Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3374 / 4000
(#) Chipmunk1960 válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Szia, Az attól függ, hogy szénkefés, vagy kalickás a motor felépítése. A szénkeféseket lehet vele szabályozni, a kalickásokat csak frekiváltóval.
(#) Epu2 válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Ezzel a kérdéssel pár napja már találkoztam. Lehet fázishasogatással szabályozni a teljesítményt, de csak kis mértékben, mert könnyel leállhat, kellő nyomaték hiányában. Ha jól értelmeztem a szivattyú szerkezetét, centrifugál szivattyú és azt a szivattyú közvetlen kimenetéből fojtással lehet szabályozni. Minél nagyobb a fojtás, annál kisebb az áramfelvétele és a teljesítménye. A felszínen való fojtás, túlterheli a szivattyút.
(#) morgo hozzászólása Nov 5, 2019 /

Sziasztok!
Egy hálózati szinkronóra trafójára szeretnék rákötni egy Mega8 - HC-05 párost. A trafó 2x6 V, mindhárom vezeték csatlakozik az órához. A két "szélső" vezeték megcsapolásával rákapcsoltam egy szabályos kis tápot, (Greatz, puffer, 100n, stab kocka, 100n) ez adja a kontroller és a bluetooth tápját. Viszont ha a HC-05 modul csatlakoztatva van, megbolondul az óra kijelzése. Próbálkoztam már ferritgyűrűkkel, soros induktivitásokkal az óra vezetékében is, a bluetoth tápvezetékében is, árnyékolt vezetékkel messzebbre vittem a modult, de semmi nem segít. Ha külső tápot adok a kontrollernek és a modulnak, minden jó. Megoldható lenne mégis valahogy a közös trafó?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
(#) pipi válasza morgo hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Csak így partszélről belevau... A HC05 nem lehet hogy jól megrángatja a tápot? Elbírja az a trafó a szükséges áramot? Van elég pufferkondi rajta? Próbaképpen megnézheted ideiglenesen másik tápról,elemről,akkuról járani a HC05-öt, ha így is bezavar akkor rádiófrekvenciás a zaj, ha nem akkor táp gond, vagy testvezetékezés probléma
(#) Bakman válasza morgo hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

A HC-05 táplábaira tegyél egy 10 µF-os kondit, hátha. Sokkal nagyobbat ne, megfőzheted a stabkockát, gondolom 7805-ös.
(#) morgo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

100µF-t forrasztottam közvetlenül a rajta lévő tüskesorra, + egy 100uH induktivitás van a tápvezetékben. Az is a tüskesorra lett forrasztva. Azért lenne jó ha egy trafóról mennének, mert állandó feszültségre van szükség. (távkapcsoló) Emiatt építettem be az órát is, hogy a trafója felhasználható legyen. Eddig külön dobozban volt. A stbkocka hasonló. LM2940.
(#) dobanandras hozzászólása Nov 5, 2019 /

Sziasztok.Valaki vasarolt ilyen tesztert.Kerek velemenyeket.Tobb valtozatban lehet vasarolni.Melyik a jobb?Koszonom.https://www.aliexpress.com/item/32837468328.html?spm=2114.12010615.8148356.1.72623af5HWq4RO
(#) Bakman válasza morgo hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

LM2940: A bemenetre 470 nF, kimenetre minimum 22 µF a lehető legközelebb a stabkocka lábaihoz. A modulra elég lehet a 10 uF. A tekercs, bekötéstől függően, akár rezgőkört is alkothat a környező alkatrészekkel, kiváltva ezzel az elvárttól ellentétes hatást, inkább távolítsd el.
(#) ini hozzászólása Nov 5, 2019 /

Üdv!

Egy km óra "előre tekerése" lenne a cél.
Elektonikus óra egy reed relé működteti(a reed-et meg a féktárcsában lévő mágnes)
Tudna valaki olyan kapcsolási rajzot amit ha rákötök a reed helyére akkor működjön?
Kb 3000km kellene előre tekerni ami kb kétmillió reed érintkező összezárás
Szóval valami olyan kapcsolás kellene ami percenként jó sokszor szimulálja a reed relé összezárását
Esetleg egy potméterrel állítani lehessen
Köszi!
(#) tbarath válasza ini hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Hát ha másodpercenként 10x szimulálja, akkor az 200k sec, 56 óra, ez 54 km/h sebességet jelentene. Ennél sokkal többet nem biztos, hogy az óra fel tud dolgozni, az nem volt tervezési elvárás.
Más: adja magát, hogy relével szimuláld, de a relé élettartama nem biztos, hogy eléri a 2 milliót, szóval macerás. Vagy valamilyen PWM-mel kapcsolgathatsz egy FET-et / optocsatolót, amivel ugyanezt az összezárást játszanád el, de itt is korlátozhat az óra sebessége, és ehhez nem ártana az áramkört is kicsit jobban ismerni.
(#) morgo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Meglett a megoldás. A trafó középleágazása és az egyik 6V-os kivezetés használatával megszűnt az óra villogása. Így értelmet nyert az LDO stabilizátor használata is. Az induktivitást, meg hasonló lomokat is eltávolítottam, szépen működik minden. Reggeltől szenvedtem vele.
(#) Marko Ramiusz válasza ini hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Miért akarja a 0-án átpörgetni a számlálót? A kérdés költői.
(#) Firefighter1 hozzászólása Nov 5, 2019 /

Sziasztok!

230v (max) 100W ra ez a kapcsoló mennyire biztonságos?

A falon dobozos villanykapcsoló van ( na ezt jol megfogalmaztam.. tehát az ami nem a falba van sűlyesztve) S.M.A.R.T. kapcsoló kerül a dobozba, és ezt egy afféle bypass lenne, hogy "rendszerhiba" esetén is tudjam manuálisan kapcsolni a lámpát. Igy ezt "elrejteném" és doboz aljára...

Mondjuk nem ártana ha fehér lenne, de első körbe a biztonságossága érdekelne...

Közben megtaláltam fehérbe...
(#) Patópali válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Szia!
Ilyen kapcsolók vannak egyes kávéfőző gépekben is. Elvben és gyakorlatban is bírják ezt a terhelést.
Elég gyenge konstrukciónak tartom.
A csatolmányodban a fehér 250V 3A., 12 Volt 6 Amper! Ezt NE!
Üdv.
(#) Firefighter1 válasza Patópali hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

De ir olyat is benne hogy

Farbe: Weiß
-AN AUS
-1 Polig
-3A 230V AC
-6A 125V AC / 12V DC
-Snap in Montage
-3,8mm Anschlüsse.

Köszönöm.... akkor a feketével biztos nem kell féljek.
(#) kendre256 válasza Patópali hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

A fehérre ráírva 3A 250V AC és 6A 125V AC van, ez alapján használhatná éppen. Mondjuk ránézésre nem tűnik valami strapabírónak, és ráírni akármit lehet...

Olvasd el az előző hsz-em újra, mert módosítottam mikor rám írtál.
Csak fixen beépítve megfelelő szigeteléssel, szakszerűen szerelten.
A küldött leírásodból az adatoknál hiányzik a terhelhető áram! Az is fontos!
(#) Patópali válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Szia!
250V3A AC-t hogy használhatná 250V1000W kapcsolásra?
250Vx3A az 750W.
(#) pipi válasza Patópali hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Hali!
Benéztél egy nullát. 100W-ot írt
(#) kendre256 válasza Patópali hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Sehogy, de ő 100W-ra akarja használni... Az meg bő fél amper.
Idézet:
„230v (max) 100W ra ez a kapcsoló mennyire biztonságos?”
(#) Patópali válasza Patópali hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Sajna Kenrde256 rám írt módosítás közben.
Amit pluszban írtam, 250Vx6 az1500W, 250Vx3A az750W. Utóbbi semmiképpen nem jó.
Csak szakszerűen beépítve használható!
(#) Patópali válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Hú ezt keményen benéztem, valóban!
Elnézést kérek Mindenkitől.
Üdv

Szia!
Nagyon elnéztem egy nullát! 100W- ra elég a 3A-es fehér is!
Csak beépítve szakszerű szereléssel!

Még egyszer bocsánat a tévedésemért!
Üdv.
(#) Tasznka válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /

Elméletileg nem lehet vele sok gond, DE! ami áramot megadnak az általában az amit tud kapcsolni,ez általában 2-3-szorosa annak,amit tartós terhelésnél elbír,mert ugye a nagyobb számra ugrik mindenki .
De ez strapabíróbbnak tűnik(áramban).
(#) Epu2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 6, 2019 /

Ez inkább érdekesség. Ilyen kapcsoló van a gáztűzhelyünk szikráztatójában. Letakarítás után, hogy-hogy nem, átengedett annyi áramot, hogy unalmában szikrázgatott.
(#) Firefighter1 válasza Patópali hozzászólására (») Nov 6, 2019 /

Szia!

Köszönöm mindenkinek a hozzászolást!
Igen 100w max 120w szeretnek vele kapcsolni! Szobalámpa... és reményeim szerint soha nem kell majd használni mert akkor azt azt jelenti hogy a wifi-s kapcsolo jo működik... amugy igen, szakszerűen a leirásnak megfelelően szerelve, zsugorcsővezett/szigetelt csúszósaruval.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek!

Ha megvagyok a beépítéssel akkor használat elötr teszek fel még fotót véleményezésre... mert ez csak csak 230v
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2019
(#) vargham válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 6, 2019 /

Én ezt úgy oldottam meg, hogy a WiFi-s mikrokontroller egyik GPIO-jára megy egy nyomógomb. Így lokálisan is lehet kapcsolni a lámpát.
(#) NickE hozzászólása Nov 6, 2019 /

Jól forrasztható huzalt (hasonló anyag, mint pl. a furatszerelt ellenállások lábai) hol lehet kapni? Átkötésnek kellene. Amik nekem vannak itthon, azok nagyon rosszul forraszthatók.
(#) tbarath válasza NickE hozzászólására (») Nov 6, 2019 /

Átkötés vagy 0 Ohm ellenállás jeligére lehet kapni.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza NickE hozzászólására (») Nov 6, 2019 / 1

Sima vörösréz nem jó? Veszel pár méter tiszta réz UTP kábelt, és blankolod.
Következő: »»   3374 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem