Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kapcsolásom egyszerű mint a faék, de működik!
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2019
Sziasztok, lenne egy kérdésem. Motornál kihagyhatom a szénkefét és ha igen, akkor mivel helyettesíthető?
Ahol a 9,93 V van, oda tegyél egy 1000 µF/16 V -os elektrolit kondit.
Milyen motorról van szó? A szénkeféknek áramvezető szerepük van, egyszerűen kihagyni nem lehet. Lehet helyettesíteni elektronikus áramkörrel, de az elég bonyolult.
Nem lehet kihagyni, és nem helyettesíthető semmivel.
Kizárólag ugyanolyan méretű, anyagú szénkefével pótold a hibásat.
Ezt próbáltam. Az ellenállás után a "szűrés" alkatrész egy induktivitás sorosan a + ágon.
A kondit hogyan tegyem? Egyik pólussal sorosan vagy a két pólus közé? ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2019
De sorosan az egyik pólussal vagy közvetlenül a kimenetre a két pólus közé???
2200µF 25V már sok lenne?
A két pólus közé, plusz a pluszra, mínusz a mínuszra.
Azt feltételeztem, hogy egy egyértelmű.
Lehet hogy nektek egyértelmű, viszont nekem nem az...
![]()
Akkor mi lenne, ha először az alapokat át tanulmányoznád tápegység ügyben?
Tele van a net szakirodalmakkal...
1000 µF/10 V jó lesz helyette?
Szűken, de jó lesz. A lényeg az lenne, hogy a kondira ráírt feszültség nagyobb legyen, mint az a feszültség, ahol használod. Figyelembe kell venni azt is, hogy mint mindennek van szórása. Az elektrolit kondiknál általában nagyobb értékek felé, de a mai spórolós világban ez korántsem biztos. Érdemes azért tartalékot hagyni, ezért jobb a 16 V, vagy annál nagyobb feszültség tűrésű.
Egy darabig biztos el fog menni a 10 V -os is, de lehet, hogy a 101. bekapcsolásnál megadja magát.
Ha találok 16V kondenzátort, akkor persze ki fogom cserélni...
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2019
Mondjuk ez lenne a legjobb megoldás akkor.
![]()
Elindulni elindul a ventilátor, de szinte nem is mozgatja a levegőt. 80x80-as ventilátor. Megnéztem, ventilátor nélkül a Raspberry hőmérséklete terhelés mellett 60°C, ventilátorral 5V-on 58°C, 12V-on 38°C. Azért az a 20°C különbség elég jelentős. Sajnos nem vagyok otthon ebben a témában, hogy 12V-ból csinálok 5V-ot, stb... és biztos hülye kérdés, de nem lehetne a működő 5V-os tápegységből 8-9 vagy 12V-ot csinálni a ventilátornak? Lehet, hogy 8-9 volt már elég lenne. Vagy lehetne, de az a tápegységet nagyon leterhelné és akkor már ez a tápegység sem lenne jó?
Milyen ventilátor? Két db. 40 x 40-es ventilátor eredménye:
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2019
SilentiumPC Zephyr 80 ventilátorral, mondjuk nekem be van dobozolva és van egy SSD modul hozzá. A Raspberry processzorán hűtőborda is van pedig.
![]()
Milyen a belső elrendezés? Fordítsd úgy a ventilátort, hogy a Raspberry-t oldalról, közvetlen fújja a venti.
7V már elég csendes de még van is ereje. 5 volton már nemigen fog elindulni ha már kicsit meg van kopva és megkopott. Igen lehetséges. Dc-dc step up a neve.Pl.
Hello! Nem lenne ésszerűbb, akkor inkább egy 5V-os ventilátort beszerezni?
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2019
Jogos, de egy 12 V-os kis venti 5 V-ról hajtva jóval csendesebb, a Raspberry-nek nem is kell több.
Van ilyen ventilátorom is, de nekem ez hangos. Inkább egy "nagyobb" ventilátort hajtanék meg 12V helyett kisebb feszültséggel, akkor halk működés elegendő légszállítás mellett.
Sajnos már egy csomó időt rászántam a doboz elkészítésére és NYÁK-ot is terveztem a 12V -> 5V modulnak, de tudom már, hogy ki kellett volna előbb próbálni az egészet és nem hinni a tápegység és a modul leírásának. Azért továbbra sem értem, hogy egy 5V 2,5A-es táppal megy, 12V-os 3A-es táppal DC-DC step down modullal (3A) pedig nem. ![]()
De ha van ilyen ventid, akkor azzal sorbakötve egy ellenállást (Ne adj ég egy tranyót és egy trimmert mert akkor szabályozhatod is), már is a kívánt eredménynél vagy.
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni szeretnék egy kettős tápegységet készíteni (GND, +12V, -12V). Edott egy trafó, paraméterek a következők: Input: AC 230V 50Hz Output: 12Vx2 200mA A kapcsoláshoz amivel szeretném használni maximum 16V a felső határ. Megoldható ezzel a trafóval?
Szia! Az egyenirányított, pufferelt feszültséget minden bizonnyal korlátoznod kell majd. Ezek a parányi trafók amúgy is magas üresjárati feszültséggel dolgoznak.
A trafó megfelelőségéhez tudni kéne a kapcsolásod áramfelvételét, sőt hasznosabb válasz adható, ha elárulod milyen kapcsolásról is van szó - persze, ha nem hadititok, vagy nem sért súlyosan magán, vagy államérdeket ![]()
Egy LM1036N hangszínszabályozó és egy alul áteresztő szűrőt próbálnák meghajtani vele. Mind a kettő IC-nek néztem az adatlapját és mind a kettőnek nagyon kicsi az áramfelvétele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |