Fórum témák
» Több friss téma |
A típusszámra rákeresve BLDC motor, nem kefés.
Bővebben: Link A képen sem látni kefetartókat, persze azért még lehetne a burkolat alatt, de a nem túl részletes leírásban is van külön figyelmeztetés.
Igazad lesz. Találtam egy képet, ami ha nem tévedek egy ilyen motor lebontott hátfallal.
Itt meg egy katalógus, amiben hasonló motorok vannak. A végén valamit elárulnak a belső felépítésről is.
Egészen jó kis katalógus. Mindig is mondtam, katalógusokból lehet a legtöbbet tanulni.
Csak az nem világos, ha valaki építeni szeretne, akkor miért nem jár alaposabban utána a felhasználandó alkatrészeinek.
Köszönöm szépen mindenkinek!
Akkor egyet kipróbálok.. Következő projekt már egy háromfázisú BLDC lesz, szerintem akkor is kereslek majd titeket.. ![]() uC-es szabályzót építettem már kefés DC motorhoz IR kompenzálással, de BLDC-ben még nincs tapasztalatom, úgy hogy ez tanulás is lesz egyben.
Szia,
Utána járok én az alkatrészeknek hidd el, muszáj is utána járnom ha adott paraméterekkel rendelkező alkatrészt kell keresnem (pl NFET). Sajna erről nem találtam semmit.
Sziasztok!
Van egy 750 wattos bldc motoros első kerék szettem, aminek van egy gyári 300 ford/ perc sebesség korlátja. Ez kb 38 km/h. Esetleg tudja valaki, hogy hogyan lehet ezt kiiktatni. Ha segít az info, akkor az LCD-3 kijelző P1 paramétere 46. Kipróbáltam a 48V-52V növelést, de minimális változást tapasztaltam a max sebességben
Sziasztok!
A jövőben szeretnék üzemeltetni egy 250W-os 3fázisú 24V-os BLDC motort. A tápellátás viszont 33.6V és 24V között változik. Meglehet e és érdemes e megoldani így a motor üzemeltetését? Annyi lenne a gondolatom, hogy a PWM kitöltésével regulálnám a max teljesítményt is.
Szia!
Elvileg biztosan meg lehet, de ha egy gyári szabályzót használsz, akkor az nem biztos, hogy szeretni fogja. Egy "rendes" BLDC szabályzó a kimenő áramot szabályozza, ezt nem zavarja nagyon a tápfeszültség változása. Viszont a maximális fordulatszámhoz tartozó belső feszültség csúcsértékénél nagyobb tápfeszültség kell az áram kialakításához, azaz csak a 24V-hoz tartozó maximális fordulatszámot tudod minden esetben elérni.
Van egy 800W névleges teljesítményű robogóm természetesen BLDC motorral, ezt a teljesítményt 40km/h sebességnél veszi fel, ez reális is , viszont kisebb sebességnél aránytalanul nagy teljesítményt vesz fel, 20km/h nál olyan 350W-ot. Mi lehet a gond?
Arra gondoltam hogy LC szűrővel lesimítom a PWM jelet így valószínűleg kisebb lesz a motor vasvesztesége. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
Megteheted, de szerintem nem fogsz érdemi eredményt elérni. A vasveszteségnek csak egy része az örvényáramú veszteség. Szerintem a hiszterézis veszteség jobban meghatározó, és az a kialakuló áramtól függ leginkább adott anyagú és elrendezésű mágneses kör esetében.
Szerintem a robogó mechanikai veszteségei (súrlódás stb.) okozzák elsősorban a kis sebességnél is meglévő veszteségeket.
800x0,8=640W.
350x0,8=280W. Fel teljesitmeny alatt terhelve nem lesz fenyes hatasfoka a motornak. Ki lehetne probalni mas vezerlovel, szinuszossal is, hatha javul a reszterheleskori hatasfoka. 18nal 100W csak virslikereku agyonpumpalt kerekparral sikerult. A robogo menetellenallas joval tobb. A fek nem surol, nem szorul?
Nem szorul mindig ellenőrizem mert az első tárcsafék még be szokott szorulni, illetve a gumik is 2bar-ra fel vannak fújva, úgy látszik hogy legideálisabb vele stabil 40-nel közlekedni. Szinuszos vezérlőt robogóra, kerékpárra nem láttam bár van korszerűbb annál ami most benne van.
Érdekes viszont ez előtt volt egy kisebb elektromos robogóm ez "2 sebességes volt", azaz a lassúbb fokozatban egy relé átváltott nagyobb menetszámú motortekercsre így lassabban ment és kevesebbet fogyasztott. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2019
Igen, nagyobb menetszamu tekerccsel csokkenne a sebessege es none a kis fordulatszami hatasfoka. Ha kis tempoval hasznalod erdemes lehet felszerelni egy minel kisebb atmeroju kulso gumit.
Nem is tudtam hogy a villanymotorok kis fordulaton rosszabb hatásfokúak, de ha ez mindenhol így lenne akkor nem egyfokozatú -bár már van két fokozatú- váltóval szerelt elektromos autót készítenének, meg mintha a Teslában is két fajta motor lenne hátul sima aszinkron elől brushless.
Ez nem autó, de sebváltó nélkül megy oda és vissza is 160-at.
![]()
Kis fordulaton valóban rosszabb a motorok hatásfoka a belsőfeszültség és az ohmos tagokon eső feszültség arányának romlása miatt, de nem annyira, mint amit te írtál. A robogód alapveszteségeit (súrlódások, kerék gumi veszteségei stb.) kellene megmérned, és akkor szerintem érthetővé válnának az arányok.
Lehet mérni sem kell, régen tekertem már Babettát ha jól emlékszem nagyon nehéz volt tekerni egy biciklihez képest, csak a súly meg a kerékméret miatt hasonlítom össze.
A robogó forgalmazója vektoros hajtásvezérlést tanácsolt, biztos nem rossz csak kérdés mennyibe kerülhet.
Ebben viszont van egy 300 kw villanymotor. Hogy egy, vagy négy, azt nem tudom.
Bocsi kW A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2019
Sziasztok szakik!
Órjási kérdésem áll fent több hete. Adott 2db segway motor (36V 250W), ezzel a motorral, (és egy bringa vezérlővel) , olyan 25km/h-t lehet elérni. A motor belülről átköthető csillagból deltára. Deltán jobban fog forogni a motor, és jobban terhelhető? Olyan ez mint a 3F 400V-os motoroknál? Javítsatok ki ha tévedek. Később egy robot projecthez kellenének és oda nagyon fontos hogy átköthetőek legyenek mivel a tápforrás ott csak 20V-ot tud a 36 helyett. Válaszokat előre is köszönöm. ![]()
Szia!
A deltára való áttérés több problémát felvethet. Ha szenzormentes a szabályozás (back EMF), akkor szinte biztos, hogy működési problémák fognak fellépni, mivel mindig mind a három tekercsben folyik áram, így a belső feszültség sokkal nehézkesebben mérhető vissza. Ha Hall elemes a forgórész pozíciójának a mérése, akkor jobb a helyzet, de akkor is elvileg 30° villamos szöggel odébb kellene rakni a szenzorokat. Itt egy beszélgetés, ahol valaki megcsinálta ezt az átalakítást, és problémái voltak. Viszont sokszor ezzel a 30°-os hibával együtt is működőképes a motor, persze rosszabb hatásfokkal és kisebb nyomatékkal. További probléma, hogy a szabályzó kimenő árama a Y tekercseléshez van beállítva, ami Delta kötés esetében elvileg meg kellene emelni, hogyha ugyanakkora teljesítményt szeretnénk kivenni a motorból. Az áram emelése meg lehet, hogy nem lehetséges, a beépített félvezetők jellemzői miatt. Ha a motort optimálisan használjuk ki (ez persze már eleve színuszos áramot feltételez), akkor elvileg mind a kettő tekercselés esetében ugyan akkor teljesítmény vehető ki a motorból, azaz nem lesz különbség sem a nyomatékában sem a fordulatszámában. A különbség az lesz, hogy valóban kisebb feszültség mellett használható, értelemszerűen nagyobb áramfelvétel mellett.
Értem, akkor igazából több a hátrányom vele mint az előnyöm.
Akkor érdemesebb lenne egy nagyobb áramforrás beszerzése a motorok meghajtásának céljából. A bringa vezérlő elvileg 36-48V- os motorhoz 500W-ig jó maximum. HALL szenzoros visszacsatolás van, igen szépen is jár 36V-ról, csak aggódtam hogy lehet hogy a két motor együttes ereje nem lesz elég az adott feladathoz. Valószínűleg akkor kettő motort fogok alkalmazni / oldal (hernyótalpat fog hajtani), akkor elméletileg az egy oldalon lévő motorokat beköthetem egy vezérlőre, hogy akkor oldalanként csak egy vezérlőt kelljen üzemeltetni így a fordulatszám a motorokon azonos lesz. (Csak hogy ez bezavar-e a HALL jeladókkal?)
Nincs tapasztalatom vele, de szerintem két brushless motort egy szabályzóról hajtani nem korrekt megoldás. Akár szenzoros, akár nélküli, a két állórész sosem lesz azonos pozícióban. Már úgy kellene a két motort beépíteni, hogy a tengelyek azonosan álljanak, és garantálni kell, hogy ne tudjanak kiesni ebből a szinkronból. Én külön szabályzót használnék, még akkor is alkalmazkodnia kell a két motornak egymáshoz, a szinkron szépen, magától alakul ki.
A két motor fordulatszáma azonis lesz, mivel a hernyótalp összeköti őket. Vagy a két motor egymástól független lesz? Esetleg ekkor lehetne egy vezérlőre kötni a két motort, de induláskor míg az egyik motort a jó irányba indítja el a szabályzó, a másik lehet pont ellentétesen forogna, és csak akkor tudnak szinkronban forogni, ha már gurul a szerkezet kicsit. Ez idő alatt az is lehetséges, hogy a két motor egymásnak ellenfeszülve maximális teljesítményen próbálnak megforogni. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2019
Hát egyenlőre még át kell gondolnom, mivel a a sima bringa vezérlő nem biztos hogy megfelel a céljaimnak (nem tudom tökéletesen a két motor fordulatát együtt tartani) , ami hátrányos a hernyótalp esetében.
Több információ kellene, hogy további ötleteket kaphass.
A segway motork 1:1-be hajtanák a lánctalpakat, vagy lenne valamilyen áttétel? Esetleg tudsz konkrét értékeket, mekkora nyomaték illetve fordulatszám elvárásaid vannak? A tekercselés kialakítását mennyire fejtetted vissza? Van valamilyen vázlatod róla?
A tekercs csillag pontja alapból ki van vezetve a motoron belül.
1:1-ben történne az áttételezés, elviekben így el kellene bírnia a 4 motornak a mostohább körülményekkel is akár. Esetleg még némi sebességről is letudok mondani, cserébe ha nagyobb nyomaték elérhető (terep mód?) Konkrét értékek a váz elkészülte után lesznek, azon még dolgozok (felfüggesztés,láncfeszítés )
Ha nincs hajtómű, akkor legfeljebb a meghajtó kerék átmérőjével lehet játszani. Ha azt minél kisebbre leszorítod, akkor a sebesség veszteség árán tudnál nyomatékot nyerni, de gondolom ezt te is tudtad.
Esetleg meg lehet vizsgálni, hogy mennyire vannak a tekercshornyok kihasználva, és ha még bőven van hely, a motorok áttekercselésével lehetne a motor jellemzőin módosítani. Persze nem biztos, hogy megéri.
Ez a "legkisebb" kínai segway motorja, elvileg darabja 250W-ot tud. A tekercselése szép vaskos, erős megterhelésre sem melegedett a motor.
Átmérőjével ennek nem nagyon lehet játszani,mivel kb. egy 2cm vastag gumi futófelülete van. ![]()
Üdv mindenkinek!
Vásároltam hoverboard scooter motorokat 36V 350W. Ehhez keresek olyan motor vezérlőt amire beköthető a motor 3 fázisú vezetéke az 5 vezetékes HALL sensor és a tápon kívűl még marad egy PWM a hajtásra az irányváltást nem tudom mivel csinálják. Létezik ilyen vezérlő? vagy házilag lehet ilyet építeni?? Az eredeti motor vezérlője meg van a motoroknak de az meg ha jól látom a gyro panelről I2C-n fogadja az adatokat. BT Joystick van kéznél de ha azt dugom a vezérlőbe a párosítással lehet probléma. Ha létezik olyan Joystick ami I2C -n adja ki a jelet kiváltható lenne az eredeti gyrosensor panel. Akkor kézzel is lehetne szabályozni ez lenne a cél. Minden megoldás érdekel amit meg tudok valósítani. Köszönettel simonsen! |
Bejelentkezés
Hirdetés |