Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
En ilyet hasznalok... Fali foldeles, lehet nem a legkorrektebb ha a hazban el van kokanyolva a foldeles - Egyszer eszrevettem, hogy "csip" a PCm, hat nem ertettem a dolgot, eloszor azt hittem en vagyok a hulye. Aztan rmertem a dobozara, hat 125V siman rajta volt... Aztan kiderult a festo lefestette a konnektort is...
Üdv!
A gépház csípőssége nekem is jelentkezett régen. Amikor a mostani8 házikómba költöztem a falba még a régi zsinyeg volt ami vagy 100 helyen el volt fúrva, vágva, toldva Az én földelésem hasonló csak simán a konektorra van kötve a konektoron Azt a fránya bulk erase dolgot viszont csak nem találom sehol.
Azt hiszem a PicKit2 alapbol bulk erase-t csinal ha "Erase" funkciot valasztasz ki. A WinPIC-ben (legalabbis ami nekem fent van) van egy opcio, ahol ki lehet valastzani bulk erase legyen-e az "Erase" funkcio.
Azonban ellenorizd le ilyenkor megvan-e a minimum tap fesz a PIC fele, adatlap leirja de olyan 4.5V minimum kell altalaban ezeknek, ha valamiert alacsonyabb akkor nem lesz sikeres a bulk erase. Vpp-t is ellenorizd le, hogy min 12V legyen, jobb ha 13 fele kozelit - arra nem emlekszem mi a minimum, de az is mar 11V fele tendal ha jol tevedek. Es ahogy Szilva is mondta, ha ez nem segit, akkor kuka... Sok sikert!
Mielőtt bármit is vásárolnál, építenél, olvasd végig ezt a témát a legelejétől a legvégéig!
Torles utan mit olvas ki a chip-bol? Ez a 877 egy aramkorben van? (es esetleg a masik 877 nem ugyanabban az aramkorben volt mikor probaltad?)
Törlés után üres lesz a pic (3FFF). Csak magába van egy próbapadon.
Sziasztok ! Olyan gondom lenne, hogy az MPLAB debugg-olás közben nem értelmezi a CALL utasítást : egyszerűen tovább halad. Volt már valakinek ilyen problémája ? Vagy valakinek van tippje hogy mit tegyek ?
Ne az F8-at, hanem az F7-et nyomogasd.
Azt meg azert erdemes hozza tenni a dologhoz, hogy az F8-nal sem hagyja figyelmen kivul a CALL-t, hanem vegrehajtja az abban a fuggvenyben levo osszes dolgot, es mikor vegzett visszater ahol is a program futasa ujra megszakad. F7 csak annyiban kulonbozik, hogy fuggvenyben levo dolgokat is le tudod debuggolni...
Üdv!
A tápok rendben, 4,9 és 12,8. Akkor ez a pic elhalálozott végleg
Ez a 627-es, ugye? Az valami BKV jegy araban van, igzan nem erdemes megsiratni szerintem. Ha sok szall el akkor erdemes elfilozni rajta mitol, de amugy...
Nekem már fél fényévvel ezelőtt ez jutott eszembe...
Üdv!
A gond az, hogy ahol lakok ott nincs új, max rendelni lehet.
OFF
Be kell valljam oszinten en is igy vagyok ezzel, pedig elmeletileg egy vilagvarosban lakom (Dublin). Itt nincsenek elektronikai boltok, mint pl Bp-en, ill egy van ahol igen meg van valogatva mik vannak a katalogusban es eddig szinte mindenre amiert bementem az volt a valasz nincs raktaron de ha megrendelem akkor behozzak - es persze majd 5x-10x aron mint ahogy azt a netrol megrendelhetne az ember. Sajnos a sajat rakterkeszlet csak a kielegito megoldas (nem 1 db 627-et kell rendelni hanem 5-ot). Ha kesobb nagyon nem kell akkor fell lehet tenni veterara/ebay-re, odaadni havernak vagy csinalni belole valami jopofat amit karacsonyra el lehet sozni. Ez van Ill en elonyben vagyok most jut eszembe: Itt 2-3 nap alatt kihozzak a megrendelt cuccot, pl Radionics, de azt hiszem Digikey is. Otthon nem tudom mik az oshonos online rendelok, talan Conrad? De le lejhet talan tesztelni ezt a HEstore-t is ON
Pontosan. Rendelni kell, ha messze laksz a forrástól. Én ha arra járok bemegyek, ha nem, akkor 2x annyi lenne a benzin, ha csak azért mennék fel, és a tömegközlekedés is kb. ugyanannyi, mint a postaköltség, akkor már meg se moccanok, másnapra itt van!
Ha kell, akkor kell, azaz mindenképpen pénzbe kerül az oda-vissza, vagy a posta. Ez van sajna!
Hy mindenki!
Elkezdtem picet programozni és elég jól megy csak van egy kis homályos dolog az elején: CBLOCK 0x20 ----->először is ezt nem értem Úgyértem mi az hogy szabad memóriarész kezdő címe??Józan parazti ésszel ez mit jelent? T1 T2 T3 ENDC Ja és mi a CBLOCK? köszi
Idézet: „Úgyértem mi az hogy szabad memóriarész kezdő címe??Józan parazti ésszel ez mit jelent?” Azt jelenti, hogy attól a címtől kezdődően szabad a memória, arra használhatod, amire akarod. Ami ez a cím alatt van, az valamilyen célra foglalt. Nézd meg pl. a 16F877 adatlapjában a Figure 2-3 ábrát. Idézet: „Ja és mi a CBLOCK?” Egy utasítás a fordítónak, hogy a CBLOCK utáni felsorolt változók a CBLOCK mellett álló címtől kezdve vannak elhelyezve.
Köszönöm szépen ez kellett nemkem!!
(Mondjuk én voltam a buta mert nem néztem időközben az adatlapját a picnek!)
Helló Mindenkinek.
A következő a gondom: Új tipusú PIC-kel szeretnék tanulgatni (16F630). PICKIT 2 -m van, és debuggoláskor jelzi, hogy ICD Header-re van szükségem. Amit találtam, az, hogy ez egy áramkör az égető és a PIC közé. Kérdésem: Lehet ilyet venni, csinálni, ez jó több fajta Pic-hez, vagy csak ehhez az egy tipushoz? Köszönettel.
Nem az égető és a pic közé kell, hanem a pic helyett. Ugyanúgy viselkedik, mint a 16F630, csak vannak plusz kivezetései a debug számára, illetve a headeren van csatlakozó az égető számára. Csinálni nem lehet. Elég drága szokott lenni, ahogy emlékszem, úgyhogy inkább használd a szimulátort, vagy küldj debug infókat pl. soros porton/használj ledeket a debughoz.
A header az egy kis panel, és egy speciális PIC-et tartalmaz, ami támogatja a debug-ot. Ilyen PIC-et nem lehet külön venni - én már ezügyben tettem egy kört a Microchippel, ők válaszolták azt, hogy csak a headerben lehet hozzájutni. Egy-egy header van, hogy a hasonló PIC-eket tudja, de alapvetően minden típushoz más header kell (ha jól emlékszem, akkor pl. a 16F627/628/648 ugyanaz a header, és jumperekkel kell a PIC típusát beállítani).
Azaz ha tényleg annyira kell a debug, akkor sajna meg kell venni a megfelelő headert, és azt bedugni az áramkörödbe a 630 helyett. Egy ilyen header nem túl olcsó, Neked erre lenne szükséged (nettó ár): AC162052; 14PIN PIC16F630/676-ICD2; 4400 Ft A másik lehetőség, hogy a debugolni kívánt programrészeket egy olyan PIC-ben debugolod, aminek eleve van ICD2 debugger támogatása, pl. a 16F917 ilyen. Persze ez azért sokkal macerásabb és elég sok megalkuvással jár, például: - a programodba feltételes ágakat kell tenni, attól függően, hogy a debug miatti eszközre vagy a véglegesre fordítod (más eszközt kell kiválasztani az MPLAB Select device menüjében); - a a kiszemelt, debugolható eszközben minden olyan képességnek (modulnak) meg kell lennie ami az eredeti céleszközben benne van; - külön panelen kell a debugot végezni, vagy egy saját "header" panelt kell építeni, amin keresztül a debugolható eszköz az eredeti eszköz helyére csatlakozik. És még könnyen lehet, hogy valami nem is jutott eszembe
Igen, ha megnezed a tamogatott eszkozok listajat a Microchip-nel, akkor lathatod, hogy milyen adapterek es header boardok kellenek az egyes tipusokhoz. Ha jol nezem a 630-ashoz valo header board az jo a 676-hoz is.
Magam reszerol amugy olyan chip-el debuggolgatnek es kiserletezgetnek amihez nem kell ilyen varazslas, pl 917-es vagy 887-es...
Helló potyo, szilva és trudnai.
Köszönöm a válaszaitokat. Meggyőztetek. Már nem is akarok debuggolni. Egy egyszerű kis programot akartam követni lépésről, lépésre. Azt hittem, hogy egyszerübb a dolog. Köszönöm a kimerítő válaszaitokat. Köszönettel
Akkor hasznald a szimulatort, az nagyon nagy segitseg szokott lenni. Meg kell vele szokni, hogy nincs led, de lehet latni egy logikai analizator segitsegevel mikor magas a kimenet. Bemenetre is lehet ertelmes jeleket simulaltatni igy a firmware eleg jol beloheto chipre torteno programozas nelkul is.
Amugy meg egy debuggolhato chip nem egy olyan nagy osszeg es lehet ha latod azaramkor mozog (merhetsz igazi muszerekkel ra, latod a ledet stb) akkor az sokkal kezzel foghatobb es tanulsagosabb. Keszn is lehet kapni debug kitet a pickit2-hoz, azon is 887-es van nem veletlen, esetleg egy olyanon is erdemes lenne elgondolkodni. Tanulo penzt sajnos mindenkepp meg kell fizetni de ez esetben nagy valoszinuseggel megeri a dolog.
Szerintem is érdemesebb venni egy debuggolható PIC típust, mint egy headert, ami csak szimulálja az adott PIC családot, és másra nem is jó(persze működne, de nem erre van kitalálva...)
Valóban igazatok van, a 16F887 egy új fejlesztésű, általános dolgokra kiválóan használható PIC.
A 917 azért ugrott be, mert korábban a PK2 által támogatott kevés PIC között az szerepelt, de most néztem utána, már az MPLAB 7.62-esben is teljes programozási és debug támogatást élvez a 16F88x széria. A PICkit2 Debug Express kiadása (aminek elég barátságos ára van) egy 16F887-tel szerelt 44-pin demo board-ot is tartalmaz a PICkit2 mellett. A külön megvehető 44-pin demo board kit pedig egy gyárilag 16F887-tel szerelt, és két csupasz 44-pin demo boardot tartalmaz - ezeket a csupaszokat aztán szinte bármelyik 44 lábú, TQFP-s tokozású PIC-kel össze lehet szerelni (én egy ilyenre tett valamilyen 18F-es PIC-kel tanulgattam anno a 18F család dolgait). Ha már van PICkit2, ez a demo board kit esetleg megfontolandó, elég hasznos kis társ tud lenni, és szerintem ez sem drága.
Helló potyo, szilva és trudnai.
Köszönöm a tanácsaitokat. 'Természetesen' a PICkit-t Debug Expressel vettem meg. Az ott szereplő összes demot 'kiveséztem'. A 16F630-as programját már be is töltöttem egy 16F887-be, és egész este ezt léptetgetem. Erről a simulacióról már olvastam, de eddig csak PIC-kel debuggoltam. De rendes leírást még nem láttam a simulációról. Olyat is láttam, hogy az MPLAB-t valahogy összehozták a Proteussal, de erről sem találtam 'rendes' leírást. Köszönöm mindhármotoknak a segítőkészségeteket. Köszönettel
Ha a Proteust feltelepíted, akkor megjelenik az MPLAB-ban egy új debugger menüpont, amit ha kiválasztasz egy külön ablakban felhozza a proteus felületet.
Az MPLAB sima simulátora is ebben a debugg menüben van, csak ki kell választani, fordítani, majd lépésenként végrehajtani a programot. Egy Watch ablakban pedig szépen látható minden regiszter értéke, amit felveszünk rá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |