. Meleg vízre nyáron jó lehet, csak a bojler kapcsolója nem alkalmas akkora egyenfeszültség kapcsolgatására, amekkora a fűtőszálnak kellene. Nagyon leegyszerűsítve: neked azért kell fűtened, mert nem süt a nap (ha sütne, meleg lenne, és nem kellene fűtened). De ha nem süt a nap, nem tudsz vele fűteni sem. De ha precízebb, pontosabb válasz kell, nézd meg a honlapomat. Bár ezer éve nem frissítettem, de jó pár éves termelési adatok vannak rajta a saját napkollektoromról. Az adatokból látható, hogy ugyanaz a napkollektor mennyi energiát termel júniusban, és mennyit januárban. A vákuumcsöves napkollektorok hatásfoka 50% körül van, szemben a napelemek 15-20%-os hatásfokával, de fűteni nem nagyon lehet velük még átmeneti (tavaszi-őszi) évszakban sem. A napelemek jobbak ugyan a kis napfény hasznosításában, mint a napkollektorok, de nem annyira, hogy ellensúlyozzák a sokkal kevesebb fényt. Érdemes ezt az oldalt megnézni: Naplopó tudástár Ebben a tervezési segédletben pedig az 54. ábrán lehet látni, hogy pont akkor nincs napsütés, mikor fűteni kellene: Tervezési segédlet Napelemmel fűteni csak úgy érdemes, hogy nyáron sokat termelsz, átadod az áramszolgáltatónak, a fűtési idényben pedig visszaveszed tőle. A többi felejtős...
Nem feltétlenül értek egyet. Nekem van napkollektorom, ráadásul csúcsrajáratva. Mai eszemmel és a mai árakkal már nem ezt a megoldást választanám.
1.) Folyadékkal működik, amiből 5 liter 25.000Ft. és elsavasodik a melegebb napokon. 2-3 év és cserélni kellett. 2.) Bojlert fűt, azaz mindegy, hogy napelem vagy napkollektor. Igaz a méret 5m2 = 2,4kW a napelemnél 4m2 = 600W a polikristályosból, azaz több napelem kell, de A napelem ára 60.000Ft és primer energia, folyadék nuku. Invertert én nem hagynám ki az anyagelhordódás és az életveszély miatt. 230V-ra jó védelmi berendezések vannak. De 12-60V-ra ? Én egyenárammal fűtött vízben nem szívesen tocsognék. Ez nem pénz kérdés. A napkollektorom márciustól novemberig dolgozik, de kell neki villamos segédenergia a keringetőszivattyúhoz és a vezérléshez is. Ezek az egyszerűbb dolgok. A napkollektornál azonban a túl nagy hő a gond. Nekem 200l bojler mellett 300l puffer is van, és mindkettő - ha nincs használati melegvíz elvétel - azaz például nyaralunk, akkor simán felszalad 84 fok fölé mindkét tartály és lefújja a biztonsági szelep a melegvizet. Pedig csak egy kollektormező dolgozik. A bojlert is jobban megtángálja a nagyobb hő miatt, hiszen amikor felfűt, akkor hiába mondom az elektronikának, hogy elértem mondjuk az 54 fokot, tovább fog fűteni, mert nem tud hová kikeringtetni - medence nincs, ami bypassként működhetne. Napelemnél nincs ilyen gond. A polikrisályos napelem akkor is termel, ha szürkület van. A kollektor - nem.
Szia!
Nagyon remek üzlet a napkollektor folyadék ? Nekem eszembe nem jutna ilyet alkalmazni,a DB rendszer mindig vizzel megy . állva üres a kollektor . Az egyenárammal fűtött viz. Jó pénzért van 12v-s és 24........100V s fűtőtest is kialakitása mint a 230V -é Semmivel nem veszélyesebb. Mivel napelemekkel foglalkozom látom a buktatóit --meg az árkülönbséget is. Ami nem is kicsi De kinek ,hogyan Tudod a 1/2 pohár bor esete . Meddig van? A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2019
Nekem sokszor beindult már a fagyvédelem. Nem véletlenül van fagyálló benne. Én nem is buzdítanék mást ilyenre, hacsak nem akarnék rosszat neki. Ugyanígy vagyok az egyenárammal is. Én ebben a szakmában dolgozom több mint 30 éve. Sok szamárságot és életveszélyes megoldást láttam, de szakembertől olyat, hogy ezt ajánlja is - még nem. Már elnézést, de ez nem szubjektivitás kérdése.
Szia!
Szerinted ez igy veszélyes ? Szerintem a 230V s veszélyesebb különösen ha megszakad a védővezető! Ez még védővezető nélkül is megfelel---boylerben tartályban stb.... Tehát a szubjektivitásről ennyit.
Nem az számít, szerintem mi veszélyes és mi nem. Ha vállalod a bevizsgálást, 200.000Ft befektetés után egzakt módon megmondják a műszerek, hogy veszélyes, vagy sem. Amíg nem látok ilyen tanúsítványt, számomra tök mindegy, hogy mit mondanak róla szubjektíven. Én a műszereknek és a mérésnek, valamint a tapasztalatoknak hiszek - így, együtt. Javaslom, mielőtt átmennél termék fetisisztába szakemberből, olvass el néhány dolgot, például az elektromos áram élettani hatásait mondjuk itt a wikipédián.. Majd nézz utána, hogy mondjuk ÉV relé létezik-e egyenáramra és más infóknak. Aztán beszéljünk a szubjektivitásról, hogy képes lennél-e úgy zuhanyrózsa alá állni, hogy a kádat földelned kell (mert kell) és tudod, hogy egyenáramú áramütés érhet bármelyik pillanatban ÉV relés védelem nélkül. Talán B típusú hibaáram védelemmel ha ellátod, akkor van rá esély, hogy tudod használni és túléled. A vagy AC felejtős.
Szia!
A bevizsgálásről; Mindegy neked mi a véleményed --A Thilinger Hungária cég gyártja , forgalomba hozatalhoz van minden engedélye. EEz engem tovább nem érdekel! Remélem otthon sem használsz semmi olyat ami egyenárammal megy ! Kb a készülékek 70%a . Mobiltelefont sem használsz? Nagyon veszélyes --egyenáram , +nagyfrekvenciás sugárzás ! Más; Nézd meg a DB rendszert miért olyan , Ausztriában meg nyugaton megfelel ,nálunk nem !
Szia!
A váltóáramra tervezett FI reléket elfelejtheted , mindegy milyen betűjellel. Egyenáramra ilyet kell használni. v szigetelés ellenőrzőt . PL; a trolikon.
Trafo es fetek, vagy H hid. A viz vezeti az aramot, es olcso "futoszal".
Arammal pazarlas futeni. Erdemesebb hoszivattyut taplalni az arammal. Idézet: Az ilyen kazánok forgalmazását megtiltották, az eladottakat pedig kötelező volt visszahívni, számos érintésvédelmi probléma miatt. „A viz vezeti az aramot, es olcso "futoszal".”
Nem irtam, hogy forgalmazza.
Azokat 3F halozatrol uzemeltetik, ezt egy foldfuggetlen napelemes rendszer taplalja. Le lehet valasztani a taparamforrasrol fogdosaskor? Az aramszolgaltato aramot akar eladni, a gazszolgaltato gazt, a bojlergyarto bojlert, a kazangyarto kazant. Te pedig meleg vizet akarsz, minel kisebb koltseggel. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2019
Szia
A legegyszerűbb megoldás, amin mindenki elsiklott, hogy 12V..., rásegítés a lényeg, veszel szolgáltató által elfogadott gyártótól invertert, (pl Fronius, Grovatt, de van még egy csomó, utána kell nézni), van ott még más fogyasztó is gondolom, felrakni kb 2KW-nyi napelemet, kb 6 panel 300W-tal számolva. Persze, ha nincs engedélyeztetve a rendszer, nem szabályos, de ha szakszerűen van felszerelve, csak a fogyasztás csökken.
Szia!
Igen árulnak ilyen "rásegitős napelem, +invertert " mivel nem lehet engedélyeztetni , igy magánuton van bekötve. Most jön a csavar ; ha már az újabb digitális órád van ,akkor a vételezést és a visszatáplálást is számolja ---mint fogyasztást ! a régi mechanikus óránál még működik.... Tehát csak,ha leválasztod a fogyasztókat akkor csökken a fogyasztás.....Ugy meg drága .
Nem siklott át senki. Érdemes elolvasni, mit hová köthetsz. Ha netán az invertered által táplált áram visszajut a közcélú hálózatra, egy karbantartás ideje alatt és áramütés ér egy ott dolgozót, nem lennék a helyében, az inverter üzemeltetőjének, mert a büntetőjogi felelősség sokkal durvább, mint a haszno, amit realizálni lehet így. Nem véletlenül működnek úgy a rendszerek - ahogy. Azaz Ongrid, vagy Offgrid módban. Pontosan definiált működési logikával. Ahogy már írták rajtam kívül, ha hagyományos órád van, az megáll csak, de már az sem megengedett mód a hálózaton. Az új órákkal meg roszabbul jársz visszatápláláskor. Szigetüzemű rendszert lehet építeni, de az valóban akkuigényes. Hacsak nem egy bojlerben tárolod a megtermelt energiát, melegvíz formájában. Ha bojlert kellene így fűtenem, kizárólag valami offgrid invertert tudnék elképzelni és 230V-os normál hálózati feszültséget. Az offgrid invertereknek azonban kell az akku, mert onnan veszik azt a rendszerfeszültséget, amiről működnek. Így nagyjából az ilyen feladatokra maradnak az autós, lakókocsis inverterek. Azok meg 12V-osak, emiatt macerásabb a kábelezésük nagyobb teljeítménynél. Ha valaki korrekt, gyári eszközt tud ilyen feladatra - arra én is kíváncsi lennék az összes paraméterével. Ja igen... az Ongrid inverterek, amiket felsoroltál a hálózati 230V-ra szinkronizálnak, így ha autonóm módban akarnád használni - nem fog működni.
Direkt azért írtam, hogy engedélyeztethető márkát, típust kell választani, ha folyamatos a fogyasztás, miért lenne túltermelés? Árban töredéke lenne egy akkumulátoros rendszerhez képest, ráadásul nem igényel annyi karbantartást sem...
Pl úgy hogy a hűtők, tv stb fogyasztó nem mindig mennek. Igy egyből túltermelés ami a hálózatba megy vissza.
Rossz rendszert építettél...
Nekem a drain-back rendszerben a kb. 8 liter desztillált vizet 11 év alatt egyszer kellet lecserélni, mert egy forrasztott alkatrész ereszteni kezdte a folyadékot. A javítás miatt kellett leereszteni, egyébként most is jó volna. Nem tud befagyni, mert amikor nincs keringés, visszafolyik a víz a fagymentes helyen lévő tartályba. Ugyanez a helyzet, ha túlmelegedne a rendszer, akkor leáll a keringés, visszafolyik a víz. A gyűjtőcsőben maradó 1-2 dl víz nyugodtan felforrhat, vagy hideg esetén megfagyhat, semmi kárt nem csinál a rendszerben. A keringetés 24V-ról működik, akkuval szünetmentesített (amit már napelemmel is töltök), így áramszünetkor is termel a kollektor. De ha nem lenne a keringetéshez áram, akkor csak leállna a keringés, a kollektor leürülne, a kis maradék víz nyugodtan felforrhatna a gyűjtőben. Kis napenergiát tényleg nem hasznosít a napkollektor, akkor nem is indul be a keringés ![]()
Igen, lehet hogy az, de mellette lehet még daráló, világítás, stb, de ha jól veszem észre, a kérdező azóta nem válaszolt... Pedig több kérdés is felmerült.
Szia!
A Napelemek (2x245W )ma naplemente előtt 1 órával ,--ezt tudják . Jó duma ,hogy napfelkeltétől , napnyugtáig működik.!Az eladó szerint csak úgy önti az elektronokat , számoljam meg ! ime;
A napsugarak beérkezési szöge is számít a napelemeknél. Rossz szög kevés termelés.
Szóba került, így ideteszem, de bármelyik szolgáltatónál fellelhető a "Minősített inverterek listája". Az utolsó oldalán az engedélyezett hibrid inverterek.
Azaz léteznek, adnak rá engedélyt, nem kell suttyomban rákötni. A felépítése és szoftvere tudja, hogyan és mikor kell a két rendszert szétválasztani és onnantól csak a belső rendszer által vételezett energiát termeli meg, ha kell akkuról, annak kimerüléséig. Az akku töltésszabályzását is ellátja. Ezek miatt érthető hogy jóval drágább, mint egy egyszerű visszatápláló.
Szia
Valami nincs jól nálad. Az enyém 2x280Wp poly, és napi szinten ezt tudja Délnyugati tájolás 35° dőlésszög. Az a 432Wh az egész napos termelésed? A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2019
Szia!
A tájolás ,a dőlésszög hibádzik.
De továbbra sem értem, mi a gond egy olyan rendszerrel, ami engedélyeztethető inverterrel, szabályosan van felszerelve (AC-DC túlfesz védelem) kisebb teljesítményre, mint a fogyasztás. Gondolok itt arra, itthon (nagy ház), műhely, 32eFt havi villanyszámla (1 fázis), egy 1KW-os 3-4 panelt (300W pp) miért ne tehetnék fel bejelentés nélkül. Az inverter tudja azokat az előírásokat, áramszünetkor lekapcsol, Én tudom az előírásokat, úgy építem meg. Rásegítésként.
Idézet: „miért ne tehetnék fel bejelentés nélkül” Más gond nincsen. ![]()
Meglátja a szomszéd és feljelenti...
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2019
Milyen gondra gondolsz, helyi földelőszonda, 32A-os kismegszakító. Nem értem a szomorú fejet...
A szomszédnak fogalma sincs róla, mi az. De a legközelebbi leolvasásnál kibukik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |