Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3372 / 4001
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Okt 27, 2019 /

Ebben az esetben a trafó bírni fogja.
A tápra oda kell figyelned, mert precíz csillagpontos test hiányában búgni fog, még feszültségstabilizátor esetén is. Ne ártana, ha találkoznánk az elgondolásoddal a NYÁK-terv ellenőrzés témában.
A LM1036 nyűgös a táp felől érkező bármilyen zavarra, ehhez független 7812-t ajánlok.
A műveleti-erősítős szűrőhöz 7812 / 7912 vagy 7815 / 7915 bizonyára megfelel.
(#) vladcepes hozzászólása Okt 28, 2019 /

Sziasztok! Egy olyan kérdés lenne,hogy elektromos kapunál a fotocellánál az előírt kábel 0,75 ös,viszont ami be van húzva az 1,5 ös. Ilyenkor (ez nagy baj,vagy maradhat?)
Válaszokat köszönöm!
(#) Kékróka válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Szia !
A vastagabb jobb.
Csak akkor baj ha nem fér bele a sorkapocsba

J
(#) vladcepes válasza Kékróka hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Köszönöm!
(#) Patópali válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Szia!
Kérdezd meg a lányokat, hogy a vékonyabb vagy a vastagabb jó-e?

Egyébként maradhat.
Üdv
(#) vladcepes válasza Patópali hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Szia!
Értem én csak akkor miért azt írja a kis könyve hogy 0,75-ös. Miért nem úgy hogy 0,75 és a fölötti ami belefér a sorkapocsba
A lányok meg válogatósak
Köszi !
Üdv
(#) pipi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Olyan pici az infra áramfogyasztása, hogy még a 0,22-es kábel is simán elég szerintem. De mechanikai stabilitás,időjárásállóság miatt jobb a vastagabb madzag, és ennek a vastagabb szigetelése.
(#) Patópali válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Szia!
Idézet:
„[quote]Értem én csak akkor miért azt írja a kis könyve hogy 0,75-ös. Miért nem úgy hogy 0,75 és a fölötti ami belefér a sorkapocsba”
[/quote]
Azért mert ahhoz már sokat kellene írniuk és a szakik meg tudják.

Pipi megadta a pontos választ.
Idézet:
„stabilitás,időjárás állóság miatt jobb a vastagabb madzag”

Üdv.
(#) maksidavid001 válasza maksidavid001 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Update: Megvettem az alkatrészeket, megcsináltam a NYÁK-ot, viszont az áhított 12V helyett 15-16V-ot jelez a multiméter(Fogyasztó nélkül). Lesz-e valami baj, hogyha rákötöm az erősítő modult, ami 12 V-ot kér?
(#) pucuka válasza maksidavid001 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Ha nézed az adatait láthatod, hogy a tápfesz 8 - 12 V között lehet. (ugyan Bemenő feszültségnek van írva)
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2019
(#) maksidavid001 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Most nézem: 8 és 24 volt között lehet. Akkor nincs mi miatt aggódnom, ugye?
(#) pucuka válasza maksidavid001 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Nem kell aggódnod.
(#) maksidavid001 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Köszi
(#) Pumuckli válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Luxus hajón zenél egy cigányzenekar. A hajó süllyedni kezd és a brácsás megrökönyödve veszi észre, hogy a prímás a korlátnál áll és szivarozik. Sietve pánik hangulatban odarohan: - Hát te csak itt szívod azt a szivart nyugodtan, miközben süllyed a hajó?
Mire a primas: - Mit idegeskedsz, mit idegeskedsz? Tán tied ez a hajó?
(#) menyus hozzászólása Okt 29, 2019 /

Sziasztok. kérdésem lenne hogy az LDR eknek (fény ellenállás) az értkékét milyen fényviszonyokra vonatkoztatva adják meg? Ez azért lenne lényeges mert van a cégnél egy teszt áramkör amiben van egy ismeretlen értékű és tipusú LDR. Normál vényviszonyok mellett 2-3 KOhm az értéke, teljes sötétben 220 - 230K. Néztem egy egy LDR adatlapját is, de az sem egyértelmű mivel két értéket adnak meg, az egyiket 10Lux megvilágításnál a másik a full dark érték. Kéne még kreálnom 3 db ilyen tesztkörnyezetet és az LDR értéke lényeges mert egy A/D n keresztül mér, azaz ha nem jó az LDR értéke akkor hibás lesz a mérés is. Akkor most hogy is van ez?

köszi előre is
(#) Gafly válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Szerintem ezt hasznosnak találod majd.
Én azt csinálnám, hogy megmérném, hogy mekkora az a "normál" fényviszony Lux-ban. Illetve megpróbálnék 10Lux-ot csinálni. Akkor már be lehet lőni a típust, amit venni kell. Gondolom a úgyis van valamilyen kalibrálási lehetőség, mert ezek azért nem annyira precíziós eszközök...
(#) menyus válasza Gafly hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Köszönöm, persze nyílván ki lehet kísérletezni hogy esetemben mi az ami jó lehet. De a kérdésem általánosságban értendő, azaz a megadott ismert értéke egy LDR nek milyen fényviszonyok mellett produkálja azt az értéket ami rá van írva? Nekem egyébként ez "0" luxnál lenne logikus, azaz teljes sötétben. Nyílván tipusonként más és más a két véglet ellenállás értéke (10Lux és teljesen sötét fényviszony) és a két véglet között pedig logaritmikus a változás fény hatására. Szerintem a 10 Lux az lehet a kb. "normál nappali fény" értéke és erre vonatkozik az alkatrészen feltüntetett ellenállás érték. Esetemben az kb. 4,7KOhm 10Lux nál, 0 Luxnál 230KOhm.

Köszi a választ.
(#) Gafly válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Wiki szerint:
100 Lux -> Nagyon sötét, beborult nappali égbolt
Nézd meg ezt az adatlapot.
(#) Kovidivi válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Szerintem ezek olyan dolgok, amiket nem egyszerű pontosan mérni, az LDR meg főleg nem egy preciziós műszer...
(#) Lamprologus válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Idézet:
„Szerintem a 10 Lux az lehet a kb. "normál nappali fény"”

100kLux azaz 100000 Lux a teljes napsütés!
Telihold 0,25 Lux.
(#) Bakman válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

BH1750 közvetlen lx értéket ad, csak egy osztás kell az eredményért.
(#) menyus válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

Az LDR el kapcsolatban köszönöm mindenkinek a válaszokat, ezt a Lux mértékenységet jobban körüljárom. Az zavart meg hogy pl egy CCTV kamera esetében az 1-2 Lux érzékenység már nem annyira jó érték. Ebből viszonyítottam "kb" hogy a 10 Lux az nappali fény lehet, a 0 Lux a full sötét lévén hogy a 0,001Lux a kamera esetében már "éjjellátóként" (passzív) van definiálva..stb. Ez tévútra vitt,

Köszönöm a fejtágítót mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2019
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 31, 2019 /

Sziasztok.
Van egy 100W-os ellenállásom, ennek alumínium borítása van. Ezt az ellenállást szeretném egy nyáklemezre rögzíteni, M3-as csavarral. A nyáklemez és az ellenállás között lesz mondjuk 10mm. Hogyan tudnám megakadályozni, hogy az ellenállás hője átjusson a nyákra? A sima fém M3-as csavar nagyon szépen vezeti a hőt, az ellenállás felülete pedig 100/150fokC is könnyen lehet (ventivel lesz hűtve), tehát ha hozzáérünk az M3 csavar fejéhez, az igen csak forró élmény lesz.
A műanyag csavar elolvad. Gumi szigetelő? Vagy mit lehetne használni?
Köszönöm.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

Amennyiben ARCOL/DALE stb aluházas ellenállásról van szó, azt vedd figyelembe hogy csak akkor tudják a megadott teljesítményt, ha hűtőbordára vannak szerelve.
Anélkül csak töredékét tudják a megadott teljesítményüknek.
Nézd meg a datasheet-et:

https://www.ohmite.com/assets/docs/acl_hs1.pdf?r=false

A ventilátoros hűtés nem ideális ezeknek az ellenállásoknak.
Ha 150'C-on járatod, az nem egészséges.
(#) Tasznka válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

Talán a legjobb elérhető megoldás,hogy 1 rézfelület nélküli nyákra rögzíted az ellenállást,és a nyákot meg arra a nyákra,amihez szeretnéd.Így elméletileg elég kevés hő fog átmenni.
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

2db 100W-ossal szeretnék 50-100W-ot eldisszipáltatni (meglátjuk, mennyit bír). Tesztelnem kell, hogy a szállított levegő elegendő lesz-e (használhatok 2db 40x40mm-es ventit is akár, egyik szív, másik fúj), plusz, hogy mennyit bírnak az ellenállások, mi a maximuma...
Tasznka: ez jó ötlet, köszönöm. Legalább kapnak az ellenállások egy kis plusz felületet is. Arra gondoltam, szerzek csavart bakelitből, de a nyák jobb megoldás. Létre tudok hozni a csavaroknak kis "szigetet", ahova a hő hosszú úton tud csak eljutni.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

Az úgy korrekt.
Pucéran kb: 25-30W-ra lehet igénybe venni a 100W-os ellenállásokat.
Megoldás ügyben talán a PTFE távtartók jöhetnek szóba, ellenállásonként 4 csavarnál.
Tehát a teflon távtartóba mindkét végén belső menet, egyik felét a panel, másikat az ellenállás oldalon csavarozni.
Vagy ha van hely a dobozban készíthetsz "hűtőalagutat" az ellenállásoknak.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

Én nem rögzíteném a nyákhoz, inkább a dobozhoz.
(#) jocka0012 hozzászólása Okt 31, 2019 /

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy egyfázisú mélykúti csőszivattyú(Bővebben: Link) fordulatszámát lehet szabályozni egy egyszerű tirisztoros fázishasításos áramkörrel?
(#) diamik válasza jocka0012 hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

Szerintem igen, amennyiben megfelelő teljesítményű a tirisztor (ahogy én tanultam).
Alin rengeteg ilyen van, elég olcsón, ha nem szeretnéd kedvedet lelni az építésben. Nem próbáltam még ilyet rendelni, de túl sok minden nincs benne ami elromolhat.
Következő: »»   3372 / 4001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem