Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia, Az attól függ, hogy szénkefés, vagy kalickás a motor felépítése. A szénkeféseket lehet vele szabályozni, a kalickásokat csak frekiváltóval.
Ezzel a kérdéssel pár napja már találkoztam. Lehet fázishasogatással szabályozni a teljesítményt, de csak kis mértékben, mert könnyel leállhat, kellő nyomaték hiányában. Ha jól értelmeztem a szivattyú szerkezetét, centrifugál szivattyú és azt a szivattyú közvetlen kimenetéből fojtással lehet szabályozni. Minél nagyobb a fojtás, annál kisebb az áramfelvétele és a teljesítménye. A felszínen való fojtás, túlterheli a szivattyút.
Sziasztok!
Egy hálózati szinkronóra trafójára szeretnék rákötni egy Mega8 - HC-05 párost. A trafó 2x6 V, mindhárom vezeték csatlakozik az órához. A két "szélső" vezeték megcsapolásával rákapcsoltam egy szabályos kis tápot, (Greatz, puffer, 100n, stab kocka, 100n) ez adja a kontroller és a bluetooth tápját. Viszont ha a HC-05 modul csatlakoztatva van, megbolondul az óra kijelzése. Próbálkoztam már ferritgyűrűkkel, soros induktivitásokkal az óra vezetékében is, a bluetoth tápvezetékében is, árnyékolt vezetékkel messzebbre vittem a modult, de semmi nem segít. Ha külső tápot adok a kontrollernek és a modulnak, minden jó. Megoldható lenne mégis valahogy a közös trafó? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
Csak így partszélről belevau... A HC05 nem lehet hogy jól megrángatja a tápot? Elbírja az a trafó a szükséges áramot? Van elég pufferkondi rajta? Próbaképpen megnézheted ideiglenesen másik tápról,elemről,akkuról járani a HC05-öt, ha így is bezavar akkor rádiófrekvenciás a zaj, ha nem akkor táp gond, vagy testvezetékezés probléma
A HC-05 táplábaira tegyél egy 10 µF-os kondit, hátha. Sokkal nagyobbat ne, megfőzheted a stabkockát, gondolom 7805-ös.
100µF-t forrasztottam közvetlenül a rajta lévő tüskesorra, + egy 100uH induktivitás van a tápvezetékben. Az is a tüskesorra lett forrasztva. Azért lenne jó ha egy trafóról mennének, mert állandó feszültségre van szükség. (távkapcsoló) Emiatt építettem be az órát is, hogy a trafója felhasználható legyen. Eddig külön dobozban volt. A stbkocka hasonló. LM2940.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
Sziasztok.Valaki vasarolt ilyen tesztert.Kerek velemenyeket.Tobb valtozatban lehet vasarolni.Melyik a jobb?Koszonom.https://www.aliexpress.com/item/32837468328.html?spm=2114.12010615.8148356.1.72623af5HWq4RO
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
LM2940: A bemenetre 470 nF, kimenetre minimum 22 µF a lehető legközelebb a stabkocka lábaihoz. A modulra elég lehet a 10 uF. A tekercs, bekötéstől függően, akár rezgőkört is alkothat a környező alkatrészekkel, kiváltva ezzel az elvárttól ellentétes hatást, inkább távolítsd el.
Üdv!
Egy km óra "előre tekerése" lenne a cél. Elektonikus óra egy reed relé működteti(a reed-et meg a féktárcsában lévő mágnes) Tudna valaki olyan kapcsolási rajzot amit ha rákötök a reed helyére akkor működjön? Kb 3000km kellene előre tekerni ami kb kétmillió reed érintkező összezárás Szóval valami olyan kapcsolás kellene ami percenként jó sokszor szimulálja a reed relé összezárását Esetleg egy potméterrel állítani lehessen Köszi!
Hát ha másodpercenként 10x szimulálja, akkor az 200k sec, 56 óra, ez 54 km/h sebességet jelentene. Ennél sokkal többet nem biztos, hogy az óra fel tud dolgozni, az nem volt tervezési elvárás.
Más: adja magát, hogy relével szimuláld, de a relé élettartama nem biztos, hogy eléri a 2 milliót, szóval macerás. Vagy valamilyen PWM-mel kapcsolgathatsz egy FET-et / optocsatolót, amivel ugyanezt az összezárást játszanád el, de itt is korlátozhat az óra sebessége, és ehhez nem ártana az áramkört is kicsit jobban ismerni.
Meglett a megoldás. A trafó középleágazása és az egyik 6V-os kivezetés használatával megszűnt az óra villogása. Így értelmet nyert az LDO stabilizátor használata is. Az induktivitást, meg hasonló lomokat is eltávolítottam, szépen működik minden. Reggeltől szenvedtem vele.
Miért akarja a 0-án átpörgetni a számlálót? A kérdés költői.
Sziasztok!
230v (max) 100W ra ez a kapcsoló mennyire biztonságos? A falon dobozos villanykapcsoló van ( na ezt jol megfogalmaztam.. tehát az ami nem a falba van sűlyesztve) S.M.A.R.T. kapcsoló kerül a dobozba, és ezt egy afféle bypass lenne, hogy "rendszerhiba" esetén is tudjam manuálisan kapcsolni a lámpát. Igy ezt "elrejteném" és doboz aljára... Mondjuk nem ártana ha fehér lenne, de első körbe a biztonságossága érdekelne... Közben megtaláltam fehérbe... ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
Szia!
Ilyen kapcsolók vannak egyes kávéfőző gépekben is. Elvben és gyakorlatban is bírják ezt a terhelést. Elég gyenge konstrukciónak tartom. A csatolmányodban a fehér 250V 3A., 12 Volt 6 Amper! Ezt NE! Üdv. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
De ir olyat is benne hogy
Farbe: Weiß -AN AUS -1 Polig -3A 230V AC -6A 125V AC / 12V DC -Snap in Montage -3,8mm Anschlüsse. Köszönöm.... akkor a feketével biztos nem kell féljek.
A fehérre ráírva 3A 250V AC és 6A 125V AC van, ez alapján használhatná éppen. Mondjuk ránézésre nem tűnik valami strapabírónak, és ráírni akármit lehet...
Olvasd el az előző hsz-em újra, mert módosítottam mikor rám írtál.
Csak fixen beépítve megfelelő szigeteléssel, szakszerűen szerelten. A küldött leírásodból az adatoknál hiányzik a terhelhető áram! Az is fontos! A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
Szia!
250V3A AC-t hogy használhatná 250V1000W kapcsolásra? 250Vx3A az 750W.
Sehogy, de ő 100W-ra akarja használni... Az meg bő fél amper.
Idézet: „230v (max) 100W ra ez a kapcsoló mennyire biztonságos?”
Sajna Kenrde256 rám írt módosítás közben.
Amit pluszban írtam, 250Vx6 az1500W, 250Vx3A az750W. Utóbbi semmiképpen nem jó. Csak szakszerűen beépítve használható!
Hú ezt keményen benéztem, valóban!
Elnézést kérek Mindenkitől. Üdv
Szia!
Nagyon elnéztem egy nullát! 100W- ra elég a 3A-es fehér is! Csak beépítve szakszerű szereléssel! Még egyszer bocsánat a tévedésemért! Üdv.
Elméletileg nem lehet vele sok gond, DE! ami áramot megadnak az általában az amit tud kapcsolni,ez általában 2-3-szorosa annak,amit tartós terhelésnél elbír,mert ugye a nagyobb számra ugrik mindenki
![]() De ez strapabíróbbnak tűnik(áramban).
Ez inkább érdekesség. Ilyen kapcsoló van a gáztűzhelyünk szikráztatójában. Letakarítás után, hogy-hogy nem, átengedett annyi áramot, hogy unalmában szikrázgatott.
Szia!
Köszönöm mindenkinek a hozzászolást! Igen 100w max 120w szeretnek vele kapcsolni! Szobalámpa... és reményeim szerint soha nem kell majd használni mert akkor azt azt jelenti hogy a wifi-s kapcsolo jo működik... amugy igen, szakszerűen a leirásnak megfelelően szerelve, zsugorcsővezett/szigetelt csúszósaruval. Mégegyszer köszönöm mindenkinek! Ha megvagyok a beépítéssel akkor használat elötr teszek fel még fotót véleményezésre... mert ez csak csak 230v A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2019
Én ezt úgy oldottam meg, hogy a WiFi-s mikrokontroller egyik GPIO-jára megy egy nyomógomb. Így lokálisan is lehet kapcsolni a lámpát.
Jól forrasztható huzalt (hasonló anyag, mint pl. a furatszerelt ellenállások lábai) hol lehet kapni? Átkötésnek kellene. Amik nekem vannak itthon, azok nagyon rosszul forraszthatók.
Sima vörösréz nem jó? Veszel pár méter tiszta réz UTP kábelt, és blankolod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |