Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3381 / 3998
(#) Becsey válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2019 /

Köszi a választ,Igen ezt tudom deltába kb.leadja az eredeti teljesítményt amiért kérdeztem,hogy jól számoltam a jelentős teljesítmény vesztést,ha csillagban marad (mert nincs kivezetése a deltához)vagy hibás a számításom?
(#) Bakman válasza Becsey hozzászólására (») Nov 16, 2019 /

Igen, kb. 1/3 teljesítményre lehet számítani, így szinte használhatatlan lesz.
(#) Directors hozzászólása Nov 16, 2019 /

Sziasztok!

Vásároltam egy Bővebben: Link ilyen csatlakozót, hozzá pedig ezt az érintkezőt.Bővebben: .
A kérdésem az lenne hogy ezt hogy tudom összerakni ? Próbáltam a ráforrasztott vezetékkel beletolni az érintkezőt de nem pattan bele.
Tudnátok nekem segíteni hogy hogyan kell összerakni ?
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
(#) Becsey válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2019 /

Köszönöm.
(#) Pumuckli válasza Directors hozzászólására (») Nov 16, 2019 /

(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 16, 2019 /

Sziasztok!

Tudtok olyan alkalmazásról, amibe egy logikai függvényt beadva felrajzolja a hálózatot?
Ha igen, köszi a segítséget
(#) pipi válasza Directors hozzászólására (») Nov 16, 2019 /

Hali!
Ha jól krimpelted meg... Van elöl két "szárnya", annak kell bepattanni bedugáskor, ha 90 fokkal elfordítva dugod be, nyilván nem pattan be. Ha a lyuk a műanyagban nem központosan van elől/hátul, akkor a fém hátsó síkját kell illesztened.
Fotózd le hogy sikerült megkrimpelned
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
(#) elektroncso válasza Directors hozzászólására (») Nov 17, 2019 /

Mint írták, krimpelés után be kell csak tolni a helyére. A négy "állás" közül viszont csak egy a jó, ott fog tudni beakadni a piros nyíllal jelzett két pöcök. És ha egyszer bepattant akkor utána nagy szívás kivenni.
(#) pipi válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2019 /

Ha ki kell venni, csak kis szívás a megfelelő szerszámmal
Bővebben: Link
Ezt be lehet elölről dugni a csatiba, és benyomja a két fület.
(#) Directors hozzászólása Nov 17, 2019 /

Sikerült beletennem. Köszönöm!
(#) Moderátor hozzászólása Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 18, 2019

Egy kérdést csak egyszer, egy helyre teszünk fel, még akkor is, ha sürgősen várjuk a választ rá. Attól, hogy ugyan azt több helyre beírod, nem kapsz hamarabb választ.
(#) Kovidivi válasza Tardief hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Nem azt írtad, hogy két helyről lehet a lámpát kapcsolni, tehát váltó kapcsolóval?
(#) Pumuckli válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Igen, de én írtam, hogy két helyről lehet kapcsolni a lámpát. Újra kötöttem az egészet és alap esetben halványan világít pár Led, ha ki van kapcsolva, pedig szerintem mindent jól kötöttem be. 20m távolságban van a két kapcsoló és a két Led-es reflektor is. Bekötöttem fordítva is, hogy ne a fázist szakítsam meg, hanem a nullát, ugyanaz a jelenség. Úgyhogy marad a kondenzátoros próba.
(#) Kovidivi válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

A váltó kapcsolónál a lámpa vagy két fázis közé, vagy két nulla közé kapcsolódik. A nullán pedig nem nulla Volt van, hanem a normál fázis, csak a föld potenciálján van. Tehát mindig fog folyni egy kis szivárgó áram. Az ajánlott kondenzátoros dolgot kipróbáltad?
(#) Pumuckli válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Még nem tudtam kipróbálni, mert nem sikerült beszerezni még az ajánlott kondenzátort. Folyamatban van.
(#) Moderátor hozzászólása jvc174 hozzászólására (») Nov 18, 2019

Ezen az oldalon a helyesírás nem választás kérdése hanem elvárás!
(#) jani1987 hozzászólása Nov 18, 2019 /

"24K ellenállás nem rendelhető
30K ellenállás pedig csak 0,6W- ban van a nagykerben."
Na ilyenkor mi van? A 24-es 2W-os lenne.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

A meglévő ellenállások közül nem tudom melyik hány wattos. A 12k-s átmérője 4,5mm. Hogyan tudom megmondani melyik mennyit bír?
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

24 kOhm, az lehet, hogy nincs nagy teljesítményű, de 22 biztosan van. 22 kOhm van az E6 (20%), E12 (10%), és az E24 (5%) -ben is, 2,4 kOhm csak az E24 -ben, és az attól nagyobb pontossági osztályban létezik.
Az ellenállások terhelhetősége nagymértékben a felületüktől függ. A kb. 5 mm átmérőjű, az nagyjából 2 W -os, az 5, vagy annál nagyobb terhelhetőségűeknek speciális kivitelűek, nagyobbak, négyszögletes, hűtőbordás, zománcozott, és huzal ellenállások.
Nézegesd az alkatrész üzletek választékait.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2019
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Találtam két tökéletesen egyforma 12k-sat. Sorba rakom őket. Pedig egy darabból szerettem vona megoldani. A rigolyámmá vált, hogy minél közelebbi értéket keressek a rajzhoz.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

A ~4.5 mm átmérő (hacsak nem hosszú) csak 1 W. A 30 kOhm, 0.6 W-ból 4 db. elegendő 2 W-ra (S/P). 5 db-bal megoldható a 24 kOhm (~25 k). Hová lett az Ohm-váltó?
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Valakitől kaptam egy olyan ellenállás füzért ahol kb 8 db ellenállás volt egymás után kötve. Nagyon unatkozhatott valaki.
(#) Secret válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Ehhez nem feltétlenül kell unatkozni. Lehet, nagyfeszültségű osztó tagja volt.

Egy ellenállás terhelhetőségét úgy is lehet növelni, hogy több darabból rakod össze. Így az eredő felület is megnő.
Ha pontos ellenállás értéket kell beállítani, azt is megteheted több ellenállás soros, vagy párhuzamos kapcsolásával. Az 1%, és az annál pontosabb ellenállások sem pontosak, mert mindegyik sorozatból pont a pontos érték hiányzik, mert az az egyel pontosabb osztályban van. Mivel minél több válogatáson esnek át, egyre drágábbak a pontosabb ellenállások. Az egyéb jellemzőikben nem különböznek, hiszen ugyanazzal a gyártással készítik, csak utána történik az értékre válogatás.
A legtöbb esetben nincs is szükség a pontos ellenállásokra, általános felhasználásra bőven megfelelnek az 5 - 10 % pontos ellenállások. Ennél pontosabbakra csak műszerekben van szükség, viszont az ilyenek árai meglehetősen magasak.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

A keresett részen a tápfesz 200V és az ellenállás elméleti értéke 1,66W. De mivel a katód ellenállás is számít így alatta lesz.

Az 1,66 W -hoz már a 2W -os ellenállást kell választani.
Az ellenállások feszültség tűrése más kérdés, az a két láb távolságától függ elsősorban. A kúszóutakat is figyelembe véve ez legrosszabb esetben is 5 - 600 V felett van. (ha ennél nagyobb feszültség kerülhet rá, akkor van az ellenállás lánc)
Az ellenálláson eldiszipálandó teljesítményt kiszámolhatod a
P=I2*R képlettel
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Hello!
"A váltó kapcsolónál a lámpa vagy két fázis közé, vagy két nulla közé kapcsolódik." Régen volt ilyen, de ma már ez szabálytalan. Sőt a mai kapcsolók el sem viselik ezt az üzemmódot. Mert a kapcsoló így igazából a fázis és a nulla között vált át. És ha átvált, miközben az így még tart az ív a bontás miatt, akkor zárlat keletkezik. Régen ez nem volt gond, mert nagyobb volt a távolság az érintkezők között és lassabban is váltott át a kapcsoló.
"A nullán pedig nem nulla Volt van, hanem a normál fázis, csak a föld potenciálján van." Az egy érdekes fázis, ami a földpotenciálon van.. Gondolom nem ezt akartad írni.
Csak azért szóltam, mert ebből a "nem hozzáértők" vonnak le helytelen következtetést.
(#) Peet19 hozzászólása Nov 18, 2019 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogyha egy 12V-os transzformátor szekunder feszültségét egyenirányítom plusz a hálózati feszültséget is egyenirányítom külön, akkor ezeknek az egyenirányított feszültségeknek a földpontját össze lehet-e kötni? Fázisban van a trafós szekunder feszültsége a hálózattal!
A trafós rész egy referencia feszültség lenne, a hálózati meg egy feszültségosztón keresztül egy szabályzó áramkört táplálna ami egy komparátor invertáló bemenetére menne. A referencia természetesen a nem invertálóra.
Szerintem össze kell kötni hogy meglegyen a zárt áramkör, de nem tudom hogy nem-e jelenik meg a nagyfeszültség a trafós részen. Az nagyon nem kellene mert egy 7812-re menne. Ebben nem vagyok biztos.
Előre is köszi a segítséget!
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Rajzold le az áramkört, és akkor látszik, hogy van-e zárlat valahol. Ha egyenirányításra Greatz hidat használsz, akkor könnyen lehet az összeföldeléseknél gond.
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Idézet:
„Ennél pontosabbakra csak műszerekben van szükség”

A 30k 30,1k lett 3db ellenállásból egybe téve.
Következő: »»   3381 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem