Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   219 / 1319
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
En ilyet hasznalok... Fali foldeles, lehet nem a legkorrektebb ha a hazban el van kokanyolva a foldeles - Egyszer eszrevettem, hogy "csip" a PCm, hat nem ertettem a dolgot, eloszor azt hittem en vagyok a hulye. Aztan rmertem a dobozara, hat 125V siman rajta volt... Aztan kiderult a festo lefestette a konnektort is...

PSU 002.jpg
    
(#) Thowra válasza trudnai hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Üdv!
A gépház csípőssége nekem is jelentkezett régen.
Amikor a mostani8 házikómba költöztem a falba még a régi zsinyeg volt ami vagy 100 helyen el volt fúrva, vágva, toldva
Az én földelésem hasonló csak simán a konektorra van kötve a konektoron
Azt a fránya bulk erase dolgot viszont csak nem találom sehol.
(#) trudnai válasza Thowra hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Azt hiszem a PicKit2 alapbol bulk erase-t csinal ha "Erase" funkciot valasztasz ki. A WinPIC-ben (legalabbis ami nekem fent van) van egy opcio, ahol ki lehet valastzani bulk erase legyen-e az "Erase" funkcio.

Azonban ellenorizd le ilyenkor megvan-e a minimum tap fesz a PIC fele, adatlap leirja de olyan 4.5V minimum kell altalaban ezeknek, ha valamiert alacsonyabb akkor nem lesz sikeres a bulk erase. Vpp-t is ellenorizd le, hogy min 12V legyen, jobb ha 13 fele kozelit - arra nem emlekszem mi a minimum, de az is mar 11V fele tendal ha jol tevedek.

Es ahogy Szilva is mondta, ha ez nem segit, akkor kuka... Sok sikert!
(#) potyo válasza Soulskater hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Mielőtt bármit is vásárolnál, építenél, olvasd végig ezt a témát a legelejétől a legvégéig!
(#) trudnai válasza Braf hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Torles utan mit olvas ki a chip-bol? Ez a 877 egy aramkorben van? (es esetleg a masik 877 nem ugyanabban az aramkorben volt mikor probaltad?)
(#) Braf válasza trudnai hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Törlés után üres lesz a pic (3FFF). Csak magába van egy próbapadon.
(#) berci1987 hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok ! Olyan gondom lenne, hogy az MPLAB debugg-olás közben nem értelmezi a CALL utasítást : egyszerűen tovább halad. Volt már valakinek ilyen problémája ? Vagy valakinek van tippje hogy mit tegyek ?
(#) potyo válasza berci1987 hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Ne az F8-at, hanem az F7-et nyomogasd.
(#) berci1987 válasza potyo hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Köszi szépen !
(#) trudnai válasza berci1987 hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Azt meg azert erdemes hozza tenni a dologhoz, hogy az F8-nal sem hagyja figyelmen kivul a CALL-t, hanem vegrehajtja az abban a fuggvenyben levo osszes dolgot, es mikor vegzett visszater ahol is a program futasa ujra megszakad. F7 csak annyiban kulonbozik, hogy fuggvenyben levo dolgokat is le tudod debuggolni...
(#) Thowra válasza trudnai hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Üdv!
A tápok rendben, 4,9 és 12,8.
Akkor ez a pic elhalálozott végleg
(#) trudnai válasza Thowra hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Ez a 627-es, ugye? Az valami BKV jegy araban van, igzan nem erdemes megsiratni szerintem. Ha sok szall el akkor erdemes elfilozni rajta mitol, de amugy...
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Nekem már fél fényévvel ezelőtt ez jutott eszembe...
(#) Thowra válasza trudnai hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Üdv!
A gond az, hogy ahol lakok ott nincs új, max rendelni lehet.
(#) trudnai válasza Thowra hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
OFF

Be kell valljam oszinten en is igy vagyok ezzel, pedig elmeletileg egy vilagvarosban lakom (Dublin). Itt nincsenek elektronikai boltok, mint pl Bp-en, ill egy van ahol igen meg van valogatva mik vannak a katalogusban es eddig szinte mindenre amiert bementem az volt a valasz nincs raktaron de ha megrendelem akkor behozzak - es persze majd 5x-10x aron mint ahogy azt a netrol megrendelhetne az ember. Sajnos a sajat rakterkeszlet csak a kielegito megoldas (nem 1 db 627-et kell rendelni hanem 5-ot). Ha kesobb nagyon nem kell akkor fell lehet tenni veterara/ebay-re, odaadni havernak vagy csinalni belole valami jopofat amit karacsonyra el lehet sozni. Ez van

Ill en elonyben vagyok most jut eszembe: Itt 2-3 nap alatt kihozzak a megrendelt cuccot, pl Radionics, de azt hiszem Digikey is. Otthon nem tudom mik az oshonos online rendelok, talan Conrad? De le lejhet talan tesztelni ezt a HEstore-t is

ON
(#) watt válasza Thowra hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Pontosan. Rendelni kell, ha messze laksz a forrástól. Én ha arra járok bemegyek, ha nem, akkor 2x annyi lenne a benzin, ha csak azért mennék fel, és a tömegközlekedés is kb. ugyanannyi, mint a postaköltség, akkor már meg se moccanok, másnapra itt van!
Ha kell, akkor kell, azaz mindenképpen pénzbe kerül az oda-vissza, vagy a posta. Ez van sajna!
(#) Soulskater hozzászólása Máj 28, 2008 /
 
Hy mindenki!

Elkezdtem picet programozni és elég jól megy csak van egy kis homályos dolog az elején:
CBLOCK 0x20 ----->először is ezt nem értem
Úgyértem mi az hogy szabad memóriarész kezdő címe??Józan parazti ésszel ez mit jelent?
T1
T2
T3
ENDC
Ja és mi a CBLOCK?

köszi
(#) potyo válasza Soulskater hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Idézet:
„Úgyértem mi az hogy szabad memóriarész kezdő címe??Józan parazti ésszel ez mit jelent?”


Azt jelenti, hogy attól a címtől kezdődően szabad a memória, arra használhatod, amire akarod. Ami ez a cím alatt van, az valamilyen célra foglalt. Nézd meg pl. a 16F877 adatlapjában a Figure 2-3 ábrát.

Idézet:
„Ja és mi a CBLOCK?”


Egy utasítás a fordítónak, hogy a CBLOCK utáni felsorolt változók a CBLOCK mellett álló címtől kezdve vannak elhelyezve.
(#) Soulskater válasza potyo hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Köszönöm szépen ez kellett nemkem!!
(Mondjuk én voltam a buta mert nem néztem időközben az adatlapját a picnek!)
(#) Sendi hozzászólása Máj 28, 2008 /
 
Helló Mindenkinek.
A következő a gondom: Új tipusú PIC-kel szeretnék tanulgatni (16F630).
PICKIT 2 -m van, és debuggoláskor jelzi, hogy ICD Header-re van szükségem.
Amit találtam, az, hogy ez egy áramkör az égető és a PIC közé.
Kérdésem: Lehet ilyet venni, csinálni, ez jó több fajta Pic-hez, vagy csak ehhez az egy tipushoz?

Köszönettel.
(#) potyo válasza Sendi hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Nem az égető és a pic közé kell, hanem a pic helyett. Ugyanúgy viselkedik, mint a 16F630, csak vannak plusz kivezetései a debug számára, illetve a headeren van csatlakozó az égető számára. Csinálni nem lehet. Elég drága szokott lenni, ahogy emlékszem, úgyhogy inkább használd a szimulátort, vagy küldj debug infókat pl. soros porton/használj ledeket a debughoz.
(#) szilva válasza Sendi hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
A header az egy kis panel, és egy speciális PIC-et tartalmaz, ami támogatja a debug-ot. Ilyen PIC-et nem lehet külön venni - én már ezügyben tettem egy kört a Microchippel, ők válaszolták azt, hogy csak a headerben lehet hozzájutni. Egy-egy header van, hogy a hasonló PIC-eket tudja, de alapvetően minden típushoz más header kell (ha jól emlékszem, akkor pl. a 16F627/628/648 ugyanaz a header, és jumperekkel kell a PIC típusát beállítani).

Azaz ha tényleg annyira kell a debug, akkor sajna meg kell venni a megfelelő headert, és azt bedugni az áramkörödbe a 630 helyett. Egy ilyen header nem túl olcsó, Neked erre lenne szükséged (nettó ár):

AC162052; 14PIN PIC16F630/676-ICD2; 4400 Ft

A másik lehetőség, hogy a debugolni kívánt programrészeket egy olyan PIC-ben debugolod, aminek eleve van ICD2 debugger támogatása, pl. a 16F917 ilyen. Persze ez azért sokkal macerásabb és elég sok megalkuvással jár, például:
- a programodba feltételes ágakat kell tenni, attól függően, hogy a debug miatti eszközre vagy a véglegesre fordítod (más eszközt kell kiválasztani az MPLAB Select device menüjében);
- a a kiszemelt, debugolható eszközben minden olyan képességnek (modulnak) meg kell lennie ami az eredeti céleszközben benne van;
- külön panelen kell a debugot végezni, vagy egy saját "header" panelt kell építeni, amin keresztül a debugolható eszköz az eredeti eszköz helyére csatlakozik.

És még könnyen lehet, hogy valami nem is jutott eszembe
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Igen, ha megnezed a tamogatott eszkozok listajat a Microchip-nel, akkor lathatod, hogy milyen adapterek es header boardok kellenek az egyes tipusokhoz. Ha jol nezem a 630-ashoz valo header board az jo a 676-hoz is.

Magam reszerol amugy olyan chip-el debuggolgatnek es kiserletezgetnek amihez nem kell ilyen varazslas, pl 917-es vagy 887-es...
(#) Sendi válasza trudnai hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Helló potyo, szilva és trudnai.

Köszönöm a válaszaitokat.
Meggyőztetek. Már nem is akarok debuggolni.
Egy egyszerű kis programot akartam követni lépésről, lépésre. Azt hittem, hogy egyszerübb a dolog.

Köszönöm a kimerítő válaszaitokat.
Köszönettel
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Akkor hasznald a szimulatort, az nagyon nagy segitseg szokott lenni. Meg kell vele szokni, hogy nincs led, de lehet latni egy logikai analizator segitsegevel mikor magas a kimenet. Bemenetre is lehet ertelmes jeleket simulaltatni igy a firmware eleg jol beloheto chipre torteno programozas nelkul is.

Amugy meg egy debuggolhato chip nem egy olyan nagy osszeg es lehet ha latod azaramkor mozog (merhetsz igazi muszerekkel ra, latod a ledet stb) akkor az sokkal kezzel foghatobb es tanulsagosabb. Keszn is lehet kapni debug kitet a pickit2-hoz, azon is 887-es van nem veletlen, esetleg egy olyanon is erdemes lenne elgondolkodni. Tanulo penzt sajnos mindenkepp meg kell fizetni de ez esetben nagy valoszinuseggel megeri a dolog.
(#) watt válasza Sendi hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szerintem is érdemesebb venni egy debuggolható PIC típust, mint egy headert, ami csak szimulálja az adott PIC családot, és másra nem is jó(persze működne, de nem erre van kitalálva...)
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Valóban igazatok van, a 16F887 egy új fejlesztésű, általános dolgokra kiválóan használható PIC.

A 917 azért ugrott be, mert korábban a PK2 által támogatott kevés PIC között az szerepelt, de most néztem utána, már az MPLAB 7.62-esben is teljes programozási és debug támogatást élvez a 16F88x széria.

A PICkit2 Debug Express kiadása (aminek elég barátságos ára van) egy 16F887-tel szerelt 44-pin demo board-ot is tartalmaz a PICkit2 mellett.

A külön megvehető 44-pin demo board kit pedig egy gyárilag 16F887-tel szerelt, és két csupasz 44-pin demo boardot tartalmaz - ezeket a csupaszokat aztán szinte bármelyik 44 lábú, TQFP-s tokozású PIC-kel össze lehet szerelni (én egy ilyenre tett valamilyen 18F-es PIC-kel tanulgattam anno a 18F család dolgait). Ha már van PICkit2, ez a demo board kit esetleg megfontolandó, elég hasznos kis társ tud lenni, és szerintem ez sem drága.
(#) Sendi válasza szilva hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Helló potyo, szilva és trudnai.

Köszönöm a tanácsaitokat.
'Természetesen' a PICkit-t Debug Expressel vettem meg.
Az ott szereplő összes demot 'kiveséztem'.
A 16F630-as programját már be is töltöttem egy 16F887-be, és egész este ezt léptetgetem.
Erről a simulacióról már olvastam, de eddig csak PIC-kel debuggoltam. De rendes leírást még nem láttam a simulációról.
Olyat is láttam, hogy az MPLAB-t valahogy összehozták a Proteussal, de erről sem találtam 'rendes' leírást.

Köszönöm mindhármotoknak a segítőkészségeteket.

Köszönettel
(#) watt válasza Sendi hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Ha a Proteust feltelepíted, akkor megjelenik az MPLAB-ban egy új debugger menüpont, amit ha kiválasztasz egy külön ablakban felhozza a proteus felületet.

Az MPLAB sima simulátora is ebben a debugg menüben van, csak ki kell választani, fordítani, majd lépésenként végrehajtani a programot. Egy Watch ablakban pedig szépen látható minden regiszter értéke, amit felveszünk rá.
(#) Sendi válasza watt hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Helló watt.

Tényleg bejött a Proteus.
A proteusban meg kell rajzolni a kapcsolást, és az MPLAB ban lévő programot lehet futtatni rajta?

Van valahol erről valami leírás, esetleg valami demó?

Köszönettel
Következő: »»   219 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem