Fórum témák
» Több friss téma |
Iskolarádiót szeretnék tervezni, kivitelezni.
Az iskola épülete 52 méter hosszú, három szintes (földszint + 2 emelet). Az iskolarádió központja az egyik földszinti szélső lévő helységben lesz. 14 tanterembe és három hosszú folyosóra szeretnék hangszórókat, illetve szeretném megteremteni a lehetőségét, hogy a későbbiekben az iskolaudvaron illetve a tornateremben is legyen lehetőség hangszórókat telepíteni. Ki milyen technológiát ajánlana hozzá? Egyenlőre 300e Ft-ot sikerült erre a célra "összekalapoznom" a környező cégektől és nem kiszámítható, hogy mennyit sikerül még.
Tetszik a leírás, de kérhetek konkrétumokat?
Pl. - a tantermekbe mekkora teljesítményű hangszórókat célszerű telepíteni - az erősítőknél, hangszóróknál márkák (vagy éppen nem javasolt márkák) - vezeték típusok, csatlakozási lehetőségek - mennyire problémás az érintésvédelem egy iskolában
A 100 V -os hálózatnál nem nagyon kell foglalkozni az érintésvédelemmel, nyilván szerelni is úgy fogod, hogy külsőleg ne legyen hozzáférhető semmi része, mert a diákok kíváncsiak, és ha csak lehet, megnézik mi van benne.
A termekbe 5 W körüli hangszórókat szokás telepíteni, egy átlagos osztályteremben elegendő hangerőt ad. A hangszórókban van egy 100 V -os illesztő trafó, amivel többnyire hangerőt is lehet állítani. Próbálj meg direkt erre a célra tervezett hangdobozokat szerezni. Nézegesd ezeket az oldalakat, nem kell feltétlen megvásárolni mindent, de ötleteket kaphatsz. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2019
Felvetések:
- Be van-e csövezve az iskola? Mert ha nem, akkor szívás végigfúrni/csatornázni. - Ahogyan Pucuka is mondta, termenként 5W is bőven sok. - Több körzetre kell osztani, legalább szintenként/szárnyanként. - Szerintem távlatilag két erősítő kellene (de nem kell nagy). - Nagyon bevált, az egyes körzetek izzólámpás előtétezése. - Vezetékezésnél szinte mindegy mit használsz, akár "iker PCV" is jó. - Érintésvédelemmel kapcsolatban, nem a "gyereket"kell védeni, hanem a fali hangszórót a "gyerektől". - 100 V-os rendszer, természetesen.
Szia!
A kész alkotóelemeket megveheted több helyen is ....PL;LOMEX Én a DSC Hungária céget ismerem , teljes szerelést is vállanak --persze az húzós árú!
Eszembe jutott még, érdemes az iskola fenntartót is macerálni, ugyanis az iskolarádiónak biztonságtechnikai szerepe is van. Rendkívüli események során ezzel lehet irányítani pl. a kiürítést. (csodálom, hogy eddíg a katasztrófa védelem nem hiányolta)
Ha tervezed, akkor gondolj a következőkre. Egy végerősítőről kb 10 - 15 db tantermi hangszóró, érdemes azonos funkcionális körzeteket kialakítani. Legyen a tanáriban/igazgatói szobában mikrofon, erősítővel. A tornaterem, (ha van) önállóan legyen hangosítva. Az udvari hangosításra külön 100 V -os, vagy aktív hangdobozok. Az iskolarádió központjában legyen egy mini stúdió élő, és konzerv műsorok bejátszására. Ez már így legalább négy nagy teljesítményű végfokot jelent, és több helyszíni műsorforrást. Ezért érdemes a bejövő, és a vonali meghajtásokra kapcsoló mezőt kialakítani. Ezt megoldhatod a régi kézikapcsolású telefonközpontokban használt 6,3 mm jack dugókkal. Az épület kábelezését megoldhatod műanyag kábelcsatornával. Szóval jó nagy munka nulláról megvalósítani, és még házi kivitelezés esetén sem lesz olcsó. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2019
Én azt csinálnám, hogy egy-egy 100V 100W-os végfokot állítanék be a tantermek irányába, illetve a folyosóhoz, és ahogy feljebb is mondták 5W dobozonként elég.
A tornaterembe, udvarra vennék két darab aktív hangládát, és fixre bedrótoznám, amikor esemény van csak fel kell akasztani a ládákat, bedugni a 230-ba és egy XLR-re, és kész. A stúdióba lehet csinálni egy gurítható rackes szekrényt, amibe berakod a lejátszókat, a tetejére keverőt, rádiós mikrofon vevőt, stb. ezt ha kell, ki tudod gurítani az udvarra, be a tornaterembe, és rádugod az aktív ládákra. Ettől függetlenül lehet rakni az udvarra a normál 100V-osakból is, kérdés mik az igények. A földhurkokra kell vigyázni, anno úgy jártam, hogy az igazgatóiban és az épület másik felén a stúdióban is volt egy-egy erősítő, egyszerre rádugva, olyan földhurok volt, hogy búgtak a hangszórók kikapcsolt erősítőknél is. Egyébként manapság el lehet gondolkodni más módszeren is, pl. egy-egy kis aktív hangszóró a termekbe, mindegyik egy wifis raspberryvel meghajtva, és streamen mehetne a jel, meg akár egy-egy termet külön is meg lehet címezni vele, ha arra van szükség. Ilyeneket lehetne feltenni a tornaterembe, folyosókra, udvarra is, úgy beállítható, hogy pontosan mi-hol szóljon. Simán lehet, hogy olcsóbbra jön ki, ha nem kell kábelezni.
Köszönöm szépen mindenkinek.
Sajnos, ahogy az elején is írtam, mindössze 300e Ft áll egyenlőre rendelkezésemre. Úgy vélem, hogy minőségi készülékekre ez nem elegendő, a silány minőségnek pedig nem lennék híve. Semmi értelmét nem látom egy zajos, recsegős, érthetetlen megoldásnak, az pedig nem célom, hogy kidobjam a pénzt az ablakon. Arra gondoltam, hogy minimalista módon fognék hozzá. Elfogadom az ötleteket a 100V-os rendszer kiépítéséhez. Az "iker pvc"-s megoldás tűnik egyenlőre finanszírozhatónak, illetve a tantermek helyett egyenlőre a folyosók kapnának hangszórót. Ha jól értem, a párhuzamos kötési lehetőségnek köszönhetően a folyosón lévő gerincvezetékre a későbbiekben is kiépíthetek csomópontokat és leágazásokat a tantermekbe. Úgy vélem, hogy ennek a rendszernek az erősítő lesz a legdrágább része és azt kell - egyenlőre - annyival túlméreteznem, hogy az a későbbi rákötéseket is bírja teljesítménnyel. Aztán ha sikerül megint pénzt összegyűjtenem, következhetnek a tantermek is.
Kedves BillGates!
Több iskolát és kollégiumot felszereltem és ezek közül több évtized óta működik. Én is a 100 voltos rendszert ajánlom, mert eddig mindegyik intézményben ezzel szereltettem. Ha aktuális a kérdés, akkor keress pirvátban! Én ilyen tartalmú könyvet írtam: Rendezvény- épülethangosítás és.... címmel. Könyvtár közi kölcsönzéssel elérhető. Tisztelettel H.F. |
Bejelentkezés
Hirdetés |